Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak říct dítěti, že Ježíšek neexistuje?

Od: krkovicka* odpovědí: 33 změna:
Sice už je po vánocích,ale možná taky poslední s ježíškem.Dcera nastoupí v září do školy a tam si takové věci říkájí.jak reagovat-odpovědět,že jsme lhali a jiní mají pravdu.Už teď se jí smějí ve školce,že u nás ve vaně bydlí vodník a že skřítci ji schovávají ztracené hračky.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

0x

Zajímavé téma, i my jsme o tomto po letošních svátcích přemýšleli ;)

Jenže my máme už 8 let, polovinu druhé třídy za sebou a sám se mladej ještě nezeptal, jak je to s "Ježíškem"*smich* S ženou jsem usoudili, že mu nebudeme sami brát iluze. Sám jsem ale zvědav, jestli to jednou přijde nebo to projdeme bez většího povšimnutí:)

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Nám to rodiče nikdy vlastě "neřekli". Dokud se po tom dcera nebude sama pídit, nechala bych to být. A potom by jí mohlo stačit vysvětlení, že rodiče Ježíškovi pomáhají dávat dárky. Ježíšek prostě k dětství patří. Nebo jí to vysvětlete popravdě, řekněte, že už je "velká holka" a bude to.

hodnocení

0x

Vůbec to teď neřešte. Všecko půjde pomalu po krůčcích. Od dětí vaše malá dostane školení.*hi* Já, když jsem se snažila vysvětlit, že Ježíšek nenosí dárky, malá se rozplakala a řekla-Ostatním dětem asi dárky dávají rodiče, ale mi je nosí Ježíšek. A bylo!

krkovicka*
hodnocení

Pravda taky je,že když jsme byly na mikulášský,tak mi sama řekla,že to jsou ti falešní čerti,že ti pravý jsou ve skalách v lese(zbožnuje pohádku S čerty nejsou žerty).No a když jsme byly na čarodejnicích tak to samý,ale s Ježíškem to bude problém.Rychle jedla večeři jen aby ho stihla,samozřejmě pak probrečela celý večer,že ho chtěla vidět,že jí utek,ani dárečky ji nezajímaly.Si myslím,že těžký to pro ní bude...

hella*
hodnocení

0x

Taky se kloním k tomu zatím to neřešit, resp. neprozrazovat. Myslím, že prvňáčci by ještě určitě věřit měli (mohli). Osobně mám dobrou zkušenost s tím, že moje děti (zatím 2 ze 3) věřily dokonce až do 9 let (tj. 3. tř.) a i když třeba ten poslední rok byly na vážkách, hodně jim v jejich víře v Ježíška pomohlo po štědrovečerní večeři nastavené "ježíškovo" zvonění na mobilu, který byl schovaný v místnosti se stromečkem. A kdo jiný by přece zvonil, když je celá rodina komplet u večeře a nikdo jiný - kromě Ježíška - v bytě není?!

patronka*
hodnocení

0x

Tenhle problém jsem si ušetřila, protože u nás nikdy nenosil dárky Ježíšek ani jiná neskutečná postava a nikdy jsem neměla pocit, že by byly děti o něco ošizeny. Na dárky se sice těšily, ale v klidu se najedly, protože se o nemusely o dárky bát. Vodníka ve vaně jsme sice chvíli měli, ale jen proto, abych děti dostala z vany a navíc byly ještě velmi malé. Ani mně a bratrovi nikdy Ježíšek nechyběl.

eulalie*
hodnocení

0x

No u nás nosí dárky Ježíšek pořád... sice už všichni víme, že to tak není, ale prostě si chceme ponechat tu krásnou atmosféru. Proč dítěti brát to, co je na dětství hezké? Pohádky, svět tajemna a kouzel... to už se nikdy v dospělosti nevrací. Nemusíte přeci dceři vysvětlovat, že vy jste lhali a někdo jiný má pravdu. Pravdu máte vy, jelikož jste chtěli, aby Vánoce pro ni byly naplněny kouzlem a nikoliv konzumem.

lidus*

eulalie moc hezky napsané i nám nosí dárky Ježíšek, po večeři zvoníme zvonečkem a pak jdeme ke stromečku a dávno už nám není dvacet. Mimochodem plivník a veverka pizizubka v naší domácnosti žijí stále a občas veverka něco někde ují a plivník rozbije.

eulalie*

No víte, lidus, my taky po večeři zvoníme zvonečkem, otevíráme okno, aby ten Ježíšek měl kudy přijít. Je to jediný den v roce, který tím krásným kouzlem přímo čiší. A nic na tom nezmění, že jsem již dávno odrostla dětským střevíčkům.

hodnocení

0x

Napadá mě jediné:

doplněno 23.02.11 18:56:

Není to zrovna Ježíšek, ale dnešní moderní děti znají i Santu...

Jak říct dítěti, že Ježíšek neexistuje?

kisch
hodnocení

0x

Když se na to kouknu zpětně ...naši nám to nikdy neřekli, ani nevím jak jsem se to dozvěděla, nepamatuji si předěl věřím/nevěřím na Ježíška..ale dokud byl Ježíšek bylo to opravdové kouzelné, ani si nemyslím, že by se děti někomu posmívali, sama jsem to nezažila a to nejsem z těhlech let tak dlouho, zkrátka bych to dětem neříkala, přijde mi, že se jim tak prodlouží dětsví a můžou snít o věcech/ dárcích, na které se rodiče nezmůžou...

buss
hodnocení

0x

To jsem poznal dosti brzy, když jsem se díval klíčovou dírkou..., co to se mnou udělalo si už nepatuji ...
Nechte ji strojit stromek, kupovat dárky..., nebo šokem

sebod*

*zed* co to tu všichni povídáte o tom, že Ježíšek není? A kdo mě podle Vás asi dává dárky už celých padesát let? *bzum*;)

krkovicka*
hodnocení

Ja jsem sama poznala,že neco není v pořádku.Po večeři mě táta vzal do koupelny pouštět lodičky ze skořapek a máma zacinkala lžičkou o skleničku,jsem se tenkrát zeptala,zda to byla ona,lekla se,že ne,že to ježíšek...tak to už jsem pojala podezření,že opravdu není.bylo mi 7let,sestře byl rok tak jsem ješte dalších pět let musela povinně lhat,mladší sestře o ježíškovi...Ale jak to pojme ta moje holka nevim.pro me to byl docela šok,když si ho doteď plně vybavuji.

lui*
hodnocení

0x

My jsme "přiznali barvu" vždy až když děti začaly tlačit samy, jak to vlastně je. A vždycky jsem se jim to pokusil rozmluvit, že už to nikdy nebude tak hezký, vždycky neúspěšně.

pb®
hodnocení

0x

A co jim zkratka nikdy neveset buliky na nos, ze Jezisek existuje? Ja jsem na nej diky vysvetleni starsi sestry neverila nikdy a zadne trauma z toho nemam. A take jsem slysela, ze deti by se meli strasit a take by se jim melo slibovat jen to, co clovek muze splnit. Takze napriklad ne jestli budes zlobit, projde si pro tebe bubak, protoze zadny bubak si neprijde, ale dostanes na zadek nebo jeste hur, vezme nam te socialka, daji te do detskeho domova a uz nas nikdy neuvidis. Ani se detem ve skolce nedivim, taky jsem povazovala za idioty vrstevniky, kteri ve skolce netusili, ze Zeme neni placka, ale je kulata a hadali se, ze je to placka. K cemu je dobre, ze dceri lzete? A deti u vas nosi cap, nebo rostou na poli jako hlavky zeli, ci si jste si ji koupili v supermarketu?

krkovicka*
hodnocení

Tak podle vaší gestapacké výchovy můžu vzít holce veškerý knížky s pohádkama,učitelkam ve školce říct ať jim nečtou pohádky no a když pujdou hrát hru do lesa o poklad krakonoše,nebo do divadla na trpaslíky tak ať ji radši nechají ve třídě a uplně ji odsocializovat od společnosti.VY MATE FAKT NAPÁDY!DĚS!KDO VÁM TO PORADIL?JE VÁS VÍC?jen abych se připravila na dalšího blba...
doplněno 24.02.11 19:14: Mimochodem bříška jsou vidět všude.Na rovinu jdou děti k mámě a žadoní o sourozence,ať jsou mu 3,4,5...let.
lidus*

To jste ale pb musela mít dětství nedětské. Je mi líto dětí co sice ve třech letech mluví dvěma jazyky a IQ mají pro Menzu ale o kouzelném světě pohádek toho moc neví. Jen netuším jak jste už ve školce s jistotou věděla, že ti co mají jiný názor jsou idioti.

krkovicka*
hodnocení

Neznat krtečka v kalhotkách,motýla Emanuela,vílu Amálku...mám ji rovnou lhát,že nic takový neexistuje?Chtěla bych vědět kde paní vyrůstala?na Marsu?tohle fakt nepochopím.Svět není růžový a život je těžký boj.to mám ji jako říct,že na každým rohu číhá pedofil,lidi se vraždí,kradou?to brzo pochopí sama.
marenka*

Krkovičko, zrovna včera jsem z televize zaslechla hlas krtečka. *frajer* Zrovna jsem šla z obýváku a hned jsem udělala otočku zpět, oči rozzářené jak malé dítě. Byla to jen ukázka v nějakém dokumentu, ale manžel se smál, až se za břicho popadal *smich* , když mě viděl.

Prostě Ježíšek existuje, jen ho v určitém věku přestaneme vidět. Je tak malinký, že se větších dětí a dospělých bojí a proto na něj ti větší nevěří.

krkovicka*
hodnocení

Zrovna tak.Veškerý pohádkový a nadpřirozené postavičky mě vrací do dětského neviného věku.je to takový úprk z reality dnešního světa.Kdo nechtěl mít kouzelný prsten Arabely?

jirbar*
hodnocení

0x

Ale proč. To přece děti dávno vědí že Ježišek není a že je vlastně Santa Claus.

krkovicka*
hodnocení

Ať je to Santa,Mikuláš není to jedno?Dcera věří na Ježíška,jeho podobu viděla v řezbářské dílně,buď blonďatý klučina s křídly anděla nebo ten malý v jesličkách.O Santovy ví a až tak jí nezajímá.

danidvo*
hodnocení

0x

hloupost dítěti říkat že ježíšek neexistuje to nikdy neříkejte iluze a vira i v něco co neexistuje je poříd víra a ta je nejkrásnější .

hodnocení

0x

Nám to v 1. třídě řekla učitelka. Přišla do třídy a řekla: "A jestli tady ještě někdo věří na Ježíška atd., tak je mimino a měl by se vrátit do školky." Bylo to drsné, ale ráda na to vzpomínám. :)

kato*
hodnocení

0x

Náš 9-ti letý syn stále věří v ježiška i když tak napůl.Nemluvě o našem menším.Nebudeme ho připravovat o kouzlo vánoc.Už pochyboval ,že ho vždy pošleme k babičce a něco je divný,tak jsme ho nechali doma a nosili dárky po částech.A zase čekal,že se táta vytratí a bude zvonit.Jenže to zvonění bylo spuštěno z počítače až v určitou dobu a to u společné večeře.Tak zase na rok věří.Jednou se to kouzlo ztratí a bude po iluzích.

1jara*

Ježíška už nechte na pokoji, teď řešte Velikonoce. Co řeknete dětem, slavíte Velikonoce nebo příchod jara.

jitybla*
hodnocení

0x

Čím déle udržíte její víru v Ježíška, tím delší dětství jí ponecháte. Sama bych to svým dětem neřekla, přijdou si na to samy. Jestli mají rozumnou učitelku ve škole, se situací si poradí.

hodnocení

0x

Už to jsou 4 roky, kdY Krkovička toto vlákno zakládala. Kdopak ví, co se s ní stalo. Jak žije, jestli je spokojená, šťastná. Holčička už musí být veliká. *nevi*

hodnocení

0x

Ale téma je to hezké...

Musím přiznat, že mně už bylo 18 více krát a stále na Ježíška věřím...

Druhý pohled je na "lži" ve větách "Ježišek ti dal, nadělil, koupil, přinesl..."

Bůh nám dal Ježíše jako dar a od jisté doby si na připomenutí jeho narození dávají lidé dárky navzájem. Bůh nás chtěl obdarovat, dal nám svého syna. My chceme ukázat dětem, že je máme také rádi, a tak se snažíme i v tomto směru podobat Bohu.

To, že se říká "Dostal od Ježíška" - to je slovní obrat. Nejedná se o lež, ale obrazné vyjádření. Nebudu se ptát "Cos dostal od rodičů, co od babičky, co od sourozenců..." Prostě a krátce: Ježíšek ti to nadělil. A je to tak řečeno, protože nám umožnil, abychom ti to pořídili my...

hodnocení

0x

U nás se říkalo: "Co jsi dostal od Ježíška", ale taky: "Co jsi dostal k Ježíšku"? Druhá varianta, pro už nevěřící, dárky na oslavu narození Ježíška.

idanova*
hodnocení

0x

Ahojky, my jsme Ježíška a dárky se synkem vyřešili postupně. Když začal růst a blížila se možnost, že by ho někdo mohl vyděsit tím, že by se mu vysmál, že věří na Ježíška, vzali jsme si ho před Vánocemi postupně všichni "stranou" a poradili mu, že by určitě měl tatínek, sestřička, babička, dědeček... velkou radost, kdyby dostal pod stromeček víc dárků. A tak by bylo hezké, kdybychom každému přidali k dárkům od Ježíška taky nějaký ten balíček my sami. Synek byl tím nápadem nadšený a u stromečku byl celý napnutý, jak se bude líbit ten dárek od něj. Příští rok už se o dárky "navíc" staral sám a pak už mu došlo, jak to s tím Ježíškem je.

To je mazaný řešení...
Když mám přání a k narozkách či jen tak nám to nikdo nekoupí tak je Ježíšek jedinné,které když vám to přinese, tak nemůže nikdo říczt ani popel.
Donesl to Ježíšek a s tím se nedá nic dělat:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]