Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás, všude se prodává termo prádlo pro lyžaře, běžkaře a já nevím pro koho všeho ještě, jaké termo prádlo je ale vhodné např. pro řidiče kamionu? Předloni jsem si kupoval termoprádlo, nejvyšší dostupná řada, údajně nejvíce hřeje, ale ejhle, nikdo už tam nenapsal, že je to vhodné jen pro lidi, kteří se aktivně pohybují, právě např. lyžaři ale už ne právě třeba pro řidiče, který je nějakou dobu v teplém autě, potom vyleze ven do zimi a po několika minutách až hodinách se vrátí zpět do tepla. Takže mi v termoprádle byla zima jak blázen.
Bylo mi poraděno např. merino, tak jsem psal do obchodu, co konkrétního by mi doporučili, jelikož se v tom neorientuju.
Co by jste poradily Vy popř. s čím máte zkušenosti? Děkujji.
Radila bych se převlékat. V jednom oblečení Vám nemůže být dobře zároveň ve vyhřátém autě i venku na mrazu. Takže do auta se pěkně svléknout do mikiny nebo svetru a když jdete ven mít po ruce bundu, čepici a rukavice. Pokud plánujete strávit na mrazu několik hodin, chce to přidat další vrstvu nejlépe i na nohy. Jedno je jasné, pokud se venku v mrazu nebudete hýbat, můžete mít na sobě cokoliv a zima Vám bude. Pomohlo by snad jen speciální oblečení s vytápěním. Naopak pokud se člověk hýbe, stačí pár teplejších vrstev a žádné termoprádlo být nemusí. Funkční prádlo bylo vynalezeno pro sportovce, kteří se venku v mrazu spotí, tak aby pak nebyly v mokrém.
Tak to mám potom asi smůlu, protože nikdy nevím, jak dlouho budu v autě nebo venku a když musím ven, tak nemám čas a ani místo na to, abych se převlékl. holt na vršek si vezmu víc vrstev oblečení a na spodek si pod kalhoty budu muset koupit nějaký punčocháče, jako když jsem byl malej.
Ale ale, to jsou mi výmluvy. Tak se prostě oblékněte na to, že budete venku dlouho a v autě si tolik netopte. Bundu, čepici a rukavice můžete mít vedle sebe, do termoholínek vklouznete hned a řídit můžete třeba v pantoflích, jak to kamioňáci dělají. Věřte tomu, že jsem se u koní už převlékala na různým místech, včetně nevytápěné a neosvětlené stodoly v zimě, kde jsem civilní věci na jízdu domů autobusem měla po igelitkách. A taky jsem venku v zimě v -10°C trávila celé dny, takže vím, že obléknout se tak, aby člověk nezmrznul, není žádná věda, tedy alespoň ne v našich podmínkách. Předpokládám, že na horské vrcholky s kamionem nejezdíte, tam se dá umrznout při změně počasí i v létě.
Na co termoprádlo!? Zkuste boty a teplé fusky. Jako kalhoty - já používám kapsáče. A nahoru, triko mikinu a do kalhot. V kabině se můžete vysvléct do trika, popřípadě převlíknout triku pokud se zapotíte. Pak šátek kolem krku - nejlépe motorkářský a čepku. Jako venkovní ochranu použijte bundu pod zadek. Nepoužívejte novodobé trendy které vám zakryjí jen boky. V zimě se totiž musíte účinně chránit před mrazem/větrem.
A to uděláte tak, když nedovolíte mrazu aby od hlavy dolů pod zadek dokázal rychle prostoupit. Rukavice zvolte takové které vám vyhovují.
mráz totiž tolik nepůsobí přes kolena a lýtka jako když vám v místě beder a zadku proleze - zde je totiž namáháno oblečení - ohýbáte se, jdete, běžíte...
Boty jsou pak základem. Nesmíte mít v nich mokro, a nesmí jimi rychle prostoupit zima.
Třeba loni mne od mrazu úplně svědily nohy celou zimu, kolikrát sem se musel fakt držet, abych to nerozškrábl, takže holt budu muset brát ještě nějakou vrstvu pod to.
doplněno 04.12.13 16:12:Zkusil jsem obepsat firmy jako Craft a Moira a pak výrobce Merina, tak uvidíme. Kolega mi ještě doporučil motorkářský ledvinový pás. Má ten obyčejný z Lidlu za pár korun a nemůže si vynachválit. Já jsem třebas kupoval pracovní ponožky CATerpillar z Lidlu 3 páry asi za 100,-Kč a jsou docela fajn. Ještě budu muset vymyslet nějak ty rukavice, máme kožené s úpletem, ale stojí to zaprd. Navíc neumim pracovat s rukavicema. I doma, když dělám na bytě, tak mám kolikrát domlácený ruce dokrve, protože s rukavicema bych neudělal nic.
Tluste kvalitni ponozky, stejne jako svetr jsou skvele, ale jeste lepsi je mit vice vrstev. Ja treba nosim tenke ponozky, pres ne ty Caterpillarky (nebo podobne) a pak jeste do kvalitnich zimnich bot (Thinsulate apod.). Stejne tak s vrskem - tricko (kratky rukav), jine tricko (dlouhy rukav) nebo kosile, svetr, dlouha bunda. K aute je teplo, takze si muzes vrstvy sundat.
alhoty jsou dobre s liclem (nebo jak se to pise) - tedy ty, co jsou az na prsa vepredu a do pulky zad v zadu. Maji ksandy. Nebude ti tak foukat na zada. Pod ne si muzes vzit podvlikacky, teplaky nebo neco podobneho jako dalsi vrstvu.
Nevim co delas, ze nevis, jak dlouho budes z kamionu pryc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.