Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna či sklep pod sklepem?

Od: chapsy odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám starý dům, když zde něco kopeme, nacházíme různé střepy, nejstarší jsem našla v muzeu a byl z roku 1470. Vzhledem k historii obce a třeba i toho střepu (objevů je více) se mohu právem domnívat, že část domu je starší 500 let.

Dům je dostavěn na 3x, první část je ta stará, prostřední by mohla stát cca 150 - 200 let (soudím dle materiálu) a poslední je dostavěná po první světové válce.
Dům je částečně podsklepen, kdy v kuchyni (v nejstarší části domu) se zvedne poklop a jde se po schodech dolů. Sklep je umístěn pod prostřední částí domu, je podstatně plošně menší. Ve sklepě jsem kdysi "našla" studánku, kdy po velkých deštích začala z jednoho místa prýštit voda z podlahy. Tehdy jsem část odkopala, vyčerpala vše co přitékalo a časem jsem to opět zasypala a nijak jsem si toho víc jak deset let nevšímala. V současné době řeším zda studnu nebo dál vodovod, proto jsem si na studánku vzpomněla a šli jsme ji se synem odkopat. Do sklepa vedou staré kamenné schody, pískovcové kvádry, jeden mám dokonce na dvoře, nevbím kde se vzal.

Sklep má podlahu vyloženou cihelnými dlaždicemi, tyto jsme zvedli a byl bílý hutný písek, po chvíli jíl a pak následovalo něco jako hlína. Po půl odkopaném metru se objevily hliněné střepy starých nádob. Zároveň jsme našli další schod vedoucí dolu. Celkem po dnešku víme o třech schodech, které pod podlahou sklepa někam vedou. Tedy dolů pod sklep :) Jsou to stejné pískovcové kvádry jako je ten jeden na dvoře a jak jsou schody do sklepa.

Já doted nevím, zda jsme se dokopali opravdu až na pramen, zřejmě ne i když voda přibývala, ale hlavně posledního 1/4 metru, co jsme dnes odkopali byly v podstatě samé střepy nádob. Nad střepy byly samé velké bílé křemeny, v okolí se nevyskytují. Zpočátku to bylo zajímavé a schovávali jsme je stranou, al epo druhém, 20ti litrovém kýbli střepů, nás to přestalo bavit.Našli jsme i celé nádoby, nebo půlky. Ani nevím jak velkou plochu tyto střepy zabírají ale jsou ve všech 4 stranách výkopu i ve dně.

Na průřezu výkopu jsou vidět zcela pravidelné vrstvy, je to navožené a vůči venkovnímu terénu cca 2,5 m pod úrovní.

Chci se zeptat - 1/ čím se dřív zasypávaly studny/studánky a proč byly nad střepy bílé kameny

2/ je možné, že byl sklep dostavený nad pramen?

3/ střepy jsou hliněné i kameninové, glazované i jen pálené, co jsem hledala na netu, některé mohou být staré i starší 200 let, co s nimi? Na některých je i malba nebo jsou jinak zdobené.

Moc děkuji za odpovědi a třeba i vaše doměnky, těch střepů je opravdu velké množství ... na jeden dům, moc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Así by to chtělo zavolat nějaký archeology. Oni sí tu studnu za vás rádi vykopou a vy to budete mít bez práce. Jen aby se jim u vás tak nezalíbilo že sí pak v baráku bez nich nebudete smět ani prdnout.
chapsy
hodnocení

Jo, taky jsem takhle žertovala, když se to už nedalo lopatou pořádně vybírat :D

jabraka*
hodnocení

0x

Studánka se udržovala vědomě,snižovala teplotu sklepa(při dobrém větrání)a fungovala jako chladnice.

JABRAKA

chapsy
hodnocení

:) vím, že dřív bývaly ve sklepech studánky, pak byly brambory do další sklizně nezcvrklé.. (vybavily se mi brambory z Tesca :( )

cmelak22
hodnocení

0x

Třeba je tam zasypaná přípojka na podzemní chodby?Nejsou v okolí nějaké?Ve městech bývají

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]