Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebezpečné výrobky na trhu

Od: mikrovlnka odpovědí: 1 změna:

Dnes jsem četl, že některé mikrovlnné trouby jsou nebezpečné.

Kdybych měl firmu např. mikrovlnka a.s. a chtěl bych uvést na trh mikrovlnou troubu jaký je postup od vyrobení až na pulty obchodů? Na jakých úřadech musím mikrovlnku nahlásit, aby mi ji schválili k prodeji, že je bezpečný?

Jakými způsoby toto výrobci obcházejí?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

repak*
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že jde o výrobek připojený na nízké napětí, patří mezi tzv. vyhrazené výrobky dle z.22/1997. U nich výrobce před uvedením typu na trh musí posoudit shodu s platnými normami a standardy. U tohoto výrobku si to může udělat i sám a uchovat o tom dokumentaci. Pokud to neudělá hrozí mu dost značná pokuta (bývalo 20 mil. Kč).

Zda si výrobce troufne uvést na trh výrobek, který není bezpečný, je jeho věc. Kontrolním orgánem je ČOI. Mám dojem, že na jejich stránkách by měl být seznam výrobků shledaných nebezpečnými, minimálně v EU je zaveden systém výměny informací o takových výrobcích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]