Nejste přihlášen/a.
Docela by mě zajímalo, jaké město (příp. místo) máte rádi - architektonicky, nebo jen tak, duchem místa ... Kde je krásně.
Krásně je na Troskách, působila tam na mě nějaká zvláštní energie... A v okolí se prý dějí zvláštní věci...
Ano hrad Trosky Čeňka z Vartenberka! Impozantní hrad.Byl jsem tam už mockrát.Navštivte třeba volně přístupný hrad Kumburk u Nové Paky.Je to úchvatné feudální hnízdo nad širým okolím .Já hrady miluju.Z toho už nevyrostu.Na Kumburku se za větrných nocí toulá duch paní Meluzíny.Paní,která tu byla vězněna ve věži,jež dodnes stojí a nazývá se panenská.Známý nápěv: "Znám já jede krásný zámek nedaleko Jičína..." se připisuje tomuto hradu.(Skutečnost je mnohem prozajičtější sice,protože dotyčná tam byla zavřená právem svým tatíkem Zikmundem Smiřickým a to ne jen ve věži,ale k dispozici měla nejspíš celý hrad.Proč? Tátovi došla trpělivost,jelikož na ní byly stížnosti z důvodu toho,že využívala své posatvení k tomu,že nutila poddané mladé muže aby s ní to...no aby se s ní pomilovali.Jmenovala se Eliška Kateřina a asi nemohla z nějakého důvodu(patrně vzhled) o nějakého chlapa zavadit,tak to řešila takto.Nakonec jí pustil z hradu její manžel Oto z Vartenberka,protože hrad zabral.Ne že by ji miloval,ale dohodli se na majetku.Skončila špatně.Vlastní vinou.Při výbuchu střelného prachu v Jičínském zámku.)Proč se ale nenechat unést fantazií...?
Kdo ví jak to opravdu bylo?
Pod hradem je sklepení ,které ukrývá zlatý poklad,který tam hlídá obrovský kohout s ohnivýma očima.Ten poklad lze spatřit jen o svatojánské noci.
Celý Český ráj je plný hradů a zámků.Nebo Miletín a nedaleké Byšičky s lesy a rybníky okolo a s kostelem Petra a Pavla jenž popsal K.J.Erben v básni Svatební košile...:"A byla cesta nížinou,přes vody luka bažinou,a po bažině po sluji,modrá světélka laškují:dvě řady,devět za sebou,jako když s tělem k hrobu jdou,a žabí havěť v potoce pohřební píseň skřehoce..."
Skřehotají tam dodnes.Na jaře u rybníků není na břehu kam šlápnou co je tam malých žabek.
Je opravdu hodně míst která stojí za to navštívit.
Architektonicky jednoznačně Praha... byť secesní centrum Ostravy taky rozhodně stojí za to. Ale nejvíc se mně osobně líbilo v půli kopečku v Třebíči, cestou z židovského ghetta k židovskému hřbitovu. Jde se křivolakou uličkou mezi starými domky a v jednom místě stála jakási shořelá stavba. Bylo vidět dovnitř - nádherně členitý barák. Stála jsem tam ve svých pětadvaceti a představovala si, jak bych to tam nádherně opravila, kdybych si mohla dovolit tu zbořeninu koupit :D A pak, když se chci odreagovat, chodím sem k nám do kavárničky o čtyřech stolcích, tam je báječně A co Vy, Duranceo?
Praha má spoustu architektonických krás, je veliká a tak jich tam lze vidět mnoho. Potěší ale i Lednice a Mikulov (tam je dobře také pod zemí ), Telč atd. Krásně je v horách všeobecně hlavně na místech, kde nelze potkat motorku či čtyřkolku. A také je velmi hezky v blízkosti Náchoda, například Ostaš...
Já to mám kvůli častému stěhování trošku "nejasné", to jedno město ... nejsem patronem svého rodného města , ale obecně kouzlo východočeských měst je silné (od Vys. Mýta po Náchodsko..)... kdybych hlasovala, asi by to byl Liberec, v tom malinko (údolíčko a jistý svéráz města) má blízko k Zlínu, který bych ráda poznala víc... Co cítila Pu v Třebíči, cítím úplně jasně v kostech - zažila jsem podobný pocit v jedné ulici (taky tuším židovská část) Boskovic, kde jsme procházeli ... Mám ráda i město Krnov (i když viděno jen párkrát), v budoucnu bych se ráda prošla uličkami Českého Krumlova. Pak jsou hezká lázeňská městečka jako je Karlova Studánka nebo Buchlovice... takže opravdu říct neumím, asi právě proto mě zajímá Váš pohled ...
Z cizích jednoznačně Paříž,Athény,Řím,Benátky.
Z našich mám ráda malé městečko v západních Čechách Přeštice.A to proto,že nedaleko od nich žiju,proto,že jsem v nich prožila hezké dny,proto,že tam žije hodně fajn lidí a také proto,že krásně vzkvétá.
Lenka
Já mám pocit, že židovské čtvrti či ghetta vůbec mají jakýsi nádech mystična, mísí se tam krutá minulost s neutuchající hrdostí a nadějí... kabala hadr :D Mám tu jedno oblíbené místečko i v Praze, ale musí se tam jít trošku po setmění. Když pak člověk vzhlédne, uvidí přímo na rohu jednoho starého pražského domu, kousilínek za zdí Starého židovského hřbitova, tajemnou sochu ženy - o které se mi nepodařilo nic zjistit... Jednou jsem tam takhle šla s malinkým promile , a jak jsem na ni koukla, krve by se ve mně nedořezal - oči prázdné, ale hluboké, člověka úplně vpily... brrr. Ale je to místo, které (byť trošku děsí) ve mně stále vyvolává hluboké pocity.
Jinak Karlova studánka je nádherná, to musím potvrdit. Jen mi připadá trochu příliš turistická. Na Jeseníky vůbec nedám dopustit. A někdo tu ještě zmínil cizinu - no nejvíc mě uchvátil skanzen v holandském Arnhemu a ještě muzeum náboženství na okraji Nijmegen, skvělá atmosféra. Zajímavé je, že třeba Paříž celkově mě vůbec, ale vůbec neuchvátila - snad jen výhled od Trocadera na noční nasvícenou Eiffelovu věž.
...vlastně je to hodně zajímavé téma, co jste tady otevřela. Asi nejde jen tak říct, kde je to nej nej místečko...
... čekala jsem, že Vás ta socha osloví :D
... mně se Paříž líbila, ale byla jsem jen lehce turisticky, ale že zmiňujete - fakt každé město má nenapodobitelné kouzlo, ani ta Paříž nejde srovnat třeba s La Rochelle nebo s Poitiers, už těmi klimatickými podmínkami, které formují jejich celý život. Osobně mám ráda i Řím, kdysi mě mile překvapil Norimberk, a musím uznat, že i obyčejná návštěva Vídně ve mně probudila stud za mé jemně xenofobní postoje vůči němčině, dokonce jsem zalitovala, že německy neumím ) ...
Vídeň je městem s nejvyšší kvalitou života a jedním z nejbezpečnějších měst Evropy. V top ten se řadí na 2. místo na světě,na 1.místě je Curych.Za Vídní je např. kanadský Vancouver.Podíl zeĺeně činní skoro polovinu plochy města. Krásné památky - samotné centurum,Shonbrunn, UNO City, Donauinsel,Národní parky a mnohé další pro krátkodobé turisty skryté. Jsem z vesnice,ale Vídeň mě opravdu okouzlila.Neoznačovala bych návštěvu Vídně jako obyčejnou,spíš je nám jen nejblíž
No a když už jsem v tom rakousku tak okolí Salzburgu a Innsbrucku a vůbec samotné města - nádhera!
Pozn.Němčina mě nikdy nic moc neříkala,ale kvuli Vídni začnu!
Kromě již zde zminovaných Benátek, atd., se mi líbil třeba Split, Korčula, Barcelona nebo New York. Těžko říct, ovšem kromě Prahy, která je všeobecně i ve světě považovaná za jedno z nekrásnějších měst, doporučuji ten Český Krumlov. To je něco, kam přijdete a opravdu s otevřenou pusou čučíte, jestli to nejsou kulisy, jestli nejste ve filmu, nebo co, prostě nádhera. Tolik krásy pohromadě, až srdce zaplesá a do očíček se vloudí slzičky.
Já pochopitelně Český ráj, ale jinak třeba Tábor, Třeboňsko, Jeseníky a Karlova Studánka, Berounka, Otava, Jižní Morava, Mikulov, je toho asi hodně kde se mi líbí.
Já mám ráda Český ráj, Malou skálu, Sedmihorky, Sušky...
Jinak kus srdce mám v Jablonci nad Nisou. Je to rodné město, mám ho ráda, ale paradoxně tam už nerada jezdím. Když už musím, tak právě ten kus srdce bolí.
Ale hodně dlouho plánuji dovolenou do Doks, malá chatka, před sebou voda, za sebou les.
V ČR a na Slovensku je spousta krásných míst. Nejblíže to mám do Moravského krasu, moc se mi líbily Adršbašsko teplické skály, Hluboká, Trosky, Demenovské jeskyně, Senecké jezero...Z cizích zemí Francie, chorvatské moře, Rudé moře, Egejské moře. Muchova epopej v Moravském Krumlově mě uchvátila, vila Tugenhat v Brně mě naopak vůbec neoslovila. Ve všech městech kde jsem navštívím kostel, ne že bych byla tak věřící ale tam na mě dýchne běh času, pohoda a klid.
Myslím, že v každém městě i místě je něco krásného...Mě uchvátila Paříž, Benátky, Barcelona, Vídeň...a mnoho dalšícch. A u nás Praha, Františk. Lázně, Žďár nad Sázavou, Cheb, Uherské Hradiště a také další a další...Hlavně porovnávám města, která jsem navštívila za hluboké totality, a teď znovu v dnešní době. A většinou je vidět velký posun vpřed. Třeba takový Cheb na mě kdysi působil smutným, zašlým, starým dojmem, a dnes je to velmi pěkné, udržované a upravené město.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.