Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvrdý jako štolverk, proč?

Od: kukukeke* odpovědí: 4 změna:

co je to štolverk,říkáse blbí jako štolverk,tvrdý jako štolverk a tak.Co to je ten štolverk?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaaaaaaaaaaaaaaaa
16.02.11 12:15
hodnocení

0x

bonbóny

hodnocení

0x

U nás doma se tedy říkalo "blbej jak štoudev". Ale jinak strejda gůgl mi prozradil, že prý štolverk se říkalo karamelu:

mirosurafu.blog.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

u nás se štolverky říká karamelkám.

doplněno 16.02.11 17:25:

Omlouvám se ale fakt jsem neopisovala.

hodnocení

0x

Našel jsem toto:

" Název cukrovinek je odvozený od výrobce
Stollwerck. Je známá německá čokoládová firma, zabývající se v počátcích pouze importem kakaa, tedy nezbytné suroviny pro výrobu čokolády. Její logo s typickými velkými literami na začátku a na konci a do sebe složenou dvojicí písmen "L", plus malou královskou korunkou nad dvojitým "W"se objevuje v obchodním světě v poprvé v roce 1836 /oficiální založení firmy již jako výrobce, nikoli importéra/, kdy začíná mimo importu kakaa též vyrábět čokoládové bombóny. Rok 1902 je ve znamení první velké expanze a otevření závodů v Londýně a ve Stamfordu /USA/. 1906 - dravá expanze pokračuje tentokráte do Rakouska, kde pohlcuje část velkých mlékárenských firem a slučuje je do mamutího koncernu, registrovaného pod obchodní značkou Alpia.
V tomto období se objevuje hit trhu, který znamená zásadní změnu: Tvrdé karamely bez náplně, vyráběné ze smetany, medu a karamelizovaného cukru, které firmu proslavují.
Dlouho se o čemkoliv říkalo - tvrdý jako "štolverk"."

A asi to bude pravda, nebo firma stále ještě existuje:

www.stollwerck.de/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma štolverka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]