Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jako naprostý laik bych se Vás chtěla zeptat na nebezpečnost tohoto hada. Nedávno jsem se nastěhovala k příteli, který má tyto hady 3, konkrétně v ložnici. Hodněkrát mi říkal, že nejsou nebezepeční ani jedovatí ale děsí mě, že se řadí mezi škrtiče.
Nemůže se stát, že kdyby náhodou někdy v noci utekl z terárka, že může člověka uškrtit? Možná je to hloupý dotaz ale vážně o hadech nic nevím...
Děkuji za rady a snad i za uklidnění
Elaphe guttata je obvykle pohodový a klidný hádek - není ani kousavá ani jinak agresivní - a to dokonce ani při vyrušení. Navíc je to had relativně malý, nemá šanci ti rálně ublížit...
A pokud jde o to škrcení - škrtiči škrtí jen kořist - tedy něco takového, co mohou pozřít, ´škrcení´ nepatří ani mezi obranné techniky užovky červené (někteří škrtiči jsou agresivní - útočí nebo brání se kousnutím - ´přinejhorším´, předtím předchází zastrašování postojem a sykotem), takže se rozhodně nemáš čeho bát.
doplněno 19.08.13 12:30: Jediná situace, která mne napadá a musela bys při ní být ´obezřetná´ je krmení hada ´z ruky´ - aby tě nekousnul omylem (mohl by si např. splést myš s tvým palcem) - ale to dělá opravdu málokdo, běžné je buďto vhodit živé krmivo do terárka a nebo je nabízet pinzetou či peanem...
Gutka, která sice dorůstá ke dvěma metrům, ale má kolem 5cm v průměru, tě v noci fakt nezaškrtí Nemá na to sílu. Škrtič to je, ale had je prostě buď jedák, nebo škrtič, až na několik výjimek, které u nás jen tak nepotkáš.
Tyto užovky jsou oblíbené právě kvůli své klidné a mírné povaze, kousnou opravud málokdy, a když ti v noci uteče, spíš se ti smotá do polštáře, jako mně. Na svém 13 ketém klukovi můžu dříví štípat, motat ho do uzlíků, a pořád se nadšeně plazí z ramene na rameno. Občas se pověsí na krk, ale ne proto, že by chtěl škrtit, nýbrž kvůli tomu, že se bojí, že spadne. A čím víc se had bojí, tím víc se stahuje, takže to může být malinko nepříjemné, rozhodně ale ne nebezpečné
Gutku ze sebe sundáš v pohodě jednou rukou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.