Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatáčíte se vlevo či vpravo jistěji?

Od: valach* odpovědí: 62 změna:

Taková otázka: Když jedu na čemkoliv - auto, kolo, brusle, lyže, i v běhu, tak se mi lépe zatáčí vlevo, to se nebojím položit, "řežu to". I otáčení těla, hlavu více doleva. To už od děcka. Ale vpravo jsem nejistý, nevím či strach, něco mi v tom brání, prostě to nejde tolik jak vlevo. Jsem pravák.
Žádám pouze vlastní poznatky na toto.
Myslím, když jsem se ptal, že levák/pravák jedno jest, každý jinak.

62 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Tak u mě je to doprava. Jsem pravák.

Já jsem pravák,ale zatočit na čemkoli doprava = velký problém.Hokejku držím na levou stranu,golfové hole mám taky pro leváka.A další zajímavost - když střílím vleže z malorážky,zbraň mám na pravém rameni a dívám se pravým okem.Což je v pořádku.Ale když střílím vestoje z pistole,dívám se levým okem.Nevím proč.Divná úchylka.

pt®

Jsem pravák, ale zatáčím líp vlevo. PT /stařenka/

tesyk*
hodnocení

0x

Obecně je zatáčení do leva přirozenější. Třeba i plochá dráha se jezdí do leva a mám pocit, že i dostihy.

ar*
hodnocení

0x

Jednou jsem někde četl, že lepší otáčení doleva má na svědomí srdce, že na něj nepůsobí tolik odstředivá síla. Co na tom je ,ale pravdy opravdu netuším. I mě se lépe otáčí doleva ať už to je vracečka na silnici a nebo bogna na bruslích.

mil®
hodnocení

0x

Zatáčím líp doleva.

doplněno 06.10.10 09:56:

Jsem pravák a držím hokejku doleva.

valach*
hodnocení

Právě že chci nějaký vzorek pravák/levák - doprava/doleva. To tesyk: jsem se dozvěděl nic, to co je uváděno nic neříká a to vysvětlím technicky, jako proč se schody ve věžích točily tak a ne opačně!
Srdce, no jenže pak proč někdo vpravo, to by pak mělo fungovat fyziologicky u všech. Teď nevím která polovina vytlačuje krev (nedokrvení/překrvení). A to nevysvětluje těla vlevo na místě, při chůzi. Dokonce jsem si někdy uvědomil, že jsem se otočil a pak vrátil zpět, nepokračoval původním směrem. Spíše bych to tipoval na mozek, nebo historicky zakódované. A odstředivá síla začne působit až při pohybu, ale to začíná ještě před pohybem.
Takže odpovědi jen typu jsem pravák/levák - vlevo/vpravo a vysvětlení jen solidní, podložené.

marenka*

Já mám tušení, že za to budou moci hemisféry mozku. Jestli víc využíváme pravou, nebo levou. ;)

Tak a teď jdu hledat něco, co by mi mé tvrzení potvrdilo, nebo vyvrátilo. *frajer*

doplněno 06.10.10 10:02:

Valach, Vy se radši orientujete doleva, já doprava. Zajímalo by mě, jestli budeme rozlišní ve vidění této tanečnice. Pokud ano, mnohé by to vysvětlilo. ;)

buby.webnode.cz/...

imsorry*

Jojo, to bych taky řekla.

Já jsem pravák a třeba odmykám jedině levou, parkovat doprava snad ani neumím, raději třikrát objedu barák, než najdu místo nalevo *smich* A nedávno mi mamka řekla, že je divné, že nosím kabelku na pravém rameni. Ona je levák a má ji také na pravém, prý je to tak běžné *nevi* Tak co, holky, kde nosíte kabelky? To by mě teda zajímalo :)

marenka*

Na pravé straně. ;) (ale nosit jí neumím, musím mít kabelku přes tělo, jen přes rameno mi padá *hi*). Odemykám pravou a kolikrát jsem si všimla, že když mám náhodou klíče v levé kapse, nechápu jak se tam dostanou, tak si pro ně nesáhnu levou rukou, ale páčím si přes tělo tu pravou. *smich*

imsorry*

Já tu panenku znám, ale jaksi neumím říct, jestli se mi točí doprava nebo doleva. Když je jakoby čelem ke mně, tak se točí zleva doprava prostě *smich* Ale když se chvilku soustředím, umím ji i otočit druhým směrem...

doplněno 06.10.10 10:18:

Tak co, Valachu, kam se točí vám? :D

valach*
hodnocení

Ten obrázek je starý, spousta věcí bývá i v knihách o psychologii (i on, má se na to čumět, kde se začne otáčet). Mám dojem, že to nic neříká, při prvním pohledu vpravo, když se podívám znovu vlevo, asi je na to prvním pohledu, fázi? Nevím, ale z tohoto nic moc nevyvozuji. Je to klam a tak se to prezentuje. Jak se skutečně točí?
Pokud vím, nikdo z předků nebyl levák, dcera levák je (na okraj, požadavek ve škole, aby ji nepředělávali), druhá ne.
Když tady vidíme že pravák/levák se točí každý jinak... co z toho vyvodit, asi to tou orientací nebude. Jak slunečnice za sluncem? Ale proč jiní jinak?
Na intu najdete spoustu "vědeckých" výzkumů o vyložených ptákovinách! Ale tady jde i o bezpečnost! Jistotu, kde mohu ohrozit lidi.
Okamžitý nápad, pusťe si nějakou hru s autama, kde budete jistěji zatáčet?

marenka*

Valachu, tak to koukám. U hry jsem zjistila, že se mi opravdu lépe zatáčí doleva. *sok* Jsem neřidič. Při té příležitosti jsem si zkusila představit, že mám volant na druhé straně, normálně v reálu a je to představa hrozná. Dokonce ale, když se v téhle představě, v autě s volantem na druhé straně posadím nalevo jako spolujezdec, tak mi to není ale vůbec příjemné.

Tak a teď to vysvětlete Vy mě. Jak to, že mi posez nalevo, jako řidiči nevadí, ale posez nalevo, jako spolujezdci je pro mě nepředstavitelný, až úzkostný? *zed*

valach*
hodnocení

No to se právě snažím nějak zjistit přes vaše zkušenosti, a to si právě myslím, že to funguje ještě dříve, než dojde k zatáčení, tedy i ten posaz nějak. Mozek už předbíhá, to je nakonec dokázáno, než si něco uvědomíme že je v předstihu. Jen to tušení nebereme v úvahu, když by bylo třeba.

imsorry*

Já umím dobře česky, o něco hůř anglicky, možná i trochu té ruštiny jsem pochytila, ale z tohoto příspěvku nerozumím ani jediné větě *nevi*

pt®

imsorry, to je proto, že neumíte číst mezi řádky. PT /stařenka/

imsorry*

Ach tak *haha*

pt, já mezi řádky číst umím, ale bohužel mi to nepomůže v pochopení třeba závorky v první větě a celé druhé věty, to se na mě nezlobte *smich*

binka*

Jsem levačka a kabelku nosím na pravém rameni. Na levé bych si ji neuměla nandat ...*nevi*

imsorry*

No, tak já ji opravdu zřejmě nosím špatně. Já si ji na levé rameno nandat sice dokážu, ale asi bych chodila nakřivo *smich*

malvinka*

Binko, až půjdeš ráno z domu tak se na mě mrkni do zrcadla*vtip*.

moxa*

Nosím kabelku napravo, ale už léta jsem přesvědčená, že je to kvůli zakřivení páteře - jsem zkrátka trochu ohnutá doleva :) a na pravé rameno kabelka pěkně zapadne :-D,proto i vám na druhém rameni nedrží.

Mnoo, mne to prijde, ze se toci pokazde jinam...

malvinka*

Jojo. zkřížené hemisféry...

tesyk*

No to mě teda mrzí, že jsi se dozvěděl nic. Tak to zkusím ještě napravit s tím točitým schodištěm. Víš proč se točí do leva? protože ten původ je již ve středověku. V dobách, kdy se šermovalo, tak byli přímo vybíráni levorucí šermíři, protože se podstatně lépe mohli na tom schodišti bránit. A ten obránce jich měl s dostatek, narozdíl od útočníka. Ono totiž šermovat u toho prostředního sloupu je o dost těžší, než u obvodové zdi. A ta finta byla v tom, že se útočník nechal vylákat do věže a když se měl vrátit, tak ho obránci snáze pobili. Kapišto?

valach*
hodnocení

Třeba číst::"a to vysvětlím technicky jako proč se schody ve věžích točily tak a ne opačně" Já to nechtěl vysvětlit, já to vím.
A jak by na motorce řadil, kdyby točil vpravo?
tesyk*

Určitě by nebyl problém předělat řazení na druhou stranu...

imsorry*
hodnocení

0x

No jo, teď mě napadlo, že hokejku nebo koště držím levou rukou níž, takže tou levou to vlastně ovládám, i když jsem pravák. To je divné, ne? Můj táta je obojetný :)Třeba při ping pongu si přehazuje pálku z pravé do levé, jako by se nechumelilo. Ale to mívají asi jenom chlapi, přítel to má taky tak podobně *nevi*

marenka*

Já jsem teď zaregistrovala, že si držím rohlík levou rukou. *sok* No prosím, nad tím jsem se nikdy nepozastavila. Ale Imsorry, to jste dobrá, že si tanečnici umíte i otočit, to jsem nedokázala.

imsorry*

U PC běžně jím levou rukou. Čím bych držela myš? *frajer*

jabraka*
hodnocení

0x

A trochu veseleji.

Každý chlap si nosí "přístroj"Jen v jedné nohavici.Někdo v levé,někdo v pravé.A nemění to celý život.

K tomuto tématu je tu i vtípek.

Přijde pán k lékaři a naříká: " Pane doktore,trpím děsnými bolestmi,začíná to dole na páteři,tlačí se to nahoru a největší je na krčních obratlech,tam se to vráží do hlavy,až bych z toho zešílel."

Lékař ho prohlíží odzdola nahoru,prohmatává všechny orgány a nakonec prohlásí:

"Pane,zcela určitě je ta bolest od přirození.A jediný způsob je,to amputovat."

"Tak to amputujte,pane doktore,kdo má tu bolest vydržet?Je mi to stejně už k ničemu."

Na chirurgii operace trvala jen chviličku.Po týdnu se při kontrole pacient radoval,že je zcela bez potíží.

Po čase zašel ke krejčímu,aby si nechal ušít nové kalhoty.

Krejčík ho změřil od pasu dolů.údaje si pečlivě poznamenával a nakonec se zeptal:

"A v které nohavici ho nosíte,pane?"

"A to je důležité?"

"To víte,tu nohavici vám v tom místě musím nechat trochu širší,když bych to neudělal,tak byste trpěl děsnými bolestmi,začíná to dole na páteři,tlačí se to nahoru a největší je na krčních obratlech,tam se to vráží do hlavy,až byste z toho zešílel."

JABRAKA

sasdax*
hodnocení

0x

Tak to já jsem vyložený pravák. Lavačka je jako cizí ;) Na kole raději vpravo, hokejku vpravo, tašku přes rameno mám vlevo, abych si ji levou mohl přidržet a pravou se v ní prohrabovat. Neneapadá mě činnost, kdy bych raději využíval levačku. To opravdu ne.

Ale jinak zajímavá otázka. Nikdy bych neřekl že to je u každého jiné.

sebod*

Většina lidí tancuje polku apod vlevo.

A když se člověk ztratí třeba v lese, tak prý má tendenci jít doleva )takže dokolečka)*zed*

Tak radostně přispěju k všeobecnému zmatku: naposledy jsem v lese zabloudila doprava. Byla jsem na houbách a vyrazila jsem od cesty napříč lesem. V domnění, že jdu pořád rovně, jsem udělala veliký oblouk kolem pravé ruky. Naštěstí jsem vyšla na cestu, kterou jsem poznala. Dost jsem se zděsila při představě, že jsem se chtěla otočit a jít zase "úplně rovně" zpátky... Asi bych byla v lese doteď.

doplněno 06.10.10 19:31:

Jsem pravák.

valach*
hodnocení

No to mi pomohlo ... Ex oriente lux.

imsorry*

To je zajímavé. Já třeba mám levou i ohebnější. Když ji strčím za záda a ohnu nahoru, dosáhnu si prsty až za krk. Pravou stejným způsobem si horko těžko dosáhnu na levou lopatku, na pravou vůbec. :D

marenka*

Díky za nápad, sice tu teď na mě v kanclu přes stůl manža kouká, co blbnu, ale zkusila jsem to. *smich*S tou levou a pravou na zádech jsem na tom úplně stejně. *sok* No a zkoušela jsem i takovou blbinu, ale opřít si hlavu o ruce. Na levé ruce je mi to příjemnější. *smich*

doplněno 06.10.10 13:04:

Za chvíli přijede psychoušek Chocholoušek. Dala jsem i tu polku, ale první si nakročím doprava. *sok*

sebod*

Sakra, Mařka *cert*. Nenakročovat *zed*. Pár taktů zatančit kolem stolu *haha*

marenka*

Ho hó, tak a kdo přišel na to a proč, že žena má vedoucí ruku pravou a muž levou. Aha? *sok* To se to začíná pěkně komplikovat, to mě baví. *ua*

Jsem pravák, bezpečnější se cítím v zatáčce do prava, kabelku nosím na pravé straně, panenka se mně točí jak chce, tančit tady opradu nebudu a tak mě napadlo, toaletu a utření řešit nebudu, snad jen OPRAVDU toa. papírem *haha**haha**haha**haha* (S váma je sranda)

marenka*

*smich*Pravačkou. *haha*

imsorry*

Já odmykám levou a utírám pravou. No a? Aspoň můžu dělat obojí zároveň *smich*

hodnocení

0x

No já jsem levak, jaksi obojetný. ale lepsi se mi zataci doleva...

imsorry*
hodnocení

0x

Včera jsem se ptala bráchy, kam se mu lépe zatáčí, když řídí auto. Říkal, že rozhodně vlevo, protože je prý lepší táhnout než tlačit *smich*

buss
hodnocení

A to jeho auto nemá motor, že to táhne? Tak jsem se moc nedozvěděl, zadám podnět vědcům...

marenka*

Hele, starý známý. *smich* Tak jste valach, nebo buss? *sok*

imsorry*

No, nemá motor *smich*

Ne, prostě většina řidičů řídí jen levačkou, tak ten pohyb rukou je jednodušší při zatáčce doleva...

valachu... bussi...

sebod*

A tenhle problem nemají jen lidé. Třeba i taková voda. Napustím vodu do vany a vytáhnu špunt. Voda odtéká a tvoří vír. Kam se točí? Doleva nebo doprava? První správná odpověď - krabička Hořickýchtrubiček. Předem jsem za soutěže vyloučila lidi typu Kartaginec apod. Jejich IQ v této oblasti silně převyšuje IQ nás ostatních. :) (Ti odpověď znají, včetně principu fungování. ) Doufám, že jsem teď nikoho neurazila. Jestli ano, tak se předem omlouvám a prosím za odpuštění *modla*

Mařenko, Ty všechno hned zkoumáš v praxi *sok*. Ne že se teď vykašleš na práci a budeš napouštět vanu *stop* No a jestli ano, tak zjisti, jaký vliv na točení víru má voda teplá *smich*

moxa*

Vím to, pošli trubičky :-D

doplněno 07.10.10 09:01:

Souvisí to s magnetickým polem Země... možná i v tom by se dalo hledat vysvětlení problému s bruslením a lyžováním *palec*

sebod*

moxa. Tvoje odpověď je automaticky zpracovávana a zařazena zatím na první místo *haha*.

marenka*

To je nespravedlivý, studenou už vím, mňam, trubičky si dám. Ale nefunguje nám tu bojler, tak než ohřeju vodu, tak budu na posledním místě. *bum*

valach*
hodnocení

Založ si vlastní vlákno, ju? Je to dávno vyřešené. Tady je otázka jasná a žádal jsem jasné odpovědi. Jsem, dělám.

marenka*

Valach, ty jsi drsnej. *vtip* Když je to pro tebe vyřešené, tak se sem už nevracej, oč jde? Je to volná diskuse a tak my, kteří to ještě vyřešené nemáme, volně pokračujeme. :-P

valach*
hodnocení

Jo, tací tu jsme., já o koze, vy o voze. Už v otázce jsem přece žádal o odpovědi k věci, tak to prosím respektujte! Toto je mi k ničemu, to jistě chápete, vedete diskuzi úplně jinam..

sebod*

Síím, síím. Bonzuju na Jabraku *sok*. Napsal sem do toho vlákna vtip *zed*. Ten sem taky nepatří *stop*

sebod*

Valach. Nebuď hned jako *cert*. Jsi jako malé děcko, které nechce nikomu půjčit svoji bábovičku *stop* Třeba jsme ovlivňováni stejně jako ta voda a proto sem ten dotaz patří:D. Tak už se nezlob *mala* a nevyháněj mě odsud *bezim**modla**plac*

pt®

Valach, když už chceš být tak akorátní na všechny, *bum* tak začni u sebe, buď seš "buss", nebo fakt "valach". *bzum* /stařenka/

07.10.10 15:42
sebod*

Mařko, Stařeno a Ty promovaná. Založte si na kritiku Valacha jiný vlákno, jo!*cert* A nejlíp každá svoje vlastní *zed*.

P.S. Koukám, že těch trubiček musím udělat celou hromadu a při svých cestách po republice se u vás všech stavit na kafčo. Jste zlatíčka *slunce**pusa*. Hoďte mi do vnitřní pošty, kde Vás najdu *klik*. ,

pt®

VOOOZKAZ, paní velitelko! *jasne*

Pro Sebi. - stařenka

jabraka*

Sebodko,díky.Tak ještě trochu k tématu.Levák se pozná bezpečně už na WC.Podle toho,kterou rukou používá papír.

JABRAKA

binka*

Kterou ruku by měl tedy levák použít, Jabrako? *smich*

elbarto*
hodnocení

0x

Jsem pravák nikdy jsem si toho nevšiml ale jak jsem si to přečtl tak mě to chytlo taky a u mě je mírně vede pravá (na kole určitě v běhu je to 50:50 a s autem nevim)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]