Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam slova jebat

Od: nameless* odpovědí: 11 změna:

Zdravím, asi vás zaskočím otázkou, ale jaký je jiný (původní) význam slova jebat? V jedné knize jsem narazil na níže napsanou příhodu a nedalo mi to spát, co zde to slovo jebat vlastně znamená. (?) Tedy spíš doufám, že to neznamená to, co si myslím :)

Až se Polynikes nabaží jejich mučení, nařídí jejich instruktorovi, aby je zavedl na okraj pláně, k nějakému zvlášť statnému dubu, a poručil jim vyvrátit v bojové formaci strom svými štíty, přesně jako kdyby v bitvě udeřili na nepřítele.
Chlapci se postaví do zástupu po osmi, štít vtlačí každý do prohlubně zad chlapce před ním, přičemž štítem toho prvního udeří spojenou vahou a silou všech proti dubu. Budou nacvičovat othismos.
Budou tlačit.
Budou napínat všechny síly.
Budou jebat ten strom jako pominutí.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

narf
hodnocení

2x

(vulgárně)souložit

Kohout jebal slepici, až z ní lítalo peří.

(přeneseně)šikanovat, buzerovat

Šéf mě jebe!

(přeneseně)přeskočit (vhlavě), bláznit

Už mu z toho jebe!

(přeneseně)nedělatněco

Jebu na to!
(přeneseně)(též zvratné)špatněněcodělat, kazit
Ty se do toho nejebej!
Musíš do toho pořád takhle jebat?
narf

Pardon, úplně špatně se to roztáhlo...

pacourek*
hodnocení

0x

souložit,buzerovat a další mě nenapadá

hodnocení

0x

Ničit, kazit, likvidovat...?

valdik007*
hodnocení

0x

Tím se myslí píchat ten strom, ale kopími. Je to jejich způsob boje, nejprve je othismos, což je strkání do nepřátel štíty a do tohoto bodání kopími. Neviděl jste film 300: Bitva u Thermopyl?:))

nameless*
hodnocení

Ten film jsem viděl, ale v tom textu není o kopích ani zmínka, tak to pravděpodobně píchání kopím do stromu nebude :) Do toho stromu pouze bušili štíty, jako je v textu, proto mě to slovo zarazilo.

pt®
hodnocení

0x

Např.: Je to název jedné fregaty z Malajského, královského námořnictva

Fregaty:

Fregata Lekir (F26)Třída Lekiu Lekiu (F30)
Jebat (F29)

ane
hodnocení

0x

Domnívám se, že širší význam slova "jebat" je opakovaný pohyb směrem vpřed, což by i odpovídalo uvedenému příkladu, kde chlapci naráželi štíty do stromu. Jestli je to původní význem, to nevím, ale logika předloženoého textu i co jsem zatím slovo "jebat" viděla jinde, by tomu napovídala.

ukulele*
hodnocení

0x
Podle soudobých svědectví se zdá, že boje falangy proti falanze byly směsice přetlačování štíty - othismos (strkání) - a bodání kopími, dokud jedna strana nepovolila. Thúkydídés v popisu bitvy u Delia (423 př. n. l.) vypráví o urputných bojích na thébském levém křídle, kdy do sebe vojáci byli zaklesnuti štíty tak dlouho, dokud jeden z nich nepovolil, čímž v liniích Thébanů vznikly mezery, do kterých Athéňané posílali svou lehkou pěchotu takže vámi popisovaný děj se následně vyvíjel takto : byl to nějaký trest, protože se uvádí, že před tím byli mučeni, následně budou postaveni do vojenské - bojové formace a zadní řady budou tlačit, natlačovat přední řady proti nemobilní překážce, a jelikož se ta překážka nebude moci hnout, bude to bojovníkům způsobovat bolest, problémy s dýcháním, praskání žeber a deformace hrudnícj košů, smrt...je to prostě pohyb v před a následně vzad,kde se pohybu vpřed dává větší razance... no a v dnešní době to znamená vulgární výraz, stejně jako třeba estonský přístav K.. a nebo kdysi se objevil v Praze bilboard výprodej ...oven, a prý šlo o koberce pojmenované podle Norského? nebo nějakého severského města...doplněno 07.11.13 00:23: je zajímavé co se všechno při hledání najde : Pokud by chtěl malajský Proton někdy na českém trhu prodávat dva roky starý koncept Jebat, musel by jistojistě tento klon Mitsubishi Lancer Evolution přejmenovat. Se svým názvem by totiž Jebat byl u nás pravděpodobně neprodejný, a pokud by se prodával, vůz i jeho majitel by si zřejmě našel spoustu nelichotivých přezdívek. V malajštině mimochodem slovo "jebat" znamená pižmo. Ani s ohledem na tento fakt se nedá tvrdit, že by Proton pro tento koncept zvolil vhodný název.

asdf*
hodnocení

0x

jebati ned. (jebu i jebám) arch. bíti

lexiko.ujc.cas.cz/...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Někdy se tímto výrazem popisuje zamazání bot. Jestli je to pohybem do bahna a zase ven, nebo jen prostou chůzí. Nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]