Nejste přihlášen/a.
Zdravím, napadlo mě že nejjednoduší způsob jak vyrobit šnekové soukolí je za použití obyčejného šikmého ozubeného kola a šneku. Chci soustružit šnek ale nevím jaký úhel špičky mám na noži nabrousit aby výsledný šnek pěkně zabýral s čelním ozubeným kolem se šikmými zuby?
kamaráde, věc není tak snadná. Kolo vychází ze šneku a ne naopak.
Základem každého soukolí je pastorek (u šnekových soukolí je pastorek šnek) a podle něj se vypočítá geometrie kola. Úhel špičky nože by musel tvořit přesně nakloněnou evolventu a tak dále. Proto se ozubená kola soustružením nevyrábí.
Asi vás zklamu, ale jestli chcete opravdu fungující šnekové soukolí, pak si jej musíte nechat udělat.
Zdravím,
vzhledem k tomu, že není ozubené kolo jako ozubené kolo, tak vám asi těžko někdo poradí, jaký úhel máte mít na šneku. Zatím co jsem soustružil šneková kola, tak to bylo:
a) podle výkresu
b) úhly nože byly stejné jako pro trapézový závit, jen spodní část nože musela být vybroušená v úhlu stoupání, aby nůž nedřel o materiál.
Z druhého pohledu - klasické ozubené kolo bych jako šnekové kolo nikdy nepoužil, protože se liší parametry - šnek (pastorrek) vám bude zybírat jen svými vrcholy a ne bokem šroubovice.
Takže nejjednodušší řešení je sehnat nějakou vhodnou šnekovou převodovku - v kovošrotech či sběrných surovinách určitě nějakou seženete. Doby, kdy to byl "uzký" profil a jak se někde nějaká šnekovka objevila, někdo (nějaký kutil) si ji vzal, jsou pryč. Dnes se jich všude válí dost - stačí jen vybrat tu vhodnou.
Pokud byste si chtěl opravdu šnekovou převodovku vyrobit, pak vám dám jeden tip - kdysi byl někde (tuším, že to bylo v nějakém sborníku Udělej/Urob si sám) zveřejněn návod, jak si udělat šnekové kolo pomocí závitníku (závitník do soustruhu, polotovar kola otočně upnout k nožové hlavě a na malé otáčky vlastně tím závitníkem ten profil do toho kola vyfrézujete). Ale nezkoušel jsem to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.