Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

1 motohodina = kilometrů?

Od: jirka20 odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, mám dotaz, jestliže 1 hodina práce motoru je 1 motohodina, tak kolik se ujede na 1 motohodinu kilometrů. Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To jste pojem "motohodina" velmi špatně pochopil.

1 motohodina se také muže rovnat 0km...To třeba když bagr bude stát na místě...a jen bude nakládat hromadu kamení na nákladní auto..., pokud tuto činnost bude provádět 1h...pak jeho motor má 1h práce...ale nemusí při této činnosti ujet ani 100m.

hodnocení

0x

Motohodiny vpodstatě určují jak dlouho motor běžel při určitém zatížení=>pokud jedeš palbu na úseku 10 km,najedeš určitý počet motohodin/nebo "motominut"...pokud pojedeš stejný úsek jen tak piánko,nebudeš motor tolik zatěžovat,výsledný počet motohodin bude jiný(nižší).Neslyšel jsem o žádném univerzálním vzorci na přepočítání vztahu mth/km... *jasne*

marenka*
hodnocení

0x

1 motohodina je jedna hodina práce motoru při určitých otáčkách. (budík na motohodiny se připojuje stejně jako otáčkoměr).

hodnocení

0x

Pokud si dobře pamatuji z dob válečných, tak na Tatře s CAPLem byla jedna motohodina 1 hodina chodu při 1660 otáčkách za minutu.

hodnocení

0x

U techniky kde nebyl počítač motohodin , byla zpravidla stanovena spotřeba PH na 1 motohodinu. Počet odpracovaných motohodin se počítal zpětně , podle skutečné spotřeby. Motohodina nemusí mít vždy 60 min. práce techniky , stejně jako když ujedete 100 km za různou dobu , podle rychlosti vozidla -zatížení a využití motoru. Tedy dobu , za kterou spotřebuje motor stanovenou dávku paliva. A to je vždy různé podle režimu využití a zatížení. Stejně zaznamenává odpracované motohodiny počítač motohodin . Pokud ujedete 100 km za 2 hodiny , tak v porovnáíní = 1 motohodina je dlouhá 30 minut _ 50 km jízdy. Cca spotřeba ½ stanoveného limitu na 100 km jízdy. miro

doplněno 20.02.11 17:46:

1 Motohodina je tolik kilometrů , kolik km ujedete za 1 hod. - (60 min.)

raadek*
Motohodiny jsou závislé na otáčkách motoru. Takže hodina na volnoběh neznamená 1 mth. Někdo počítá 25 km za hodinu, někdo 40. R.

Aha, takže když mám na elektrocentrále např 100 MTH, tak ji najdu o 2.500 až 4.000 km dál?

raadek*
Ale promone! Je to ve smyslu opotřebení tedy životnosti motoru. R.

Víte, mě přijde srovnávání km a mth dost zavádějící. Motohodiny se používají u zařízení, kde ujeté kilometry nemají žádnou vypovídací schopnost - např u VZV, nebo zařízení samo o sobě nikam nejezdí (kompresory, centrály a pod) Navíc jsou mnohdy použity konstrukčně zcela jiné motory než u aut (stabiláky). A aby se to nepletlo, jsou stabiláky a stabiláky. Např. mám v živé paměti z vojny dvoutaktní elektrocentrály, které se zadíraly prakticky na počkání - motor natočil pár mth a šel na generálku. Na druhou stranu vím o vozíku Balkancar z roku snad 1976, který jezdí prostě pořád - má tříválec Perkins. Také Hondy, Caterpillary a podobné značky vydrží dlouho. Takže mth beru jen jako orientační hodnotu - u mnoha zařízení to ani nefunguje - nepočítá. Rozhodně bych si netroufl na nějaký přepočet mth/km.

raadek*
Bohužel nesmrtelné motory Perkins jsou nahrazovány levnými masovými motory VW, Mitsubishi, Mazda apod., u kterých spíše odhaduji těch 25km. A Honda je prostě Honda. Rozdíly v životnosti klasických benzínových a dieselových motorů, podle mých informací, jsou cca od 800 Mth do 30000Mth, které výrobci při řádné údržbě garantují. Po nějakých oficiálních přepočtech jsem nepátral. Jenom jsem uvedl názory servisáků. R.
buss

ano, když centrála je v provozu a táhá ji za autem..

hodnocení

0x

Jaký účel má vlastně sledování ujetých km (snad ne jen kvůli zjišťování vzdálenosti bodů A a B) a motohodiny u techniky a různých agregátů? Především z důvodů vyhodnocení opotřebení , vyhodnocení efektivnosti a životnosti techniky a v neposlední řadě k plánování údržby , prohlídek , povinných revizí , oprav většího rozsahu , k porovnání techniky mezi sebou atd. Podle mě to má hlavní význam převážně z ekonomického hlediska .Proto sledování ujetých km a odpracovaných Mh by mělo vyjadřovat z tohoto hlediska totéž - vyhodnocení opotřebení techniky, stavu techniky , každé ale v jiných jednotkách . Je to vždy vztaženo prakticky k celkovému počtu , dejme tomu , odkroucených otáček a míry zatížení . Pokud jsem zde porovnával km a Mh , tak jen z tohoto pohledu . Nejpřesnější ukazatel z hlediska opotřebení , by podle mě bylo vyhodnocení podle celkového množství paliva které bylo technikou spotřebováno. To bychom , ale museli zavést palivokilometry a palivohodiny! miro

standa1*

pořád postrádám smysl přepočítávání motohodin na km...

Smysl najdete pokud jej budete chtít najít. Souhlasíte že , někdy je potřeba techniku ohodnotit kolik již odvedla práce? Bohužel u techniky , která se při práci nepohybuje ( nejezdí) k ohodnocení slouží motohodiny. Technika která využívá oba způsoby práce na stejný pohon (motor) a má jen tachometr , není asi vyhnutí , abychom nepoužívali oba druhy evidence její práce - motohodiny i kilometry a nebo také přepočítávali podle nějakého stanoveného srovnatelného poměru.Například při použití navijáku při vyprošťování vozidla (motor pracuje , kilometry se neodečítají) , je vhodné tímto způsobenou nadspotřebu paliva , vzhledem k ujetým km , vykázat jako motohodiny (práci bez pohybu vozidla). Přeji příjemné zahájení nového týdne.miro

slonbonjohn*

V podstatě bych s Mirem souhlasil, lepší by bylo, kdyby tazatel konkretizoval dotaz. Např. : Některé 4kolky mají ukazatele najetých kilometrů nebo mil a jiné motohodin. Podle toho se pak odvíjí doporučené servisní kontroly, výměny provoz.kapalin, opotřebení dílů apod. Je to pak i vodítko celkového stavu opotřebení stroje při prodeji či koupi.

buss
hodnocení

0x

1 Mh je práce stroje bez ohledu co najede. Právě proto, že tam se co najede nepočítá (kolik najede bagr?). Pojedu traktorem 500 km za n čas.. Co bude 1 Mh? Průměr, nebo to rozpočítám?

Tak ještě jednou. Pro konkrétní techniku máte výrobcem stanovenou spotřebu - příklad 20 l / 100km a 5 l / Mh , technika nemá počítadlo motohodin a je nezbytné vykázat její práci. Pokud spotřebujete prací na místě bez pohybu této techniky 10 l ( je to nadspotřeba vůči ujeté uvedené vzdálenosti 100 km ) , má to vliv na opotřebení této techniky jako by jste ujel dalších 50 km. Pokud bagr s touto normou spotřeby ujede 100 km a jeho skutečná spotřeba i s prací bagru , bude celkem 30 l paliva , bagr vykonal práci spotřebou 20 l paliva jeho jízdou a 10 l paliva na prácí bagru = celkem 30 l . To je opotřebení (využití) motoru stejné , jako by jste najezdil 150 km = v tomto případě , aby se nerozcházel údaj na tachometru s vykazovanou ujetou vzdáleností v km a byla zdůvodněna nadspotřeba (10 l) , vykážou se ještě 2 Mh práce namístě , což je oněch 10 l nadspotřeby. V tomto případě 1 Mh je jako 25 km jízdy , protože na 25 km s touto stanovenou spotřebou 5 l (5 l /Mh )bych najezdil 25 km a 2 Mh je těch 50 km , které nezaznamenal tachometr , technika ale pracovala a byla opotřebovávána. Přepočítávání nemá význam u techniky , která má počítadlo ujetých km , případně motohodin a nebo obojí. Z Vášeho doplňkového dotazu mám dojem , že mechátete důvody k přepočítávání.U každé techniky se vykazují pouze jednotky (km nebo Mh), podle toho jakým počítadlem je technika vybyvena - ty jednotky , které slouží pro evidenci jejího provozu. Pokud se vyskytnou případy , že technika neini vybavena žádným počítačem (pak se výpočet provádí podle spotřeby) , nebo jen jedním , tak abychom měli věrohodné údaje o provozu techniky proto se musí přepočítat Mh na km a opačně do jednotek stanovených pro evidenci provozu této techniky. Nesmysl je přepočítávání na Mh a opačně u techniky , která má jen tachometr a je provozována výhradně její jízdou. miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma motohodina

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]