Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v ukončila jsem PP dohodou a v ochranné lhůtě šla na nemocenskou, chtěla bych se zeptat zda je možnost navázání druhé neschopenky pokud mi bude stávající ukončena a v jakém časovém období. Jestli skončím jednu PN a na druhou musím nastoupit ještě týž den nebo je možno i druhý den a bude to považováno za pokračování té půředchozí.
Děkuji Michala
myslím, že není možnost. Už z prosté logiky. Druhá PN již nebude v době pracovního poměru. Leda, že by byla pořád v době ochranné ...
Myslíte? Já jsem právě myslela, že ano, protože logicky pokud ukončím jednu a ihned nastoupím na druhou není tam žádná prodleva a prostě to pokračuje dál ...
no, v normálním případě se na tohle vztahuje par. 55 odst. 4 zákona o nemocenském pojištění:
Pokud pojištěnci po ukončení dočasné pracovní neschopnosti vznikne v následujícím kalendářním dni další dočasná pracovní neschopnost, považuje se tato dočasná pracovní neschopnost za pokračování předcházející dočasné pracovní neschopnosti.
nejsem si ale jista, zda toto platí i po skončení pracovního poměru i ochranné lhůty - MYSLÍM, že asi ano, ale ruku do ohně za to nedám.
bohužel, fido, je to pokračování PN... nesmí tam být přetržka, např. uschopnění v pátek a v pondělí znovu k lékaři, to není pokračování, ale když jeden den nemoc skončí a druhý (následující) den jiná nemoc začne (nebo se třeba stane úraz, který s předchozí angínou nemá nic společného), je to pokračování nemoci a nic na tom nemění fakt, že jde o nemoc v ochranné lhůtě.
A proč to chcete ukončit? Na neschopence vyznačí jinou diagnózu a pokračujete dál. Já si kdysi, při angíně v prac. neschopnosti zlomila doma ruku, a neschopenka mi platila ta samá dalšího půl roku, neb jsem to měla komplikovaně zlomené. Jen jsem tam měla připsanou další diagnózu. Myslím, že to platí i teď.
bohužel já ne, ale moje paní doktorka asi bude muset, ale to se dozvím až zítra, ale pokud by šlo na ní jen změnit diagnozui bylo by to také dobré, uvidím co zítra, ale mockrát děkuji za radu.
Ukončit prostě proto, že lékař uzná, že nemoc, kvůli které se marodilo, je vyléčená. A druhý den je možné jít k témuž (nebo jinému) lékaři a onemocnět s něčím jiným. I tak je to pokračování nemoci a neběží znovu těch prvních 14 dní, ale je-li to už 15. nebo další den nemoci, vyplácejí se rovnou dávky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.