Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový zákon více peněz to je divné?

Od: andre* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.chci se zeptat od minulýho roku prý platí nový zákon a to ten že ženy na rodičovskym příspěvku které rok nepracovali a mají manžela mají prý nárok na vrácení daní přes dvacet tisic zdá se mi to divne dekuji za odpoved

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

není to nový zákon, platí to už kolik let a jmenuje se to sleva na vyživovanou manželku (nebo manžela, pokud ji uplatňuje žena). podmínkou je, že manželka nemá vlastní příjmy za celý kalendářní rok většíí než 68.000 Kč hrubého - do toho se počítá třeba i peněžitá pomoc v mateřství, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti... NEpočítá se ale rodičovský příspěvek. slevu si pak uplatní vydělávající manžel se svého příjmu. sleva na dani je 24.840 Kč.

andre*
hodnocení

Dekuji vam za odpověd.Mám však další dotaz.Jestliže bych chtěla aby si mě manžel uplatnil v praci na danich ktere se vraci jednou za rok.musí to manžel nejspíše nahlásit své účetní.A já bych pak podepisovala nějaké papíry.minulý rok jsem však manželoví účetní o tomto zákonu říkala a tvrdila mi že takový zákon neexistuje.a jelikož jsem už druhým rokem na rodičovským příspěvku mám tedy právo aby si mě manžel zdanil že...a nejspíš záleží na tom kolik manžel odvedl dani za sebe a z toho co uhradil neuhradil se mu odecte tech necelých 25tisic?já těm daním opravdu nerozumím ale známí mi říkal že každý musí za rok zaplatit dane a kdyz jej preplati tak mu vracejí

paaja*

účetní provede zúčtování daně na základě předložených dokladů, čili od výsledné daňové povinnosti odečte další položky jako třeba úroky ze stav. úvěru nebo na nevydělávající manželku a také už zaplacené zálohy. Pokud je manžel zaměstnaný tak mu pravidelně odvádějí zálohy na daň, čili po odečtení dalších slev by mu měl vyjít přeplatek na dani. Ten mu FU pravděpodobně přes zaměstnavatele vrátí v nejbližší výplatě (nebo na účet, teď nevím). Podmínkou je tedy dodání podkladů, ve vašem případě asi čestné prohlášení, že jste neměla příjmy.

Jestli se s ním bude účetní hádat tak jí buď může předložit příslušný zákon ať si ho nastuduje, nebo podat sám daňové přiznání.

andre*

Děkuju moc za moc užitečné odpovědi a informace a na manželovou účetní se slušně řečeno vykašleme :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]