Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdaji se slepcum sny?

Od: hilarious* odpovědí: 9 změna:

Ahoj,

myslite, ze se lidem bez zraku zdaji sny? Pokud ano, jak asi vypadaji? Neptam se na sny lidi, kteri oslepli v prubehu zivota. Mam na mysli sny lidi, kteri se slepi uz narodili.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím, ale slyšela jsem vyprávět slepce, že se mu zdálo o zlatém prstýnku s modrým okem. :D Dlouho jsem přemýšlela a stále přemýšlím, jestli to byl sen jako zrakový nebo hmatový vjem.

doplněno 22.02.11 16:38:

Maličká miminečka také mají sny. A ještě slepá štěňátka také. :D

marenka*
hodnocení

0x

Zajímavá otázka. Neodpovím odborně, fakt to nevím. Jedině se někoho slepého zeptat. *nevi*

Pokud se zamyslím a představím si to, myslím si, že mají stejné sny jako všichni ostatní. Sny jsou obrazem podvědomí, toho po čem toužíme, čeho se bojíme, co jsme prožili a co chceme prožít. Takže si dovedu představit, že se slepci teď může zdát o jaře, pokud se na něj těší. Ve snu cítí teplo, slyší zpěv ptáků, cítí na dlani květiny, které mají na zahrádce. Cítí, jak si zuje boty a jde ještě chladnou trávou, která ho lechtá mezi prsty. Může se mu zdát, jak baští s chutí zmrzlinu, chuť a vůni přeci nevidíte taky. U slepců věřím a je to snad i prokázané, že naopak, oni mají ostatní smysly daleko vyvinutější, než my. Takže když si slepec představí, nebo se mu zdá o jahodové zmrzlině, tak je tak hodně lahodně jahodová, že se nám vidoucím o tom prožitku může jenom zdát. ;)

hilarious*
hodnocení

^ To je zajimava odpoved. Takze myslite, ze maji uplnou tmu, ale pritom se jim zdaji vjemy vuni, chuti a tvaru, ktere dokazou rozpoznat?

marenka*

Já si myslím že ano. Zavřete oči a představte si lásku. Objetí, vůni vlasů milované, horké vlhké rty. Všechno je pocitové. Představte si slunce. Já když si představím slunce, "vidím" světlo a teplíčko, ne žhavou žlutou kouli. Je hromada lidí, kterých si nevybavím podobu, ale vybavím si, jací byli. Nebo si vemte, když jíte polívku. I se zavázanýma očima poznáte mrkvičku, nudli, kousek masa. ;) Kolikrát se mi zdálo, jak si s někým povídám, ale toho člověka jsem ve snu neviděla. Jen vím, o čem jsme mluvili. Další věc je to, že slepec pozná člověka, aniž by na něj promluvil. Prohlížel si vás někdy slepec? Můžu vám říct, že je to úchvatný zážitek. Svými prsty si váš obličej přečte. To se nedá popsat, to se musí prožít. *modla*

patronka*
hodnocení

0x

Tuhle otázku jsem si taky už dávno položila a snažila se na ni získat odpověď. Není zrovna snadné se na to ptát, ale jednou jsem se pokusila. Bylo to v restauraci, slepý muž seděl vedle mne u stolu a perfektně jedl příborem docela složité jídlo. Byl to známý mých kamarádů, tak jsem věděla, že je slepý od narození. Na otázku, jestli se mu zdají sny mi s úsměvem odpověděl, že ano, ale dál jsem se nedostala, protože jak se ptát jestli se mu zdají sny barevné, když neví co jsou barvy? Já jsem se touto cestou snažila dobrat k ověření faktu, že nejsme na světě jen jednou, ale že si z minulých životů něco v sobě přinášíme. U docela malých dětí jsem si všimla, že často působí jako by věděli, ale neumí to sdělit a když se naučí mluvit už se ty vzpomínky vytratí. Jestli jsem tu teď za blbku, tak si za to můžu sama. Omlouvám se. Patronka

hilarious*
hodnocení

Za blbku nejste :) To je nahodou zajimava odpoved hodna k hlubsimu zamysleni. Neni se zac stydet :) I ja mam rad esoteriku, duchovno, zajimam se o andely apod. Takze odpoved v takovy forme, jako ze sny u slepcu mohou byt odrazy minulych zivotu, kde zrak nepostradali me hodne potesila a nakopla k premysleni :) Dekuju

jabraka*
hodnocení

0x

sny nejsou záležitostí zraku.Je to další funkce určitých částí mozku,kde se realizují myšlenky a prožitky minulých zkušeností.I nevidomí mají schopnost vytvářet obrazy přímo v mozku i když tyto informační zdroje nepocházejí ze zrakových nervů.Jsou schopni vytvářet obrazy z hmatových,čichových,sluchových a dalších senzorů těla.

JABRAKA

Možná máte pravdu, ale jak ty obrazy vypadají?

tesyk*
hodnocení

0x

Říkě se, že slepému barvu nevysvětlíš. Měl jsem slepého kamaráda v dětství a jeho představivost měla hranice jeho smyslů, čili, co si neošahal, neslyšel či neočuchal, tak to si vůbec neuměl představit. Říct mu, že v zrcadle je vidět krásná váza bylo pro něj naprosto nejasné sdělení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]