Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl jsem se optat, zdali trch práce ve Švycarsku je nějak omezeny pro Čechy... rád bych tam pracoval...Jsem kuchař, takže nejspíše někdy v restauraci...ale nebránil bych se ani jít do fabriky...či jiné práce dělat..Nevíte zdali tam mohu dostat jakkéholiv místo a nebo to je pro nové cizince omezené? děkuji za rady. P.
Není myslím ničím omezen. Najdi si na googlu diskuzi k práci v zahraničí a tam se poptej. Ale pozor, Švýcarsko je jedna z nejdražších zemí (MHD, strava...) sice tam člověk vydělá klidně 70.000,- ale je to žalostně málo na život tam
A fabrika ve švýcarsku asi ne
Není myslím ničím omezen.Naivko. Svycari pred par mesici o dalsi rok prodlouzili ( anglicky) pro vychodoevropany omezeni na pocet dlouhodobych pobytovych viz (pro prace delsi nez 1 rok nebo bez casoveho omezeni a pro samostatne podnikajici).
Pocet vydavanych povoleni pro kveten 2013-kveten 2014 je 2180 ( pdf, 87KB).
Asi ti nemusim vysvetlovat, jake sance ma typicky Cech jedno z nich ziskat.
Povoleni k pobytu pro pracovni smlouvy od 3 do 12 mesicu nejsou nijak pocetne omezena.
Pro pracovni smlouvy do delky 3 mesicu neni snad zapotrebi zadne povoleni k pobytu (bere se to jako turisticky pobyt).
U tech dlouhodobych povoleni se uvolni 545 povoleni kazde 3 mesice (celkem tedy tech 2180). Plati to pro 8 statu vychodni Evropy (tedy bez Bulharska a Rumunska), ktere pristoupili k EU v roce 2004.
Švýcarsko je jedna z nejdražších zemí (MHD, strava...) sice tam člověk vydělá klidně 70.000,- ale je to žalostně málo na život tamTri ze sedmi nejdrazsich mest na svete jsou ve Svycarsku (Novinky.cz: Nejdražším městem/...)
Výše zmíněné omezení může Švýcarsko uplatnit do roku 2014 (předpokládám až do 31. 12.) a pro Bulhyry a Rumuny až do roku 2019.
K práci ve Švýcarsku už nepotřebujete pracovní povolení, bude Vám stačit povolení k pobytu. Pro získání povolení k pobytu je potřeba předložit uzavřenou pracovní smlouvu.
Do Švýcarska můžete přijet bez pracovní smlouvy a práci můžete hledat tam. Do 3 měsíců pobytu nepotřebujete žádné povolení.
Pokud by hledání práce trvalo déle, musel byste si v místě pobytu vyžádat povolení k pobytu. Povolení byste obdržel na dobu dalších 3 měsíců, pokud byste ani během nich práci nenašel, mohl byste požádat o prodloužení povolení k pobytu (lze prodloužit až do jednoho roku).
___ Já bych doporučila spíše hledat práci již z ČR a do Švýcarska odjet až po předjednání pracovní smlouvy.
Více informací (německy): Časté otázky (FAQ)
Jeste bych dodal -- pro ty, kteri dukladne necetli ty odkazy, ktere jsem poslal -- ze Svycarsko zavedlo kvotu na pocet udelovanych pobytovych mist i pro vsechny ostatni zeme EU, coz mi rika, ze se jim tam v minulem roce nahrnulo strasne moc lidi (zapadoevropani do lonskeho roku nemeli zadna omezeni) a ze stejny problem ocekavaji i letos (resp. do pristiho kvetna).
Vypada to, ze v soucasne dobe strasne moc lidi chce ve Svycarsku delat, takze konkurence bude velka a boj o volna pracovni mista tuhy.
Jak jsi na tom s nemcinou (jestli se chystas pracovat v nemecky mluvicim kantonu)?
ale ji, nemecky se domuvim..nohama rukama v pohodě..já jsem to hoodně nepresně koukam napsal..já tu uz pracuju od 1.6. ...v jedné restauraci...ale zda se ze neprosperuje a asi si to tu brzy zavře...smůla...chtěl jsem se optat, zdali když to tu skončí...tak musím žádat o nové povolení pro jinou restaucaci a nebo mohu dělat neco jiného...treba do fabriky...ale nevím zdali mohu zadat o tuto praci...i kdyz bude volno...napr...
jinak nekdo se tu zmínil...ze svycarsko je drahe...ano je.pokud si tu chcete vyhazovat z kopytka...já si tu vydelavam..4800 hrubeho franku...a kdyz vse poplatím, zbyde mi tak 3400 franku... já k životu moc nepotřebuji...takze mi zbyde cca 3300franku...jsem tu abych vydělával...!
jinak pokud má někdo tu zkušenosti se švycarskem rád bych se dozvěděl vic..mimoto..je to zatím nejpřátelštější země v které jsem pracoval...
chtěl jsem se optat, zdali když to tu skončí...tak musím žádat o nové povolení pro jinou restaucaci a nebo mohu dělat neco jiného...treba do fabriky...ale nevím zdali mohu zadat o tuto praci...i kdyz bude volno...Muzes libovolne menit praci a stehovat se: FAQ – Häufig gest/...
Jake mas ted povoleni (Aufenthaltsbewilligung)? Typu B?
Jak jsi ziskat prislib prvni praci? Odpovedel jsi na nejakou nabidku na pracovnim serveru? Obesilal jsi restaurace? Mel jsi doporuceni od nekoho primo na konkretniho cloveka?
mam ´´L.´´..coz je pro ty nové...nejspíše to B dostanu az po třech letech... ted si musím kazdym rokem prodluzuvat povoleni... na internetu...sefova hledala kuchare... ...uz jsem se sem snazil dostat radu let...jinak pomalu to zu jde asi taky do kytek...ale neee tak rychle jak ov nemecku...stale je tu dost vysoky standart na to, aby lidi byli spokojeni s tim co si mohou dovolit..
To "eLko"je jenom kratkodobe pobytove vizum, jehoz platnost je stejne dlouha, jako delka predlozene pracovni smlouvy, ke kteremu byla vydana, jestli tomu rozumim dobre. Na druhou stranu pocet vydavanych "eLek"neni omezen (muzes zazadat o nove s novou pracovni smlouvou) a navic po skonceni platnosti stareho muzes zustat ve Svycarsku jeste 6 mesicu a hledat si praci.
Ocekaval bych, ze nekdo, kdo pracuje a zije ve Svycarsku a umi nemecky, si tyto informace na strankach Bundesamt fuer Migration dokaze najit sam. My vsichni ostatni, kteri nemecky poradne neumime, zadne lepsi, novejsi a podrobnejsi informace mit ani nemuzeme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.