Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mikrovlnka - směr otáčení talíře

Od: hop® odpovědí: 54 změna:

Ahoj všichni!

Mikrovlnka s otočným talířen - běžná záležitost. Pokud otevřu dvířka (přeruším program) a zavřu dvířka (obnovím program), talíř se začne otáčet opačným směrem. Jaký to má důvod, má to nějaký vyšší netušený význam? Mám pro tuto skutečnost, ověřenou na několika mikrovlnkách svoji logickou teorii, ale nejprve bych rád zjistil vaše zdůvodnění tohoto jevu. Díky za vaše zamyšlení a odpovědi! :)

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Můj názor: vlny v troubě proudí určitým směrem a je lepší, když se tento směr, myšleno směr do ohřívaného jídla, občas změní. A změna při přerušení ohřevu je tím nejjednodušším řešením, daleko jednodušším než např. naklápění zářiče.

hop®
hodnocení

I toto je teorie, jiná než moje, z principu budu oponovat: pokud nepřeruším program, směr otáčení se za dobu ohřevu nemění! ;)

ladinpraha*

Ptal jsi se na naše zdůvodnění, netvrdím, že to tak musí být. Poděl se o svoji teorii.

jirbar*

Tak toho jsem si nikdy nevšiml. Ta moje to asi nedělá (levný typ z Kauflandu).

Spíš by mne zajímalo v čem je problém, že v této mikrovnce ohřátá polévka na talíři, tak talíř neudržím v ruce a polévka je vlahá, zatím co v jiné se stejným talířem je tomu naopak.

ladinpraha*

Mám už třetí MW troubu a dělaly to všechny. Horký talíř a studená omáčka, to znám taky. Zatím jsem nikde nenašel žádná ucelená pravidla, co se do MW trouby smí nebo nesmí dávat, nebo jak MW reagují na nádobí z různých materiálů.

ladine, vyměňte talíř

máte nevhodný

ladinpraha*

Který? Ten otáčecí nebo ten s jídlem?

s tím jídlem přeci

ladinpraha*

Tak to jo, maso se ohřívá líp.

hop®
hodnocení

Ladine, vyměňte omáčku... *smich*

ladinpraha*

Už jsem tam strčil maso.

hop®
hodnocení

A je to lepčí, co? *haha*

ladinpraha*

Je to úplně super!

buss

Asi záleží z čeho je talíř vyroben, různé příměsy, každá hlína je jiná. Zásadně to nemá být něco kovového uzavřeného. Indukuje se tam proud (proto se píše ne talíře s kovovou linkou ...). Naposledy mne překvapila skleněná doza na kafe, co to na dně prskalo a ono tak byl RFID, oscilační obvod.

No ja pouzivam nerez misky a je to ohraty absolutne nejrychlejc.Akorat bacha na zlato .Jinak treba v praci se do mikrosky hazou i stribrny tacy a slape to jak blesk

lui*

jirbar: moje domněnka proč se prohřeje talíř: Protože se neprohřeje talíř, ale malá vrstvička polévky a od ní se prohřeje dřív (rychleji)talíř než polévka. Zřejmě keramika vede teplo lépe než polévka. Samotná polévka se prohřívá mnohem pomaleji od VF než talíř sdílením tepla.

Odpověď na původní dotaz hopa neznám. Ale smysl to asi bude mít, když to tak někdo navrhl.

jirbar*

To je sice pěkné, ale platí to jak pro "čistý" porcelánový (keramický) talíř tak i pro umělohmotný. Otázka byla, proč se stejným talířem je výsledek v různých mikrovlnkách diametrálně rozdílný.

A že není řeč o otáčecím talíři to snad je z dotazu zcela zřejmé.

lui*

No samo že je to stejné. Vždyť ten plastový je mnohem slabší než porcelánový. A to jídlo se vždy prohřívá zvenčí. Proto taky pokud se použije velký výkon(on se ve skutečnosti nereguluje výkon), tak se stane, že zkraje je jídlo žhavé a uprostřed je studené. polévky, omáčky vedou teplo špatně, a stejně špatně proniká VF dovnitř jídla.

doplněno 24.10.10 22:18:

Jo k té rozdílnosti. Pravděpodobně je to způsobeno nestejnými výkony magnetronů.

8976*

polévka - zapnout točit -přerušit zamíchat - točit- vypnout- jíst - nepopálit si hubu...

buky*

změnu otáčení, jak popisuje tazatel dělají všechny mikrovlnky, i ta vaše z Kauflandu. A kté polévce - máte naprosto nevhodné talíře pro mikrovlnný ohřev. Doprucuji zakoupit talíře k tomuto druhu ohřevu speciálně určené!

hodnocení

0x

některé mikrovlnky toto dělají, nehledejte v tom logiku

hodnocení

0x

Odpoved na otaceni je snadna..aby se mechanismy "nenicily" pouze jednostranne...

Otazka proc se ohrev nacpe to talire a jidlo "ochladi"..opet snadno:Nastavnte troubu pri ohrevu na 450, maximalne 600Watt a cas ohrevu by mel mezi 3-5ti minutami..do detailu to uz musi kazdy vychytat sam dle slozeni strev trub, talirů atd..

Pro ohrev v mikrovlnce je nejlepsi gulas a jemu podobna jidla kdy se od kapalin zahriva netekuta strava...

Idealni pro ohrev "gulasovitych" potravin je sklenena miska s tloustkou skla +/- 0,25-0,50 mm a vyskou od 8 do 14cm..kdy je hrdlo sirsi oproti dnu a miska se svazuje rovnomerne...

Neberte to prosim jako vtip..ale jako odborny kec mnou osobne vyzkousen..At zji inzenyri..:)

Mimochodem osvedcily se nejvice misky z nabidky TCM...

Sorac za chyby.

jirbar*

Ta tlouštka skla 0,25 mm je snad vtip. Koupil jsem kvasicí rourku ta měla sílu skla 0,5 mm, ale v ohybu jen těch 0,25 mm a praskla mi (50 Kč v háji) jen při pouhém rozbalování divně zabalené rourky.

Takže vyndat horkou plévku v takovéto misce by snad šlo o život.

P.S. Nakonec stačila propiska skrz korek s hadičkou do sklenice s vodou a 60 litříků z Aronie bude co nevidět

hop®
hodnocení

Tak moji teorii potvrdil Hangar, já si myslím, že jde o způsob šetření převodů. Kdyby se talíř otáčel stále stejným směrem, všechna ozubená (předpokládám že plastová) kolečka by se opotřeovávala nestejnoměrně, teoreticky by vydržela polovinu otáček než při střídání směru pohybu. Stále je to jen teorie, ale Hangar by měl *palec*!

buss

A že u jiných přístrojů jsou umělohmotné převody a točí se to furt stejně a vyššími otáčkami.
Pro spínání motoru jsou dva spínače, buď zapnu časovačem, nebo dvířkami. A není tam krokový motor?
A co tak vyrobit vysílač ve free pásmu, bezva výkon. Ve zbrojovce se s "vlnkou" svařovaly vrtáky, dřík-stopka.

99% mikrovlnek at drahych ci levnych zadne prevody nema, na obrazku je morotek 1-17 primo pod talirem a mezi talirem a motormkem je plastovy mezikus..

Jinak ted jsem koukal do nejakych nemeckych studii a tam je psano ze u levnych typů se motorek toci tam na tu stranu odkud prileti faze..takze je to nahodne...

U lepsich se vzdy toci na jednu stranu aby si clovek nedelal starosti o poruchu..

A u tech kvalitnich kdy vam motorek ma zastavit hrnecek s ouskem vzdy smerem k vam je rizeno bezne ohrivani jedno na kterou stranu ci stale na stejnou a pokud se mikrovlnka snazi jidlo rozmrazovat tak je to cileno softem na různe strany...

Pak je to jeste jinac u mikrovlnek vicezaricovych ale vzhledem k cene to tu nema cenu resit..jen napisu ze jidlo ohreje vzdy vsude a dokonale...jen za to kasnout cca 20tis je docela dost natura...

Mikrovlnka - směr otáčení talíře
buss

Jak může být fáze z různých stran?

hop®
hodnocení

Sever, jih, východ, západ, zleva, zprava, jednou zepředu, jednou zezadu...*smich*

patronka*

Nemůžu dát bod, tak aspoň souhlas.Žádné ozubené převody tam nejsou, motorek je přímo pod středem talíře.Měla jsem MW rozebranou (opatrně a nezapojenou do sítě).

doplněno 25.10.10 08:45:

Zas se mi to umístilo jinam.To patřilo k "hangarovi"!

Neumístilo se to jinam. Je to pod "hangarem".

buky*

Příteli mám vidění nebo co? Jak jste najednou přišel na to, že jsou horší a lepší mikrovlnky.Vždyť jste tvrdil, že to má z minimálně 80% stejné součástky. Tak proč jedna hřeje líp, druhá hůř se stejnou nádobou a obsahem v ní? Proč jedna ta z Kauflandu stojí 800kč, a jiná třeba několik tisíc? nebo že by zase Vámi popsaný vztah Chytrý výrobce, naivní zákazník? Nebo to platí jen u praček? Já nevím, ale přestaňte publikovat to, co jste někde vyčetl a naklonoval to svým poněkud pochybným všechnověděním.

miljan*
hodnocení

0x

Je to dáno konstrukcí motoru. Směr otáčení je náhodný jev. Lze to najít na netu. Nebudu dávat odkaz, aby mě zase někdo nezprdl. *cteni*

hop®
hodnocení

Dovolím si oponovat, pokud mikrovlnku otevřu a zavřu, talíř nezvolí "náhodné" otáčky, ale přesně opačné než měl před otevřením dvířek. A myslím, že "náhodnost" otáček nemá s konstrukcí motoru nic společného...

fidonet*

hope, zcela jistě. Talíř vždy mění směr. Mám nějaký "krám" jak mi kdysi řekli v OKEY, jmenuje se ARDO a mám ho funkční 16 let ( To zas v OKEY trefili svým názorem hřebiček mimo hlavičku ).

Takže Hope, mám vysvětlení. Pokud dáš do mikrovlnky čaj a otačí se do leva a ty ho vypiješ, molekuly čaje se točí ještě pár minut doleva. Dochází v těle k narušení stability tvych molekul. Pokud by i další potraviny byly točeny doleva, udělalo by se Ti špatně. Proto se další potravina doči opačně, aby se tělesné orgány, narušeny molekulárním točením, dostaly opět do rovnováhy.

Tvuj problém s mikrovlnkou je stejný jako odpad ve dřezu nebo umyvadla. Proč se pokaždé točí stejným směrem? Nevíš? No přece kvůli rotaci země ...

Pekně věřím, že jsem naplníl Tvé zvědavé jádro ... *ua*

hop®
hodnocení

Milý Fido, konečně uspokojující odpověď! *pusa**smich*

fidonet*
24.10.10 23:30

*smich**pivo*

buss

Joo, pokud by ji využívala jedna osoba, že ano. Nebo 2x po sobě ta samá.
No ale na jižní polokouli se voda točí opačně.

jabraka*
hodnocení

0x

No,mám rád debatu,kde je výsledek přímo pohádkový.Je to zcela prosté.Aby se motorek na střídavý proud točil jen jedním směrem,musí mít rozběhový kondenzátor a aspoň tři vinutí.Magnetické nástavce v motorku dostávají napěťový štulec a otočí se k nejbližšímu vinutí.Aby byl motorek co nejlevnější,má jen jedno vinutí.a nemá rozběhový kondík.Takže se začne točit k nejbližšímu vinutí.Ono je jedno,kam se otáčí.Také mikrovlny se z magnetronu šíří vlnovodem do skříně,která je plechová.Vytvoří se v ní tedy vlnové pole,které je zcela homogenní.Vlnová délka je naladěna na molekulu H2O,kterou mechanicky rozkmitá a jak víme,pohyb molekul látek vytváří teplo.Ostatní materiály nejsou na tento kmitočet naladěny,tudíž se ohřejí málo.Potraviny také se hřejí jen podle obsahu vody.Jak už jsem tu několikrát uveřejnil poznatek,že plechové předměty,pokud netvoří závit nakrátko,v prostoru mikrovlnky nevadí.Proto už léta bez jakýchkoliv problémů do ní dávám sklenice s ovocem a zeleninou k zavařování i s víčkem.Používám k ohřevu různé nádobí,jen plastové musí snést teploty kolem 110 stC Nejlepší jsou skleněné nádobí ze skla křemenného.

To je tak vše o MW

JABRAKA

jirbar*

To vypadá na fundovanou odpověď. Já z ní usuzuji, že moje mikrovnka pracuje tedy na špatném kmitočtu, když víc ohřívá talíř než polévku na rozdíl od jiné mikrvlnky se stejným talířem.

lui*

Ve všem máte pravdu kromě tý homogenity pole a počtu vinutí. Stačí jen dvě.

A co se týče homogenity, zkuste si tenhle pokus. Třeba i ostatní. Kupte si kulatý chleba. Musí být čerstvý, aby obsahoval vodu. Rozkrojte ho naležato na placky. Vyndejte otočný talíř a místo něj dejte nějakou, třeba porcelánovou mísu, to proto aby se chleba netočil. Na ni dejte jednu tu chlebovou kulatou placku. A po zapnutí sledujte, kde bude chleba hnědnout. Budete překvapeni.

hodnocení

0x

Vsichni se pletete..můzou za to jen a pouze erupce na slunci..i to ze je manzelka na nervy... :P

sceener
hodnocení

0x

je to tím že mikrovlnku bys jentak otevírat pří procesu neměl dokud to nepípne že už ji otevřít můžeš, takže se předpokládá že tam něco uvízlo popř. se to netočí a to by mělo proto se to snaží odblokovat tím že se to začne točit na druhou stranu

kunas
hodnocení

0x

mikrovlnkové synchronní motorky jsou konstrukčně tak zjednodušeny, že jejich systém nemá astaven pevný směr otáčení. Proto je jejich směr otázkou náhody. Bližší vysvětlení by podala studie rozebraného motorku z programátoru pračky a pohonu toho talíře - drápkový synchronní motorek.

spacekarlos
hodnocení

0x

Vážení, již dlouho jsem se tak dobře nebavil, jako tady na téma mikrovlnka. Uvedu na pravou míru. Mikrovlny vyrábí speciální elektronka zvaná MAGNETRON, která ještě dlouho nevymře. Tyto vlny mají mají stejnou frekvenci jako mobilní sítě, asi 2,4 GHz. To znamená, že poloha polárních atomů v tekutinách a jídlech (jako je voda H2O), je asi 2.400 000 000 × za vteřinu změněna. Tato velká rychlost způsobuje rychlý kmitavý pohyb molekul, vzniká tření a důsledek je vysoká teplota. Některé atomy jsou méně pohyblibé a tolik neohřejí plasty, sklo, keramiku, textil, kovy a pod. Je jedno jestli se talíř ohřeje více (tenké plasty a talíře), nebo méně (hrubé plasty a talíře). Jídlu to chuť nezmění. Zkoušeli jste ohřát v mikrovlnce houskové knedlíky? Obsahují málo vody, proto jsou tak gumové.

A ještě k tomu otáčení motoru. Je to synchronní elektromotor se vzduchovou mezerou a pernamentním magnetem, který jako takový se může otáčet vlevo i vpravo. Statorová cívka je kruhová a nemá pólové nástavce. Smysl otáček je dán fyzikálními principy. Plastová ozubená kolečka se dnes dělají z vysoce pevných plastů a vydrží víc než kdejaký "kardiak". Zvláště když se točí pomalu, že? Apropo: motorek SM2301 (XINBAO) má pět ozubených kol uspořádaných do pomala, podobně jako v hodinkách (5 až 6 ot./min.). U tohoto motorku spíš spálite vinutí než ozubená kolečka. Je vinut velice tenkým lankem (3×CuL). Kdo chce vědět víc, tak: 220 - 240 V, 50/60 Hz, 0,018 A, vinutí 12,1 Kohm, 4 W, RoHS, SHUNDE XINBAO (H.X.).

Jídlu a lidem je naprosto jedno, jestli se točí vpravo či vlevo. Ale je to levnější, než točit magnetronem okolo talíře. V kovech vzniká nucený tok elektronů, a tím pádem proud (žárovka svítí).

cyril*

Děkujem za odborný výklad, snad jen ještě jedna otázka. Proč v některých případech předmět z kovu v troubě jiskří a někdy zase ne?

apostle*

Someone can tell to me quantity of coils in the motor of SM 2301. Tnx

spacekarlos
hodnocení

0x

Odpověď pro cyril.

Proč jiskří kovové předměty v mikrovlnce, a proč některé nejiskří? Mikrovlnná energie prostupuje potravou, která má být tepelně upravena, formou elektromagnetické vlny. Frekvence magnetronu je přesně vyladěna na vodu. Protože potrava představuje ztrátové prostředí, tak výkon elektromagnetické vlny se absorbuje a přemění na teplo. Co se stane, když se do mikrovlnky vložíme kovový předmět?

Mikrovlnná elektronka je umístěna do vlnovodu, který přivádí generovanou mikrovlnnou energii do prostoru pro ohřev potravy. Jiskření svědčí o vysoké energii, se kterou mikrovlnná trouba pracuje.

K jiskření dojde, pokud ten předmět má nějaké hodně ostré hrany, špičky _ k vytvoření velmi vysoké hodnoty, intenzity elektrického pole, která může způsobit jiskření, interakce vířivých proudů a výboje. Obyčejná kovová lžička v mikrovlnné troubě nejiskří. Ani nepoškozená hliníková miska ne _ je to proto, že jiskry vznikají nejlépe na poškozeném povrchu. Když misku nastřihneme, promění se trouba v ohňostroj.
O tom, nakolik tvar povrchu kovového předmětu rozhoduje, zda bude trouba jiskřit, nejlépe svědčí pokus s hliníkovou fólií. Zatímco rovná plocha téměř nejiskří, zmačkaný alobal doslova hoří plamenem a fólie natrhaná na kousky mikrovlnku zničí. Magnetron při těchto pokusech dostává pořádně záhul.

Stačí toto vysvětlení?

cyril*

Děkuji, docela ano. Bylo mi jen divné, že kovové víčko sklenice nejiskří, narozdíl od talíře s neporušeným "zlatým" proužkem na okraji.

pajulka90

ahoj,koupila sem si použitou mikrovlnku a talíř se mi neotáčí vůbec ,tim pádem jídlo se neprohřeje celý ale jen z jedné strany,nevíte někdo,jak to opravit?talíř mám nasazený správně,netočí se to ani bez něj.mám mikrovlnku homefriend.díky za odpovědi!

des*

Pokud ta koupě byla výhodná,bylo to proto.Pokud ne,tak uplatni vrácení.Pokud se stím smíříš ,onic nejde,ve starých mikro se taky nic netočilo a prodávaly se.

fiik*
hodnocení

0x

Lidičky nevím proč to tak moc řešit není to jedno kam se to otáčí? Hlavně že ohřívá. Já nevim tedka mám X mikrovlnku a nak sem se nato nidky nezaměřil prostě točí se točí hučí hučí no a hlvně ohřívá nee? A když sem vám to nelíbí dej te si tam kliku z boku dolů dejte převod a můžete si vesele točit :D

spacekarlos
hodnocení

0x

Vážení : Směr otáčení talíře:

Pondělí - doleva
Úterý - doprava
Středa - nahóru
Čtvrtek - dolů
Pátek - dopředu
Sobota - dozadu
Neděle - stojí (o hladu)

Vážení - mám jiný problém. Můj motorek typ SM2301 se neotáčí, ale stále stojí. Chudince se spálilo vinutí (CuL 0,03 mm).
Pokud ho nepotřebujete, tak ho koupím. Pokud né, tak ho budu muset přebalit - sorry: převinout. Hřídelka má tyto rozměry: délka 10 mm, průměr 7 mm a ploška 6 mm. Pište na Spacekarlos@email.cz. Dám vám cihlu zlata. :D

Zde - s touto otázkou končím, finito. A bez motorku mi nechoďte na oči. :D
Spacekarlos

PS.: Vysvětlení pro ty, co to ještě nepochopili. Vědět kam se bude otáčet talíř je asi stejné jako byste chtěli vědět, které elektrony atomů ve vašem těle se otáčí doleva a které doprava. Anebo se mohou točit jakkoliv (doleva, doprava, nahóru, dolů, dopředu, dozadu)?

jabraka*
hodnocení

0x

Vesmírný Kájo:

viděl jsem v bazaru mikrovlnku za 150 Kč.Fungující,Asi by bylo nejjednodušší takovou vyměnit,nebo si pohrát a ten motor vyměnit.

JABRAKA

jarakantor
hodnocení

0x
Pro otáčení se použvají synchonní motorky a ty tuto vlastnost ( měnění směru otáčení při připojení napětí ) mají normálně .Stejné motorky se používají i v pračkových programátorech , ale ty mají aretaci na jeden směr. Změna smyslu otáčení není závada , ale běžná věc .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]