Nejste přihlášen/a.
Hezký večer, dám sem ještě svůj poslední dnešní příspěvek. Dlouho jsem váhala kam ho nejlépe zařadit, nakonec jsem volila "zvířata". Moji rodiče si před cca 55 lety nechali u soukromého truhláře vyrobit rozkládací (vytahovací) gauč. Po několika letech zjistili, že je napaden červotočem, ale bylo jim ho asi líto vyhodit, tak tu vytahovací část - šuple odnesli do sklepa. Já ho tam vloni našla a bez obav jsem ho vrátila zpět do bytu. A teď to přijde - dnes jsem chtěla do šuplete uložit náhradní peřiny a po jeho vytažení z pod gauče jsem objevila spoustu maličkých hromádeček pilin. Červotoč přežil opakované chemické pokusy mých rodičů, desítky let v nevytápěnem sklepě a teď si klidně bydlí u mne v bytě. Beru to jako výzvu, poradila jsem si s tesaříkem i dřevomorkou, tak nějakej červotoč nemá šanci. Jen musím počkat na teplejší počasí, abych mohla pracovat venku. Dobrou noc. Patronka
ten truhlář byl mazanej... nasadil škůdce a počítal s tím, že bude mít časem další zakázku...
Patronko, dejte tomu červotočovi pořádně i za truhláře! červotoč měl slabou pracovní morálku a výsledky, když ten nábytek vydržel tak dlouho...pošlete ho za truhlářem, možná, že na tom druhém světě ho bude moci nasadit zase někomu dalšímu do kredence...
Určitě doporučuji tu výše zmíněnou kremaci.Nicméně bych důkladně prohlédl sklep ve kterém ten napadený kus dřeva byl...nějak se mi nezdá že by to zvířátko přežilo 40 let ve sklepě samo...jestliže tam máte ještě něco dřevěného dobře to prohlédněte jestli si tam potvora nezaložil chovnou stanici...
Musím upřesnit sklep. Bytový dům z roku 1912 - velký a rohový, a pod celým je sklep rozdělený dřevěnými laťkovými přepážkami na jednotlivé kóje. Kdyby to červotoč sežral všechno, žádná škoda nevznikne, protože v této části nic jiného není. Původně tam byly hlavně sklepy pro sousední dům, ale my jsme " nepřející SVJ", tak jsme je vyhnali. Darmo mluvit (psát).
Při zjištění přítomnosti aktivního červotoče (z dírek se pravidelně sype jemný dřevný prach) je nutné jednat rychle.
Prostředky k hubení dřevokazného hmyzu:
Na trhu se již objevuje několik výrobků s velmi uspokojivou kvalitou. Námi vyzkoušené roztoky s likvidačním i preventivním účinkem (obchodní název je Xylamon, Lignofix -i -profi, lignofix _if apod.) jsou běžně dostupné v drogeriích.
Právě proběhla závěrečná fáze likvidace nesmrtelného červotoče. Při bližším ohledání ( a se silnějšími brýlemi ) jsem zjistila, že celé překližkové dno je totálně vevnitř sežrané. Materiál mohl být ještě předválečný, bůhví čím tehdy překližku lepili, ale červotočům to moc chutnalo. Po odseknutí kraje se dala překližka rukou rozlámat jako perník. Korpus šuplíku z měkkého masivu ale zůstal nepoškozený, takže dostane impragnační nátěr, dno bude z plátna a vyztuženo lištami. Kolečka jsou jak nová, dnes bych lepší nekoupila. Patronka
Měl jsem na chalupě červotoče ve stropních trámech. Vždy ráno, když bylo absolutní ticho, bylo slyšet jeho chroustání. Od té doby, co jsem trámy nalakoval, chroustání ustalo.
Dobrý den, je možná dobře že jste tenhle starší příspěvek aktualizoval. Zrovna v neděli jsem prováděla kontrolu likvidace červotoče a dopadla k mé spokojenosti. Ten šuplík mi bylo líto vyhodit, tak jsem odstranila překližkové dno, boky které byly jen málo napadené jsem několikrát napustila "Červostopem" a protože mám dceru čalounici, dno jsem vytvořila ze silného plátna. Ze tří stran jsem ho založila a přišila, přitloukla čalounickými hřebíčky ( sponkovačku mám na chalupě ) a poslední stranu jsem dvakrát založila až při přitloukání, tak jak jsem to odkoukala od dcery. Pod plátno jsem cca po 30 cm přišroubovala lišty 80/10, ke krajním ještě kolečka. Píšu to raději podrobně, možná můj postup někdo použije. Červotočům STOP. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.