Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení minimální mzdy

Od: omar7* odpovědí: 21 změna:

Co myslíte, vedo by to, jak nám naši přátelé zleva hlasitě křičí, k tomu, že by stávajícím zaměstnancům opravdu začaly klesat platy? Nebo by se tomu dokázali zaměstnanci ubránit a skutečně by to ekonomice pomohlo?

Díky předem za VŠECHNY názory.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

0x

Samozřejmě by začali klesat . Zaměstnavatelé by platili co nejméně a zbytek bokem . To má vliv hlavně na nemocenskou , dovolené a duchody .

omar7*
hodnocení

Ale třeba v Norsku nemají žádnou stanovenou minimální mzdu a je to jen na odborech, aby jí stanovili kolektivní smlouvou v té dané firmě. A hle, mají nezaměstnanost kolem 4%.

laik*

Nemecko take nema minimalni mzdu, ale stejne jako Norsko maji silne odbory a hlavne kulturu, ktera nepremysli nad tim, kde by jak koho okradli a obelstili (stat na danich).

Obecne si myslim, ze neexistence minimalni mzdy muze fungovat ve statech, kde funguje pracovni trh, tedy kde neustale vznika dost novych a kvalifikovanych pracovnich mist (v pomeru k poctu obyvatel), coz neni pripad CR.

Ve statech, kde prace neni nebo je jen nekvalifikovana (tou se rozumi prace pod urovni prumerne kvalifikace v dane oblasti), minimalni mzda fungovat nemuze, protoze je tam spousta zoufalych lidi, kteri budou brat cokoliv a ve vysledku tak stlacovat cenu prace dolu.

V mistech, kde prace je, by tito lide o takovychto pracovnich mistech vubec nepomysleli a tak by se o ne uchazelo jen male mnozstvi lidi s prislusnou (nizkou) kvalifikaci, tedy nebylo by mozne jit s cenou prace dolu, protoze cim nize s cenou prace by zamestnavatel sel, tim mene a jeste mene vzdelanych ("blbejsich") lidi by se mu hlasilo.

pacourek*

Jenomže v Norsku odbory považují za rádce ale u nás za škodnou

Ono také není divu.

hop®
hodnocení

0x

Myslím že by to mělo velký dopad na naši ekonomiku, mnoho lidí by bylo oficiálně zaměstnáno za "nula" a zbytek by jim by dorovnáván "bez papíru".

Takže většina zaměstnanců by dostávala stejné peníze a většina zaměstnavatelů by za ně neodváděli žádné daně. Bylo by více "zaměstnaných", bylo by i více "spokojených", akorát stát by "utřel hubu", takže by logicky následovaly další změny v daňovém systému.

Mimochodem, dnes podle mého názoru většina lidí kouká na okamžité peníze, a ne na budoucnost, třeba penzi nebo nemocenskou. Bohužel na vině je zase stát, zákony, legislativa. Většina lidí také žije (lépe či hůře) z ruky do huby a na přemýšlení nad budoucností jim nezbývá čas a někdy ani nálada...

Někteří moji vrstevníci doufají, že se důchodového věku nedožijí, za dnešních podmínek se tomu nedivím a přiznám se, že se mezi ně počítám...

omar7*
hodnocení

Už dnes ale musíte mít nějaký "oficiální příjem" abyste například dostal vyšší důchod. A navíc by stát mohl i ušetřit na dávkách, což je už dnes slušný balík.

hop®

Vezmu to do extrému, nemusím.

Mohu být teoreticky "osoba bez zdanitelných příjmů" (nebo jak se to jmenuje) a jsem povinnen platit pouze zdravotní pojištění. Vím, že když mě srazí auto, zaplatím na ambulanci pouhých 30,-Kč (nebo kolik), ale ošetří mě a nebudu nic dlužit. O důchodu nepřemýšlím, toho se stejně nedožiju...

... a takových lidí dnes je...

pacourek*

Jenomže stát by na davkách nic neušetřil protože každý zaměstnanec má své životní minimum takže zrušením minimalní mzdy o toto minimum příde tak nastanou 2 situace První že se podivá jinde av tomto případě klesnou platy na polovinu až třetinu postuně všem nebo zamiří pro davky

Rozhodně bych nepoužíval výraz "většina". Z povahy své práce mám čas od času přístup do informačních systémů různých firem (protože je instaluji a spravuji), a vím, že za minimální mzdu pracuje skutečně minimum zaměstnanců (zrovna tu mám jednu firmu, 700 lidí, minimálka u šesti, což je míň než jedno procento). Jsou to nějaké uklízečky.

A firma by ráda zaměstnala místo šesti lidí po osmi tisících třeba osm lidí po šesti, a vím, že by zájem byl, ale bohužel zákon je takový. Místo osmi zaměstnaných spokojených lidí je jich zaměstnaných jen šest a dvěma platíme podporu.

Mimochodem, parkoviště u supermarketů jsou plná a zahraniční dovolenou na lastminute seženete jen těžko, protože je všechno vyprodané. Život "většiny lidí z ruky do huby" vypadá podle mě jinak.

doplněno 22.07.13 11:12:

V každé firmě jsou lidé postradatelní a nepostradatelní (samozřejmě nahraditelný je každý, ale pro zjednodušení).

Ti "nepostradatelní" za minimálku samozřejmě nedělají - firma je nutně potřebuje a proto i zaplatí. A co se týká těch "postradatelných" - při zvýšení minimální mzdy se jich pár propustí, aby se mzdové náklady nezvýšily. Jinými slovy - zvýšení minimální mzdy postihne vždy jen ty nejchudší a nejméně kvalifikované - ale mediálně to vypadá pěkně, že se zvyšuje...

zabu

Za minimální mzdu dělá u nás asi 10-15% zaměstnanců. Přesné číslo si už nepamatuju, je to už nějaký den zpátky, co jsem na to koukal na stránky ČSÚ.

...u nás...

Tim u nas myslis zrejme jako u vas ve firme, ze? To ste ale dost podprumerny.

Protoze podle ceskeho statistickeho uradu to byly v roce 2011 zhruba 3 procenta lidi. Ze by se to behem jednoho a pul roku vysplhalo na cca 4 nasobek je velmi nepravdepodobne.

czso.cz/...

Jestli myslíte toto, tak já tam vidím 3 procenta. czso.cz/...

doplněno 22.07.13 10:54:

Tak jsem byl druhý...

pacourek*

panové jenomže 3% pracujících je 162000 lidí

mowla*

Ale pořád jsou to 3 % - tedy statisticky nepříliš významné ´množství´ (bez ohledu na to, zda a koho se to, případně, osobně týká) - nikdy se 97 % nebude řídit názory tří procent... Nebo myslíš, že je to naopak? :-D

pacourek*

Ale to se děje 3% politikůa jejich přímych příznvců určuje co má myslet 97% zbytků národa

mowla*

Pacourku - to je pustá demagogie - až ´hospodský´ blábol... *)

Kdo z těch "zbytků národa" nevolil, nemá v tomto směru žádná práva - sám se jich vzdal. Kdo nesouhlasí s jednáním toho, koho volil (stranu) - a nechodí jej ´úkolovat´ do poslanecké kanceláře, taky nemá právo brblat, když sám ´dělá´ hov-beles.

Kdo se o sebe sám nestará, nic si nezaslouží.

*) Já ´věděl´, proč se do takovýchto debat nezapojuju - já se na Poraďte chodím bavit, ne se nasírat... Končím.

doplněno 22.07.13 23:02:

Axus - já vím, proto jsem psal, že jde o demagogii až blábol... ;)

Ale přesně proto, že v politických (apod.) debatách jsou pro některé řečníky mnohem důležitější emoce (a vlastní pocit snad méněcenosti či čeho), než fakta, odmítám se takových ´hádanic´ (o diskuse, obvykle, nejde) účastnit...

*nevi**smich*

doplněno 22.07.13 23:03:

Axus: A proto jsem se taky z debaty s Pacourkem ´odporoučel´... :-D

Mowla. Nema smysl se rozcilovat. Tohle je kladicky typ argumentu, jak obratit recnika do defensyvy, aby musel obhajovat svuj nazor.

Pritom jde naprosto o argument jednak nepravdivy a jednak naprosto nesovisejici s predchozi diskusi. Neboli mymo misu.

iz*
hodnocení

0x

Snížení/pokles platů nehrozí. (Platem jsou odměňováni pouze státní zaměstnanci, u nichž je plat dán platovou třídou, do které je jeich pozice zařazena).

Zrušení minimální mzdy by se mohlo promítnout v soukromé sféře, a jen tam, kde mzdu určuje zaměstnavatel mzdovým výměrem.

U zaměstnanců, kteří mají mzdu sjednánu přímo v pracovní smlouvě by k žádné změně nedošlo bez jejich souhlasu (vše, co je sjednáno v pracovní smlouvě, lze měnit pouze se souhlasem obou stran).

Tolik teorie.

Podle mne by zrušení minimální mzdy ke snížení mezd v soukromé sféře vedlo. Zaměstnance, kteří by nechtěli na změnu přistoupit, by zaměstnavatelé postupně nahradili novými, jejichž mzdu by už určili mzdovým výměrem.

hodnocení

0x

No to je jednoduché v zemích co nemají stanovenu minimální mzdu to prostě nepotřebují, protože zaměstnavatelé se tam nesnaží zaměstnance za každou cenu odrbat jako u nás. Prostě u nás je mnoho takovýchto "levicových" opatření nutnost, neboť žijeme v prakapitalismu a ne v kapitalismu.

mmmmmm*

Nedá mi to , nedávno jsem narazila na tento článek...

mediafax.nova.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]