Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je vosa přenašeč boreliozy?

Od: kar77 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den , je vosa přenašeč boreliozy? Mám po štípnutí okolo štípance červené okolí v průměru 5cm . Na netu jsem četl , že prý borelku přenáší pouze savý hmyz . Takže mám být v klidu a věřit , že je to pouze alergi.reakce? Díky .

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Je to nepravděpodobné, nepíšete kdy Vás vosa štípla, ale skvrna po klíštěti je tak minimálně týden po "uštknutí", kdežto u vosy

maximálně hodinu...

kar77
hodnocení

Vosa mě štípla před týdnem ráno a ta skvrna se objevila hned večer a zatím nezntelně ustupuje .

hop®

Tak to borelióza pravděpodobně nebude, možná máte jen zvýšenou citlivost na vosí jed...

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, borelka to určitě nebude (tu přenáší pouze sající hmyz, jak jste uvedl), ale hlídejte se.

Vosy může být "zdrojem" nepříjemné infekce, protože jejich žihadla, opakovaně používaná, mohou být nositelem špíny a bakterií.

rnk*
hodnocení

0x

Vosa vás prevděpodobně neštípla kusadly, ale píchla. Osobně boreliozu vylučuji.

irena
hodnocení

0x
Dobrý den, toto samé teď řeším já. Před měsícem jsem se napila na pergole z láhve s limonadou a nevšimla si vosy v hrdle láhve. Vosa mě bodla v puse do vnitřní strany horního rtu. Pusa mi otekla na několik dní, postupně začala zplaskávat,ovšem začaly se projevovat jiné problémy. Začaly mi brnět a mravenčit nohy, ruce, rty, obličej. Objevila se u mě lehce zvýšená teplota, svalová bolest a slabost, malatnost, bolest hlavy. Tyden jsem vyckavala, zda to neni pouze nejaka viroza nebo unava... Vse se horsilo, a proto jsem se vydala rychle na neurologii do nemocnice, kde mi dělali krevní testy, oční vyšetření, neurologické vyšetření, vše v pořádku. Odebrali mi lumbální punkcí mozkomíšní mok s podezřením na roztroušenou sklerózu a další autoimunitní onemocnění. Po 14ti dnech čekání objevili IgM protilátky (časné protilátky) protilátky borélii. Tyto protilátky se prý tvoří 3 až 6 týdnu po nákaze. V časové ose vše odpovídá bodnutí vosy. Nyní čekám na nové krevní testy, zda se mi už borelie projevila v krvi. Dělala jsem si i dostupný rychlotest na borelii na objednání z lékárny a vyšel mi taktéž slabě pozitivní. Klíště jsem neměla, nebo si toho nejsem vůbec vědoma. Jsem přesvědčena, že mě nakazila právě vosa... Irena

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma borelióza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]