Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plat faráře

Od: lucielucie82* odpovědí: 43 změna:

Ahoj přátelé,

nevíte někdo, jaký je plat faráře? Díky za odpovědi.

doplněno 31.10.10 18:37:

Tak sem vygooglovala, že průměrný plat je 16800 kč. To nemám ani já. Proč je platíme my z našich daní a ne ovečky?

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Ahoj, je to v tabulkách jako u st. zaměstnanců se domnívám. A když se zadá do vyhledávače plat faráře, tak ... Církev nás stála loni cca 1,4 mld.

cipis*

A za co dostala cirkev ty peníze prosím? Co u nás třeba vloni udělala dobrého?*ee*

ar*

Cipis, to je špatná otázka, proč jen loni. Kdy udělala církev za dobu své historie něco dobrého?

zuzee*

Pravda, podle mě udelali více špatného než dobrého.

buss

No je třeba se zeptat lidu, co má MOC, proč si je platí.

donpedrodelasancha

No když se ti to nelíbí, tak tě můžou pohřbít třeba na dvoře, nebo se nech oddat na radnici... myslím, že církev se i dnes stará o takový věci jako jsou pohřby, sňatky, křty atd... když se ti to nelíbí, tak se jdi podívat jak to řeší jiný kultury... islám, hinduisti atd

alf70

jo stará se dobře, za ty prachy co za to berou, nemyslím plat, ale co si účtujou za křtiny, svatby, pohřby a to vše bez dokladu, mám to z vlastní zkušenosti, chudáčci ve Vatikánu, jsou bez příjmu, chi, patří jim to

re*
hodnocení

0x

Pořád méně než CIGÁNI!

hodnocení

0x

V první řadě je potřeba dokončit vyrovnání státu a církví ohledně znárodněného majetku. Následně se mohou odstřihnout od státních peněz a zavést např. německý model, kde členové církve platí z platu církevní daň.

ar*

Vyrovnání státu s církví? Všichni vědí jak tato zločinecká organizce ke svému majetku po staletí přicházela. Ty by se museli doživotně omlouvat za veškeré zlo co ve jménu Krista dokázali ve světě napáchat.

To, co jsem popsal, je funkční řešení. Jinak se z toho nevyhrabeme. Ale možná máte jinou variantu.

cipis*
hodnocení

0x

Vláda už neví komu ubrat na platě, bere nejubožejším a tady se vyhazují peníze rovnou do kanálu.

hodnocení

0x

Tak na to se ptam jiz nekolik let...

Myslim ze v Evrope(snad vychodni) jsou jen dve nebo tri zeme kde se na cirkev plati, jinde si na sebe makaji ovecky samy..

A jestli se nepletu tak v MF dnes byl driv clanek kde ukazovali spojitosti cirkevnich hodnsotarů a nasich mocipanů na lid myslících...

buss
hodnocení

0x

Beru to tak, kdyby se lidi chovali podle přikázání, už to by za ty prachy stačilo, jenže něco spáchají a pak se jdou vyzpovídat, vymodlit.

cipis*
hodnocení

0x

Ježíš a jeho učedníci chodili bosi a tady kněží by chtěli akorát prachy a majetky. Jan Hus měl pravdu. Vyhnat je, nic jim nedat a byl by pokoj, oni nám taky nic nedávají. Ještě jim k tomu přidat pár ran na záda. Jedna historka, chtěli jsme aby faráž sloužil za maminku mši, dali jsme voli i zálohu, v den kdy se měla konat mše, byl farář tak vožralej, že nebyl schopnej vůbec mluvit a bylo po mši, vůbec nevěděl kdo jsme a co chceme!

hodnocení

0x

Všem přeji hezký den. Jak já se dívám na úlohu církve ve společnosti: V dávné minulosti vcelku pozitivně: Přinesla kulturu do tehdejší společnosti , naučila lidi psát, ale také společnost umravňovat , viz strašení Peklem a nabízení Ráje a nebo viz. desatero. Jde snad jen o to která část společnosti z toho měla větší či menší profit.A tady jsem na vážkách , zda v minulosti přínos církve byl pozitivní či nikoliv z hlediska prospěchu většině či menšině.

V současnosti : Církev spatřuji jako určitou brzdu dalšího rozvoje společnosti.Učí společnost bezmezné poslušnosti a pokory , třeba i za cenu , jsou-li lidé v hmotné či sociální nouzi. Příklad:(Neubližuj bližnímu svému!) Bližní může být také ten , kdo tě dá práci i když tě za ni patřičně neodmění. Tedy máš přikázáno ubližovat , asi jakýmkoliv způsobem. A další .Oslabuje to úsilí člověka za lepší budoucnost na tomto světě a vytváří podmínky k ovládání a ohlupování společnosti tzv. vyvolenými , všehoschopnými.Církev v současnosti více společnosti škodí něž prospívá.Vládnoucí garnitury ji mají jako nástroj k uplatňování moci , snad jen nad věřícími..Tady vidím důvod , proč jsou církve placeny-podporovány státem (z našich daní) miro

hodnocení

0x

Myslím si, že budu platit faráře raději, než protidrogového poradce. ;) Každého, kdo lidem ukáže směr, kde není násilí, alkohol, drogy. Vím, že spousta z nich kázali vodu a pili víno a že ve jménu boha, byly ty nejstrašnější války a zhůvěřilosti a zneužívání a . . . Vím to, ale přesto budu raději, když sousedovic kluci chodí do Don Boska, než když jsou na ulici. *jasne* A když je před kostelem spousta lidí a překvapuje mě, kolik mladých, než kravál před hospodou. *jasne*

cipis*

Já bych místo těch peněz do církve je dal do sportu. Vybudovat hřiště, zaplatit nadšence, učitele TV, takový masový tělovýchovný program pro mládež. Pořád lepší pohyb, než někde dřepět a nechat si vymejvat mozek. Co takhle vyhrabat starou dobrou spartakiádu, to taky mělo něco do sebe.

buss

No nevím, spartakiáda, kde to bylo např. ve škole nahnané cvičit, děkuji, neměl jsem zájem. Kdo chce, ať si zajistí akci.
A o sportu je to něco podobného, kdo chce cvičit, ať si cvičí, sežene si prachy, je to jen prosazování nějakého vlastního zájmu Když vidím ty zájemce o místní zástupce s programem sportování a jiné... , zase jen jde o prachy na něco, kde by se podíleli. Jaký bude zájem? Byla anketa o bazénu, bylo přes 600! lístků a chtěli to lidi ve středu města. Postavili to mimo za takové prachy, že je problém to teď uživit. Stadion, který se přehazuje, není na údržbu. Takové hurá akce... abych po sobě nechal pomník, nějaký skupinkový zájem a pak co s tím, když to prodělává. Jak ten rychlobruslařský stadion kdesi na dědině a pod. Chce to rozumem, jde o naše prachy, z našich daní.
Ostatně pomyslete, co nás stojí jiné sportovní akce, soukromé spolky a hradíme policii a j.!

knopka*
hodnocení

0x

Zrovna platit faráře z mých daní mi vůbec nevadí pokud lidem pomáhá.Mně rozčilují jiní co platíme z našich daní,souhlasím s Babkazov :).

Nevím, jakým způsobem farář lidem pomáhá...podle mě, je církev jen jedna z mnoha sekt a vůbec jsem netušila, že jsou faráři placeni ze státních peněz... *nevi*- takže tohle mi vadí, ale bohužel s tím nic neudělám...

knopka*

Duchovně...

zuzee*

Já jsem také netušila že jsou placení státem, a taky mi to vadí. Ať si je platí ti, kteří jejich služby využívají.

borax*

Katolická církev nevykazuje znaky sekty. Taky má pod sebou třeba charitu, to už nikdo nevidí? Její zaměstnanci vyjíždí na misie do zaostalých zemí. Faráři obchází nemocnice a nemocné doma, kteří jsou třeba ležící. V hospicích rozmlouvají s nevyléčitelně nemocnými. Pomáhají jim především duševně a to je často víc než léky. Pohoršení nad tím, že nevyužíváte jejich služeb není šťastné...to se můžeme bavit proč chlapi mají platit ze svých daní třeba gynekologa. Narozdíl od nich, budete možná někdy toho faráře potřebovat.

Jinak, nejsem věřící a souhlasím s tím, aby faráře platili ovečky.

doplněno 01.11.10 13:03:

A ještě, mnohem víc mi vadí ty dávky na ty co nikdy nic nedělali a dělat nikdy nebudou, To jsou teprve částky...zlatí faráři s 16,000,-

pt®

No ono je Farář a Farář. Pokud takový člověk prospívá svému okolí, je útěchou pro mnohé, dokáže poskytnout radu a pomoc, je aktivní pro charitu a všeobecně se snaží prospět lidem, ať si ty peníze má. Ale pokud je "prochlastá" a je pro lidi pohoršním, více než příkladem, neměl by tuto funkci zastávat. Jiná otázka je církev, sekty, víra. To je můj názor. - stařenka

durancea*
hodnocení

0x

Taky souhlas s babkazov a knopka, byť nepatřím k žádné církvi ... přijde mi divné brát si na paškál kteroukoli část naší společnosti takhle radikálně... navíc průměrný plat je co? Průměrný. Já mluvila úředně před pár lety s farářem, staré auto si koupil sám, plat cca 10 000 a řešil, že neutáhne to objíždění kostelů v okolí, kde všude má několikrát týdně povinně kázat a na benzin nemá kde brát... souhlasím i s duchovním posláním, o církvi jako nositeli kultury a vzdělání v minulosti nepochybuje snad nikdo, současně ale beru i toho "protidrogového koordinátora" - v tom smyslu, že může být potřebný stejně jako pro jiného trenér ... kdybych chtěla, taky bych se navážela do mnohých částí společnosti, vadí mi ( moc) placení ochranek státem při různých sport. utkáních, vadí mi platit za někoho, kdo si kouřením vědomě zlikvidoval zdraví, ale to by pak nebyla demokracie, kdybychom chtěli takhle radikálně potlačit jednu skupinu ... velký souhlas s kovisem - německý model, nebo nějaký kompromis.

hodnocení

0x

Tak trochu mně vadí a nejen v této diskusi argumenty: Když platímě z daní toto , tak plaťme i ono - všechno.To naznačuje bezmocnost a rezignaci na řešení problémů. Kdyby takto postupovali naši předci , těžko odhadnou v jaké společnosti bychom dnes žili. miro

1jara*

Než začnete psát bláboly, zjistěte si kolik lidí chodí u vás do kostela. Budete možná překvapeni, unás ve městě chodí staří i mladí, pro někoho to je potřebné. Žese se neptáte proč z našich daní musíme platit léčení lidí, co si zničili zdraví chlastem, drogami a prostitucí. To je vám asi úplně jedno?

Souhlasím s Knopkou a Boraxem.*vezen*

doplněno 01.11.10 16:02:

Někteří si neuvědomujete že komunismus už nedávno skončil. Těm to taky vadilo, jste jako oni?*zed*

ar*

Pokud někdo nedokáže pochopit, že druhý může mít i jiný názor, sám má myšlení komunisty. To že je víra pro někoho potřebná s tím souhlasím, ať si tuto potřebu hradí ze svého. Taky mám v rodině podobnou osobu co tvrdí jak všichni chodí v neděli do kostela, tak jsem jí to jednou spočítal, celých 150lidí v 10000 městě.

lucielucie82*
hodnocení

Vidím, že jsem píchla do vosího hnízda. Svým způsobem máte pravdu všichni, zajímal mně pouze názor ostatních.

Jsem pro okamzite navraceni veskereho jejich majetku (nejen toho, ktery si vyberou),
a pritom nema smysl koukat, jak k nemu prisli, pac to bysme se pak museli i treba ptat, jak to, ze Nemecko ma hranice takove jake ma, nebo proc je Svedsko majitelem Dablovi bible a pod.
A pak at si jde kazdy vlastni cestou.
Namitky ohledne charity jsou liche, pac na ni cirkev vybira prispevky od obcanu (pokud vubec charitu provozuje, jelikoz se nejedna pouze o rimsko-katolickou cirkev, ale i o dalsich 16 cirkvi a nabozenske spolecnosti).
Ze statniho rozpoctu se plati pouze platy duchovnich, pojistne duchovnich, platy administrativy, pojistne administrativy, prostredky na vecne naklady cirkvi a nabozenskych spolecnosti a prostredky na udrzbu cirkevniho majetku.

hodnocení

0x

Presne pocty (ne)vericich v r. 2001 vim ze starsi ale celkem pekne zpracovano -je to na strane 6...aspon vime kolik lidi plati neco co nevyuziva...skoda ze to nejde zrusit jako televizni poplatky, na ty blitky steujne kouka minimum lidi...

e-cvns.cz/...

JE zvlastni ze jehovisti dostavaji od statu oproti cirkvi skoro prd ale pritom maji kupu kostelů, mega sály...hezka ukazka jak to ma fungovat.Takovy maly, sam sobe svet.

8976*
hodnocení

0x

spíš by me zajímalo něco jiného - někdy minulý týden jsem náhodně zapl televizi a viděl zasedání těch vyžírků co jste si je zvolili /UPOZORNUJI ŽE ANI JEDNU PO... STRANU KTERÉ TAM JSOU JSEM NEVOLIL- A STEJNĚ TAM JSOU/, Filip tam vystoupil a řekl že přibylo letos 6.000 státních zaměstnanců to Vás nes...?

závěrem bych to řekl asi tak jak se volalo v prvomájovém průvodu AŤ ŽIJE KSČ, ALE ZA SVÝ...

buss

Prosté, to je plnění slibu zvýšit zaměstnanost. Soukromníkům to nelze nařídít (nakonec zvýšení DPH, elektřiny ...) zatím, možná to někoho napadne. Takže jedině lze přibírat do státních služeb. Ale je to náš problém, politici jsou naši služebníci, zaměstnanci, a lid je špatný zaměstnavatel, ale dobře si je platí. Tak co s tím ten lid udělá?

hodnocení

0x

víte někdo jaké náklady na pobožné různých vír, kolik promile to je ze státního rozpočtu?

To neni podle mně pochopitelné a racionální vysvětlení , nejspíš matení. Dejme všechny promile dohromady , zdaly to budou stále jen promile. Kdyby já a , i několik dalších občanů drali 100 tisícový důchod tak by to znamenalo méně než promile , tak proč ne . miro

miro, ale já "To neni podle mně pochopitelné a racionální vysvětlení , nejspíš matení." nic nevysvětluji nekomentuji, nesděluji svůj názor, jen se ptám o jaké promile, procento se jedná. Nic víc nic míň.

Můžu se ptát?

pedrodelasanchez
hodnocení

0x

A proč by ho měli platit ovečky? Církev je částečně pod ochranou státu, to že vy nechodíte do kostela neznamená, že stát nemá přispívat na křestanské hodnoty, je tu víc jak tisíciletá tradice. Dnes je svoboda, nemusíme chodit do kostela a můžeme si myslet co chceme, ale nebýt Křesťanství, tak asi nemáme tuhle kulturu, ve které dnes žijeme. Těch farářů a duchovních není zas tolik, aby to náš stát a nás nějak extrémně postihlo, od toho tu máme korupci, špatné zakázky atd... Mě osobně to nevadí, nejsem vyloženě věřící, prostě tohle k nám patří. Stěžovat si na takové věci není prostě na místě

1jara*

Pedro máte pravdu. Vláda chce ušetřit kde se dá, tak ať si sníží platy o padesát procent. Tím by prospěli státu nejvíce.

To co předvádí je ostudné.

hodnocení

0x

Již jsem zde psal , že církev v dávné minulosti nebyla jen škodlivá.Přinesla kulturu , desaterem ukázňovala lid , byla strůjcem tehdejší společnosti v dobrém i špatném slova smyslu.

V současné době církev , podle mého již ztratila tuto úlohu a význam ve společnosti a prakticky se stává překážkou v dalším rozvoji společnosti. Zejména tím , že šíří názory o stvoření světa a jeho ovládán něčím nadpřirozeným - ideou. To vyvolává v lidech , že nemá cenu se angažovat pro další vývoj , neb stejně je vše řízeno z nebe , nadpřirozenou silou. A pak o vývoji rozhudují jiní. Podle současného společenského významu náboženství by měli být honorováni. Chápu , že pokud církve budou hájit a podporovat zájmy vládnoucí garnitury , tak si je stát bude udržovat i z prostředků nevěřících , jako nástroj moci hlavně směrem k věřícím. miro

pt®
hodnocení

0x

Natrefila jsem na jeden článek na webu. Není ani o platech, ale o církvích, možná někomu řekne něco nového, možná někoho pobouří, tak se předem omlouvám. - odkrytelzi.cz/...

Církevní Organizace patří lidem, nikoliv Bohu

Církevní strukturované organizace nepatří Bohu, patří lidem. Jsou lidským pokusem vzít věci do svých rukou. Rozhodují v nich lidé, protože lidé v těchto organizacích jsou zodpovědní v první řadě lidské organizaci.

Církevní Organizace není totožná s pojmem Církev. Proto také její fungování není závislé na Božím Slovu, natož na Ježíši Kristu. Církevní Organizace je člověkem ustanovené společenství, které vyučuje lidi cokoliv. Je těžké v Církevních Organizacích hledat Pravdu, neboť mají na svědomí šíření všech "křesťanských"lží. Mnozí také milují svojí Organizaci více než Boha. Tím pádem pocitově tíhnou k tomu, že Pravdu má spíše Organizace než Bůh.

Církevní Organizace jsou přímo zodpovědné za všechny lži a zavádějící bludná učení, jsou na nich postaveny a s velkým zápalem je šíří. Církevní Organizace interpretují Bibli tak, aby obhájily svou existenci, udělaly ze sebe "jediné pravé", aby naučily křesťany chybné interpretace základních Biblických myšlenek.

Pravý účel kázání/... často upadl v zapomnění, neboť se za křesťanství (díky obrovskému množství nauk) NEpovažuje učení Ježíše Krista, ale především učení Církevních Organizací, které vzniklo přeinterpretováním původního významu Bible v něco, co budování Církevních Organizací přímo vyžaduje.

Lidská Církevní Organizace má všechny nešvary lidské tělesnosti a pravdě nepřeje!

Aby se takový člověk mohl přiblížit tomu dobrému od sousední organizace, musí z jedné organizace vystoupit a stát se členem té druhé a tím zase přichází o dobré věci z té první. Církevní Organizace tedy přináší mezi lidi rozdělení a bariéry, uvnitř kterých je členům vnucován jednotný názor lidskou autoritou, stejně jako například v politických stranách.

Vznik Církevních Organizací, které se každá vydává za něco, co není. Za "tu pravou".

Lidské Církve jsou dnes Církevní Organizace, které nepatří samozřejmě Bohu, ale lidské organizované struktuře.

Někoho může toto tvrzení strašlivě rozčílit, ale je to opravdu tak. Církevní Organizace se svými biskupy, staršovstvem, radami, složitým pavoukem jednotlivých částí organizace vzájemně pod sebe patřících nemá s Božím Královstvím nic společného. Kromě toho, že to samo sebe nazývá jménem CÍRKEV a mluví se tam o těchto věcech. Organizace používají název Církev, aby se vyznačila jistá spojitost s Kristovským posláním, ale je to zavádějící. Název církev si může dát kdokoliv, třeba Církev Satanova nebo andělská církevní sekta.

Jevy, které tento článek objasňuje

Proč jsou církve které by měly reprezentovat pravdu úplně rozdělené?
Mnozí se podivují, proč jsou Církevní Organizace tak protichůdné a vzájemně nevraživé, když by se ve skutečnosti mělo jednat o stejné společenství těch, kteří znají pravdu. Vůbec to nepůsobí, že by znali nějakou pravdu, ale svými rozpory působí jako úplní zmatkáři.

Je to tím, že jsou to jen lidské organizace, různé týmy s různými naukami. Často jsou nauky uzpůsobeny proto, aby takové organizace nabírali co nejvíce členů.

Proč se ve jménu církve vraždilo, když to je ohavné? (například inkvizice, křižáci)

Protože se jedná o činnost normálních lidských organizací, které prostě měly v názvu slovo "církev". Jinak se ale chovají podobně, nebo stejně jako jakékoliv jiné lidské organizace.

Co je to ekumena?

Ekumena je lidská snaha sjednotit různé lži pod společný rámec, který vede k superlži a ke zcela antikristovské ignoraci pravdy a zavedení plné tolerance ke lži.

jirina*
hodnocení

0x

Vím že píšu pozdě,ale na debatu reaguji velice svižně protože,souhlasím s názory o církvi .Už jen to, že když věřící i nevěřící se chce podívat do nějakého chrámu či kostela ve všední den a ve dne a budova je zamčená zřejmě kvůli bezpečnosti..Tak mě nenapadá nic jiného než, že tyto chrámy slouží nato, aby vydělávaly peníze na určitou adresu. Proč když člověk má zrovna potřebu se pomodlit a navštívit Ježíše v kostele, je objekt zavřený?..Jak k tomu ti lidé příjdou, kteří toto myslí vážně a je jim to znemožněno? Hlídají si tam drahocennosti? A znemožňují přístup k Bohu? Jak Ježíš řekl:"Přestaňte si střádat poklady na Zemi,kde je stravuje mol a rez a kde se zloději vloupávají a kradou.Raději si střádejte poklady v nebi,kde je nestravuje ani mol ani rez a kam se zloději nevloupávají a nekradou..." Dostalo se mi i odpovědi,že stejně tyto chrámy srovná se zemí,protože přináší jen zlo...A já s tímto názorem souhlasím...A faráře ať si platí zmanipulovaní fanatici...Já jsem taky věřící a pokřtěná,ale do kostela nechodím,protože to podporovat nebudu..mám Krista v srdci a k tomu nepotřebuju aby mi někdo říkal co mám dělat,když mi ani vlastně neřekne, jak to mám dělat...K tomu stejně každý musí dojít sám...i bez náboženství..a tak to je...

Jiřko, v kostele je spousta věcí k ukradnutí, prodání ve starožitnostech, vyvezení za hranice. Věci, které jsou historicky hodnotné. Právě kostely dokazují naši historii, naše kořeny. *sok* Zamyslete se a upřímně řekněte, že když stát nebude kněze platit, jakou páku na ně bude mít? Jakou kontrolu, když by nebyli státními zaměstnanci? A když na nich ušetří, fakt si myslíte, že vám přidají na platu, důchodu, dětských přídavcích? Myslíte, že bude chleba lacinější? To rozhodně vůbec! Stihnou to ti, kteří budou moci, rozkrást, vytunelovat, přesměrovat. Bezpečně vím, že to udělají! *plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]