Nejste přihlášen/a.
dobrý večer, mám opet dotaz, kde je možno si zažádat o částečný invalidní důchod a co vse je k tomu potreba? mam dlouhodobe problemy s krcni pateri na ct byl malý nalez ktery pry tyto jevy nevyvolává, nejhorsi je to ze me delaji problemy i bezne cinnosti, z niceho nic se mi udela mlo , slabost, vyleti mi krevni tlat. co se tyce rehabilitaci , obstriku a kapacek vse bez efektu. zvazuji tedy zazadat o castečný invalidní duchod treba po dobu co budu schopen pracovat.diky vam vsem za odpovedi. s pozdravem michal
To máte úplně zbytečné,vše je zpřísněno.
Názorný příklad - já.Od roku 2003 nepřetržité bolesti hlavy,žádost o ID zamítnuta,podáno odvolání k soudu/musíte žalovat Českou republiku/,opět zamítnuto.
Nyní aktuálně nález na MR na páteři,prodělaná operace,v podstatě neschopnost chůze,dle vyjádření lékaře nic z toho nestačí na ID.Komise z Vás udělá nemakačenko.
To jen pro povzbuzení a bude hůř,stát nemá peníze na žádné důchody.
Pavlína
tak to ani o castecnej zadat nebudu nemelo by to cenu.jak vasi situaci resite,? ja mam v planu ukoncit pracovni pomer pac uz to dale nezvladám.
ja bych prave potreboval vedet kde mam zadost podat,co je potreba, zda si posudek vyzadaji sami od lekarky, nemam s tim zadne zkusenosti? diky za rady
Podejte písemnou žádost o invalidní důchod - všechny žádosti o důchod sepisují okresní správy sociálního zabezpečení, Pražská správa sociálního zabezpečení nebo Městská správa sociálního zabezpečení Brno, příslušné podle místa trvalého bydliště oprávněné osoby.
Od 1. 1. 2010 platí ustanovení zákona č. 306/2008 Sb. který mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Stávající vyhlášku MPSV č. 284/1995 Sb., nahrazuje vyhláška MPSV č. 359/2009 Sb., vyhláška o posuzování invalidity.
Zdravotní stav
Míra poklesu výdělečné činnosti musí být minimálně 35 % - u invalidity prvního stupně
Míra poklesu výdělečné činnosti musí být minimálně 50 % - u invalidity druhého stupně
Potřebná doba pojištění
Pro nárok na výplatu částečného invalidního důchodu musíte být pojištěni nejméně 5 let z posledních 10 let před vznikem invalidity. U pojištěnců starších 38 let stačí mít v období 20ti let před vznikem invalidity 10 let pojištění.
Co budete potřebovat k žádosti?
občanský průkaz
doklady o studiu/učení - výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom
vojenská knížka, propouštěcí list, případně modrou knížku
potvrzení o všech dobách v evidenci Úřadu práce
pokud nemáte z ČSSZ osobní informativní list, připravte si na papír přehled zaměstnání
mrkněte na: portal.gov.cz/...
Být vámi tak se nejdřív zeptám svýho doktora který toho asi ví o vaší situaci nejvíc. Já osobně bych totiž bez svýho doktora nad ČID ani neuvažoval. Nakonec mi ho dali.
Michale, jestli budete nebo nebudete uznán invalidní (je jedno, jaký stupeň), to záleží na Vašem lékaři a na posudkářích OSSZ. Postup je takový: zajděte si na OSSZ na důchodové oddělení v okrese Vašeho trvalého bydliště. Domluvte se, co si máte všechno donést (nejlepší by bylo požádat si na ČSSZ, Křížová 25, Praha o výpis dob pojištění - jmenuje se to informativní osobní list důchodového pojištění, pošlete jednouduchou neformální žádost o zaslání IOLDP a nezapomenete uvést Vaše rodné číslo, jméno a adresu a s tímto dokladem pak přijdete na důchodové). Referentka důchodového odd. s Vámi sepíše žádost a pak počkáte, až Vás pozve posudková komise k přezkumu Vašeho zdravotního stavu. Po přezkumu se žádost s vyjádřením posudkáře pošle na ČSSZ a pak čekáte na rozhodnutí o přiznání nebo nepřiznání důchodu.
Je jedno, o jaký ID požádáte, jestli o 1., 2. nebo 3.stupně. Konečný verdikt závisí na posudkáři. Nemůže se stát, že si třeba požádáte o důchod při invaliditě 2.stupně, posudkář by vyhodnotil 3.stupeň, ale protože jste požádal o 2.stupeň, tak víc nedostanete - to ne, tak to nefunguje, nebojte se.
Při invaliditě 1. a 2. stupně nejste důchodově pojištěn, to znamená, že pokud máte přiznán ID 1. nebo 2. stupně, očekává se, že přitom budete pracovat nebo budete v evidenci ÚP (pojistné za Vás platí stát). Není tedy dobré si myslet, že částečný důchod Vám stačí, a dát výpověď.
doplněno 26.09.10 16:42:Je dobré promluvit si s Vaším lékařem, jak on vidí Vaše šance, protože částečně záleží na podkladech, které na výzvu posudkářů pošle právě on na OSSZ. Konečné slovo má ale vždy posudkový lékař.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.