Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem u Poláků na trhu koupila pár hub na polévku. Když jsem krájela špek na zásmažku, vzpomněla jsem si na recept staré paní, která dělávala houbovou polévku s vaječnou jakoby sraženinou na špekových škvarečkách místo zásmažky, protože si takhle vzpomínala na svou maminku, která, samozřejmě, vařila nejlepší houbovku na světě. Jak vaříte houbovou polévku vy? Co všechno do ní dáváte? A co do ní dávala vaše maminka? Vaříte ji podle své maminky nebo podle maminky svého muže?
U nás je tradiční kyselá Ančka,
1 cibuli nakrájím na tenká kolečka, zaliji vodou, přidám bobková list, sůl, kmín a uvedu do varu. Přidám brambory- na kostičky krájené, houby a vše nechám vařit, až vše změkne. Zaliji kyselou smetanou ve které jsem rozmíchala trochu mouky a ještě tak 5 minut vařím. Pak ještě okyselím octem a zjemním trochu máslem. Nakonec přidám kopr. Na talíř rozsekám uvařená vajíčka a zaliji polévkou.
Tak já Vám doporučím dietnější, ale ta se dělá zásadně jen ze sušených hub.
Houby namočím do vody. Pak je dám vařit s kmínem a solí.Přidáme rozmíchaný chlebový kvásek ( který jsem si večer už předem rozmíchala) a za stálého míchání polévku zahřívám (postupně houstně), dokud se nezačne vařit. A je hotovo. Podáváme s bramborem, ale také s chlebem. Je dosti hustá.
Je to vynikající nakyslá poléka.
Ta musí být dobrá,vypadá skvěle.Já vařím houbovku klasicky dle receptu mé maminky..dám do hrnce sádlo,přidám cibulku, kmín,houby,brambory, zeleninu, vše povařím a dochutím, někdy dávam slabou jišku a pak už jen baštíme.Kdysi nám kolega v práci říkal když jsme se bavily jak která vaříme houbovou polévku, že ji ani jedná neumime uvařit protože do houbové polévky se prý nedává zelenina jen brambory a hříbky a to jak to děláme my, je prý normální zeleninová polévka...tož nevím,ale váš recept vyzkouším.
Já jsem si říkala, že bude mnoho receptů na houbovku. Ale že budou takhle různé?! To jsem netušila
Jago, úplně závidím každému, kdo se do lesa dostane. Komu to chodí. Mi už ne, tak jsem vděčná Polákům, protože ani z rodiny už to nikomu neběhá. Ale vaše polívka, to je zase něco úplně jiného. Děkuji všem za recepty.
Já dělám něco, jako zeleninovo-houbovou. Do hrnce vody dám vařit 1 masox, nakrájenou cibuli a veškerou zeleninu, co najdu - na kostičky: brambory, celer, mrkev, petržel, kedlub, květák, kapustu, klidně i kuličky hrášku...Když je vše téměř uvařené, pomačkám to mačkadlem na brambory, přidám houby a vařím dál. Koření: sůl, pepř, kmín, majoránka, trochu Podravky. Ke konci vaření udělám světlou máslovou jíšku a tou polévku zahustím. Nedávám žádný špek ani vajíčka. Když je polévka uvařená, vypnu a teprve pak do ní prolisuji asi 2 strožky česneku /česnek vařením ztrácí chuť i sílu, tak opravdu až nakonec/. Přidám petrželku, nebo šnytlík a je hotovo. A pokud se mi poštěstí /nebývá to často/, a najdu kotrč, tak tato polévka nemá vůbec chybu. S kotrčí místo běžných hub je naprosto úžasná. Jaga.
doplněno 09.09.13 12:01:Babčo a kupovat houby? To je ostuda! Já se byla podívat v lese, jen asi na 1,5 hodiny a přinesla jsem pěkný úlovek. Kromě polévky zbyde i na pořádnou smaženici. I když Vás Poláci zaručeně neotráví, já uznávám jen houby vlastnoručně nasbírané. Prostě kvůli té radosti, kterou člověk v lese zažívá, když je tam tak uvidí sedět v mechu...To žádná tržnice nenahradí.
Polévka houbová kempová "Čočko-houbo"
Začíná to obyčejně: Osmažit cibulku, zalít vodou, přidat nakrájené houby a brambory. Povařit do skoroměkka.
Teď už je to jinak: Místo solení a dochucování rozmíchat čočkovou polévku z pytlíku, přidat k houbám a povařit podle návodu.
Případně ještě někdy v průběhu vařby přidat pohanku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.