Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemáme RUM, máme Božkov vs EU

Od: jirbar* odpovědí: 7 změna:

Tak s tou Evropskou únií již nemáme RUM, ale Božkov.

Na Slovensku nesmí vysílat pořady (pohádky a večerníčky) pro děti do dvanácti let v češtině, ale musí být dabovány do slovenštiny.

Vysílají je tedy v češtině, ale s upozorněním určeno divákům od dvanácti let.

A nyní jsem zaslechl, že se i nadále budou vyrábět žárovky. Jenže již to nebude žárovka, ale Topné těleso. Ostatně třeba kuřatům se takovým ělískem opravdu přihřívá.

Topit to bude a navíc svítit.

Slyšel někdy taky tuto zaručenou zprávu?.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

protože ladinpraha už dal na žárovky jeden odkaz, doplním jen něco k češtině - slovenštině

já žiju na Slovensku, moje děti rozumí perfektně češtině, jejich děti, teda moje vnoučat také rozumí, i když ne už perfektně...jsou ale ještě relativně malé.. je pravdou, že například v televizi jde obrovské množství pořadů v češtině, a děti a vnoučata mají neustále možnost svoje znalosti rozšiřovat, rozdíly mezi ČJ a SJ porovnávat a uvědomovat si...a osvojovat.

nedovedu si představit, že by někdo daboval některé pohádky mluvené třeba p. J. Bohdalovou do slovenčiny...ale ani třeba od p. Krónera do češtiny...(jména jsem dal náhodně, vyjmenovat všechna by byl problém)

víckrát jsem sledoval v českých televizích debaty nebo ankety na tému rozumiete slovenčine? a zjišťuji, že bohužel čím dále tím více občanů ČR přestává slovenštině rozumět...

ono to "musí dabovat" se právě obchází tím upozorněním do 12 let... oba nedostatky jsou na pováženou v dnešní době, kdy svět je otevřený a některé děti od mala - malička žijí ve vícejazyčném prostředí a nedělá jim problém se ve 3 - 4 jazycích domluvit, ne jen rozumět... můj prasynovec rozumí a začíná žvatlat slovensky, polsky, anglicky a ještě jednou řečí, které ovšem zatím nikdo nerozumí...*smich* dejme tomu v okolí Liberce asi také není velkým problémem se domluvit i německy a polsky, a takových příkladů je mnoho...

jo, a pokud by jste na Slovensku sháněli Božkov, nemáte šanci, tady stačí v obchodě chtít UM, je to jednodušší...

S tou slovenštinou v Čechách je to smutná pravda. Ono sice slovenština je češtině hodně podobná a dost se dá rozumět i "bez přípravy, ale je spousta slov, která nevymyslíš. Napadá mi spln, stĺp, ďumbier (to řada lidí dnes ani neví, že to něco znamená i jinak, než jako jméno hory). Achjo, hromy divo bijú.

ladinpraha*
hodnocení

0x

hodnocení

0x

Moje odpověď k evropské uniji . Je to Hitlerova třetí říše vytvořená mírovou cestou. Jen by mě zajímalo kdo byl pro vstup když všichni kolem mě tvrdí já byl proti a hořekují .*jasne*

jirbar*
hodnocení

Tak s tou otázkou kdo byl pro, je to docela zajímavé.

Ještě markantnější je to na Slovensku. Tam již udělali několik referend a až na jednu výjimku se nepodařilo dostat k urnám více než 50% voličů.

A to ani v tom posledním referendu, kdy se jednalo o omezení prebend poslanců.

A ta výjimka to byl právě ten vstup.

Hledám souvislost. Toto jediné referendum bylo vládě pozitivní, zatímco všechna ostatní ne.

Neodvíjí se nakonec výsledek referenda od něčeho jiného, než od účasti voličů. Asi ten mezinárodní dohled je k ničemu. Vždyť to jsou jen číslička a s těmi lze dělat vše podle potřeby.

buss
hodnocení

0x

Tak si myslím, že problém Slovenska je problém jejich obyvatel, ať se něčemu divím jak chci. Ostatně už dááávno tomu nazad chtěli samostatnost, tak ji mají (údajně to bylo s tou samostatností na nich dost podrazem). Proč ne. Když se škubne Morava ...
Číňani a jiní mimo €U co na ni mohou zdaleka dlabat, si budou vyrábět co chtějí. Pak ovšem nastupuje otázka celní.
Jestli RUM se jmenuje LKEF mi může být také fuk. Mimo názvů snad, na které mohu být citlivý, hrdý že jsou tady odsud z místa, karlovarské oplatky mne nepálí. Je-li něco italského, francouzského .. původ, ať to mají. Ale ať se nesere €U dovnitř.
Jde-li jen o otázku právní (pojem žárovka), jistě, jde to obejít. A zatím jsem proti €uru. Když něco lidi (většina) nechtějí, proč se neumí řádně postavit proti?
Slovenština mi nevadí, proti Slovákům nic nemám (ani proti jiným když se chovají slušně; myslím, že Slováci se např. vůči sobě chovají slušněji než my, ne tak vychcaně) rozumím jí, čtu v ní, pobýval jsem tam, je tam rodina ...

pt®
hodnocení

0x

Holt, doba se mění *ee*. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]