Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě pozemku od národního správce?

Od: pepini odpovědí: 6 změna:

Potřebuji poradit jak odkoupit pozemek po Národním správci, který zemřel jakož i jeho manželka a dcera, ovšem nevím zda dcera měla nebo neměla děti. Jinak celý příběh je dosti zarážející, posuďte sami. Rodina dostala Benešovy dekrety a musela se vystěhovat ale nevystěhovaly, musely otročit na statku. Po dlouhé době a až když mohly si svůj vlastní dům koupily zpět za našetřené peníze. Pozemky se jim ale prodávat nesměly. Takže je nyní obhospodařuje pravnučka na defacto pronajatých pozemcích. Jakmile něco chcete zjistit okamžitě se úřady ohánějí zákonem na ochranu údajů. Jak můžu zjistit nynějšího vlastníka, když v katastru je zapsán mrtvý národní správce. Od koho je můžu koupit nebo jak?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

0x

pepini, ta pravnučka, která obhospodařuje pronajaté pozemky je čí? Vaše nebo původního vlastníka. Nějak mě zaráží, že Národní správce byl jedna osoba viz par.7 psp.cz/...

Zkuste se zeptat na Pozemkovém fondu, dřív než jej zruší. Karina

pepini
hodnocení

Pravnučka je moje žena a zároveň pravnučkou původního vlastníka. V tom domě žijeme i s její maminkou jejíš dědeček je onen vlastník. Národní správce byla jedna osoba, která se sem nastěhovala ještě s jednou cizí rodinou. Když si praděd tento dům koupil zpět, žil s celou rodinou pouze v jedné místnosti než ostatní vymřely. Jde vlastně o to že byl drobný živnostník zámečník kdysi měl snad i zaměstnance ale asi jen dva. Zámečnická dílna byla zcela vyrabována, zůstaly jen transmise na stropech. Louky kolem domu byly v majetku obce, takže se daly odkoupit zpět ovšem pozemek kolem domu a jedna louka pod lesem (který taky patřil k domu) je psaná katastrem na mrtvolu (národní správce).

lui*

Podat žádost na pozemkový fond, o odkup pozemků od státu. Kdysi jsem řešil podobný problém. Kdy kolem domu, který jsme chtěli koupit, byly pozemky napsané na jestě předválečného majitele, který je už dávno mrtvý.

pepini
hodnocení

Děkuji mnohokrát udělám to i když to má ten malý háček s tím, že pozemek není v majetku státu ale mrtvého národního správce, který může mít potomky (které nemám možnost zjistit) a také se nejedná o předválečný problém.

lui*

Jen pro upřesnění. Vzpomněl jsem si, že jsem tenkrát nebyl na majetkovém fondu, ale na úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jen oni mohou vyvolat jednání, a majetek pravděpodobně propadlý státu, v podstatě zlegalizovat, a vy ho potom budete muset koupit standardní cestou, jakou se kupuje majetek od státu. Ledaže by se v tom řízení zjistilo že existují dědici a potom dál nevím. Asi obnovení dědického řízení?

pepini
hodnocení

Bingo to bude to co hledám děkuji mnohokráte*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]