Nejste přihlášen/a.
Zdravím místní elitu.
Jednoduchá otázka, která už zazněla v nadpisu otázky.Kdy podle Vás dojde ropa a jaké to bude mít následky?Můj názor je takový (a můžeme si to pak za těch X let vytáhnout z archivu poradte ) ,že né,že by úplně došla ale,že za takových 10-20 let začne být výrazný,výrazný,výrazný problém!
V neděli byl totiž v TV dokument na toto téma (slyšel jsem ho jen jedním uchem) ,kde říkali ,že odhady zásob ropy se pohybují kolem 30-50 let.Nicméně zdurazdňovali,že tyto čísla jsou uměle výrazně nadnesená! A to z jednoduchého důvodu. Když solečnosti nahlásí,že vydatnost jejich vrtu je na ,,vice,, let ,tak dostanou samozřemě povolení těžit více barelu denně a samozřejmě mají větší zisk.A o to jim jde především.Takže realita může a z velkou pravděpodobnosti bude výrazně kratší!
Já myslím, že kdyby se využívala tak jak dneska tak tu bude ještě cca 40 let ale možná víc.
Ale protože její spotřeba prudce roste by tu mohla být těch 40 let maximálně
A pokud se nevymyslí nějaká levná náhražka nebo něco podobného tak vidím jediné plus...
A to: Že těm sobeckým šejkům dojdou prachy
nás ve škole učili, že je to tak do roku 2010-2030, zásoby prý jsou tak na 30-50 let. Psal se rok 1980. Fakt je, že to teď půjde rychleji bo začnou jezdit a nakupovat zbytečnosti dvě miliardové země. Dosud téměř veškerou ropu spotřebovávlao jen asi tak 15-20% lidstva, brzy to bude polovina.
Mě by spíš zajímalo jak to tv té naší kuličce vypadá, ropa pryč, rudy pryč, plyn pryč, co dělá tak obrovská díra.
souhlas.V osmdesátých létech měli nějaké odhady,ale netušili jak moc se zvýší poptávka.
PS:elbarto : taky mě štvou ti arabští šejkové co si staví umělé ostrovy,hotely až do oblak,kupujou si soukromé letadla a já kolikrát nemám na to abych si koupil půlku nádrže
aaaaa,takže když bych teoreticky vzal tu horní hranici odhadovanou v 80 -tých letech na 50 let,tak to klidně může být už kolem roku 2030 -tedy za cca 19 let No,jsem na to moc zvědavý.
Zmýlil jste se pouze nepatrně. Skutečně to bude ve čtvrtek, ale odpoledne a o 70 roků později.
Náš ústav se Vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za tuto politování hodnou událost, ke které dochází maximálně 3x za 100 let.
Vlastní nepozorností došlo k záměně ropy za iluze, které by k tomuto datu měly dojít.
Tonek Trósil, Katoda Olomóc.
No,jasně-každý svou odpověď pojal posvém.I humorná odpověd taky odpověď Ale já to myslel přecejen trošku vážněji.
Víte,hodně lidí si to neuvědomuje,nebo to háže za hlavu,protože v současné době (krom ceny) to nikoho netrápí,protože stačí zajet na benzinku a je to.Jede se dál.Ale ty zásoby ropy opravdu nejsou nevyčerpatelné.A uvědomte si prosím ,že pokud ty zásoby jsou plus minus -autobus na 10-50 let ,tak převážná část Vás zdejších poradců se toho dne pravděpodobně dožije a bude postavena problému tváří v tvář.
Cupakabro, za 10-50 let se určitě vymyslí něco, co ropu plně nahradí. Podívejte se do historie, co věcí bylo nepostradatelných...
Jenže ono nejde jen o palivo a energii, ale taky o plasty, léky, chemii vůbec... Bez těchhle vymožeností dnešní vyspělé lidstvo už existovat neumí.
bezesporu ano mařenko,ale ikdyby se na tom začlo dělat teď,tak je to na dlouhá desetiletí.V několika státech (možná i někde u nás) jezdí už vodíkové autobusy.Ale na běžné auta se to asi ještě dlouho aplikovat nebude,protože je tu podobný problém jako s vejcem a slepicí.Auta na vodík se nevyrábí,protože je nikdo nechce,protože není vybudovaná síť vodikových stanic a ty se nebudují,protože nikdo nemá vodíkové auta.
doplněno 08.02.11 19:22:ještě doplním mařenko:já jsem toho názoru,že ,,něco,, už vynalezeno bylo a to už ve 40-50 tých letech,ale ÚMYSLNĚ to bylo ututlané.Existuje nějaký projekt ,,odhalení,, a tam se o tom zmioňují.
A další věc je,že například Nikolo Tesla dokázal už ve 40-cátých letech jet ze svým elektromobilem 140 km/h.A taky chtěl stavět ,,nějakou,, elektrárnu-jenže se to z nějakého duvodu zhaťilo a po jeho smrti se ztratila i část jeho dokumentu.Ha,ha-proč asi?
Ale jo, já si to uvědomuju zatraceně dobře. Jenže co s tím nadělám? Můj hlas je v tomhle případě hlas volajícího v poušti. Takže na to radši nemyslím a doufám, že se toho nedožiju (mám reálnou šanci). Svým potomkům nezávidím. Myslím, že lidstvo výrazně prořídne. A nebudou to civilizované země, které přežijou.
Také naším potomkum moc nezávidím.V tom dokumentu co jsem na toto téma viděl ukazovali graf ,který ukazoval ve svém středu naší součastnost-tedy dobu co jsme oběvili ropu a začli sme ji využívat a do leva - 5 miliard let a do prava + 5 miliard let.A po té co dojde ropa ta křivka klesala až na tu uroveně předtím.Já si nemyslím,že by se vrátila doba kamenná,ale rozhodně se ,,něco,, výrazně změní. A co? to nevím . S Nostradamusem sem na pivo nechodil
LDe průzkumů obsahu plynu a ropy pod ledem na zemi bude ropa na 100-300 let(dle havarií) a plynu bude 300let popříadě více...reálné průzkumy někdy kolem r. 2006-08.
Dle plánů a předpovědí budou spalovací motory nahrazený velmi promyšleným reaktivním systémem.
Je možnost přeskoku této verze k elektronafto motorům kde vanklův motor na aftu bude velmi učinně dobíjet baterie/vyrábět energii a do ještě za hodně dlouhou dobu.
Reálné nasazení vodík,solár se odhaduje minimálně za sto let..ne li víc.
Důvpdy jsou především ty že 6-8L paliva urazí běžný vůz 100km na stejnou vzdálenost je třeba 500kg nabitých akumulátorů.
Navíc jejich drahá výroba, různá omezení a slabá výdrž je podkopává i při využití s vanklovým motorem.
Vědci stáe plemizují nad použtím iontových motrů na zemi jako velmi výkoných, momentálně ale s řadou problémů.
[vanklův=Wankelův] motor
Ta otázka je dost irelevantní, když je položena neodborníkům zde. Tu otázku jste měl položit některému ze zasvěcených geologů- petrologů. Přesnější odpověď pak může dát OPEC, ale z myslím si, že to z politicko ekonomických důvodů neudělá.
Vhodnější otázka by měla znít možná :"Co je pro vás přijatelná alternativa za docházející ropu a dokážete si představit život bez ropy?" Ruku na srdce, kdo z vezdejších odborníků navšechno, ví, kolik ropy je ještě v zemské kůře? Třeba nedávno byla objevena ložiska ropy a zemního plynu pod severním polem. Nikdo neměl tušení, že tam vůbec je... pro to jsou veškeré odhady vztaženy na vydatnost v současnosti známích polí. Jestli tedy je odhad vydatnosti dnešních polí na cca 30 roků pak se tento odhad samozřejmě posune o dalších X roků podle vydatnosti nově nalezených polí třeba za 10let.
Nebojím se toho ookamžiku kdy ropa dojde, protože konečně nastane počátek znovuzrození lidstva na jiném, méně konzumním základě. Budeme nuceni se naučit nebo spíše přizpůsobit novým podmínkám a to nás posune ve vývoji. Vlastně se na to i těším. Ale asi se toho nedožiju.
...protože konečně nastane počátek znovuzrození lidstva na jiném, méně konzumním základě...
Snilek jako remen
snílek - slabé slovo. Sedí u hromady ropy a básní o životě bez ní. Myslím, že počet lidí kteří by nechtěli v mnoha ohledech žít byť jen před 50 lety je o mnoho vyšší než těch kteří by třeba raději nejedli než si zabít kuře nebo králíka a maso je cosi z chlaďáku v marketu.
MIlé "mnohoA", to už jsme zase jinde. to máte na mysli lidi, kteří jaksi nevidí realitu a podstatu žití. Řeč je tu o ropě a ne o mase. A představa života bez ropy či spekulace o jejich zásobách v zemi jsou v tomto prostředí jen na bázi fantazie toho kterého jedince diskutujícího nad touto problematikou, která se náss sice bytostně týká, ale možnost ovlivnit základní fakta coby faktoru neznámého, je naším tlacháním, úplně minimální.
Až dojde ropa, budeme mít jinou možnost hned po tom co skončí válka o zbytky ropy? Lidí bude málo, protože válka zredukuje populaci na reprodukční minimum. To bude právě onen čas kdy bude lidstvo nuceno využívat jiné zdroje než ropu. Vodík a plasma už mají našlápnuto. Elektro mobili jsou jen hračky a strašáky pro šejky, kteří se tomu stejně jen smějí..
Plazmu ještě stále po 5Oti letech neumí držet v udržovacím poli, myslet že má někam našplápnuto je další "sen"...
Tak samozrejme, ze jednou, pokud se toho lidstvo dozije, budeme muset vyuzivat jine zdroje nez ropu (pokud to dokazeme). O tom zadna.
Nicmene me spis prislo snilkovske to o te mene konzumni spolecnosti. At budem zavisli, nebo nezavisli na jakemkoliv zdroji energie, obavam se, ze na konzumnosti nasi spolecnosti to pramalozmeni. Jen se ta konzumnost mozna projevi v jine forme, nez jak sme zvykli dneska.
Je to krasne videt z minulosti. Jakakoliv socialne vyinuta spolecnost (rekneme civilizace) se chovala naprosto stejne konzumne jako mi dneska. Samozrejme v ramci jejich moznosti,znalosti, pokroku...
Pak zanikla, prevalcovala ji nebo casem vznikla na jejim miste jina civilizace a ta se opet chovala podle stejneho vzorce. Stejne konzumne. Samozrejme opet v ramci jejiho pokrku. A tak furt dokola.
My nejsme jini (jak by sme take mohli, kdyz sme stale titiz lide, ze?, titiz Evropane, mame stejne zivoty, stejne denni starosti a radosti, stale stejnou touho po poznani, po moci, po blahobytu...).
Take nasi civilizaci ceka zanik, mozna i jeden z cinitelu bude prave nedostatek ropy, to neni ani moc podstatne, no a na nasem miste opet vznikne jina civilizace (nebo nas jednoduse prevalcuje nektera soucasna - staci si vybrat mezi Dalnym a Strednim Vychodem), ktera se ale (jak historie Evropy, kam az lidska pamet saha) bude chovat opet zcela stejne konzumne, jako my a vsichni pred nama.
Až dojde ropa bude se využívat něco jiné, dávno už vymyšlené, jen se to drží v tajnosti. Moc se mi líbí názor, že povoz z rakví potáhnou koně (pokud ještě nějací budou). Osobně je mi to celkem jedno jelikož dost pochybuji, že se toho dne dožiju. Dnes je článek, že ropy je podstatně méně než se uvádí. V tomto státě vlasně nevlastníme už nic z přírodního bohatství(vše co k něčemu bylo je dávno prodané) a v těch okolních je to asi podobné. Prodané-vytěžené a zbyla jen holá zem bez života. Lidstvo si snad ani nezaslouží život na této planetě.
Taky jsem dnes postřehl v TV zprávu,že podle nějakých depeší by zásoby ropy v Saudské Arábii mohly být až o 40% menší něž se předpokládalo a ,že vrcholu těžby můžou dosáhnout už v roce 2012. No,jo no -první vlaštovky.Já už tu psal,že to může být překvapivě brzo a že se toho většina zdejších poradcu asi dožije
Tato debata se vlastně týká pojmu ropný zlom .
Co je ropný zlom? - Ropný zlom (angl. Peak Oil) je nejjednodušší pojmenování problému vyčerpání energetických zdrojů, nebo přesněji vyvrcholení světové těžby ropy. Ropa je konečný a neobnovitelný zdroj, který poháněl historicky unikátní hospodářský a populační růst posledního půldruhého století.
Tempo těžby a zpracování ropy (v současnosti zhruba 84 miliónů barelů denně, 1 barel = 159 litrů) rostlo v minulém století skoro každý rok. Jakmile jsme spotřebovali asi polovinu původních zásob, produkce ropy s největší pravděpodobností přestává růst a začíná definitivně klesat - proto zlom. Ropný zlom neznamená konec ropy, ale konec levné ropy, protože přecházíme z trhu kupujícího na trh prodávajícího. Pro hospodářství ovlivňované stále rostoucím množstvím levné ropy mohou být následky katastrofální. Bez zásadní a úspěšné reformy civilizace jsou pravděpodobně nevyhnutelné závažné ekonomické a sociální důsledky.
Více zde energybulletin.cz/...
Další zdroje
cs.wikipedia.org/...
zlomropy.wordpress.com/...
zlomropy.blogspot.com/...
blisty.cz/...
blisty.cz/...
Video:
myslím,že až dojde ropa,plyn atd.bude totální přírodní kolaps,země bude natolik zdevastovaná,že to co bylo v Japonsku,ještě nic nebylo když se od někud něco bere musí se zákonitě nějak ta zem hýbat ,bude více zemětřesení tajfuny sopky v činosti a další...takže si užijeme všichni i ve vnitrozemí
O to, ako dlho vydrzia zasoby ropy, by som sa nebal. Ta bude este velmi dlho k dispozicii, tej malej skupine, ktora vznikne totalnou redukciou ludstva.
Kdysi, kdesi jsem četl takový názor, že ropa se zatím neznámým přírodním pochodem obnovuje sama. A je to tím pádem obnovitelný zdroj energie. Některé důkazy tomu nasvědčují. Údajně se na některých místech, znova objevuje ropa, v předtím vyčerpaných vrtech.
A nebijte mě. Jak jsem koupil, tak prodávám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.