Sladkost cukru

Od: Datum: 07.04.13 18:47 odpovědí: 7 změna: 08.04.13 13:12

Někdy se mi stává, že přemýšlím o tom, zda např. krystalový cukr či krupice a pod., je dnes stejně stejně sladký, tedy má stupeň cukernatosti stejný, jako např. cukr před více jak 30 lety. Jsem totiž skálopevně přesvědčen o tom, že dnešní cukr je "také" ochuzen, jako celá řada dalších potravin. Nikdy jsem ani neslyšel, že by se to někdy zkoumalo , či zda je na to nějaká norma.. Na obalu cukru nic podobného nenajdeme, je tam jen váha a max. trvanlivost a basta... Rád bych se mýlil ...


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 07.04.13 18:52
avatar

Sanyo,mohu tě ubezpečit,že krystalový cukr,nebo písek obsahuje 99,9% sacharozy.Jeho čistota je daná použitou technologií výroby.Na trhu je ovšem také cukr hnědý,kde je technologie výroby ošizená o poslední procesy čištění a bělení.Obsahuje tedy až 2% melasy.Jsou to zbytky před rafinací z řepných řízků.Obchodníci využívají hlouposti a neznalosti lidí a prodávají tyto šmejdy s mnohonásobným předražením.

JABRAKA

Datum: 07.04.13 18:54
avatar

jabraka má pravdu. Jedinou možností by bylo cukr s něčím smíchat /naředit/ a to by dost dobře nešlo. Bylo by to poznat. Několik let jsem cukr vařil a fakt to nejde ošidit.

Datum: 07.04.13 19:23
avatar

Nesouhlasím. V dnešní době "ti hajzlíci" dokážou ošidit všechno.

doplněno 07.04.13 19:24:

Aneb všechno jde, když se chce.

Datum: 08.04.13 11:21

nemas tak uplne pravdu, Hnedy cukr, ktery by mel obsahovat melasu je o neco lepsi nez bily. Bily cukr je cista sacharoza, jak pises, coz je prakticky rafinaci vycisteny hnedy cukr. Jde o to, ze v melase jsou obsazeny latky jako vitaminy, vlaknina a stopove prvky, tez ma hnedy cukr trosku jinou chut, ktera muze nekomu i vic vyhovovat. Ja osobne si kupuju jak hnedy tak rafinovany cukr a ten rozdil tam ja osobne citim celkem dost. Kazdej se hodi na slazeni jinych potravin ci napoju. Hnede cukry se daji koupit i s vetsim podilem melasy nez sou 2%,.

Jenze mas bohuzel i pravdu v tom, ze obchodnici nas na tomhle sidi. Klasicka procedura je, ze se cukr vycisti rafinaci, takze mame bily cukr, ktery se nasladne obarvi karamelovym barvivem E150d a nasledne se prodava za mnohem vetsi cenu jako cukr hnedy, coz je ale ovsem podvod a bohuzel to tak asi ve vetsine pripadu je.

Od: uska®
Datum: 07.04.13 20:55

Z praxe - zásadně nekupuji cukr krupicu v modrém pytlíku. Sladí o hodně méně - vyzkoušeno i mými známými. Nejlepší je krystal v bíložlutém obalu. Výrobce neznám.

doplněno 08.04.13 09:31:

testováno při pečení. 100 g modrého cukru krupice - buchty akorát, 100g žlutého krystalu - buchty jsou přeslazené. Dnes už dávku upravuji podle druhu cukru.

Datum: 08.04.13 07:31
avatar

uska, předpokládám, že jste testovali po lžičkách. Kolik váží lžička krystalového a kolik lžička krupice? Není ten rozdíl v tom, že rovná lžička krystalu je sladší, než rovná lžička krupice?;)

Datum: 08.04.13 13:12
avatar

Řepný cukr je chemická sloučenina s názvem Sacharóza. Čím by se dala ochudit? Myslíte, že by se z ní dal vyšvindlovat nějaký ten uhlík nebo vodík a strčit místo něj něco levnějšího, abychom ušetřili a nikdo to nepoznal? *smich*

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.