Nejste přihlášen/a.
Zdravím...tohle asi nebude úplně tak dotaz,spíš taková polemika...Ale...myslím že většina z vás už slyšela o tom,že od roku 2014 už prodejci nebudou nuceni na svoje zboží poskytovat záruku,jen jakési pseudopřechodné půlroční období,kdy by měl mít zákazník jisté výhody...Jinými slovy řečeno,výrobce si může dovolit vypustit na trh jakýkoliv šmejd,a pokud se po půlroce porouchá-máte smůlu-kupte si nový...Jako by nestačil výskyt "kurvítek"-to se týká hlavně elektorniky - např. kondenzátory umístěné co nejblíže chladičů,což se dá označit za sviňárnu ze strany výrobce,jelikož tím tomu zařízení prakticky úmyslně zkracuje životnost...Nebo tiskárny,co "z důvodů rizika pro zákazníka"přestávají po určitém počtu výtisků tisknout...o oblečení ani nemluvme,jelikož i teď mi skoro žádné boty nevydrží déle jak rok - a to mluvím o značkových,ne nějaká kvalitka od vietnamců - v polovině případů mi neuznali záruku,s tím,"že je to způsobeno nevhodným používaním,špatným výběrem velikosti etc etc etc"...Nyní už má výrobce naprosto volnou ruku co se týče kvality...tenhle zákon je naprosto špatně,a řeči že to bude pro zákazníka přínos z důvodu toho,že mezi výrobci vypukne konkurenční boj o to,kdo dá delší záruku,jsou naprosto mimo mísu,jelikož tatéž možnost je tu i teď-pokud se nemýlím,24 měsíců je pouze nejkratší možná lhůta-,a myslím že 90% obchodíků poskytuje ke svému zboží jen dvouletou záruku,přičemž za prodloužení je třeba si královsky připlatit...Ale aby došlo i na otázky,to mi jako 01/01/14 skončí záruka na všechno zboží již zakoupené,nebo se to bude vztahovat jen na zboží koupené po tomto datu?...díky za přečtení,jestli je to moc OT,tak to smažte,ale zlost nedokážu vyjádřit jinak...~F
I já jsem zírala, také mě to vytočilo. Samé pytloviny se schvalují. citace : Jakkoliv budou nová pravidla v rámci prodeje a poskytování služeb v obchodě platit od začátku ledna 2014, na výrobky zakoupené před tímto datem zůstane zákonná záruka zachována, a to po standardní dobu 24 měsíců.
Jsou státy kde to funguje velice dobře, výrobky jsou bez záruky a jejich cena je až o 50% levnější a kdo chce tak si záruku zakoupí.
Zbytečně to celé dramatizujete. Tak jak píše bmx. Všechno je schované v ceně. Solidní výrobce nabídne standardně záruku delší, nebo možnost si prodloužení záruky přikoupit. Takhle to už funguje dlouho třeba u PC techniky. A šmejdi si stejně vždycky našli způsob, jak záruku odrbat.
Změna podle mě cílí hlavně na výrobky, kde je zákonná 2letá záruka totálním nesmyslem. Například boty nebo baterie.
Kecy. Nevadí když si koupím 4 blbé rohlíky až narazím na ten pátý který se nechá jíst. Nemám zájem si koupit 4 televize až narazím na pátého solidního prodejce.
Žádný tu solidnost nemá napsánu na čele. A čím víc se tváří solidně, tím víc to je bazilišek. To je skutečnost ověřená praxí.
doplněno 25.04.13 11:30:Ty baterie pěkná blbost. To se nikdo nedomáhá. A boty, ano zákazník s reklamací neuspěl. On si totiž v návodu nepřečetl, že nejsou určeny k chození (nejednalo se o boty do rakve).
A že jste se neozývali, když byla záruka 6 měsíců a odrbávali vás stejně jako dnes. Vyhraje prostě na trhu ten kdo tu záruku dá delší, ten prodá. A už jste vůbec NOZ četli, když byl schválen, tak bylo ticho, než se to někdo vyšťourá, právní vědomí..
Když se zákon nelíbí, jděte na psp, senát, co jste si zvolili, platíte, to máte. Och ten národ český...
Vyhraje ten, jehož výrobky budou spolehlivé. Když si koupím výrobek s vidinou doživotní záruky a on se zhruba každý půlorok porouchá? Reklamovat mě teda nebaví. (např. z valastní zkušenosti sluchátka KOSS)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.