Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
jak se blíží vánoce, tak pomalu začínám řešit i stromeček. Vždycky jsem měla živý, protože to k vánocům patří, ale poslední dobou začínám dávat přednost praktičnosti a v tomto ohledu jednoznačně vítězí umělý stromeček. Vydrží a dá se snadno složit a rozložit.
Co vy na to? Živý nebo umělý?
Já chci už pár let umělý. Živý je rok od roka dražší, shánět ho, nepořádek, atd. atd. Manža ale nechce a ještě k tomu vždycky chce co největší. Snad jednou dostane rozum. Já mám z vánoc mírné trauma, netuším proč, ale odjakživa je nesnáším a nejde mi to překonat.
Takže za mne UMĚLÝ.
Tak tento problém mám asi 4 roky vyřešen. Máme stromek v květináči. Je to jen obyčejný smrček, ale mám ho moc ráda. Přes léto je na terase, týden před vánoci ho dám do verandy, tam není takové teplo, pak ho den před Štědrým dnem osprchuji, potom ozdobím a na Tři krále odstrojuji a jde zas do verandy. Když nejsou moc velké mrazy, tak ho tak po třech dnech dám zpět na terasu. Na jaře po vyrašení ho trochu zastřihujeme do tvaru, přihnojím jen lehce a dělá radost i přes celé léto. Máme ho již jako člena rodiny. Je asi necelý metr vysoký. Strojím ho vždy do jedné barvy a vypadá i roztomile. Kamarádka má takto stříbrný smrček a dělá s ním to samé. Je to praktická a levná záležitost. Jde to i v paneláku na balkoně.
jedině živý, igeliťák nesmí přes práh. Cena - odpustím si řízek a trochu klobás a je stromek. Vánoce stojí peněz, stromek už rodinu nespasí. Navíc je možno sehnat od hajného, platíme 50,- známí občas dají gratis.
Voní, nikdy není stejný, nastavit a upravit ho tak aby byl krásný, to prostě k tomu patří.
Větvičky jsou potom bezva na zátop, kmínek během léta na buřty nebo příští rok do kamen.
Ano živému stromku a Ježíškovi!
Ne plastu a americkému dědkovi.
Jako každý rok živý, smrk pichlavý, 2,5m a na jaře si na něm pěkně pogrilujem.
doplněno 26.10.10 14:01:Zdobíme přírodně, staročesky. Perníčky , sušené ovoce, slámové ozdoby, klasické svíčky, atd.
Cele moje detstvi jsme meli umely stromek a ten kram mi nesmi pres prah. Jednak je to hnus a pak nechci doma rok skladovat kram, ktery vytahnu jen na par dni v roce. Nez umely stromek, to radsi zadny a jen vetve do vazy, ty take provoni byt. Stromek nekupuju a nemusim mit soumernou jedli za buh vi kolik. Spokojim se s pichlavym smrkem z prorizky. Kazdy rok delaji v lesich prorizky a pekne a velke stromky se valeji v lese, staci si vybrat. Kdo je sikovny, zvladne si pekny "stromek" vyrobit i z vetvi a vazaciho dratu.
kkllllknnnbnbn
doplněno 26.10.10 10:22:Jejky, jejky , Nějak rychle jsem ten obrázek poslala.
To zase bude mít Ar průpovídky k těm nesmyslným písmenkům na začátku
Takže i takhle se dá udělat "stromeček"
no a votomtoje.
Křivý, nepravidelný, plno práce a to je to pěkné.
Jen dost malá, to nám to ještě nedávno nosil Ježíšek komplet, teď zdobí na Ježíška zbývají jen ty dárky. Dá to čím dál tím větší práci udělat to tak aby Ježíšek byl. Možná to letos praskne, snad ne, tím se také ztrácí část kouzla.
Alfe. Malé nechceme vzít kouzlo vánoc. Takže tenhle stromeček si připravila, ozdobila a u něho čekala na dárky. Jenže Ježíšek s dalším stromečkem a dárky přišel do úplně jiné místnosti . A nejkouzelnější na tom bylo, že chvilku před příchodem Ježíška jsme se byli podívat venku a kdosi někde vypustil asi pět lampionků štěstí. Ty lampiony letěly nad naší střechu a "schovaly" se za komínem. Dětská fantazie pracovala na plný obrátky, takže malá myslela, že viděla Ježíška, jak k nám letí s dárky
. To bylo prostě úžasný
Vánoce miluju. Jejich vůni, tajemno, atmosferu. Nenechám si je zkazit uklidem, nakupováním, vařením
. Už se na těším. A hlavně jsem hodná, abych něco pod stromečkem našla :D
Celý život jsme mívali opravdovský stromeček. Se vším, co k tomu patří. I s tou vůní a i luxováním na kolenou. Ale když už jsem byla sama, přišlo mi, že je to dost peněz a vůbec. I vydala jsem se koupit "bakeliťáka" V OBI a Baumaxu a já nevím, kde ještě je obrovský výběr. Od stromečků ze štětek na umývání lahví, až po stříbrný srandastromek. Koupila jsem si takového milého prcka 120cm. Přes rok je v krabici spolu s ozdobami a na vánoce ho vytáhnu a větev po větvi rozprostřu.
Už nechystám vánoce pro děti, už mě pozvou a přivezou. A vzpomínám na dobu, kdy jsem byla mladá a dcerky byly netrpělivé. Kéž by se to aspoň na chvíli vrátilo! Ach jo, nevrátí!
jelikož nebylo setkaní poradte.cz a asi tak jsme se ani nepoznali, ale pokud chceš a potěší Tě to, dovezu Ti z hor větvičky, nebo malý stromek ( živý ) / pokud tady něco na proříznutí najdu. Máme to k sobě přes ulici, jen nevím přes kterou ( babcazov ) 3koda, že teď nejsou vánoce, leží mi na zahradě asi dvoumetrová špička poražené borovice. Ani nevím, zda by, když je teď čerstvě poražená do vánoc vydřžela, asi ne, i když kdo ví, kdy to řežou Ti v těch supermarketech ...
stačí napsat na vnitřní poštu, pokud to půjde, přivezu. Ono není nad to si zvětšit okruh přátel a znamých v okolí bydliště, když s přibývajícím věkem, přátelé ubyvají a zůstavají jen ti opravdoví ...
Z praktického hlediska je samozřejmě lepší stromek umělý,jak už zde bylo zmíněno,dnes už se vyrábí velmi hezké stromečky na první pohled nerozeznatelné od živých.Nicméně manžel si poslední tři roky prosadil živý a já to se skřípěním zubů vydržela.Jelikož mám dům plný květin,vždy je trochu problém ,kterou dám na vánoce jinam ,aby bylo kam ten stromek postavit.
Běsnění okolo vánoc nepřeháním,snažím se být nad věcí.Ač vždy tvrdím,že cukroví bude jen 5 druhů,nikdy není pod 12...Úklid si rozplánuji,nejlépe při odpol.směně,kdy bývám doma sama a nikdo po mně nic nechce a mám na to klid.
Co mi však vadí a to nezměním,že jak kluci odrostli,vánoce se jaksi smrskly do předávání předem objednaných dárků či dokonce peněz a to mne fakt,ale fakt neba...
Omlouvám se ale bolí mě oči a tak jsem nečetla příspěvky předemnou.
Na chalupě máme živou borovici každý rok, vydrží do konce ledna a pak odstrojená ještě dělá parádu na dvoře nejméně do dubna. V bytě jsem živý smrk měla jen první rok a ještě nebyl nový rok a už to bylo holé pometlo od té doby pouze stromek umělý. Z Polska manžel dovezl překrásnou jedličku vysokou 170cm., nazdobím jí perníky a baňkami stříbrné a červené, nějaké řetězy. Nemusím jak blázen ještě v létě vysávat z koberce jehličí. Do vázy dám živé větvičky smrku a voní celý byt.
Protože nám odešly děti z domu a ani já, ani manžel Vánoce nemusíme, máme je takové neokázalé, civilní a nenápadné. Ale velkou kytici z borových větví mám doma každý rok. Někdy na ni jen hodím šňůru světýlek, někdy se mi chce a ozdobím ji třeba stříbrnými koulemi a řetězy, ale to spíš výjimečně. Když byl u nás naposledy o Vánocích "vnouček" (synův výmaráček, loni roční trotl), pokoušel se kytici povláčet po obýváku. Nevznikla žádná škoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.