Nejste přihlášen/a.
Dobry den.Kdyby se me nekdo zeptal,co se da delat s cholerikem,tak mu odpovim kratce:Nic.Je to povahovy rys,ktery mame kazdy dany.Jenomze situace me nuti zamyslet se hloubeji,jelikoz zase se mi libi fylozofie,ze vsechno na svete resit nejak jde.Budu zedy rad,za vase nazory,postrehy,co se da s cholerikem delat.Dekuji moc.
majo78:100% souhlasJe to přesně tak,jsou to v podstatě svým způsobem magoři
Nechat je chvilku být,a až se jim přestane "blýskat" v mozku,tak opět rozdávají úsměvy!
Juglans,nebyly by špatnéAle,jinak,chce to být nad věcí,a nenechat se vyprovokovat.Někdy je to těžké,ale moudřejší vyhrává
Byla bych z něj asi brzo na prášky. Teda kdybych s ním měla žít. Pořád ve stresu, kdy zase co bude. Jednou, dvakrát to vydržíte, ale pořád to je nad lidské síly. Asi takhle. Tyto stavy se dají i zmírnit nenávykovými medikamenty.
No prave.Kdyby to bylo obcas,ale posledni dobou kazdy den.,kdyz je doma.Jeste ze byva doma 2-3 tydne.
doplněno 02.05.13 00:25:andreo,jeste,premyslel jsem prave o homeopatikach,ty jsou bez receptu.jenze nedari se mi vubec urcit z letaku,cobytak na neho pasovalo.Ja vim ze tochce odbornika,aby urcil co ma brat,ale ja nejak pochybuji,ze i on v tomto pripade pozna to prave.Muj se tvari,ze prece nema problem,takze s nim ani nema cenu nikam chodit.
Učit ho, že je lepší před výbuchem odejít stranou a tam se uklidnit - třeba hudbou apod. Protože cholerik ve vzteku řekne často něco, co ho potom mrzí, nebo se chová jak vůl - vidím to sama na sobě. Prostě odejít a za deset minut se várit s chladnější hlavou. A jak to někdo psal, že máme vždycky důvod - tak to není pravda. Aspoň ne u "normálních" choleriků:D.
Jsou však určité věty (třeba od mámy) nebo situace, na které reaguji podobně jako býk na červený hadr...
doplněno 01.05.13 20:00: Ahá To jste psala přímo Vy...
. Fakt nemyslím, že vždy je důvod k rozčilení - snažte se třeba vyhýbat obratům či větám, o kterých víte, že cholerik při nich vidí rudě
To normální není, ani u cholerika ne...
Cholerik se předělat nedá, to bychom pak mohli melancholikovi nařídit, aby se smál, a sangvinikovi, aby se nepřátelil s lidmi... To jsou prostě dost zásadní rysy osobnosti, dané napořád.
Ale! Mám zkušenost, že cholerici bývají pracovití, hodně akční, plní nápadů. Jestli tedy ta zloba tvého muže nebude něco jiného.
Něco se dělat určitě dá. Cholerik je normální člověk a né nějaké monstrum. Chce to především trpělivost a pevné nervy. Pak mu můžete pomaličku krůček po krůčku říkat, co by mohl změnit. Že by Vás třeba mohl vyslechnout dřív, než se rozčílí. S každým se dá domluvit, když k tomu svolí. A když nesvolí tak problém není v tom, že je cholerik.
doplněno 01.05.13 20:26:Ještě bych chtěl reagovat na to, co píše bimbam.
Je pravda, že ve své úplné podstatě se cholerik změnit nedá, ale to ani nepotřebujete. Že je někdo cholerik neznamená, že může být hnusný na všechny kolem, to nesouvisí s jeho podstatou.
A jak již bylo řečeno je pravda, že cholerici mají hromadu dobrých vlastností, ikdyž by tomu někdy člověk nevěřil.
noviny-no ja prave se snazim rozlisit,nebo-li vyznat v tom,do jake miry jeho chobani ovlivnuje,ze je cholerik a ostatni nevim co..,ma za problem..Pratele,kdyz videli jehopocinani,nezavisle na me,tak rikali,ze je tezky cholerik a ze by s nim osobne nevydrzeli.Kdyz zacne nadavat na neco,tak se neda zastavit.Opakovat stale at je zticha nemelo cenu,jelikoz jeste me napadl,ze kdybych aspon byla zticha ja.Tak jsem si rikala jestli mu nehrabe,ze se jen branim,ze kdyby sklapnul,tak ja urcite mluvit nebudu.Nejhorsi je,ze u odbornika nepochodime,tam je sama predtvarka.
Co se dá dělat s žárlivcem, agresivním, lenochem, hyperaktivcem, flegmatikem apod?
Jedině nezadávat mu důvod k jeho povahové vlastnosti, ale tím hlídáním omezíte a zredukujete svůj život.
Nevim jestli prave flegmatik a cholerik jde dohromady?Mne prave nekdy pripada jako flegmatik,v tom ze nechce absolutne nic resit a nic ho nezajima,ale pak mu najednou vse vadi a zacne trojcit.
Pokud je opravdu takto agresivní, tak problém bude někde hlouběji. Asi je s něčím ve svém životě velmi nespokojen a má strach to změnit nebo si myslí, že to nemůže změnit. Já toho člověka neznám, ale vy ano. Zkuste v sobě sebrat všechnu sílu a pozorně pozorovat, co by to mohlo být. Anebo ,pokud to bude možné, si s ním o tom promluvit. Ale bude to asi chtít kus sebezáporu. Nesmíte se nechat vyvést zmíry. Musí mít pocit, že jste na jeho straně, aby jste mohla něco vyřešit a zbavit se tak těchto problémů.
Snad Vám moje rada k něčemu bude.
To vite,ze kazda rada je dobra.DikyMyslim si ze tam ,kde ma problem,tak nevim jak pomoci.Jedna se o zavislost,ktera mu byla sebrana a ztratil smysl zivota.Vratit ji nemuzu,bylo by hure,ikdyz jinym zpusobem.Muzu si za to sama,ze jsem mu nerekla hned na zacatku ,ze tohle tedy ne.Vice let hazel penezi a ja ho nechala svobodne rozmyslet,tenkrat netusic,co je za magora,ze nas zadluzi.ma dost inteligence na to,aby se umel chovat a srovnal si v palici.Jenze proste me prestal mit rad,nebo spis nemel,ale kvuli tomu,aby mohl tocit penezy byl jak milius.Vlastne miloval jen penize.Ted ma na me alergii,protoze ja jsem ta,podle ktere to musi vsechno byt.Jako nemusi,ale chovam se normalne.Tak dnes ho treba pobourilo,ze jsem si tak nahlas premyslela,ze konteiner s hrackami z detskeho pokoje,dam do chodby a ze kdyz si budou deti hrat,tak si ho na koleckach privezou.Nemame totiz moc mista.Strasne se rozcilil a kricel,ze mam porad jen problemy,ale to neni pravda,ja jsem si premyslela jen vice nahlas a nic po nem nechtela.Co taky..Jenze on to vzal ze chci brat detem hracky,zrejme..Takovy nesmysl.Copak clovek nedela vse hlavne pro deti,?Predvedl mi jak on najde pro konteiner misto.Presunul ho pred kamna,kde se v lete netopi.Pro chlapa v pohode,pro me neuklizeno a klopytani v jinem rohu.Pohadali jsme se,ja at se neplete do uklidu,ze stejne jinak neuklizi.Meli jsme navstevu,vsem naskakovala husi kuze z jeho vztekani.Odjel pak neco zarizovat asi 2hod pryc.Tak si clovek mysli,ze si odpocal,ale ne.Jen co prijel a daval nakup do lednicky a ja ho hned neslysela,jelikoz mluvil do lednice,tak se tak vzteknul,ze kopal do lednicky a ve studu pred obecenstvem,pred nimz se neovladl,se sel na chvili vychladit do vedlejsi mistnosti.Samozrejme,ze si i vhlave srovnal,jak sechova a ze neby lv pravu,ale bylo pozde.A takhle je to porad dokola,kdykoliv je doma.
A nemohl by si najít nějakého koníčka? Nějakou činnost, která by ho naplňovala? Takové věci jsou dobré i na uklidnění.
Noviny-to vite,kdyz si ho nenasel do 54 let,tak uz asi tezko.Je urcite v nejake vnitrni nepohode,nejspis opravdu ze zavislosti na penize,coz ted nemuze uskutecnovat .Bavi ho jen sazky a dcera.Ale nijak si s ni moc nehraje,jen ji obskakuje a rozmazluje.na me je alergicky,jinak to nazvat nemuzu.Ja se snim nehadam,projevim jen nazor a on krici a hned boucha jako kamna.Cimdal vic.Driv se sice nekdy rozcilil,kdyz se mu nedarilo,ale na me takhle protivny nebyl.Opravdu toasi bude kvuli tem penezum,mam na ne zavislost a ja jsem pred vanoci zatrhla,aby s nimi manipuloval.zkratka ted delam rozpocet a ono mu to moc nevyhovuje,Pritom,muzeme si koupit vice,nejen jidlo.No jo,kdyz ale on v tom jinem nevidi smysl a taky mu nezbyde asi tolik na sazky.nechavam mu jen stavenky a neni to malo a stejne je vymenuje za penize a sazi a 14 pred vyplatou nema v praci na jidlo a tvrdi mi,ze si nakoupil dopredu.Neverim,ale jeho volba.Kdyz se ho zeptam,jestli nechce neco na sebe,tak odpoved zavrci ze nic nechce a vzteka se.Ale to delal i pred tim,nedostala jsem ho,aby si sel neco koupit.Jidlo ma potreb nakupovat,ale nijak si nic dobreho,nebo lepsiho neda.Nabizim mu,nechce.Pak mi taky vycetl,ze to ja si pry dam.no tak je tohleto normalni?Co bych si nedala?Vzdyt si muze dat taky.Asi je opravdu divny,nebo trucovity.Nevsimam si ho a stejne se nevyhnu neklidu.Pojede k Chocholouskovi,ja mu ukazu..
Stejně si myslím, že by měl něco dělat. Nemusí ho to nutně bavit, ikdyž je samozdřejmě mnohem lepší když ho to baví. Když člověk nic nedělá tak má příliš mnoho času přemýšlet nad tím, jak je všechno špatně a donekonečna se tím užírat. Nevím, jak ho donutit, aby něco dělal, ale vy už určitě časem něco vymyslíte.
Když se smíří se svým životem a příjme ho takový, jaký je, tak může být šťastný a Vy taky. Pokud konečně zlomí to něco v sobě, tak z něho může být úplně jiný člověk a může začít místo milovat místo peněz Vás. Teď mě napadá jediný způsob, jak toho dosáhnout, a to nějakou činností. Maličkosti totiž bývají v našem životě zásadní.
Ještě jednu věc si zapamatujte, mohla by se Vám hodit. Když se cholerik vyvzteká, tak za chvíli je schopen o problému mluvit znovu a v klidu. Využijte toho, když bude mít záchvat nechte ho být a přijďte si o tom znovu promluvit třeba za půl hodiny. Sice nejsou všichni stejní, ale je velká pravděpodobnost, že to bude fungovat.
P.S. Jsem velkým zastáncem názoru, že všechno na světě jde nějak řešit, protože jaký smysl má neřešit problémy?
Dobrý den, ta fylozofie bude asi odnož filozofie, tzv. tvrdé jádro. No, dál bych to nerozmazával, protože upsat se může každý. Ale, k otázce. Nečetl jsem všechno, tak to možná již padlo. Cholerik je člověk, který "startuje" velmi rychle. Cholerik prakticky nikdy "nestartuje", když je sám. To ho nebaví, protože potřebuje ke své produkci vždy diváky (alespoň jednoho). Cholerik "startuje" většinou kvůli drobnostem.
Cholerik se jenom nase*e, ale není to nenávist. Slušný cholerik se po záchvatu dokáže i omluvit. Nejvíc cholerika potrestáte, když ho v jeho záchvatu beze slova opustíte a vzdálíte se. Naopak, největší chybou je při jeho produkci začít komunikovat nebo dokonce položit otázku - na to totiž čeká a pak ho to teprve začne správně bavit. Cholerik není zrůda, ale má to tak geneticky dané a předělat to asi nejde. Pokud si teď někdo myslí, že příspěvek píše cholerik, tak má velmi dobrý postřeh. No jo, ale jsou snad i horší věci v životě lidském. Zdravím!
Bene,tak nevim,jestli se u nej jedna o cholerika.Zas me neprijde,ze by se ,,nesl a delalo mu dobre obecenstvo.Nadava a histerci,ikdyz je sam a neco se mu nedari.Je uplne Histericky a dela z komara velblouda.Veci ktere by mel resit,tak neresi a naopak.Prkotiny to tedy jsou,ale z meho pohledu.vetsinou se zajima a rozciluje o zenskou parketu.Ale to je tezke pro posouzeni druhym.Snazim se jen orientovat co je vlastnost a co nejaka nepohoda.Ja jsem,nebo si myslim,ze jsem spis melancholik.ale neotravuji,ale snazim se nijak nezatezovat svymi minusy.Sangvinik urcite nejsem a flegmatik uz vubec ne.,tak co zbyva,ze..
Taky si myslím, že označení cholerik není zrovna nejpřesnější, je to spíš opravdu regulérní magor, takoví by se měli smět beztrestně zabíjet, mělo by se jim zakázat se rozmnožovat, jsou to absolutně neužiteční živočichové, jejich základní vlastnost je hrabivost a závist, kombinovaná s hloupostí, jsou to individua která, jen škodí svému okolí - jeden ukázkový případ taky znám :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.