Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zakoupil jsem na internetovém bazaru od jednoho člověka mobilní telefon v hodnotě cca 1000 Kč. Po obdržení zásilky jsem zjistil, že telefon nefunguje. Dal jsem ho do servisu a tam mi řekli, že oprava by stála cca 500 Kč.
Kontaktoval jsem odesilatele telefonu a ten si stojí za tím, že tel. byl funkční a peníze nevrátí.
Je nějaká možnost vrácení peněz?
Ptal jsem se již před koupí prodávajícího, zda by mi zboží nedal nejdříve na vyzkoušení funkčnosti a jestli mi dává záruku funkčnosti, prodávající to však odmítl.
Kam se tedy v takovém případě obrátit? Na policii?
No nedokážu si představit jak poslat zboží nejdřív na vyzkoušení, ale pokud už na začátku odmítl dát "záruku na funkčnost" tak nechápu proč jsi od něj to zboží i přesto chtěl koupit. Pak je otázkou co vlastně konkrétně prodával a jestli v inzerátu tvrdil, že telefon je 100% v pořádku...
To by musel být prodávající blázen, aby na tohle přistoupil. Pokud kupuji použité zboží, tak musím počítat s tím, že k jeho poruše může dojít v kterékoli chvíli. Proto nakupuji pouze u prodejců, které mám možnost si prověřit předem a mají jasně dané podmínky pro prodej a případnou reklamaci. U použitého zboží dávají třeba týden na odzkoušení.
A policie? Co by s tím asi dělala? Jedině soud a potom bude na tobě jak prokážeš, že telefon nebyl při odesílání funkční nebo že jsi jej nepoškodil až po převzetí neodbornou manipulací. Znalecké posudky rozhodně nejsou levné a návratnost nepravděpodobná.
Ber to jako poměrně levné ponaučení, čeho se příště při nákupu vyvarovat.
Takže to pro mě moc dobře nevypadá ...
Prodávající od telefonu neměl nabíječku, takže tel. byl vybitý a prodávající tak neměl možnost ho " jakoby " vyzkoušet, ale tvrdil, že ho používal zhruba před půl rokem a byl plně funkční.
Mě se tel. po nabití pouze rozsvítí, oprava na cca 500 Kč.
No telefon bez nabíječky většinou znamená, že ho prodávající někde "našel". Třeba když ho majitel položil nepozorně na stůl v restauraci a na vteřinu se k němu otočil zády...
I argumentace "cybějící nabíječky" a "nemožnosti telefon vyzkoušet" by mne varovala před koupí.
Můžete se pokusit s prodejcem dohodnout na úhradě poloviny ceny za opravu, přestože je to výrazně méně, než vrácení kupní ceny, pochybuji, že byste uspěl. Ale zkusit se má všechno ...
doplněno 26.07.13 15:34:Oprava: ..."chybějící nabíječkou"
Sice to není uplně jisté(mám doma dva mobily bez nabíječky-jednu jsem ztratila jednu rozkousal pes),přesto by mě to také varovalo,kort když nechtěl dát žádnou záruku.Koupila jsem takto dva a oba měly nějaké závady,asi již jen nový nebo se zárukou(bazary dávají myslim 6měsíců).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.