Obsah methanolu - domácí testování

Od: Datum: 23.08.13 13:59 odpovědí: 21 změna: 30.08.13 14:54

Prosím Vás, lze nějak doma otestovat alkohol, zda to není jeden z methanolové kauzy? Pít ho nehodlám, dokud nebudu mít jistotu. Jedná se o domácí třešňovici bez etikety. Díky za radu


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 23.08.13 15:18
avatar

ahoj - podle mého názoru - poznáte to spolehlivě jedině plynovou chromatografií - stačí jeden vpich mikromnožství lihoviny.

Oba alkoholy (methanol i ethanol) mají téměř stejnou hustotu - methanol nižší bod varu - už si nepamatuju kolik , nežli ethanol (tuším tak o 10 oC) - no, ale - destilovat to jistě nehodláte!

- podle chuti to myslím taky moc nepoznáte, když je to třešňovice - tam je mnoho faktorů - takže jedině chromatograficky (třeba máte nějakého známého v laborce) - anebo si dejte malého panáčka - a počkejte, co to s Vámi udělá - maličké množství methanolu byste měl přežít - nebezpečnou a smrtelnou dávku už si nepamatuju - jukněte na internet - ale moc mililitrů to není.

Škoda - kdybych ještě pracovala - nebyl by pro mne problém Vám pomoci - ale už žádné kontakty nemám. Přeju hodně štěstí. Marcela. - mimochodem - kolik stojí test na methanol? - třeba Vám ta cena za život stojí.

Datum: 23.08.13 16:13
avatar

Protože rozdíl bodu varu etanolu a metanolu je poměrně dost velký,dá se destilací více méně oddělit.Při zahřátí směsi na 76 st C bude destilovat především metanol.Pokud nebude destilovat nic,metanol v pálence není.I když něco destilovat bude,,oddělí se předek a ve zbytku už bude obsah metanolu zanedbatelný.Po zvýšení teploty v odcházejících parách nad 82 st C odchází páry etylalkoholu.Dalším zvýšením teploty odcházejí páry kyseliny octové.Tyto úvahy nepočítají s určitým vlivem tenze par jednotlivých dílů směsi,které jsou příčinou,že při destilaci odchází ne čistá složka,ale i trochu z ostatních příměsí.

JABRAKA

Datum: 23.08.13 16:40
avatar

Co třeba vzít pár ml, a zapálit to?... ( kovový vršek, lžička, štamprle). Metanol zbarví konec plamene do žluta, ethanol bude mít krásně čistě modrý plamen. Kombinac obojího těžko zjistíte, ale když vypijete metanol a etanol dohromady nic se vám nestane.

Plamen pozorujte za tmy, je lépe vidět.

Od: bmbx®
Datum: 23.08.13 17:18

zajicxx:

rtvoje rada platí tak maximálně pokud to bude úplně čisté, jinak jakýkoliv chlast nebude mít čistě modrý plamen ať už s etanolem, nebo bez něj, takže se nadá zjistit nic...

Datum: 23.08.13 20:05
avatar

to jsou rady teda...
"když vypijete metanol a etanol dohromady nic se vám nestane" - jo?, a proč teda umírali a slepli ty lidi?, už základní surovina, která se dál distribuovala, přece vznikla smícháním metanolu s normálním alkoholem, to nebyl čistý metanol (a přesně totéž si přece mysleli ty blbečci, co to smíchali - nebude to v té směsi vadit...);
nic se nestane, když napřed budete pít etanol (a jistě pokud možno i během a potom), pak se ten enzym v játrech, co štěpí metanol na další svinstva, který vás poškoděj, vypotřebuje na štěpení etanolu; když to pijete současně, už to takhle zjevně nefunguje dostatečně tak, aby vám to prošlo...
(obávám se, že ani ochutnávání po malých dávkách nepomůže - co zjistím po jednom panáku? - no asi nic - bylo to dobrý a nic mi není..., asi těžko dokáže člověk odlišit přiznaky normální a metanolové kocovinky, třeba by při postupně se zvyšující konzumaci došlo k už podezřele nepříjemné silné reakci, třeba dřív k alespoň částečně (a nevratně samozřejmě) poškozenému vidění...)

Od: bmbx®
Datum: 23.08.13 20:32

hafhaf:

JEŽÍŠMARJÁ*ee* to jsem úplně přehlédl, to je rada opravdu při nejmenším na facku! zajicxxx si zahrává, co kdyby to někdo vzal vážně? Vždyť tady jde o život!

Datum: 23.08.13 20:04

Tak nevím, nevím, já bych nic v dnešní době cizího nezkoušel, tedy nepil. Nestojí to nikomu za to. A Jabrako, nevím co znamená ta tvoje druhá věta, že při zahřátí na 76 st. C bude destilovat především metanol - co to v praxi vůbec znamená? Je to tak doopravdy?

doplněno 24.08.13 19:36:

Myslím, že je velmi důležité říci, že případy úmrtí nebo významného poškození zdraví nemohou být způsobeny lihovinami vyrobenými kvasnou cestou - to znamená domácím či obecním pálením, ale přídavkem methanolu do lihoviny nebo úplnou záměnou kvasného lihu za methanol při výrobě lihovin, což bylo tehdy příčinou těch úmrtí. Takže pokud si jste jistej, že to nějaký "kámoš vypálil - nebo udělal tzv.lavorovici, klidně ochutnejte a uvidíte.

Od: jirbar*
Datum: 24.08.13 13:19

Způsob zjištění obsahu metanolu je jeho oxidace na formaldehyd pomoci manganistanu draselného. Jestliže je metanol přítomen, manganistan se redukuje na oxid manganičityný vyloučený v pevném stavu. V nádobě se smísí asi 1 ml vzorku s 4 ml 40% kyseliny sírové. Za stálého chlazení a promíchávání se postupně přidává asi 1 g jemně drceného manganistanu. V případě, že vzorek obsahuje metanol, zmizí červenofialové zbarvení roztoku a začne sedimentovat oxid manganičitý.

doplněno 24.08.13 13:28:

Bod varu metanolu je cca 65° C zatímco bod varu etanolu je cca 78° C. Tudíž mezi těmi 65 a 78 °C se metanol intenzivně odpařuje, zatím co etanol, voda a další složky méně. Povolené možství etanolu v metanolu je 1,2% ve 100% etanolu (no 100% je přibližně).

Pod bodem varu se odpařuje daleko méně. Odpařuje se i led za mrazu.

Datum: 24.08.13 14:07
avatar

Pro "jirbar"

- s manganistanem sice dobrá rada - ale sežene normální člověk bez kontaktu na nějakou laboratoř příslušné chemikálie.?

- a co kdyby methanol z třešňovice prostě "odpařil" v normálním hrnci za stálého míchání na velmi pomalém "plameni" - teploměr sežene. No jenom nápad - nikdy jsem to nezkoušela - ale teď bych to zkusila. Nejjednodušší a nejspolehlivější je ta plynová chromatografie.

Jinak - doma pálené kořalky můžou obsahovat až max. 4% methanolu (měly by se samozřejmě vylévat přední podíly až do bezpečné teploty těch 78 - 79 oC) .

Od: jirbar*
Datum: 24.08.13 14:29

Šmajrá manganistan draselný běžně prodají v každé lékárně. Okysličovadlo. Používá se k desinfekci. Třeba na plesnivé nohy, mytí lísek pro jablka či mládež na třaskavé směsy.

Pokud znáte někoho v supermarketu tak s ním omývají smradlavé maso. No a kyselina sírová v každé drogerii do baterijí. Asi má jinou hustotu, ale to lze přepočítat.

Datum: 24.08.13 15:04
avatar

Pro "jirbar"

- dobrý, dobrý - omlouvám se, ke všem chemikáliím jsme měli normální přístup a nikdy jsme si je nekupovali, takže to ani nevím. ( Teď otázka od věci - dá se někde legálně sehnat peroxid, silnější nežli 3 %- ní.?)? Jo, a obsah metanolu v pálenkách je asi max. 2% obj. spletla jsem se.

Ale neodpověděl jste mi, jestli se dá methanol odpařit normálně v otevřeném hrnci, když bych udržovala teplotu těch 65 oC? - stále míchat - případně mírně probublávat vzduchem za použití např akvarijního vzduchovače? V normálních domácích podmínkách by se to mohlo zkusit, ne?

- a ještě - pokud má tazatel třešňovici od známého "paliče" - a nemohl do distribuce zasáhnout někdo třetí - tak by měla být pálenka v pořádku - ne? - tzv. "paliči" to přece umí! - Zdravím. Marcela.

Od: jirbar*
Datum: 24.08.13 18:15

Nejsem chemik tak nebudu radit spekulativně či co si jen myslím. Mám tušení, že dost o tom ví "jabraka". Nekecám ani do ekonomiky. Slivovici jsem naposledy pálil, respektive pomáhal otci, když mi bylo 16. No ale pamatuji se co jsem tenkrát vyčetl. A to je již dost přes 50 let. A jen tak mimochodem jednu láhev která měla 85% mám pořád ještě schovanou. Ten zbytek otec s přáteli všechen vypil a všichni viděli dobře.

Datum: 29.08.13 15:43

No jsem si 100% jistý že to pálil jeden starý pán u sebe v garáži. Takže by problém být neměl?

Datum: 23.08.13 22:07
Být Vámi, tak bych tu flašku prostě vylil a nejlépe předtím zapálil, abych napáchal minimum škod (část methanolu zhoří). Jedna flaška nestojí za to, aby jste riskoval zdraví.
Jinak podle barvy plamenu nic nepoznáte, protože barva může být ovlivněna dalšími příměsmi a ikdyby ne, tak ten barevný rozdíl pouhým okem nerozeznáte dostatečně bezpečně. Zkoušet se trochu napít je jako zkoušet jestli je zbraň nabitá a mířit při tom na sebe. Co se týče destilace nevím, jak důkladně by jste byl schopen ji provést. Navíc páry methanolu jsou také toxické a ještě k tomu výbušné.
Jediné řešení je nechat si to zanalyzovat v laboratoři. Ale jednoduchší (a velmi pravděpodobně i levnější bude) si koupit novou flašku.
doplněno 24.08.13 11:12:

Jako čistič bych to nepoužíval, protože methanol se vstřebává i přes kůži. Navíc jak již jsem psal, jeho páry jsou toxické.

Datum: 23.08.13 23:14
avatar

no, v klidu, vylejt...; minimálně se to může nechat jako lihovej čistič (dát na láhev patřičnou nálepku je snad jednoduchý), případně podobný účely,
postupem času se může objevit řešení - stačí narazit na člověka, který si destiluje pití, ten to jednou (dvakrát? - však už bude vědět) projede, a bude to

doplněno 24.08.13 21:36:

samozřejmě, pokud by bylo jisté, že jde o opravdovou doma vypalovanou třešňovici, není z hlediska metanolové aféry co řešit (ono by skoro stačilo jen vědět, že jde o opravdickou třešňovici - sotva někdo ředil pravou třešňovici těma lacinejma naředěnejma alkoholama s metanolem - to by byla dost podivná operace (jde o smysl takové akce - potřebujete přece aspoň desítky litrů, tohle se nedělá po pár litrech, takže těžko bude nějakej míchač ředit pár litrů třešňovice), jenže teoreticky celá ta třešňovice může bejt falešná - lacinej líh a nějaká tresť či co (shodou okolností se během testování na metylalkohol objevily i láhve s falešnou třešňovicí, ne že by byla s metanolem, jen nebyla pravá...))
---
ale měl bych technický dotaz - copak výparů z metylalkoholu při občasném použití coby odmašťovače bych se nebál, ale při tom odpařování by se to asi nemělo zkoušet na otevřeném plameni? (na plynovém sporáku?), nebo to bouchnout nemůže?
(kdyby sem někdo dal ověřený recept, že se i při míchání v obyčejném hrnci odpaří dostatečný objem metylu i "zevnitř" tekutiny, byl by problém vyřešený)

Datum: 25.08.13 16:03
avatar

Ahoj "hafíku"

- při teplotě ca 65 oC a při pomalém míchání to samozřejmě nebouchne - kdyby šlo o éter, tak by se o tom možná dalo uvažovat - (už ani nevím, kolik má bod varu - kolem 35oC? ) - ale při udržování příslušně nízké teploty a správném odvětrávání bych se ani toho nebála.

Za mých mladých let (ca 1965) - bylo na VŠ dovoleno kouřit i v laboratořích - při destilování éteru (v digestoři) jsem normálně kouřila - a i na mém pracovišti po r. 1969 ve VÚŽV v Uhříněvsi existovala laborka s vášnivými kuřáky prosycená éterem - a nikdy se nic nestalo.

Tenkrát byl normálně v analytických laboratořích dokonce dostupný i ca 10%-ní roztok kyanidu draselného. Dokonce jsem ho normálně nasávala pipetou. Nikdy se nic pokud vím nestalo - ale dnes je asi jiná doba - takže to není rada - jenom vzpomínka. Marcela.

Datum: 25.08.13 16:51
avatar

Pkd je to normální s palírny tak bych se nebál-takto jsem zlikvidoval i nekolkovanou či jinak značenou lahev pálenky ze špendlíků.Ale pkd jsou opravdu obavy což si myslím liché,tak to použít jako čistič na okna nebo přilít do nádrže auta do benzínu.

 

Datum: 29.08.13 15:43

No jsem si 100% jistý že to pálil jeden starý pán u sebe v garáži. Takže by problém být neměl?

Datum: 29.08.13 17:13
avatar

Kdyby pálil v pálenici tak bych se nebála, ve snu mě nenapadlo chtít testovat naši mnohaletou slivovici.

Datum: 30.08.13 01:59
avatar

ne, neměl
a) nemá to nic společného s metanolovou aférou
b) starý pán - no, asi to nezkoušel poprvé v životě, tak snad ví, jak se to dělá... (teoreticky v každé domácí pálence by mohlo být smrtelné množství metylu, jenže tohle prostě určitě VÍ KAŽDEJ, kdo to dělá (představa, že by někdo z našich byť jen občasných paličů nevěděl přesně, co hrozí a jaký postup se musí dodržet, je snad dost šílená představa, aby ji člověk vyloučil; já bych to klidně pil (i když nějaká vysokoprocentní třešňovice by mi osobně asi hrubě nechutnala, takhle calvados...))

Datum: 30.08.13 14:54
avatar

pro "krosina"

- pokud na toho "starého pána" máte nějaký kontakt - tak se ho zeptejte! - při domácím pálení (třeba i v garáži) - každý ví, že se musí vylít přední podíl (methanol) - taky i docela smrdí.

Po jeho odpaření odkap na chvilku přestane (než se zvýší teplota varu směsi) - no a pak začne destilovat ethanol. Ještě bych pro jistotu chvilku počkala - a pak bych už normálně pálenku shromažďovala.

Doma jsem to nikdy nedělala - ale viděla jsem rodiče, jak postupují, když si dělali švestkovici (tedy slivovici). Neměli žádné laboratorní zařízení, jenom měděný kotel s míchadlem - a jednoduchou měděnou spirálu s asi šesti závity , jako vzdušný chladič.

- jinak - spolehlivá je jenom ta plynová chromatografie. Marcela.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.