Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Ve volebním programu ODS jsou humorné pasáže, ale i zásadní věty, které by si měl před zvolením ODS, přečíst každý volič této strany.
Např.Zpřísnění pobírání sociálních dávek přispělo ke snížení nezaměstnanosti.Vláda ODS stabilizovala zdravotnictví a zlepšila se dostupnost zdravotní péče.
Včera představil program ODS manipulátor MUDr. Kuba.Zaujala mne věta, že chce zachovat minimální mzdu, protože by zvýšení min. mzdy uškodilo zaměstnancům.
Jak to myslel?
Máš firmu, kde je 700 lidí, z toho 5 zaměstnanců v minimální mzdě (5 x 8500 = 42500 Kč). Vláda zvýší minimálku na 10 000. Co udělá firma? Aby nezvýšila náklady, tak jednoho minimáka propustí. Výsledek je, že čtyři lidi budou dělat za pět a jeden bude nezaměstnaný.
Druhá možnost je ta, že si nechá všech pět, ale ty peníze co jim dá navíc vezme jiným, lépe placeným lidem (a jak ti k tomu přijdou?)
Peníze nerostou na stromech, firma není stát, firma si na své náklady musí vydělat.
doplněno 20.09.13 18:07:S tou minimálkou + doplatek na ruku je to opravdu nejspíš "urban legend". To by podnikatel musel mít opravdu velmi kreativní účetní a velmi hloupé zaměstnance.
Přesně. Bohužel toto některé strany nechtějí pochopit a jen slibují další a další zvýšení.
Tahle teorie by platila za předpokladu,
že firmy své výrobky a služby nezdražují
což je jak vidno nesmysl, nebnoť se zdražuje vše.
Také předpoklad, že mzdové náklady musí zůstat za všech podmínek konstantní je zvrácený
když náklady na energie rostou neustále.
Také tento postup škodí samotným podnikatelům,
kteří zjišťují, že namají na výrobky odbyt,
kvůli slabé kupní síle obyvatel
kteří musí hradit veškeré náklady na zvýšení cen energie .
Mzdové náklady nemusí být samozřejmě konstantní, ale musí být podložené ekonomickými ukazateli příslušné firmy a ne předvolebními sliby.
Co to je ekonomický ukazatel firmy?
Je to razítko destinace na známce pohlednice,
jíž zasílá šéf z dovolené?
Takže ekonomické ukazatele firmy slouží k posílení ega majitele
a dělníci v rámci hesla přej a bude ti přáno.
By nejraději měli na zvýšení platu zapomenout?
"Urban Legend" to určitě není vím o dost lidech kde dostanou 8 na "pásku" a 8 na ruku. Hlavně v pohostinství (kuchaři, číšníci). Nevím jak to dělají v účetnictví, ale děje se to. Hloupí zaměstnanci to být ani nemusí. Mají totiž dvě možnosti 16 tisíc/ měsíčně nebo pracák nějaká dropná pdopora 6 měsíců a pak nic. Zkuste se vžít do jejich situace a pak si vybrat.
vezměme tuto otázku taky trochu jinak Minimální plat pobírá asi 140000 lidí a jsou celé oblasti kde minimální plat je gigantický . Vtechto oblastech kdyby se zachoval nebo zrušil minimální plat pak by se těm příjem prudce omezil a zakazky by klesly.Lidé by se musely odstěhovat a v dalších oblastech by klesly zakázky a příjmy a to všem .Podle mě je lepší když ztratí 1 zaměstnanec než všichny
Jenže aby to nebylo tak jednoduché, tak velká část z těch 140 000 pracuje za minimální mzdu jen naoko a dostává zbytek na ruku aby se ošidil stát na daních.
Vynalézavost lidí je úžasná. Vím například o firmě, která svoje zaměstnance zdánlivě propustila. Poslala je na pracák, dál dělají svoji práci a firma jim na ruku proplácí doplatek do mzdy. A to se prosím nejedná o žádné pomocné zedníky, ale o projekční firmu zaměstnávající převážně vysokoškoláky. Tato firma dokonce získává státní zakázky.
Chci tím říct, že je jedno, jak se to nastaví, jestliže se daňová kázeň nebude přísně vymáhat a kontrolovat. A k tomu se nemá žádná strana, protože by si tím naštvala staticíce lidí pracujících načerno, OSVČ a pod.
Ano, myslel jsem si to.
Podnikatel zaměstná lidi za minimální mzdu, platí nízké sociální a zdravotní pojištění, a zbytek mzdy dává na ruku.To si asi Kuba neuvědomuje, že se tím okrádá stát.
Minimální mzda nepokryje náklady na bydlení ani není motivační.Myslím, že za takovou mzdu můžou dělat jen ti, co mají své domy,pole,zvířata nebo zahradu.Možná mladí lidé co žijí u rodičů.
Pokud podnikatel nemá na vyšší mzdu, tak by snad ani neměl podnikat.Druhou možností by stálo za to se zamyslet, proč je u nás všechno nejdražší v EU, kromě piva.
doplněno 20.09.13 14:55:to:tomkk
ohodnotil bych odpověď, ale nevím kde.
Co to je minimální mzda? Ségra dělá za 10 000 daňovou účetní a podnikatel jí prostě víc nedá, i kdyby všichni politici skákali metr vysoko, tak k čemu to je dobré? A pokud se ozve, tak jí vyhodí a vezme si vstřícnějšího pracovníka co bude držet hubu a krok.
Ano, to je normální. Zaměstnavatel řekne: Chceš víc peněz? Tak si běž tam, kde ti je dají a já si vezmu někoho, kdo bude vděčný i za těch pár korun, co mu dám.
jerrymungi: A v tom se právě se spoustou lidí včetně mě, neshodneš. Jmenovitě s těmi, kterým to normální nepřipadá. Podle mě je to normální vydíraní.
a pro tomkk: To že většina těch, co dělá za minimální mzdu dostává doplatek na ruku je hovadina, koukám hojně rozšířená. Neříkám, že se to neděje, ale věř, že žádná prodavačka, která za minimální mzdu dělá, nedostává bokem ani korunu. Proč by ji měl tu korunu PAN podnikatel dát, když za dveřmi stojí desítky slovenek, které za tu minimální mzdu budou dělat rády. Jak říkám, obyčejné vydírání.
Moment, chtěl jsem říci, že ani mně to normální nepřipadá, ale je to obvyklé u spousty zaměstnavatelů. Vydírání to je, ale není žalobce, není soudce. Dnes to tak opravdu chodí, je možné, že jsi se s podobným jednáním nesetkal. Zatím. A ten doplatek načerno k minimální mzdě je opravdu trochu nesmysl, protože jsou lidé, kteří jsou bez práce už tak dlouho, že berou, co se dá.
Ne ne, je to běžnější než myslíte. Neříkám prodavačka, ale odborný pracovník /elektrikář, stolařaj./ dostane základ minimum a pak doplatek do kapsy bokem. Za míň by nedělal, ale takhle pan podnikatel nemusí odvádět daně a pojištění. Stát ostrouhá, zaměstnanec je bit /dovolená, nemoc a penze nižší/ a pan podnikatel má na Kanáry.
11 tisíc čistého je výrazně více než minimální mzda.
doplněno 21.09.13 13:39:A i když je to tvoje sestra, pro mě je to i tak těžko uvěřitelné. Zaprvé zaměstnavatel takhle ušetří na odvodech nějakých ubohých pár stovek, což je částka zanedbatelná v porovnání jednak s obtížemi, jak to celé účetně zakamuflovat (což zdaleka není až tak triviální, jak by se mohlo zdát), jednak v porovnání s průserem, který mu hrozí. A za druhé, nevěřím, že by zaměstnanci byli tak hloupí a souhlasili s tím.
Jethro, zdá se, že jste Štírečkově reakci neporozuměl: Všichni zaměstnanci sice pobírají 11.000 Kč čistého, ovšem oficiálně mají přiznánu minimální mzdu, z níž podnikatel odvádí daně i sociální a zdravotní pojištění...
Já to vnímám jako okrádání celé společnosti. Jako první to však odnesou zaměstnanci, kterým se nemocenská, dovolená, odstupné, podpora i důchod budou počítat z minimální mzdy...
doplněno 05.10.13 06:18:Minimální mzda by člověka měla uživit. Přijde mi nehorázné stanovit minimální mzdu tak nízko, že i řada zaměstnaných lidí musí žádat o státní sociální pomoc.
Dobrá, takže bere 8500 minimálku + 2500 bokem.
Když bude minimálka 10000, bude brát bokem 1000.
Když bude minimálka 11000, nebude brát bokem nic.
Když bude minimálka 12000, někdo vyletí (možná právě ona).
Tak kde je ta výhoda pro zaměstnance?
A zaroven je to o 2500Kc vic. Uplna raketa.
ps. To ze si myslis, ze penize na ruku je urban legend je v poradku. Nesnaz se o tom ale presvedcovat lidi, kteri vi opak.
2500 kč dělá u manažerskýho platu cca 3%. A manažeři se o ty 3% rvou jak psi.
Odhaduji, že ty bys za 8500 nebo 11000 žít neuměl . Ale pro druhé je to až dost že? Víš že jsou provozy, kde lidé pracují za 58kč/hodinu hrubého , na směny v šílených podmínkách a jsou rádi, že nejsou na dávkách? Víš, že ceny bytů, nájmu a energie mají ale ty samé co ty? Víš že mají děti s těmi samými žaludky a školní brašnou jako ty? Uvědomuješ si vůbec, že mluvíme o lidech a ne o otrocích?
Tyhle asociální nabubřelé kecy co tady píšeš mám ze všeho nejradši.
Myslím, že to Jethro myslel jinak, než to chápete. V daných mezích je 30 % opravdu hodně, pokud se nebudeme dohadovat o absolutní hodnotě.
Myslet si můžete co chcete. Mistrným žonglováním s % se nájem, energie, jídlo , vzdělání a léky nezaplatí. Otázka je směřována právě na tu absolutní hodnotu peněz.
Zaměstnanci jsou "tak hloupí" a tím se "vezou" se zaměstnavatelem, takže žádný svědek není.A pokud by byl, hrozí mu stíhání, že na dohodu přistoupil a černotu bral.Ale důkazy asi nebudou...
já si myslím, že otázka peněz by měla zůstat mezi tím kdo platí a tím, kdo ty peníze přijímá, ostatní jsou jen příživníci, dle mého mínění, typicky teda v tomto případě stát.
doplněno 21.09.13 01:33:A ještě doplňuji, na co potřebuje peníze třeba provozovatel nějakého podniku, pokud není blbý, tak na jeho další rozvoj, a na co potřebují peníze vládnoucí, no přece na oblbování lidí, aby je je měli pod palcem, tomu teda neříkám pokrok.
Myslím si, že minimální mzda by se měla zvednout na reálnou úroveň odpovídající základním lidským potřebám, zejména pokud jde o potraviny a bydlení, protože normálně, pokud nejsme podnikatelé, tak jsme před okolním světem nuzáci.
Jezdíme za levnějšími potravinami i PHM.Odírají nás služby i mobilní operátoři.Nejhorší je, že i když jsou vlastníkem nemovitosti úřady, zvyšují nedoplatky zejména za tepelnou energii i nájem.Mladší ročníky utíkají za prací, pokud "výzkumník" na něco přijde, tak to kouká prodat ven.Podnikatelé velkých firem, které koupili, nejsou srdcaři.Spíše podnik vyždímou a nechají zkrachovat, možná pro zničení případné konkurence.
Možná tobude trvat dlouho než dosáhneme úctu k ostatním lidem, jako v severských státech?Možná to je bývalým režimem, inspirací současné i minulé vlády a bývalého presidenta, který nezná špinavé peníze a krade pera?Možná by to chtělo nového Havla, kterého není možné zkorumpovat?...to je idealismus, co?
...a jak je uvedeno výše: v budoucnosti budou mít např. ony kuchařky tak nízký důchod, což se státu bude hodit, protože prý bude hodně důchodců, že budou přežívat o vodě a chlebu z popelnice.Na rozdíl od důchodců v zahraničí, kteří podnikají cesty kolem světa.
doplněno 23.09.13 14:22:Možná že Občasná demagogická strana má ve svých řadách i mezi některými příznivci MIMOZEMŠŤANY, tedy lidi mimo realitu.
Tím, že zvednete minimální mzdu, připravíte řadu lidí o práci. Zaměstnavatel si rozmyslí, jestli se mu za vyšší mzdu ještě vyplatíte, a třeba usoudí, že už ne, a propustí vás.Dobře placené zaměstnance a manažéry minimální mzda neohrožuje, ale ohrožuje právě ty, kteří mají problémy jak zaplatit nájmem, potraviny, kroužky pro děti.
Když se zvedne minimální mzda, připravíme zaměstnavatele o zaměstnance, kteří pomocí vlezdoprdelismu doufají, že jim zaměstnavatel přidá bokem víc.Připravíme ho o zaměstnance, kteří nemyslí na budoucnost.Těch ubohých 8 000 je možné získat od státu a přitom chodit na melouchy.
Zaměstnavatel, který není schopen vyplatit více než deset tisíc na mzdách je kapitalista, který buď vydělává na blbosti druhých nebo je to ubožák.
Možná, že se někde skutečně pracuje za minimální mzdu.V tomto případě, by měli zaměstnanci odejít, nepustit na svá místa jiné "votroky".
Zaměstnanec by totiž měl být odměněn za vykonanou práci...hm...a práce je přece měřitelná? Nebo jsem teď s dotazem mimo?
Nezaměstnaných je tedy půl miliónu se skoro stejným příjmem jako zaměstnanci s minimální mzdou. Bojím se je sečíst dohromady...
jenom bych měla drobnou poznámku k tomu, že zaměstnanec by měl být odměněn za vykonanou práci. to bezpochyby. nicméně jaká ta odměna má být, v tom už se názory různí.
můj exmanžel má menší stavební firmu. měl i zaměstnance, teď, pokud vím, je už nemá, protože pochopil, že tudy cesta nevede. každopádně pokud dává zákazníkům cenovou nabídku, tak samozřejmě tu nabídku má vypracovanou do posledního šroubku. materiál takový a makový v tomto množství za tuto cenu... odměna za takovou a makovou práci je tolik a tolik... režije firmy je tolik... pokud zákazníci smlouvali o ceně, tak většinou akceptovali cenu za materiál (a to zisk firmy byl často schovaný právě v materiálu), případně si vybrali levnější (tedy zpravidla méně kvalitnější) materiál. problém ovšem bývaly s cenou za práci. proč tolik, když je potřeba udělat jenom tohle? ukrajinci by mi to udělali levněji. to nemyslíte vážně, takovou cenu, vždyť to bych zvládnul i sám, kdybych měl čas...
takže ono ať chcete nebo nechcete, odměna za práci se neodvíjí jenom od práce samotné, ale i od toho, kolik jsou lidi ochotní za tu práci zaplatit (ať už přímo za práci, nebo v ceně výrobku).
pro: lesi2311
děkuji za pohled z druhé strany. Práce může být definovaná různě ( podle hodin, spotřeby energie...atd), proto si nejsem jist, jak ji porovnat se mzdou.Navíc je rozdíl mezi mužskou a ženskou prací, i když by někdy neměl být.
Malí podnikatelé (živnostníci) s několika zaměstnanci pociťují jako první ten nesmyslný kolotoč, mezi nízkou mzdou a schopností si něco koupit uvedený výše.A taky potvrzuje to, že pokud nemám na minimální mzdu pro zaměstnance, tak nikoho nezaměstnávám, že?
no, ex už nikoho nezaměstnává, ale ne kvůli výši mzdy, ale zejména kvůli ostatním zákonům i když teda teď si pochvaluje, že živnostníci ho při stejných nákladech za práci vyjdou levněji.
jinak on nebyl živnostník, měl menší s.r.o. a se zaměstnanci si obvykle dohadoval, za kolik tu práci chtějí udělat a tu cenu dával do rozpočtu. samozřejmě, pokud předem věděl, že ta cena neprůchozí, prvotní dohadl vedl už se zaměstnanci, kam až lze ustoupit. pokud má pár lidí, tak to jde. pokud by měl velký podnik, neměl by šanci to takhle vést.
No jo,výše kapitálu s.r.o. je 200 000 Kč a ve stavebnictví je velká konkurence.Velký podnik jako akciová společnost naštěstí malé zakázky nebere.
Zedníky, kteří umí stavět,zdít,omítat,obkládat bych tipl na 150, živnostníky 200Kč/h.
Podle mně se výše minimální mzdy určuje podle toho, aby její příjemce měl nezbytmé minimum k tomu, aby mohl uspokojit své nezbytné životní potřeby ( obživu , dydlení, nezbytnou lékažskou péči, a některé další nezbytné životní potřeby, aby přežil a mohl příští den přijít do práce a odevzdat požadovaný výkon. Minimální mzda (životní minimum) je významá z pohledu vytváření ne zcela korektních zisků. miro
pro miro, myslím si, že máte určitě daleko větší mzdu, než je ta minimální. Pokud jste měl v minulém režimu pěknou funkci, jistě máte i dnes kamarády, kteří vám zajistili teplé místečko.
Jestliže je stanovena minimální mzda, proč nejsou také stanoveny maximální ceny? Tedy minimálně zaplatit za odvedenou práci a nekontrolovaně vysoko zaplatit ( utržit ) při koupi ( prodeji ), toho co se za minimální mzdu vyprodukovalo. Takto si představovat korektně ( spravedlivě ) fungování společnosti není rovněž korektní.
Ano mám dostatek kamarádů i teplé místečko u domácího krbu za důchod, ne podstatně převyšující stanovený minimální důchod v naší vlasti. Hezký den přeje - miro
to miro :
Nevíš jak to chodí.Polopaticky řečeno, kdyby zaměstnanci brali opravdu jen minimální mzdu, nevyplatilo by se většině jezdit do práce, protože si jízdné platí. Musí, logicky, brát něco bokem.Jestliže se zvýší minimální mzda na 10 000 Kč, bokem vydělané peníze budou mírně sníženy, ale někde se zvýší možná i nad 15 000 celkové mzdy, což je mzda nižší kvalifikované síly dle inzerce...a s tím se dá přežít.
Zajímalo by mě, kolik z vás tady diskutujících a píšících PAN PODNIKATEL si to někdy taky zkusilo. Kolik z vás mělo někdy aspoň jednoho jediného zaměstnance. Nezlobte se, ale víte o celé problematice drobného podnikání naprosté NIC. Nevíte vůbec nic o naprosto šílené platební morálce odběratelů. A teď nemyslím firmy, ale i normální lidi. Sedněte si někdy s těmito živnostníky a poptejte se jich, kolik jim kde kdo dluží. Stavebníci se diví, že st. firmy chtějí zálohy dopředu. Bodejť by ne, když kolikrát odvedou práci i s nákupem materiálu např. za 200.000,-Kč a nedostanou zaplaceno. A není síla, která by jim pomohla. Nevíte nic o tom, jak živnostník má jednu hromádku financí a přemýšlí, jak ji přerozdělit na všechny platby.
Kdosi tady napsal, že živnostník, který nemá ani na výplaty, tak ať radši nepodniká. To je do nebe volající hloupost. Kdyby všichni tito živnostníci ukončili podnikaní a lidi propustili a sami se chtěli nechat zaměstnat, tak nasatane takový kolaps, že si to ani neumíte představit. Klobouk dolů před těmito lidmi, kteři se perou s větrnými mlýny (rozuměj zákony - nebo spíš nezákony této země, s naprosto nehoráznými odvody státu, s lidkou závistí apod).
Mám pár kamarádu z řad řemeslníku, kteří drobně podnikali tady v Česku. A zkrachovali. Odešli do ciziny (Německo, Rakousko, Švýcarsko). Jsou tam cca 2-3 rok. Za tu dobu si tam vybudovali nové firmičky o cca 5-10 zaměstnancích. Podnikají tak, jak by se podnikat mělo. Jsou spokojení a konečně v cca ve věku 40-50 let mohou mít volné víkendy, mohou si dovolit dovolenou, mohou aspoň trošku normálně žít.
Přestaňte laskavě v každém živnostníčkovi vidět podvodníka. Věřte tomu, že většina z nich šla do podnikání s velice dobrými úmysly. Nešli do toho s tím, že za rok nehorázně zbohatnou. Šli do toho proto, že umí svoji práci a tu také chtěli prodávat. To, že jim to tento stát nijak neumožňuje není jejich chyba. Je to chyby nás všech, že si necháváme sr... na hlavu od těch. co nám vládnout.
A jak tohle moje celé povídání souvisí s načerno vyplácenou mzdou? Jednoduše. Spočítejte si odvody ze superhrubé mzdy. To je likvidační. A jestliže živnostník nezaplatí včas, následuje penalé v lichvářské výši... Takže peníze vyplácené načerno jsou pro něho obrovskou úsporou. A jestli to já osobně schvaluji? ANO. Pokud stát nenastaví rozumné mantinely pro podnikání, tak s tím souhlasím.
Vskutku velmi hezky napsáno, něco bych napsal jinak, ale i tak trefné. Já se v tom plácal 5 let, teď mám (jen) 4 zaměstnance, ale jen díky i tomu, že oni jsou i o víkendu dostupní a já řeším zakázky, tak mají vysoce nadprůměrné platy a všichni jsme spokojení. Udržet dobrého řemeslníka či zručného člověka je vždy problém.
Ano, napsal jsem, ať raději nepodniká, kdo nemá na platy zaměstnanců, že podnikatelé nepřišli k bohatství legální cestou, ale taky, že přeju živnostníkům hodně štěstí.
bohužel OSD jsem odpůrcem a myslím si, že jejich voliči mají hlavu zastrčenu v . . . Snížení nezaměstanosti nepomůže nikdy to, co hlásají. Pomůže aktivní politika vytváření pracovních míst. Když jsou všechny resorty průmyslu v rozvratu, tak težko někoho zaměstnáte a úředníků jsou mraky. Jejich myšlenky jsou už prázdné a otřepané. Podle mě jsou lidé v česku ochotni i jít do práce, ale nemají v zásadě kam, a to je zoufalé. jen pražákům je hej, je tam vyšší míra zaměstnanosti, vyšší prac příležitost typická pro tento microregion. Minimální mzda je oproti zemím evropy naprosto směšná a vyžije z toho zdravý člověk, který nikam nejezdí, necestuje, nemá žádné zvláštní nároky a téměř neutrácí, nemá rodinu, bydlení nemá nájemní ale vlastní a něco si občas vypěstuje na vlastní zahrádce a chová i nějaké to malé domácí zvířestvo na vejce a maso.
Jedna jízdenka tramvají stojí 25, jeden oběd min. 80, kadeřník min. 100, kilovata 5kč, kubík vody 60, teplo 600 zaGJ, chleba 30, máslo až 40, nafta 37, léky nejsou zrovna levné, oblečení jakš takš. Moc toho ale za min. mzdu nekoupíte. Pro člověka živívího rodinu je to dost málo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.