Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem totiž v zeměpise otázku: V mapovém listu si vyberte největší vodní plochu a pomocí průsvitného a milimetrového papíru přibližně vypočítejte plochu vybraného útvaru ve skutečnosti. (mapa měla měřítko 1:50000) Výsledek vyjádřete v km2 nebo (m2). Vůbec tomu nerozumím. Žermanickou přehradu jsem si překreslil na milimetrový papír a vůbec nevím co dál. Nepotřebuju abyste mi to počítali, jen bych potřeboval poradit s postupem. Předem děkuji.
Rozděl si tu překreslenou plochu na čtverce a obdélníky tak, aby pokryly celý obrázek. Jejich obsah (a tedy povrch přehrady) umíš snadno spočítat a zbylé milimetrové čtverečky k tomu přičti. Vyjde ti např. (střílím od pasu) 1856 mm čtverečních. Pak to převeď na požadované jednotky. V měřítku se dočteš, že 1mm na mapě je 50.000 mm ve skutečnosti.
Milimetrovy papir ma na sobe ctverecky, ktere jsou velke prave 1mm ctverecni.
Pokud si si tedy prekreslil obrys prehrady, staci spocitat ctverecky a hned vis, kolik mm ctverecnich ma prehrada v meritku one mapy.
Mapove meritko je linearni. Tedy delkova jednotka na mape odpovida delkove jednotce ve skutecnosti.
Plocha uz ovsem linearni neni, je kvadraticka, proto nestaci vynasobit zjistenou plochu meritkem pouze jednou, ale hned dvakrat. Tedy vlastne meritkem na druhou.
Vysledek je skutecna plocha prehrady v mm ctverecnich.
Tady si najdi přehradu nahlizenidokn.cuzk.cz/... , dej náhled na mapu, objeď ji myší a dole si přečteš plochu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.