Nejste přihlášen/a.
Mám moc ráda jahody se šlehačkou, obzvlášť teď, ty čerstvé. Již se mi to stalo ve třech cukrárnách, že tato dobrota nebyla vůbec sladká, ani trochu. Není to vůbec dobré i když přeslazené též nevyhledávám. Musela jsem požádat tedy o cukr a do poháru si ho nasypat. Na tom 3.místě mi ho ani nedali. V prvním případě jsem si pomyslela,jsou tam brigádnice, cukr zapomněly přidat, stalo se. Teď už vím, že se dá touto cestou dost podstatně ušetřit. Takže teď už chodím do cukrárny se sáčkem cukru v kabelce. Stalo se vám už něco podobného a co si o tom myslíte?
Potřebná dávka cukru by měla být v ceně. Ve slušné restauraci Vám také dají turka a libovolný (rozumný) počet cukrů máte v ceně.
V většině podobných zařízení je "výslovně zakázáno" konzumovat donesené potraviny a nápoje. Vím, že v tomto případě je to trošku nesmysl, ale i tak každé restaurační má jistou marži na jakékoli maličkosti, třeba rohlíku k polévce, pokud jej účtují, je to určitá finanční politika každého obchodníka.
Když to přeženu, asi by mě neměli rádi v hospodě, kdybych si tam dal jednoho panáka a k tomu si donesl basu piva a večeři...
Tento dotaz jsem nepsala proto, abych se dozvěděla, že sladit není zdravé...Navíc ceny se oproti loňsku v cukrárnách zvedly o 15, někde o 2O %. Nepište, prosím, ať nechodím do cukrárny, je to jediná moje neřest.
A co tedy máme psát? Ať si do cukrárny donesete i svoje jahody a šlehačku a jen si tam pronajmete židličku a skleničku?
Pokud je sladké Vaše neřest, tak se k tomu také tak postavte a užijte si to, dokud Vám chutná. Myslím, že na oslazení jednoho jahodového poháru můžete ušetřit na tom že nekouříte, že do té cukrárny dojdete pěšky a nejedete taxíkem, že si k poháru nedáte panáčka nějakého pitíčka...
I v té cukrárně pracují lidé kteří si chtějí vydělat, i provoz té cukrárny něco stojí. Dejte jim Vaše peníze za jejich služby a věnujte se spíše tomu, jak ty peníze vydělat jinde tím, co zas umíte Vy, co živí Vás!
A opravdu to nemyslím nijak ve zlém!
Na konkrétní otázku konkrétní odpověď. Nestalo. A co si myslím? Myslím si, že je blbost na jahody se šlehačkou chodit do cukrárny. V cukrárně neznají moje chutě a tedy nikdy nemohou ochutit, resp. osladit, jahody ani šlehačku podle mých představ. Kdekoli jinde než doma musím počítat s tím, že mi předhodí jahody v přírodním stavu (případně mražené) a na ně plácnou neslazenou šlehačku (z úsporných důvodů rostlinnou) ve spreji. A to opravdu nemusím.
S první částí souhlas, případně když chci "sladké", tak si objednám jahody s cukrem a šlehačkou.
Jinak, " neslazená šlehačka ve spreji z úsporných důvodů "? Pokud se Vám povede sehnat opravdu neslazenou šlehačku ve spreji v běžném obchodě, tak zjistíte, že její cena je 2-3x vyšší než u slazené rostlinné.
To, že cukr není v poháru rovnou, má smysl, a není to úspora peněz, ale snaha vyhovět všem zákazníkům s různými chutěmi. S tím má ale souviset i to, že byste měla možnost si přisladit, když to máte ráda.
Jsou to potvory šetřivý, když vám cukr navíc nedají. Je jasné, že každý má jahody rád jinak, tak je radši dělají míň sladké (dosladit lze vždycky, odsladit nelze), ale když už si za to v té cukrárně zaplatíte, tak byste měla mít servis na úrovni, tj. cukr navíc, když si přejete. A dobrý podnik má taky na stole cukřenky, takže si každý host může osladit podle chuti, nejen kávu,ale třeba i ty jahody.
Rad je několik: nebudu vám říkat, ať si jahody uděláte sama doma a v cukrárně si dáváte něco jiného. To víte sama. Ale když vám cukr navíc nechtějí dát, můžete argumentovat tím, že spousta hostů kafe nesladí a cukr vrací, tak ho můžou přidat vám k poháru.
Pokud budete docházet do cukrárny na jahody pravidelně a budete si s sebou nosit vlastní cukr, budete mít sice brzy v kabelce mravence, za to budete bohatá. Tím parádně ušetříte. Občas udělám jednu věc, ne ze šetrnosti, ale z rozežranosti. Mám ráda v dobré restauraci různé masové směsi - katův šleh, srbskou směs, kuřecí kousky s nivou, směs se žampióny apod. Ale nesnáším k tomu opečenou přílohu - hranolky, bramboráčky, krokety, je to na mě moc těžké.. Když vím, že se někde budeme stavovat na oběd /a vím, že si vyberu svou oblíbenou směs/, nastrouhám si doma nahrubo obyčejný celer. Má to chuť jako čerstvé vlašské ořechy, je to lehké, netučné, prostě taková božská příloha. Nejsem první, kdo to vymyslel. Už Ljuba Hermanová na celer pěla chválu. Dám si to do malé krabičky do kabelky a v restauraci se zeptám, zda si mohu objednat pouze směs a doplnit si to vlastní přílohou. Jsem diabetik. Doposud to nikomu nevadilo. Dostanu směs a zeleninovou oblohu, k tomu si přisypu ten svůj celer a je mi blaze. Zkuste to taky. Je to prima. Ale s tím cukrem Vám neporadím. Jak jsem psala, jsem diabetik a jahody mám nejraději takové, jak je pámbu stvořil. Ovšem ušetřit se dá na čemkoli. Za hranolky bych dala 25 korun, celer z domova mám stěží za 7,90! Ale nikdy jsem o tom neuvažovala, přivedla mě k tomu až Vaše otázka. Jaga.
Mi na vaší otázce vůbec nevadí jídlo. Mi jen vadí popisování šetření na cukru do šlehačky s jahodami. "Dost podstatné šetření" :D Vychovala a nechala vystudovat vystudovat, většinou sama, s jedním platem, se srandovním výživným, dvě děti. A šetření a hospodaření je pro mě stále něco jiného než šetření na deku cukru do šlehačky. Proto jsem tak jízlivá. Až budete přemýšlet, jestli výjde levněji něco jiného, než je chleba se sádlem, pak začnu vážně uvažovat. Ale takhle?!
Je to smutný příběh.
Ono je to, babko tak, že každá hůl má dva konce. Někdo šetří tak, že nekoupí každou hloupost, jiný skutečně počítá i haléře: do polévky 1 dkg másla, 125 zrníček rýže, deko cibule... Nedávno tady byl dotaz, že dotyčný chodí často do bufetu na dršťkovou polévku. K ní sní 2 rohlíky, které tam mají po 3 Kč, tedy je má za 6. Ale o kus dál v pekařství mají ty rohlíky za 1,50 kus. Ušetřil by denně 3 Kč. . Ale jak to udělat? V bufíku mu asi donesené pečivo tolerovat nebudou. Kupovat si tedy u nich denně to "drahé"? Už nevím, jak to vyřešil. Já jsem poznala pána tak šetrného, že z Bulharska vezl letadlem domů do Čech 3 prázdné láhve od piva. Na mou duši. Každý je nechával na pokoji, pokojská si tím maličko přilepšovala, on je vezl domů. Prý má v kufru místa plno. Tak jsem mu poradila, že si mohl také do kufru dát veškerý použitý toaletní papír a doma si ho dát do čistírny. Urazil se, už na mě nepromluvil, ani jsem se mu nedivila. Já dovedu být huba plechová. Ale někteří lidé ...člověk neví, zda se má smát nebo jen divit.
Jaga.
Tím nechci napadat názor tazatelky. Pokud má ráda sladké a cukr jí nedají, ať si pytlíček donese. Není to nic nepravého. Já ho, naopak, pokaždé všude nechám. Tak bych se přimlouvala za to, aby jí dali ten můj.
Pro "babajaga"
- jaguško, Vaše odpověd mne docela pobavila - mám velice šetrného partnera, který by si rohlíky za takovou cenu V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nekoupil - vždy říká, že by ho to urazilo. A zřejmě by se vzdal i gulášovky - kterou by si uměl za malý peníz uvařit sám.
A taky se mne vždy zeptá, jak si myslím, že si milionáři své miliony našetřili?! (samozřejmě se nebavíme o podvodnících a rozkradačích, ale o "poctivých, dalo by se říct tradičních milionářích").
Jeho názor chápu - žít se s ním dá docela dobře - ale - každý za svoje.! - já takový šetřílek nejsem - dopřeju si vše, na co mám chuť - třeba i rohlíky za 3 kč. - a taky je to na mém kontě znát! -
- Ale - peníze si do hrobu nevezmu - zatím si to celkem užívám - jenom doufám, že umřu dřív, nežli svoje našetřené peníze zcela "rozfofruju". Tak ahoj. Marcela.
Pro "snizka"
- myslím, že by neměl být problém si za sáček cukru v cukrárně připlatit - ale pokud Vám ho dát nechtějí?! - jejich věc! - v tom případě máte podle mého názoru - právo si do poháru nasypat, kolik cukru chcete. Můžete třeba i říkat, že to je nějaký lék - kdyby se snad někdo "divil".
Taky jsem si nosila nádobku s cukrem, abych si přisladila kafe (třeba u stánku) - ale tam si většinou můžete vzít, kolik cukrů chcete - a ještě je k tomu i smetana do kávy - vše za 1 euro. V Česku Vám sice u stánku cukr dají - ale musíte si ho zaplatit. Do restaurací ani do cukráren nechodím, ale nevěřím, že by Vám nevyšli vstříc, pokud o něco požádáte. Ahoj. Marcela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.