Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komise pro osidlování pohraničí

Od: anery odpovědí: 12 změna:

Prosím čtenáře těchto stránek, zda má někdo dobrou zkušennost s hledáním informací týkající se osidlování pohraničí.Chtěla bych se dozvědět něco více.Přestože jsem již prolistovala různé kroniky měst, nikde jsem tak podrobné informace nenašla.Vím, z vyprávění ,že můj pradědeček šel také osidlovat pohraničí,že k tomu byla ustanovena zvláštní komise a že dokončení osidlování bylo do konce roku 1945.Potřebovala bych se ale dozvědět, např. který den pradědeček dostal povolení k nastěhování a za jakých podmínek,atd.Děkuji.-anery-

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

0x

Rád Vám odpovím, ale potřebuji vědět, kolik je Vám, podle toho budu odpovídat. 20 let?

anery
hodnocení

-kjanik112-nechápu jak můj věk souvisí s Vaší odpovědí,ale pokud vás to uspokojí, tak 18-.anery-

atreus*
hodnocení

0x

Z dotazu není zřejmé, pro jaký účel to potřebujete.

Pokud Vám jde o obecnou informaciu, zadejte do Google "osidlování pohraničí" a dostanete plno odkazů. Můžete se podívat také na www. theses.cz, kde jsou diplomové práce.

Pokud se Vám jedná o konkrétní okolnosti o vašem pradědečkovi, začněte pátrat v státním okresním archívu.

1jara*

Projděte si odkaz níže, třeba na něco narazíte.

Paměť národa

anery
hodnocení

-1jara-také moc děkuji.-anery-

anery
hodnocení

-atresus-děkuji ,děkuji, děkuji,na www,jsem byla velmi dobré.-anery-

jabraka*
hodnocení

0x

Protože znám mnoho z této problematiky,řeknu především,že je to nesmírně složitá otázka.Osidlování Sudet po válce vlastně začalo odsunem německého obyvatelstva,které v minulosti sympatizovalo s Henleinem.Velké území pak zabrala armáda.Zbývající prostory a objekty po roce 1948 byly nabídnuty podnikům.Velké statky sloužily jako zdroj potravin pro znárodněné podniky.Budovy obýval národní správce a měl za úkol dodávat maso,mléko a další potraviny do podnikových kuchyní.

Po roce 1950 se centrálně rozhodlo,systematicky neobydlená hospodářství nabídnout soukromě hospodařícím rolníkům s rodinami k trvalému bydlení.Jednotlivá stavení přidělovaly národní výbory v obcích.Někde se skutečně podařilo obce po Němcích zalidnit,někde se staly domy a usedlosti zdrojem majetku zlatokopů,kteří obsazovali usedlosti,vykradli a šli dále.

Kolem roku 1953 se tato organizovaná činnost státem zrušila a volné usedlosti podle svého uvážení přidělovaly,nebo prodávaly příslušné NV.

Tolik v kostce praxe.Jaký orgán toto řídil,to nevím,ale skutečně občas vznikaly neřešitelné problémy.

JABRAKA

anery
hodnocení

-jabraka-děkuji moc,poskládám si to jako mozaiku,od každého trochu a jsem hned moudřejší-anery-

kjanik112*
hodnocení

0x

Na Váš věk jsem se ptal proto,abych měl představu, jak je Vám ta doba už vzdálená, a jak odpovědět.Mnoho lidí, přímých ůčastníků, jsem se vyptával a zapisoval jejich vzpomínky, takže nejsem odkázaný jen na to, co je v literatuře.Takže:když Rudá armáda dobyla vesnici, šel hned s ní komisař- Čech, zpravidla bývalý partyzán, a ten byl ve vesnici komisařem tak dlouho, až přišlo a ve vsi se usadilo tolik Čechů, že si mohli zvolit Národní výbor.Bývalo to zpravidla ke konci roku 1945-a komisař odešel. 9.5. 1945 skončila válka a hned další den ,10.5. , vysílal rozhlas výzvu k obsazení pohraničí. (S obsazením pohraničí a s odsunem se muselo maximálně spěchat, než se národ z opojení vítězstvím vzpamatuje, a začne také logicky uvažovat). Muselo se jednat o bezzemky-zemědělské dělníky, deputátníky. Hned na ti vyrazili do pohraničí dva proudy lidí, jedni to mysleli poctivě, počítali s tvrdou dřinou, ale budou na svém. Druzí jen chtěli využít nepřehledné situace, a nakrást si.Němci nesměli své domy zamykat.Do vesnice vpadl proud Čechů, a brali to dům od domu, nahlédli do všech místností, nahlédli do stájí. Když se jim dům líbil, šli za komisařem,ten se podíval do seznamu, jestli je dům ještě volný, a pak šel sním. Sdělil Němcům, že do jejich domu se nastěhuje tento český správce, a oni mu budou k ruce při sklizni úrody. Postupně budou odsunuti a Čech si jejich dům a polnosti pak koupí od státu.V letech 1946,1947 pak dostával každý Čech dosídlovací dekret od státu, ale jeho datum neodpovídal datu příchodu. Tenkrát byl hrozný chaos, německé obecní písemnosti byly vyházené a zničené, Národní výbory také písemnosti pořádně nevedli( a často ani o pořádek neměly zájem ).Dosídlenci byli často poctivý lidé, ale se 4. obecnou smysl pro písemnosti? Takže se nedivte, že o tom nemůžete nic najít, svoz do archivů začal nejdříve v roce 1955.

anery
hodnocení

-kjanik112-mockrát děkuji za informace,toto bych se opravdu asi nikde nedočetla,jsem ráda, že jste mi odepsal.-anery-

ondranoel*
hodnocení

0x

Podle doslechu vím že osídlování proběhlo patrně ve dvou vlnách + "živelně a chaoticky". V první vlně patrně převládalo rabování. V té době se lecos tvářilo politicky organizovaně, ale skutečnost mohla být jiná. Celá oblast včetně místních národních výborů spadala a spadla právně pod Ministerstvo vnitra a v jeho archivech by měly být dokumenty pokud vůbec jsou. Dnes by tyto archivy měly možná být předány ústavu pro studium totalit. Patrně se dá pátrat na základě zákona o právu na informace.

anery
hodnocení

-ondranoel- děkuji mnohokrát za radu, zkusím pátrat i tam.-anery-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]