Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nekonečnost vesmíru

Od: kkozelik* odpovědí: 26 změna:

Ahoj, jak si představujete nekonečnost vesmíru? Pokud je vesmír nekonečně prostorný, tak je přece i nekonečně velká pravděpodobnost, že tam někde v dáli je člověk, který se jmenuje stejně jako vy, dělá v tu danou chvíly to co vy atd. Pokud zajdeme do extrému, tak někde daleko musí být šimpans, který náhodným vyťukáváním do psacího stroje napíše Babičku od Boženy Němcové. Pravděpodobnost, že se mu to povede je asi 1:9999999 na stou (odhadem :-D ). Ale přece 1:9999999 na stou je pořád míň jak nekonečno. Dost děsivá představa. Jaký máte na to názor? Co si o tom myslíte?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
kkozelik*
hodnocení

jj, to ted dávali někdy v televizi. Odtud jsem čerpal.

pt®

"anzi", zkoukla jsem to video, díky, a vybavil se mi článek "Vesmír jako Hologram", je kratičký a dala jsem na něj odkaz, je zajímavý. - pt

k2
hodnocení

0x

Vase teorie ma logickou mezeru. Ze zacatku pocitate s pravdepodobnosti, ze se nekde vyskytuje stejny clovek se stejnym jmenem atd.

Existenci simpanze vsak pokladate za holy fakt (musí být šimpans), dale uz s jeho spisovatelskym umenim pocitate s pravdepodobnosti (na muj vkus dost optimisticka-treba s porovnanim hodu kostkou, ale budiz).

Pokud byste i u existence simpanze neopomel zapocitat pravdepodobnost vyskytu, tak tuto pravdepodobnost musite tou o psani knizky jeste NASOBIT...

Co si predstavit pod pojmem "nekonecna pravdepodobnost" je tez otazka.

hodnocení

0x

To, že vesmír nemá konec, ještě neznamená, že je nekonečně velký. Analogie: povrch koule taky nemá nikde konec, přitom jeho plocha má určitou konečnou velikost.

kkozelik*
hodnocení

a co je vedle koule?

No právě, tam je nic nebo něco?

Co je smerem na sever stojis-li na severnim polu?

No asi jih... Ale logicky, mám kouli, i když se rozpíná nebo nerozpíná, tak uvnitř koule něco musí být a vně koule taktéž.

3axel

to už není povrch koule. mrkněte spíš na nějaký kosmologický web

třeba aldebaran.cz

jh11

Obdobně s kružnicí.

Zkus najít začátek a konec kruhu.

V každém bodě může mít začátek i konec.

A vyrazíšli z jednoho bodu může být konec v nekonečnu

nebo nemusí existovat vůbec

zacek
hodnocení

0x
Ahoj :)Nekonečno mínus jedna je? =nekonečno.Nekonečno mínus nekonečno? =nekonečno.Spor mezi matematikem a filozofem.Těžko říci jestli je náš vesmír nekonečný dle některých vědců.

rnk*
hodnocení

0x

Podle posledních výzkumů se vesmír rozpíná. Nemůže tedy být nekonečný. Je konečný a jelikož se rozpíná tak se zvětšuje. Přitom se však "zřeďuje" jako když natahujete těsto na pizzu nebo žvýkačku. Co je v tom prostoru kam se rozpíná ví jedině Bůh.

pt®
hodnocení

0x

Vesmír jako Hologram: silamyslenky.webgarden.cz/...

doplněno 06.09.13 12:44:

10. Viděl jsem zaměstnání, kteréž dal Bůh synům lidským, aby se jím trápili.
11. Sám všecko činí ušlechtile časem svým, nýbrž i žádost světa dal v srdce jejich, aby nestihal člověk díla toho, kteréž dělá Bůh, ani počátku ani konce. etf.cuni.cz/...

jh11
hodnocení

0x

Koule o nekonečně velkém poloměru

může mít

nekonečně malý průměr.

Tedy v případě, když je vesmír zakřivený.

V neeuklidovském prostoru taky platí

že součet úhlů v trojúhelníku není 180 stupňů.

Zkuste si např představit trojúhelník na ploše koule.

Staré texty praví

co je nahoře

je i dole.

Studiem makrokosmu se můžeme ocitnout v mikrokosmu.

A již obligátně

černá díra dodává energii slunci v antiprostoru.

jh11

rychlost světla dokážeme zpomalit

např při průchodu diamantem.

Rozpínáním vesmíru se také rychlost světla snižuje.

Takže kde končí světlo,

A zhmotňuje se na konci světlo?

Normálně tedy je světlo vlnění.

Není koloběh světla uzavřený?

Vychází z planet a končí v černé díře?

jh11

V CERNu si hrají jako malí Jardové.

Posílají proti sobě angličáky co největšími rychlostmi.

Při srážkách odpadávají součástky, kolečka volanty apod.

A oni podle těchto dílků, se snaží odhadnout typ autíček.

Byl to mercedes? nebo ferari?

Navíc neznají všechny značky automobilek

a odpadlé součástky nemohou prozkoumat

znají jen dráhy letu

kam která součástka letěla.

a podle toho určují

byl to volant

rnk*

Tohle co popisujete ještě vypadá logicky. Realita je daleko méně uvěřitelná. Ocituji z knihy Franka Wilczeka Lehkost bytí aneb bytí jako světlo, str. 45.:

"Donutíte-li dva protony k opravdu tvrdé srážce, zjistíte, že z místa srážky vyletí... více protonů, někdy i v doprovodu svých přibuzných! Jestliže napřiklad přinutíte dva protony ke srážce při velmi vysoké energii - z místa srážky vyletí 3 protony, 1 antineutron a několik mezonů pí. Úhrnná hmotnost vyletujících částic převýší úhrnnou hmotnost částic dopadajících."

Takže v duchu vašeho příkladu, když srazíte dva motory z autíček, vyletí 3 motory, 1 převodovka a několik sedadel.

Neuvěřitelné, že? A tohle jim u toho urychlovače nedá spát a tak staví větší a větší, protože si myslí, že tomu přijdou na kloub.

doplněno 06.09.13 13:57:

Kdo je Frank Wilczek:

cs.wikipedia.org/...

sanyo*

Vaše starosti na moji hlavu, já mám teď nějvětší problém, kdy mám přestat sbírat a sušit ty hříbky ...? Už máme nasušeno cca 5ks 4 litrových ( nebo 3?) sklenic hříbků, což je odhadem téměř 5 kg. Zamraženo na omáčky a pod. máme už taky dost. Chodím do lesa ve tvaru kruhu - jak podobné?... , vždycky se vrátím zpátky ( tedy zatím). Můj resp. náš nějvětší problém je - kdy skončit, kdy přestat chodit na houby, když rostou hřiby jeden jako druhej - černá, hnědá, bílá hlava...ajajaj

Jste prostě klikař... na Moravě nic...
tesyk*

zpomalení světla udělá kdejaká lupa. Říká se tomu index lomu a je to důsledek různých rychlostí světla v různých prostředích.

jh11

Ne je to trochu o něčem jiném.

Jedná se o rychlost světla v různých materiálech.

Při odrazu a lomu zůstává rychlost stejná.

Hůl do vody ponořená, jeví se nám nalomená.

jh11

Vlastně máte pravdu.

Sorry

joejoe
hodnocení

0x

Po velkem tresku byl vesmir konecny a rozpinal se - zvetsoval svuj objem. Rozpina se stale a zrejme stale zvetsuje svuj objem. Proc by mel byt zrovna ted nekonecny, kdyz tehdy nebyl? Pripada mi to jako nesmyslna teorie. Je "jen" obrovsky. Myslim si, ze je konecny, ale nema hranici. Ze je uzavren sam do sebe.

kubaa
hodnocení

0x
Tak ja si nekonecnost vesmiru predstavuji tak, ze je to prostor, ktery nikde nekonci :) a s tou pravdepodobnosti... prostor vesmiru je/muze byt nekonecny, pocet hvezdnych soustav a planet nikoli. Vsechna hmota smeruje podle vseho od centra velkeho tresku, ty nejvzdalenejsi objekty (na nazev si ted nevzpomenu) se pohybuji obrovskou rychlosti, ale podle me se prave tyto objekty daji povazovat za konec vesmiru, protoze dal od nich je jen prazdny prostor bez hmoty.
kubaaa*
A jen pro upresneni. Za hranicí mezi misty, kam az se dostala hmota a prostorem, kde jeste zadna hmota neni, zatim nic neni, proto je ten konec jen pomyslny, nikoli skutecny konec vesmiru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]