Houbová polévka

Od: Datum: 06.09.13 15:36 odpovědí: 11 změna: 09.09.13 15:22
avatar

Dnes jsem u Poláků na trhu koupila pár hub na polévku. Když jsem krájela špek na zásmažku, vzpomněla jsem si na recept staré paní, která dělávala houbovou polévku s vaječnou jakoby sraženinou na špekových škvarečkách místo zásmažky, protože si takhle vzpomínala na svou maminku, která, samozřejmě, vařila nejlepší houbovku na světě. ;) Jak vaříte houbovou polévku vy? Co všechno do ní dáváte? A co do ní dávala vaše maminka? Vaříte ji podle své maminky nebo podle maminky svého muže?



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.09.13 15:37
avatar

To, co v polévce plave, není červík, ale česnek, který strouhám na sýrovém struhadle

Od: gita65
Datum: 06.09.13 17:57

U nás je tradiční kyselá Ančka,

1 cibuli nakrájím na tenká kolečka, zaliji vodou, přidám bobková list, sůl, kmín a uvedu do varu. Přidám brambory- na kostičky krájené, houby a vše nechám vařit, až vše změkne. Zaliji kyselou smetanou ve které jsem rozmíchala trochu mouky a ještě tak 5 minut vařím. Pak ještě okyselím octem a zjemním trochu máslem. Nakonec přidám kopr. Na talíř rozsekám uvařená vajíčka a zaliji polévkou.

Datum: 06.09.13 18:07
avatar

No jo, dobrý to určitě je, ale těch kalorií. To by mě dietoložka proklela!

Od: gita65
Datum: 06.09.13 18:53

Tak já Vám doporučím dietnější, ale ta se dělá zásadně jen ze sušených hub.

Houby namočím do vody. Pak je dám vařit s kmínem a solí.Přidáme rozmíchaný chlebový kvásek ( který jsem si večer už předem rozmíchala) a za stálého míchání polévku zahřívám (postupně houstně), dokud se nezačne vařit. A je hotovo. Podáváme s bramborem, ale také s chlebem. Je dosti hustá.

Je to vynikající nakyslá poléka.

Datum: 06.09.13 18:57
avatar

Tak tu si určitě udělám... díky!

Od: gita65
Datum: 06.09.13 19:14

chlebový zákvas seženete v každé pekárně. Stačí si koupit tak do 3/4 litrového plecháčku na 3litry polévky.

Od: mija*
Datum: 06.09.13 18:12

Ta musí být dobrá,vypadá skvěle.Já vařím houbovku klasicky dle receptu mé maminky..dám do hrnce sádlo,přidám cibulku, kmín,houby,brambory, zeleninu, vše povařím a dochutím, někdy dávam slabou jišku a pak už jen baštíme.Kdysi nám kolega v práci říkal když jsme se bavily jak která vaříme houbovou polévku, že ji ani jedná neumime uvařit protože do houbové polévky se prý nedává zelenina jen brambory a hříbky a to jak to děláme my, je prý normální zeleninová polévka...tož nevím,ale váš recept vyzkouším.

Od: asiasi*
Datum: 07.09.13 02:53

Houby osmažím na cibulce, přidám kmín, zaliji vodou, osolím a vařím do změknutí. Pak přidám strouhání z vajíčka a mouky, nechám povařit. Tak jsme ji dělali doma.

Datum: 07.09.13 06:49
avatar

Já jsem si říkala, že bude mnoho receptů na houbovku. Ale že budou takhle různé?! To jsem netušila

doplněno 09.09.13 15:57:

Jago, úplně závidím každému, kdo se do lesa dostane. Komu to chodí. Mi už ne, tak jsem vděčná Polákům, protože ani z rodiny už to nikomu neběhá. *plac* Ale vaše polívka, to je zase něco úplně jiného. Děkuji všem za recepty.

Datum: 09.09.13 11:58
avatar

Já dělám něco, jako zeleninovo-houbovou. Do hrnce vody dám vařit 1 masox, nakrájenou cibuli a veškerou zeleninu, co najdu - na kostičky: brambory, celer, mrkev, petržel, kedlub, květák, kapustu, klidně i kuličky hrášku...Když je vše téměř uvařené, pomačkám to mačkadlem na brambory, přidám houby a vařím dál. Koření: sůl, pepř, kmín, majoránka, trochu Podravky. Ke konci vaření udělám světlou máslovou jíšku a tou polévku zahustím. Nedávám žádný špek ani vajíčka. Když je polévka uvařená, vypnu a teprve pak do ní prolisuji asi 2 strožky česneku /česnek vařením ztrácí chuť i sílu, tak opravdu až nakonec/. Přidám petrželku, nebo šnytlík a je hotovo. A pokud se mi poštěstí /nebývá to často/, a najdu kotrč, tak tato polévka nemá vůbec chybu. S kotrčí místo běžných hub je naprosto úžasná. Jaga.

doplněno 09.09.13 12:01:

Babčo a kupovat houby? To je ostuda! Já se byla podívat v lese, jen asi na 1,5 hodiny a přinesla jsem pěkný úlovek. Kromě polévky zbyde i na pořádnou smaženici. I když Vás Poláci zaručeně neotráví, já uznávám jen houby vlastnoručně nasbírané. Prostě kvůli té radosti, kterou člověk v lese zažívá, když je tam tak uvidí sedět v mechu...To žádná tržnice nenahradí.

Od: narf
Datum: 09.09.13 15:22

Polévka houbová kempová "Čočko-houbo"

Začíná to obyčejně: Osmažit cibulku, zalít vodou, přidat nakrájené houby a brambory. Povařit do skoroměkka.

Teď už je to jinak: Místo solení a dochucování rozmíchat čočkovou polévku z pytlíku, přidat k houbám a povařit podle návodu.

Případně ještě někdy v průběhu vařby přidat pohanku.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.