Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je sedmička šťastné číslo?

Od: rudolfkolikaty odpovědí: 8 změna:

Proč se říká,že sedmička je šťastné číslo a třináctka číslo,které nosí smůlu? To souvisí s numerologií nebo tak něco?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

6x

Při Poslední večeři Páně sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil.

13. října 1307 (to byl dokonce pátek třináctého) začal francouzský král Filip Sličný s pronásledováním templářů, následovníci templářů pak považovali pátek třináctého za nešťastný den a jeho pověst se tak uchovala dodnes.

Jsou to jen teorie, stejně jako taková tvrzení o (ne)štěstí jsou jen tak pravdivá, jak jim dovolíme. :)

Jen pro zajímavost: matematicky lze dokázat, že třináctého bude častěji pátek než jiný den. *nevi*

doplněno 21.02.11 09:43:

Jinak nevím, odkud své informace čerpal(a) Tlapka, já je našel ve Wikipedii a tam byla ještě doplněna větou

"Chorobná obava z tohoto data se nazývá paraskavedekatriafobie a jedná se o speciální formu fóbie z čísla 13 (triskaidekafobie)."

doplněno 21.02.11 11:45:

Během 400letého cyklu v Gregoriánském kalendáři se 13. den v měsíci vyskytuje 4800x. Rozdělení mezi jednotlivé dni v týdnu je následující:

pondělí (685, tj. 14,27 %),
úterý (685, tj. 14,27 %),
středa (687, tj. 14,31 %),
čtvrtek (684, tj. 14,25 %),
pátek (688, tj. 14,34 %),
sobota (684, tj. 14,25 %),
neděle (687, tj. 14,31 %).

buss

a ze které strany toho třináctého napočítali? Nebo byl 13tý příchozí? Proč ho zvali?

hop®

Někdo musí bejt poslední! ;)

To je jak z Járy Cimrmana, který zjistil, že při nehodě vlaku to nejvíc odnese poslední vagón a proto navrhl jej nepřipojovat... *smich*

starejmagdon

Protože zapoměli, že 13ka je smolný číslo.

lm®
hodnocení

0x

Dle mne je to pověra.

Mně například 13 nosí štěstí a 14 smůlu.*nevi*

jena*
hodnocení

0x

Nevím,jak komu,ale mě přijde třináctka docela fajn číslo:

třináctého jsme se "s mým" poznali,třináctého za třináct měsíců se vzali.Tak už jedem 25 let. "U MĚ DOBRÝ!"*slunce*

marenka*
hodnocení

0x

Cokoli, čemu skálopevně věříte a řídíte se podle svých pocitů se víceméně splní. Takže když budete věřit na pátek třináctého, vstanete s hrůzou v očích a budete se celý den bát udělat krok, můžete si být skoro jistý, že se něco opravdu stane. ;) Já takhle věřím na černou kočku přes cestu. Vždycky čekám, až to přejde někdo jiný, takže na chodníku stojím klidně půl hodiny. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]