Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nábytek obsahující formaldehyd - jsem v šoku

Od: reeh odpovědí: 6 změna:
6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hospodin*
hodnocení

0x

v šoku nejsem, bohužel levné, nekvalitní a zdraví závadné výrobky byly, jsou a budou na českém trhu.

Je smutné, že spotřebitel tohle nemá šanci nijak zjistit a nepomůže ani nákup značkových,dražších věcí (viz. vloni "jedovaté" panenky od Mattela).

1jara*

Formaldehyd je obsažen i v drahém nábytku. Je to součást lepidel které se používá k lepení překližek, sololitu a dřevotřísky.

durancea*
hodnocení

0x

... zajímalo by mě, kde a za kolik korun si lze test na toxicitu nábytku nechat provést.Je mi jasné, že to není levné. Nevíte něco blíž?

jabraka*

Na tuto věc je potřeba znát i jiné názory,než senzacechtivý tisk a bulvár.Všechen lamino nábytek,taktéž i desky a různé další výrobky tohoto typu je vyráběn s použitím fenolformaldehydové pryskyřice,případně melaminoformaldehydové.Při chemické reakci(polykondenzaci)se vytváří řetězce polymerní molekuly,která má už zcela jiný charakter.Při dodržení výrobní technologie,kdy se používá vysokých teplot až 160 st C je zbytkový obsah fenolu,nebo formaldehydu daleko pod hranicí normy.Po poměrně krátké době úplně zmizí.Lepidla na montáž nábytku jsou vesměs na bázi PUR lepidel,nebo kyanoakrylátů.Tam žádný formaldehyd není.

Vysoký podíl fenolformaldehydu je i v deskách ,na př.UMAkartu.Ale nikdy nebyly nalezeny unikající podíly.

Jiná je pak otázka,když není dostatečná kontrola a technologie není beze zbytku dodržena.Pokud mám ovšem informace.je u našich výrobců velice přísný dohled při těchto procesech.

Pokud se tu najdou kritici této odpovědi,kteří pochybují,tak jsem mnoho let pracoval ve výrobě,přípravě technologie a kontrole těchto hmot.

JABRAKA

Zcela s tebou souhlasím, DTD a fůru jiných podobných desek jsem měl za svůj profesní život v ruce nespočet, kdysi dávno byl formaldehyd či co to bylo cítit na sto honů, ted už ani náhodou.

lidus*
hodnocení

0x

Já nevím z čeho jste v šoku, ať koupím co chci a kde chci a to i ryze česká značka, doma zjistím vyrobené v Číně nebo v Polsku. Mám nábytek 30 let na chalupě ložnici víc než 100 letou a netuším čím to tenkrát lepili ale pochybuju, že si s tím lámali hlavu, co měli po ruce to tam dali a jistě to normy EU nesplňuje. Na stříšce-chlívy máme na chalupě eternit a ještě žijem. Dřevěný obklad v bytě mám lepený chemoprenem, smrdělo to týden děsně ale na rozdíl té části co jsme lepily ekologickými tekutými hřebíky to perfektně drží. Dřív se náš nábytek vozil téměř všechen do bývalého SSSR třeba Rousínovský se tu sháněl těžce, vše šlo ven, no a dnes nám na oplátku vozí z celého Světa šunt co u nich nikdo nechce. Dobře nám tak, neumíme si ochránit své trhy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]