Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mne příroda deprimuje?

Od: culdabulda1* odpovědí: 13 změna:

Ahoj

- mám takovou zvláštní otázku - a nevím, jestli vůbec patří sem - když tak mne smázněte - !

- nemám nic raději, nežli zvířata, stromy a přírodu vůbec - nic pro mne v mém životě není důležitější - !.

- ale pokud jsem v lesích a v přírodě - cítím zvláštní stísněnost až nějakou depresi. Příroda a tzv "klid" mne vůbec neuklidňuje - naopak skoro děsí - je to normální -? - všichni okolo mne milují přírodu, turistické výlety, krásné výhledy, atd - ale já jsem z toho smutná. Miluju města - ale celý zbytek života už asi nepoznám nic jiného - nežli "milovanou" přírodu".

Znovu - ! - setkal jste se někdo s podobným problémem, - anebo jsem blázen -? - fakt je, že ve městech vždy pookřeju, a tzv. se "rozsvítím" . Prosím jenom o názor - žádná rada mi nepomůže, protože všichni kolem mne jsou milovníci přírody - a městům se vyhýbají. Společnost a partnery měnit nechci. - Jenom mne zajímá, jestli jsem tak nenormální, jak všichni říkají. Děkuji za odpověď. Marcela.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fribble*
hodnocení

0x

Já patřím k té druhé půlce, jsem rodilý Pražák a jak se Praha rozrůstala a zalidňovala, doslova ve stresu jsem uprchl při první příležitosti na venkov. Už je to víc než 40 let a nikdy jsem toho nelitoval. A když máme se ženou nějaké neshody, nebo přijde nějaký stres, vezmu psa a bez ohledu na počasí to jdu "rozchodit" - nejraději do lesa.

A že jsem cvok o mě říkají taky, takže si nevybereš.

doplněno 22.09.13 16:33:

A ještě doplním - turistické výlety nesnáším, stačí mi 10km kolem chalupy a být sám.

pt®
hodnocení

0x

Marcelko, také mám ráda přírodu a zvířátka, ale nerada jsem sama, takže s někým, s kým můžu sdílet pocity. Možná bys k té přírodě a zvířátkům potřebovala člověka, blízkou duši, která to vidí a cítí stejně. Může to být partner, ale i kamarádka. - pt

culdabulda1*
hodnocení

Pavlínko - děkuju za odpověď - ale - můj partner i moji přátelé nemilují snad nic jiného nežli přírodu , krásné vyhlídky, lesy, širé pláně, atd.. ! - a o městech nechtějí ani slyšet - takže blízkých duší mám až dost. No, nic, zdravím. Marcela.

ria*
hodnocení

0x

Mě se onehdá zasteklo v Tisé, když jsem seděla na skále, podemnou se rozprostírala ta nádhera, lesy, bylo krásně.. a mě bylo smutno, protože tohle všechno my lidi stejně zničíme... Ale já se jinak v přírodě cítím skvěle.. Miluju ji, nemám ráda město.. :)

hodnocení

0x

Já su z vesnice, ale nemůžu ji vystát. Přírodu mám ráda, ale stačí mi ve formě parku nebo zahrádky nebo při výhledu z okna vlaku. Jinak jednoznačně upřednostňuju město, protože je živé a "pulzující". Být někde venku "na procházce v lese" mi přijde 1) stresující (že na mě vyleze nějaký úchylák z keřu, někam spadnu, zaútočí na mě volně puštěný velký pes...), 2) mrhání časem, který se dá využít efektivněji (kniha, přátelé, kreslení/malování). Vyloženě "depresivní" dojem to na mě nedělá. Spíš jen takové "Hm, strom... super."

culdabulda1*
hodnocení

pro "kolikokoli"

- děkuju za odpověď - cítím to právě podobně - taky su z vesnice - ale nemůžu ji vystát.- i když - jak už jsem psala, nic nemiluju více nežli zvířata a přírodu. - a je mi moc líto, jak s nimi lidé zacházejí - !

Ale - vždy jsem utíkala do města - Pokud ještě žila maminka - vždy jsme si v létě udělaly týdenní "dovolenou" v nějaké zajímavé lokalitě (Liberec, Vodňany, Jindřichův Hradec, Poděbrady, Bechyně, Karlovy Vary, Mariánské lázně, Budějovice, Český Krumlov .. ) - no, ale teď na výlety po městech můžu zapomenout - leda bych jezdila sama - a to se mi nechce - !

Jen jsem chtěla vědět, jestli i někteří jiní lidé mají podobné pocity, anebo jsem "úchyl" - žiju sice v paneláku v menším okresním městě - ale na výlety se dostanu už jenom do přírody. Tak ahoj. Marcela.

doplněno 28.09.13 14:43:

- hodně nad tím přemýšlím - vlastně bych se nejlépe cítila v ZOO - jsou tam zvířata a jsem v přírodě - ale současně ve městě. - no jen tak - už to stejně nestihnu. Marcela.

aus
hodnocení

0x

Těžko říct, proč tomu tak je, ale buďte ráda, že je vám alespoň někde dobře. A pokud máte ráda to co píšete - to můžete vidět i v těch městech. Ne všichni potřebujeme ke svému "divadlu" stejnou kulisu. Na stará kolena už to asi nezměníte a proč se trápit a řešit něco co vám nepřináší radost.

hodnocení

0x

Kdo se boji, nesmi do lesa.

Na Vas to skutecne asi plati.

host*
hodnocení

0x

Jsou lidé z hor, kteří se v rovinaté krajině, nádherné krajině milých širých lánů cítí strašně zranitelně a stísněně jako bázlivá kuřátka před kánětem na oblozea prchají do hor mezi kopce, stromy, kde se cítí nejlépe. Podobně se cítí lidé z měst v malé vísce s jednou stanicí autobusu, kapličkou a hospodou a krámem až ve vedlejší obci. Co na tom, že tam je krásně, milo, po sousedsku, voní seno, zrají jablka a lidé nepospíchají. A to městské lidi zase žene do měst, kde všechno jezdí, hlučí, semafory blikají, všude spousta lidí a anonymita davu.

Jsou lidé z rovin, z kraje, kteří neradi vcházejí do mlází, houštin, nebo dokonce do lesů a do kopců a z kopců chodí jen z největší nutnosti a prchají zase do rodných nížin. Podobně se cítí někteří lidé v ohromných super hyper marketech, zamčení davem a řadou pokladen, které nepustí hned, ale musí se vystát fronta a prožít děs a stres z uzavřeného prostoru.

Zřejmě máte podobné pocity a podobně jako kanárka nejde dát do akvária a rybičku do klece (viz Felix Holzman), tak i lidé mají rádi určité prostředí. Je to jen ilustrace a názor, vy máte také svůj.

emilka12*

Každy máme svoje záliby.A co není moje záliba tak do toho by se člověk neměl nutit.Já když mám chutˇcourat po obchodech tak jdu courat do obchodu.Když mám chutˇjít do lesa tak jdu do lesa.Je pravda že les a pes mě zachránil život.Když jsem byla vážně nemocná tak mě to do jehličnatého lesa táhlo,chodila jsem aspon pětkrát v tydnu na tury a přišla jsem nabytá energií.

jirbar*
hodnocení

0x

Mne taky. Právě jsem dopleval Cotoneastr horizontalis. Mizerně roste takže plevel pořád vítězí. Vyčistit jahody, přesadit nahrnkované, otrhat Aronii a naložit do demižonu. Oklepat švestky a naložit do sudu. Opatrovat rajčata aby chytla poslední zbytky sluníčka a neumrzla. A taky by to chtělo posíc. Nějak mne to deprimuje ta příroda. Ještě, že se pobavím u PORADTE, když si odskočím na kafe. Sem tam něco spočítat. Sem tam vyslechnout nářky nepoučitelných.

doplněno 28.09.13 15:12:

Ale nejvíc mne vytočí, když mám všude nasr... od koček a čoklů co je napomádované paničky chodí venčit.

culdabulda1*

pro "jirbar"

- dobrý - ale ty napomádované paničky Vám "neprojdou" - ! - leda v Praze - zatím potkávám jenom paničky normální. Ale nechápu, jak se Vám "čoklové" můžou dostat na zahrádku - anebo ji nemáte oplocenou-? . Zdravím. Marcela.

jirbar*

Ale taky jsou. A kočkám je plot ukradený. Ty se sklidem vys... do mrkve a čistotně to po sobě zahrabou. A že jich tady je neurékom. V nedalekém malém sídlišti mají v každém bytě aspoň tři. No a kolem plotu se taky musí sekat a sekačka je umatlaná. Ten plot vůbec nevadí srnám a že to mají z lesa dost daleko. Na ty nadávat nemohu. Snad jen na VIP panstvo pro které je myslivci nechávají přemnožit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]