Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šífařská píseň - hledám všechny sloky

Od: plavec odpovědí: 13 změna:

Marně hledám všechny sloky (celou píseň) Šífařské písně. Tuto píseň si zpívali plavci na vorech.

Jsem z Jihočeského kraje, bohužel na netu se vždy po velké snaze proklikám pouze ke dvou slokách a ty se ještě týkají jen Středočeského kraje a Davle...

V písni by se mělo zpívat i o oblastí Zvíkova, Radavě apod.

Nevíte, kde by šlo celou písničku sehnat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x

Šífařská

Nejpopulárnější plaveckou písní je lidová píseň, nazvaná "šífařská", zpívaná na melodii jihočeské písně Hájku, háječku. Autor není znám. Píseň pochází z jižních Čech, odkud "šífy"připlouvaly do pražského Podskalí, na Výtoň. Její dvě sloky jsou obsaženy v díle Karla Jaromíra Erbena "Prostonárodní české písně a říkadla"(1962-1864), v oddíle "Písně o stavích, živnostech". V pátém svazku díla Karla Weise (čestného člena pražského Vltavana) "Český jih a Šumava v písni"je uvedena píseň Hájku, háječku se shodným nápěvem, ale s "šífařskou"písní má společnou jen první sloku. Někteří plavci přidávali za každou sloku nápěvově odlišný refrén "Hejbá se to, hejbá, u starýho mlejna, třese se to, třese, jak ta šiška v lese".
Štěchovická verze písně (na rozdíl od davelské nebo županovické) je:

/: Vstávej, má milá, už je den bílý, :/

/: Županovice, krásná vesnice, :/

/: já musím míti šíf naložený. :/

/: jsou tam děvčata jako pramice. :/

/: Má milá vstala, snídani dala, :/

/: Když jsme připlouli k svatýmu Jánu :/

/: ještě mě k šífu vyprovodila. :/

/: má milá chtěla ze šífu dolů. :/

/: Na špičku dala bílou kytičku, :/

/: Neboj se, milá, svatýho Jána. :/

/: abych si vzpomněl na svou Aničku. :/

/: je to náš patron, plavců ochrana. :/

/: Poplav, má milá, poplav ty se mnou, :/

/: Když jsme připlouli pod štěchovský most :/

/: abys poznala mou lásku věrnou. :/

/:má milá praví: Už toho mám dost. :/

/: Já nepoplavu, já se moc bojím, :/

/: Když jsme připlouli kDavli městečku :/

/: je velká voda, že se utopím. :/

/: zabolelo mě v mojím srdíčku. :/

/: Neboj se,milá, tý velký vody, :/

/: Když jsme připlouli až na Vyšehrad, :/

/: jsou tu šífaři, jsem ti já taky. :/

/: tam jsme nechali až ten náš šíf stát. :/

/: Když jsme připlouli na první vrata, :/

/: pantáta volá: vemte rudlata. :/

Rudolf Holý, Praha, leden 2007.
cyk.cz/...

host*

/: Když jsme připlouli k hradu Zvíkovu :/

/: mělu u Smrtů plnou hospodu :/.

{odposlechnuto někdy ze 60. let min.st.)

Poznámka: Smrtovi prý byli známá vorařská rodina

host*

Když se výše uvedená sloka zadá k hledání strýčkový gůůglovi, našel kc-erika.cz/...

plavec
hodnocení

Děkuju, udělal jste mi radost.

Máte pravdu. Smrt dělal navíc převozníka pod Zvíkovem.

kareljihocech

Dobrý den, Šífařská píseň je celá uvedena v knize Vladimíra Scheuflera a Václava Šolce "Já jsem plavec od vody" na str. 89-91. Kniha byla vydaná v Jihočeském nakladatelství Č.Budějovice v roce 1986. V této knize je uvedeno ještě několik dalších plaveckých (vorařských) písní.

plavec
hodnocení

Děkuji. Ale bohužel to jsou právě ty sloky, které jsem také našel - Davle, Vyšehrad.

Hledám zpívání v písni o Velkém Víru, Zvíkově...

ukulele*

ono se píše na těch jachtařských stránkách, že každý region měl jiná slova a že to je na melodii Hájku, háječku...zkuste se zeptat ve vašem regionálním muzeu a nebo archívu, občas se dá narazit na nadšence, který takové podrobnosti zná a nebo ví, kam se mrknout

host*

Plavče (a další), až budete mít písničku podle vašeho mínění celou, můžete ji zkusit s někým kdo by vás doprovodil na heligonku (druh tahací harmoniky, tak zvané "zednické piáno"), nebo i další nástroje z doby šífařů (proboha jen ne žádné klávesy!), nazpívat a dát na youtube nebo na webové stránky regionálního muzea, nebo i jen text, aby se i tenhle poklad lidové zábavy a pracovní písně zachoval pro další generace? Rád si poslechnu.

hodnocení

0x

O tom Víru a Zvíkovu neznám, ale vím, že jsme zpívali ještě sloku: Když jsme přijeli k prvnímu jezu, má milá praví: Já tady slezu! Jaga.

lidus*
hodnocení

0x

Plavecký valčík

Hájku, háječku, hájku zelený,
na mě se hněvá mý potěšení.

Na mě se hněvá, příčiny nemá,
že jsem nepřišel včera z večera.

Včera z večera tmavá noc byla,
já jsem se bála, že bych zbloudila.

Vstávej, má milá, už je den bílý,
já musím míti šíf naložený.

Má milá vstala, snídani dala,
ještě mě k šífu vyprovodila.

Na špičku dala malou kytičku,
bych nezapomněl na svou holčičku.

Už se má milá, už se nehněvej,
na rozloučenou hubičku mi dej.

Už se můj milý, už se nehněvám,
popluju s tebou, že tě ráda mám.

Popluj má milá, popluj ty se mnou,
já ti dokážu lásku upřímnou.

Tak jsme vypluli od svatý Anny,
vyprovázely mámy i panny.

Když jsme připluli na první vrata,
volá pantáta, spusťte rudlata.

Když jsme připluli k prvnímu jezu,
má milá křičí, já tady slezu.

Neboj se milá, nejsi tu sama,
jsou tu šífaři, jsem tu taky já.

Nevracej se zpět, nemusíš se bát,
popluj se mnou dál, vždyť já tě mám rád.

Budem se spolu dívat na nebe,
už nechci milá býti bez tebe.

Já nepopluju, já se moc bojím,
je velká voda, že se utopím.

Jak se chceš, milá, dostat do nebe,
když tam po suchu cesta nevede.

Když jsme připluli k hradu Zvíkovu,
U Smrtů měli plnou hospodu.

A když jsme pluli kolem Kamejka,
Krůta zabíjel velkýho bejka.

Pak jsme potkali plavce z Podskalí,
a jejich holky na nás mávaly.

Ahoj, voraři, kam až plujete,
a co vy zpátky si povezete.

Když jsme připluli pod Štěchovský most,
má milá křičí, už toho mám dost.

Když jsme připluli k svatýmu Jánu,
má milá chtěla ze šífu dolů.

Neboj se, milá, svatýho Jana,
on je přece nás, plavců, ochrana.

Když jsme připluli k Davli, soutoku,
utřel jsem slzu v mém smutném oku.

Když jsme dopluli až k tej Radavě,
spadla má milá z voru po hlavě.

Když jsme spatřili bájný Vyšehrad,
nechali jsme šíf na Vejtoni stát.

masomlejn

Ahoj,je to fajn jenom je potřeba upravit ještě pořadí slok, aby bylo zachované pořadí, protože např. Svatojánský proudy jsou dřív, než Štěchovický most, Podskalí je až dole v Praze případně bylo Podskalí ještě na Orlíku (těžko dneska zjistit o kterém se v písničce zpívá), Radava je taky až nahoře proti proudu u Orlíka. Bohužel víc slok asi taky neznám, bylo jich daleko víc podle starých pamětníků, kteří bohužel asi už všichni umřeli byli sloky prakticky o všech jezech, hospodách význačných peřejích a kamenech v nich. Já jsem jí slýchával jako kluk od dědků (někteří z nich jezdili jako šífaři), když jsme jezdili na tehdy čerstvě napuštěnou Slapskou přehradu, jenže tenkrát jsem ještě neměl dost rozumu , abych si jí zapsal, jenom jsem poslouchal,když zpívali a vyprávěli.Občas jí s kamarádem hrávám na heligonku , když je příležitost , ale bohužel dneska o tyhle písničky není mezi lidma moc zájem.

host*
hodnocení

0x

Píšete: "Občas jí s kamarádem hrávám na heligonku , ... ale bohužel dneska o tyhle písničky není mezi lidma moc zájem".

Není zájem? Na televizi Šlágr často hrají dva velmi oblíbení harmonikáři (heligonkáři) - Jan Komenda 92 let (!) a Karel Císař (85?) pravé, nefalšované jihočeské písničky. Lidé kupují jejich CD a DVD, bývají na předních místech žebříčků popularity ve své kategorii a potlesk všech diváků vstoje na silvestrovském koncertu snad také něco říká o oblibě jejich hudby. Lidová hudba žije.

ivanryant
hodnocení

0x

Zrovna včera (10. dubna 2022) jsme mluvili o hospodě U Smrtů s kamarádem, který se do ní potápí, neboť je potápěč. Je to hospoda pod Zvíkovem na levém břehu Otavy / Vltavy. Můj pradědeček František Ryant ke Smrtům přeplouval z Jickovické strany na pramičce s harmonikou a U Smrtů hrával slavnou satirickou píseň "Michale, Michale, jak jsi ty hloupý / když už ti ta láska do srdce vstoupí?" a prababička Anna se na něj zlobila, že prej dělá sousedům "kašpara". Zařídil to tak, že napřed poslal svoji malou vnučku Annu (moji tetu narozenou 1914) s harmonikou, aby mu ji dala do pramičky, a potom teprve šel ohlásit, že popluje na jedno pivo ke Smrtům. "A ne že tam budeš zase dělat ze sebe kašpara!" hubovala prababička a praděda s nevinným výrazem odpovídal: "Vždyť vidíš, Andulko, že nemám harmoniku."

Fakty nepodložená pověst praví, že praděda s vnučkou někdy plouli kousek s šífařema a pak se vraceli procházkou po navigaci zpátky na poříční stráž, kde děda byl strážníkem. Pak se ke Smrtům zatoulal i Ladislav Stroupežnický a o mém pradědečkovi, který dělal lidem i své milé vnučce kašpara, se rozhodl napsat satirickou hru "Na šífu Ryanti". Ale rozmyslel si to, protože si uvědomil, že pradědeček František je hodný člověk, hraje sousedům pro radost, a o tak upřímném člověku se Stroupežnického oblíbená sžíravá satira prostě napsat nedá. Jenže mu bylo líto pěkný název zahodit, tak jej použil na satirickou veselohru o mém prapradědečkovy z matčiny strany Františku Dubském z Radobytec -- jenže ani to neměl dělat: jeho rodáci z Mirotic, Cerhonic a Radobytec ho potom tak nenáviděli, že si musel za trest ustřelit nos (podobný zákon uplatňuje na neukázněné členy i japonská Jakuza). Nicméně geniálně předpověděl budoucí spojení rodu Dubských s rodem Ryantů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]