Nejste přihlášen/a.
Jaký je vlastně smysl života? Na stránkách Wikipedia jsem našla, že smysl života byl v různách kulturách různý. PT /stařenka/
1/ Babylonský smysl života - byl charakterizován fyzickým strádáním a útlakem. Babyloňané byli barbaři, kteří pohlíželi na čistou fyzickou sílu, jako na udělené právo vládnout a dobývat. Byli nakloněni sefiře Gvura, která představuje moc a sílu.
2/ Perský smysl života - byl emocionálním pokušením. Peršané byli hédonisté, kteří tvrdili, že smyslem života je požitek a vášeň _ "Nechte nás jíst a pít, zítra můžeme zemřít."Byli nakloněni sefiře Chesed, která představuje lásku a milosrdenství (i když sami vůči sobě).
3/ Helénská civilizace - Ačkoliv měli Řekové silný smysl pro estetiku, byli velmi pompézní a estetiku vnímali jako cíl sám o sobě. Byli příliš spojeni se sefirou Tiferet, která představuje krásu
4/ Idumejský smysl života pod nadvládou Říma - Navzdory tomu, že Římská říše padla, jsme stále v idumejském exilu a tento jev měnících se trendů v kultuře je stále patrný v moderní západní společnosti. Římané a různé národy, které zdědily jejich pravidla (například Evropané, Američané) jsou naklonění k sefiře Malchut, představující království
pt, těžší otázku jste už nemohla položit. To je úvaha na celou knihu .
Jinak žije člověk, jehož cílem je žít, a jinak člověk, jehož život je jen prostředkem k nějakému cíli, který navíc ani předem nemusí znát.
Karina
Karin, jsem dnes nějaká na měkko, proto ta otázka. Může být v dnešní době smyslem života láska? To snad není "IN". Četla jsem výrok jednoho presidenta: "Hromadění těchto věcí nemůže zaplnit prázdnotu života, v němž schází jistota". Jakou má člověk v životě jistotu? Snad jen tu, že musí zemřít. PT /stařenka/
Jakou má člověk v životě jistotu? Snad jen tu, že musí zemřít.
Pt, tak podobnou myšlenku jsem chtěla rozebrat někdy začátkem týdne. Najednou na mne padl divný splín. Začala jsem lamentovat. Mělo to úzkou souvislost s tatínkem, to je pravda. Proč šetřit na důchod, když z toho stejně nic mít nebudu, proč chtít domek, když stejně umřu, proč o něčem snít, když to nakonec stejně nevyjde, proč proč. Jak já dostala vynadáno, to si nepřejte vědět. (ale myslel to dobře)
pt, láska? Ano , láska také může být smyslem života. Ale zase je tady ALE. Je si člověk jistý, že to, co prožívá je opravdu láska, že nejde jen o iluzi , kterou si vytvořil ?
pt, jestli máte splín, tak si ho pěkně odžijte. Uvařte si čajíček, skousněte něco dobrého, zachumlejte se do teploučka, politujte se (a hlavně nechte se politovat ) , jak je dneska k Vám celý svět zády a to počasí k tomu ... Pustťe si pěknou hudbu, nalijte decku, vemte knížku . Prostě se bezcílně povalujte a nechte dušičku odpočívat. A zítra bude zase dobře
, protože zase naskočíte a půjdete si dál za tím SVÝM smylem Vašeho života.
Už jste vypátrala tu letenku?
Karina
Karin zdá se mi, trefila hřebíček na hlavičku.
Karin, že Vy jste psycholožka?
Pt, škoda, že jsme od sebe tak daleko. Huply bychom na zákuseček do cukrárny, pěkně v dešti a pěšky. Probraly bychom možné i nemožné a večer by nás už trápilo jen to, že jsme zmokly a ty kalorie, které jsme si dovolily.
Zajímavé zamyšlení. No chtěla bych žít v Persii, za její doby.
Začala jsem Sparťanskou výchovou, první manžel byl jistě Babyloňan. Teď jsem v mezidobí, kdy nad tím nějak nepřemýšlím, možná čekám na tu Persii. Možná je to pud sebezáchovy, protože nás učili, že krize středního věku se projeví právě rekapitulací vlastního života a hledáním jeho smyslu.
Nebo si užívám klid.
Ale na otázku, v čem spatřuji svůj smysl života neumím odpovědět. To je pravda.
Myslím, že to příliš generalizuješ, pt. Nedá se přece, určit nějaký ,,národní´´ nebo regionální či histroický smysl života. Ten je přece vysloveně individuální záležitostí a i u jednotlivce se mění v průběhu času. Jiný cíl života má dítko, jiný puboš , či dospělý člověk a jiný třeba stará generace ( nic osobního, stařenko ) Zrovna tak nelze napsat, že třeba všichni Němci za války měli za životní cíl padnout za Ádu Hitlerojc a dobývat Lébnsraum na východě. I tehdy byla spousta lidí s naprosto odlišným názorem, ale prostě měli smůlu, narodili se ve špatnou dobu - mnozí zaplatili životem.
Jinak shodou okolností jsem zrovna v Itálii - zrovna řeší od rána v televizi Ligu severu ( separatisté) vs. přistěhovalci a ilegálové. Přitom dost dobře vím, že spousta lidí na severu -(mám ségru v Modeně, znám tam poměrně dost lidí) to vidí zcela jinak.
Můj názor je, že hledat nějaký společný smysl života je holý nesmysl. Snad by se dalo uvažovat o vůli po přežití a pod, ale i ta některým chybí ...
Promon, děkuji za Vaše řádky. Jen tak přemýšlím, že v dnešní době je cílem života majetek, a to kolikrát takový, že ho lidé ani neužijí, spíš se o něj bojí. Myslím si, že by mohlo všeobecně, takové myšlení ve společnosti ovlivnit právě životní cíle dítěti, puberťákovi, nebo dospělému. Chybí mi trochu citu ke zvířatům, malým dětem a starým lidem. PT /stařenka/
Ale já bych to fakt neviděl tak černě. Ano, je spousta lidí, která povýšila peníze a majetek na božstvo, kterému se podřizují a pro které žijí. Ale je spousta lidí, kteří dokáží žít třeba pro druhé - nedávno jsme byli např na setkání pěstounů a adoptivních rodičů a můžu Vám říct, že je až neuvěřitelné, co vše dokáží lidé udělat pro de facto ,,cizí´´ děti.
Pt, já si nemyslím že by to bylo dobou. Já si myslím, že je to informovaností, masáží médii, internetem apod. Tyrani zvířat, malých dětí i starých lidí byli vždycky. Vemte si, jaké zločiny na lidech byly spáchány za války, za komunistů. Jen se o tom tak nemluvilo, jako dnes.
Babička je víla z pohádky, ale fakt. Zprávy si poslechne minimálně, to radši zajde za vnoučetem o patro níž a povídají si. Noviny si nekupuje, občas nějakou tu Katku, Vlastu, nebo něco podobného. Když se jí náhodou něco donese, krásně nevěří, nechápe jak je to možné. Ona žije pořád pro rodinu, v tom, jak se mají všichni rádi a jak všem dělá potěšení, pomoci druhému. Teď mě napadla trefná věta od Boženy Němcové, ale na mojí babí dokonale sedí. Šťastná to žena.
Její smysl života je jasný. Abychom se měli všichni rádi, pomáhali si a měli se dobře. A věřte, že si všichni dáváme záležet, aby se naše starosti a bolesti nedonesly k jejím uším. Fakt je to spokojený človíček.
Karin, Mařenko a promon, děkuji za vše, co jste napsali. To je právě, že na člověka skoro všude číhá "černá kronika", proto jsem ráda na poradně. Ráda slyším, že se pomáhá dětem i lidem po povodních, jen to nemám tak často na očích. Dnes se nedá jít na zahradu, protože prší, tak si jdu prolistovat něco o pěkném bydlení. Karin a let jsem nenašla, spoléhám na Pepane. PT /stařenka/
pt, ty stránky Pelikána byly dnes nedostupné, ale včera jely. Najděte si i jiné, dejte na Googla jakýkoliv tvar toho co hledáte a vyjede vám toho spousta hesel a odkazů. Třeba u Student agency si může zadat mejlem i poptávku a nějaké extra akční slevy. Je pak nutné ale reagovat rychle, většinou se jedná o 1-2 místa .Takhle jsem také jednou chytla let z Belgie za pouhých 500 kč. Kar.
K té černé kronice - já to vidím asi tak, že neštěstí a zločiny se děly dějí a budou dít. Akorát dřív se psalo spíše o tom, jaké nás čekají světlé zítřky pod vedením strany, kolik tun oceli nad plán jsme vyrobili, kolik kombajnů je v polích a pod. Dnes vládne bulvár - proč? Protože se najde dost takových, co to doslova hltají a jsou ochotni si takový plátky kupovat. Totéž třeba Nova - kolikrát bulvár jako vyšitý. A co? Mám z toho mít trvale depku? Ani náhodou. Prostě si toho nevšímám, vím, že reál je trošku jinde. Naštěstí.
Všimli jste si, jak když je dobře, svítí sluníčko, nic člověka nebolí, s výplatou výjde, jak se člověk neptá po smyslu svého konání? Je spokojený, užívá si dne, je v poho. Ale když něco bolí a nasbírá se ještě pár průšvihů, byť ne vlastních a když prší, jak je třeba znát a vědět, proč život je a jaký má smysl. Nevím proč, ale mi příjde, že smysl života je v tom PŘEŽÍT. Přežít co nejlépe a umožnit ostatním také přežít. Co nejlépe. Nasbírat sily na další cestu.
S láskou vzpomínám na svého bývalého švagra, který říkával-Život mi dává to nejlepší. Ale občas mi jednu vrazí po papuli, abych si toho vážil. Asi tak nějak to bude.
Ale občas si říkám, že mě vždycky nechá jen chvíli nadechnout, než mi vrazí novou pumovku, dobře mířenou čenichovku.
A je důležité umět využít tu chvilku klidu a pohody a mít radost a užívat si malých věcí.
Ano, blíží se podzim a po slunečných dnech je najednou pošmourno a plíží se na nás depky. Já si nemyslím, že je třeba hledat smysl života v nějakých starých kulturách. Nejen každá doba je úplně jiná - ale i každý současný člověk hledá smysl života v něčem jiném. Někdo se spokojí s málem a dokáže se radovat z maličkostí - má co jíst, dopřeje své rodině v rámci možností takovou životní úroveň, jakou má šanci jim zajistit. Ale dokáží i s tím málem se radovat ze života a víc nepotřebují. Jiný musí nejprve nahromadit bohatství, aby byl šťastný. Ale nakonec se mu zdá, že třeba soused, kolega apod. má lepší dům, lepší auto, hezčí manželku . . . . . a chce ho předehnat na úkor svého zdraví a nebo třeba i podvodu, ne-li zločinu. Jiného uspokojí třeba jenom to, že je někomu užitečný a v tom vidí smysl života. Asi jsem moc praktický člověk, ale většinou nepřemýšlím o smyslu života. Jenom chci žít tak, aby mne to uspokojovalo vnitřně, abych byla v pohodě se svou rodinou. Podělila se s nimi nejen o materiální statky, ale i lásku a pohodu, kterou se snažím pro ně vytvářet. Je to možná povrchní, ale dneska jsem jako každou sobotu pro celou rodinu uvařila dobrý oběd a i při tom pošmourném počasí jsme prostě byli spolu a to ve čtyřech generacích. No není to paráda!
Ale to netvrdím, že mne občas nějaké černé myšlenky také neprohání.
Lidko, seš hodná babička a myslím si, že tvůj smysl života je rodina
a čím větší, tím lepší. Moc se mi to líbí. PT /stařenka/
Žádný člověk se nenarodí špatný. Všechno záleží na naše výchově, na rodičích, škole a společnosti. Možná se to bude zdát příliš tvrdé, ale naše společnost s námi zachází ve skutečnosti jako s chtivými a bezcenými tvory, posedlé jedině moci, sexem a penězi. Naše obyčejná mysl je zahlcena hněvem, chtivostí, závistí, nenávistí, krutostí, vilností, strachem a zmatkem. Duchovní pravda není nic složitého a tajného, je to ve skutečnosti hluboký zdravý rozum a přestat podléhat klamu.
Prvním krokem k moudrosti je poznání vlastních možností. Přezkoumejme sami sebe naprosto objektivně, ale ať už bude výsledek naší sebeanalýzy jakýkoli, pohlížejte na něj jako na prozatimní bilanci na cestě k dokonalosti, neboť naše pravé já je absolutně dokonalé...A jsme zase na začátku příspěvku. Hezký večer.
Najít smysl života znamená možná také najít význam a místo ve vesmíru. Hledat svoje místo ve vesmíru bez sebepoznání je jako hledat zakopaný poklad na tajném místě, bez mapy a bez lopaty. Když člověk pozná to největší tajemství totiž když pozná sám sebe, najde svůj význam velice snadno. Když najdeme svoje limity, možnosti a rezervy a když poznáme i svou temnou stránku a když se smíříme sami se sebou pak se to projeví samo.
Jiříku, poznat sám sebe - můžete být trochu víc konkrétní a rozebrat tu myšlenku, Člověk se vprůběhu života mění, podle toho, co prožije, získáním nových zkušeností, rozšiřuje se mu rozhled. Jak se může poznávat? Může se rozvíjet a měnit. PT /stařenka/
Máte velikou pravdu. Naprosto jiný smysl a směr měl můj život ve dvaceti, ve třiceti, i teď těsně před čtyřicítkou. (no fuj, tolik)
Věřím tomu, že to, co dneska řeším jako zásadní problém, bude mít za deset let punc hlouposti. Ale tak to asi má být.
Myslím si, že se mění jen priority v pořadí. Ale do vínku jsou nám dány nějaké vlastnosti a je naším úkolem, myslím, tyto vlastnosti identifikovat a rozpozant jejich vliv na to co jsme získali výchovou a zkušenostma. Představte si, že se dnes v noci zamyslíte a za rok budete vědět co ve vás je, jaké máte možnosti, na co máte talent co je vaše temná stránka, jaké jsou vaše strachy, v čem vynikáte... Je to velmi dlouhá proces a je bolestivý a nemůže na to člověk být sám, a rozhodně to není proces jen na rok. Po roce budete schopna poznate sebe samu, ale smířit se sebou a s svým nitrem to je proces na celý život.
pokud máte nějaké tužby a přání v patnácti letech a máte i nějakou představu o budoucím životě, okolik se liší ta představa od představy dnes? A kdy jste byla schopna v 15 sebeanalýzi myslíte že byste byla snadněji ovlivnitelná než jste byla nebo jste? Člověk který pozná sebe, své lidství a smíří se s ním, má snadnější volby pro určení dlouhodobých cílů. Pak ztrácí význam měnit priority. Třeba už ve 20 budete smířená se sebou a budete v pokročilém poznávání sebe samotné a vy budete schopna si určit cíl v dlouhodobém horizontu a za tím cílem jít a zjistíte, že peníze nejsou tím co potřebujete a veškeré shromaždování není k niičemu.
Jiříku, jste člověk přemýšlivý, rozjímající. Je to filozofování, někdo tomu říká kecání o ničem, ale já taky ráda filozofuji, alespoň občas a kolikrát sama pro sebe. Ano, dostali jsme do vínku vlastnosti, ale můžeme na nich pracovat, pokud si je uvědomíme a chceme se změnit, znamená to, kontrolovat se, a to tak dlouho, až se nám to stane přirozeností. Nerozumím tomu, ve 20 se smířit se sebou, já chci v životě stále postupovat kupředu, učit se nové věci a poznávat nové věci. Nevím jak dlouhodobý horizont myslíte. Mně se zatím moje cíle splnily, samozřejmě, že mám další. Měla jsem cíle i s dětmi, ale tam to v dospělosti nelze, mají své cíle. A já jen můžu pozorovat, jakou cestou k nim dojdou. Právě proto, že jsme dostali každý určitou míru něčeho do vínku, tím jsme odlišní, každý máme jiné cíle a jdeme k nim jinou cestou. Ale každý máme svůj strop a nikdo nepřekročí svůj stín. Podle toho se lidé seskupují buď do různých náboženství, nebo do různých politických stran, nebo do různých movitých skupin, podle svých priorit, podle svých vlastností, podle svého "stropu". Možná, že tím si volí i svůj smysl života. PT /stařenka/
V určování cílů at životních nebo krátkodobých hraje roly i jistá duševní vyzrálost. Čím jsem vyzrálejší, tím víc jsem schopný identifikovat možné překážky a vlivy a připravit se na ně. Debata o životním cíli je široká. Faktorem je i předpokládaný vývoj prostředí, složení lidské populace, vývoj lidstva a jeho prostředků vůbec. Jestliže si určím cíl, který mne bude naplňovat, tedy alespon cesta k němu, pak tomu cíli musím přizpůsobit i své okolí a nebo přizpůsobit ten cíl. Jestliže si právě ted plánuju vybudovat firmu s mezinárodní působností, pak musím počítat jak se pohybují ceny, vývoj poptávky a konkurence. A to hodně dopředu. Pokud budu umět odhadnout všechny faktory, pak chod firmy bude směrovat do stádia které jsem si vytknul jako cíl. Ale když už do toho firma dospěje, bede dosažení toho cíle uspokojivé, když se změní okolní poměry?
Kdysi dávno jsem si říkal že chci pracovat na nějakém konkrétním projektu a chci mít určitou výši platu a jisté pracovní přostředky, kterými budu vládnout. To se mi beze zbytku splnilo, ale v době kdy jsem toho dosáhl, už ten plat neměl takovou hodnotu, prostředky kterými jsem vládnul, byli dávno překonané a plat průměrný. Tedy, cíl mě neuspokojil, protože přišel později než mi mohl uspokojení poskytnout. Myslím, že to znamená, že ten cíl neměl trvalou hodnotu. Dnes už to vím. To co jsem považoval za cíl, je dnes prostředkem. Kdych býval víc přemýšlel a plánoval a byl víc v obraze mohl bych pracovat na jiném hodnotnějším cíly. Ted mám jiný cíl, konstruovaný a budovaný na jiném principu. Kdybych víc mluvil s lidma, kdybych jim víc naslouchal a pozoroval, je mohl jsem si ušetřit spoustu námahy a práce. To je jen příklad.
Jíříku, pěkně jste to téma rozebral. V podstatě tedy, smysl života, je naplnění svých cílů. Děkuji Vám za odpověď. PT /stařenka/
To snad je problém jedince, co vyznává. To mi ho jako někdo nalajnuje? I když i to je možné, tak jsem třeba uvažoval nad nábožensky založenými lidmi, že se do té rodiny narodí a žije v tom a neumí se vymanit. Co třeba sekty? Sice se zprůměrovává celá společnost, ale co když je silný vůdce a někam ji táhne? Ale vždy jsou jedinci, co nejdou s proudem.
Nijak by mne nenapadlo, proč spořit, že se důchodu nedožiju. Chci se ho dožít a využít toho volna. Nechápu lidi, co dělají až padnou, co z toho života mají? A život je od žít a ne pracák! Spokojený, dělat si radost...
Ptáte se na to, co nikdo neví a na co vám nikdo nemůže odpovědět. Život a žití je zázrak, o kterém nemá cenu přemýšlet. Berte to jako fakt proč tu jsme, protože stejně nic nevymyslíte akorát si zavaříte mozek.
Podle mne smysl života je reprodukci, jsi, máš děti, ty budou mít děti atd. stále dokola, aby lidstvo nevymřelo. To co během svého života prožiješ, zda dobře nebo špatně, je věc vedlejší, to už je každého volba jak s tím naloží jeho jest, podstatné na tom je akorát to, abys žil tak, abys tuto reprodukci mohl uskutečnit. A také i tví potomci.
Impuls zachování života je něco jiného než jeho smysl o kterém tady pisálkujem.Nebo myslíš,že se kočky zabývají smyslem bytí?
Mě to nedá... Martínku, s tím nesouhlasím ani náhodou. Nemám obavu, že by lidstvo vymřelo, pokud pár lidí ty děti mít nebude, ale mám obavu, že lidstvo vymře, pokud nebudeme dělat nic jiného, než se reprodukovat. Někdo nechce mít děti vůbec, jde si za kariérou, nebo má jiný smysl života. No a může být užitečnější, než ten, co zplodil 10 dětí v chudobě a bez vzdělání.
martinek, tak takhle žijí jepice. Pouze jeden den a ten celý promilují , aby zachovali potomstvo.
Řada úžasných lidí, talentovaných, geniálních, zanechala ve své práci odkaz celému lidstvu . A funguje to tak po tisíciletí. A přitom řada z těchto lidí neměla děti.
A někteří lidé mají třeba 8 dětí a žádné z nich nedochodí ani základní školu. Ani se nikdy nedozví, že byli a jsou lidé kteří mají jiný smysl svého života než vlastní reprodukci.
A bez těchto lidí, byste možná vy ani nepřežil. K čemu by vám pak byla ta vaše reprodukce? Karina
Karino, kdyby by tady nebyly ti úžasní lidé, tak by tady byli jiní a i s nimi by jsme dál žili a smířili jsme se s tím, co tu právě máme.
martinek, jsem ráda, že tomu tak nebylo . Protože bychom také mohli ještě dnes žít v jeskyni. Vám by to asi nevadilo, vy byste se u ohně celoživotně (t.j. asi do 25 let) soustředil na zachování rodu . Zaplať pánbůh, že někdo jiný víc přemýšlel o smyslu a naplnění lidského života a my teď můžeme sedět v pohodlíčku a ve zdraví u skleněné bedýnky, pouštět si krásnou hudbu a číst co se děje ve světě a co ve vesmíru, který je na dosah . A kdybyste jo chtěl, můžete i nerušeně přemýšlet o smyslu (svého) života.
Karina
Každá věc, každá skutečnost, každé cokoliv má smysl mimo sebe. Jen láska má smysl sama v sobě. Trochu je potíž co je to láska. Lásku totiž nelze obsáhnout vědomím citem ani jinak. Tolik to zas nevadí, protože smysl má v dobré míře sama v sobě i každá část nebo stránka nebo podoba lásky atd. Smyslem života je pak milovat, poznávat co to znamená, růst v lásce a prožívat to poznání i ten růst v lásce i to milování.
sám jsem přemýšlel o smyslu života, i když tato otázka mi asi nikdy nedá spát, už mě alespoň nezajímá tolik jako dříve...
jedna moudrá žena mi řekla : " Život nemá smysl, pokud mu ho sami svým přičiněním nedáme..." a podle mě měla úplnou pravdu, smysl života nemůžeme objevit, protože neexistuje, musíme si ho sami vymyslet, každý pro sebe, tak je to podle mě nejlepší
jinak mohou smýšlet lidé nábožensky naklonění; těm závidím, protože dokáží v něco uvěřit a právě jejich víra dává jejich životu smysl, já jsem typ člověka který už něco zažil, a došel jsem k názoru že člověk opravdu potřebuje v něco uvěřit, jinak to s ním nemusí dopadnout dobře...
Smysl života? Ten má ale každý nějaký jiný. Někdo nachází uplatnění v rodině, někdo v kariéře - dle osobnosti člověka. Současná evropská společnosti však smysl života vidí zřejmě v konzumním způsobu života - vydělat co největší peníz a utratit ho za to, co obvykle člověk až tak moc nepotřebuje (dovolené na úvěr, lepší a ještě lepší mobil, televizi, auto apod.). Mít úspěch, být slavný nejlépe jako nějaká celebrita z bulvárního plátku. To jsou atributy doby, které se nám předkládají. Život zešněrovaný nařízeními, vyhláškami (mnohdy tedy pochybné kvality). Smysl života? Jak toto všechno ve zdraví a duševní svěžesti přežít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.