Nejste přihlášen/a.
Po zhlédnutí zpráv na internetu jsem si nemohla nevšimnout toho, že kdykoli se něco píše o Romech, je v diskusi najednou přes 600lidí. Zajímavé je, že u jiných diskusí, které si týkají kohokoli jiného, se ukáže jen pár reakcí! Jak je tohle možné? A proč se ptám? Taky mi v těle koluje romská krev! A jsem proto jiná? Zajímají mě vaše názory. Ovšem upozorňuji, že se nechci hádat, a že tahle diskuse není založena, aby tady kolovaly jakékoli rasistické názory!
Jiná než kdo? Určitě jsi jiná než jiní, každý jedinec se něčím odlišuje od ostatních! Pokud se chceš bavit o příslušnosti k cikánskému etniku, pak jsi určitě také jiná. Neříkám že lepší nebo horší, prostě jiná. Cikáni si v tomto státě historicky žili svým spokojeným kočovným životem a komunista tento svobodomyslný národ začal násilně integrovat, stěhovat do paneláků, kde tito lidé žít neuměli, a někteří to neumějí dodnes. Závidím cikánům jejich smysl pro tanec a hudbu. I já, jako "gadža" mám mezi cikány několik výborných kamarádů, neodsuzuji cikána proto, že má jinou barvu pleti. Bohužel, asi nejen z mých zkušeností, je mezi tímto etnikem víc průserářů...
Bohužel v tomto státě funguje rasismus, a to i opačný - v některých záležitostech si cikán může dovolit více než "bílý". Ten necikán by byl totiž okamžitě obviněn z rasismu, což vytváří citelnou bariéru mězi "tmavšími" a "světlejšími".
Dále naprosto nechápu "překábátění" cikánů na "Rómy"...
Toto je můj osobní názor...
doplněno 22.09.10 21:39:...teď mne jen napadlo: jaké "rasisitické názory" máš na mysli, když se chceš bavit o různých rasách?
No, s tím rasismem máte pravdu. Jenom mi prostě neleze do hlavy, proč skoro všichni nenávidí cikány? Já jsem vdaná, mám dvě děti. Jsem poloviční romka. Manžel pracuje a já jsem na MD. Kolovaly tady před nějakým časem i názory tipu: Proč mají cikáni přídavky? Zakázaly bychom jim mít děti, aby se nemnožily, apod. Nezarazilo mě to jen proto, že jsem taky romka, ale proto, že jsem člověk! Tolik nenávisti jen proto, že jsou černí! Nedokážu pochopit, jak někdo může odsoudit třeba malé děti jen za to, že se takhle narodily. Vždyť nikdo z nás si přece nemůže vybrat, kde a komu se narodí! A proč oslovení Rom? Nebo Cikán? Tady nejde o oslovení. Tady jde jen o princip. Lidi nenazývají romy Romem jen proto, že cikán je potupnější. Nebo prostě to bílým asi připadá urážlivější. To je ovšem jen můj názor.
Cikán byl vždycky nazýván cikánem, a co pamatuju, tak to bylo označení etnika. A vůbec netuším, kdy, jak, proč a z čeho vzniklo romské etnikum, jakou má historii...
Cikán je pojem, který byl po dlouhou dobu brán jako bezproblémový. Běžně ho můžete slyšet ve starších filmech, ba i tatíček Masaryk jej bezostišně používal. Kdy a jak se stalo, že se z Cikánů stali Romové a zažité oslovení přešlo do kolonky "politicky nekoretní"?
Nejdříve si vysvětleme, kde se slovo Rom vzalo. Nejedná se o žádný vymyšlený terminus technicus, ale o prastaré označení jednoho z cikánských
kmenů. Na našem území se vyskytují kmeny dva _ zmiňovaní Romové a Olaši. Tyto dvě skupiny jsou podmnožinami Cikánů, což je jméno národa. Jednoduché přirovnání - Češi jsou také národ, který má několik podskupin. Např. Chodové, Hanáci, Valaši...
Děkuji za vysvětlení, ale co je potom "olašský rom"? romove.radio.cz/... , brno.idnes.cz/... ...
Tak, já mezi olašské romy nepatřím, bohudík. Ale ve vašem příspěvku máte vysvětleno, že olaští romové se seskupují jenom mezi sebou a s "romy" moc nekamarádí. Mě je to vlastně jedno. Jen říkám, že nemusí každý nazývat romy cikány. Proč? Protže je to označení zažitější? Asi ano. Hold, stejně to tak zůstane.
Vaše slova: "Tak, já mezi olašské romy nepatřím, bohudík". Tato Vaše slova jasně vyzněly o postoji k rasismu. Odmítáte jej na jedné straně a na straně druhé píšete "bohudík", čili jej sama podporujete. Lidé určitě nemají nenávist k romům k vůli barvě pleti. Přece jinou barvu a tvar obličeje mají i Japonci a lidé je mají rádi, proč asi? Položila jste otázku: "Jak je tohle možné? A proč se ptám? Taky mi v těle koluje romská krev! A jsem proto jiná?" Myslím, že odpověď byste našla sama. Běžte se podívat, jak si váží bytů romové. Dostanou je přidělené, vybavené a zanedlouho je zničí. Tak dostanou byty nové. Vám se to zdá spravedlivé, vůči jiným, kteří si na vše musejí poctivě vydělat? Odpovězte si sama. Není to o barvě pleti, ale o chování, jednání, výchově a vzdělání. Jsou i u romů výjimky lidí, kteří žijí vzorně, pracují, mají vzdělání, chovají se slušně a lidé je mají rádi. Myslím, že nejste slepá, abyste to všechno neviděla. Chtěla jste názor, máte konstatování. PT /stařenka/
Moje slova sice byly, že bohudík nepatřím mezi olašské romy, ale to neznamená, že jsem rasista! Zkuste si něco na netu vyjet o olašských romech. Dočtete se, že nejsou romové jako romové. Nesnášenlivost totiž koluje i mezi romy!
Kopretinko, a co když člověk řekne: "bohudík, že nepatřím k romům" - tak ve vašich očích bude rasista a přirom tvrdíte to samé o olašských romech. Píšete, že romové nejsou stejní, copak olašští romové jsou stejní? Jaký bude rozdíl, když si přečtu něco o romech a olašských romech? Přesně, jak jste napsala: "Nesnášenlivost totiž koluje i mezi romy"! - Prostě mezi všemi lidmi na světě jsou dobří a špatní lidé. Přestože romové jsou menšina, tak ve většině to jsou problémoví lidé. Je dobře, že Vy patříte k lidem slušným a vzdělaným. Chci Vám jen nastavit zrcadlo, že to, co odsuzujete, vlastně děláte. PT /stařenka/
To, že řeknete, že bohudík, že nepatříte k romům, je jen vaše věc, a já vás za to nebudu soudit jako rasistu! To pozor! A věřte tomu, nebo ne, ale třeba olaští romové se nechtějí řadit mezi obyčejné romy. roč? Tak se jich na to zeptejte. Proto píšu, že i romové se umí nesnášet. Nefunguje to tak jen v případě bílých, a romů. A zrcadlo mi nastavovat nemusíte! Nejsem rasista, jen proto, že jsem řekla, že jsem ráda, že nepatřím k olašským romům. Napsala jsem to jen proto, že nejsem ráda mezi lidmi, kteří jsou nesnášenlivý. Čtete mi jen mezi řádky.
To, že Valaši jsou Moraváci vím. Sama jsem z Moravy. A to že lidem z Valašska se říka Valaši je pravda, nebo ne?
No, rasistické názory... Stačí se do volné diskuse podívat o pár stran zpět a trošku si počíst. Názory, které tam kolovaly mě zarážely. Tip: Jsou cikáni jako kočky? Jsou skoro ve všem, podle některých jen jedna nevýhoda je v tom, že kočky sem tam vběhnou pod auta a cikáni ne. Tohle jsem se tam taky dočetla. Tohle a tomu podobné jsem myslela!
Ty možná jiná nejsi. Popíšu, co vidím denně okolo sebe. Za naším domem bydlí rodina. Každodenní flámování až do noci, jejich děcka nám rozbíjejí pravidelně okna. Chodím do práce okolo jednoho domu. Oni tam prodávají drogy a bílé holky pro ně šlapou. Za stravu a matraci na spaní. Vedle práce, kam pravidelně chodím, je jich plný dům. V zimě prosí, jestli si mohou vzít dřevo, odpad z oken, v létě nám kradou. Na kamery nám ukazují zdvižený prst. Jdu na nákup, malý nákup. Co člověk nakoupí za pětistovku. Oni mají narvané dva vozíky a čekají na taxíka, který jim to odveze domů. Nepracují, žijí z dávek. Z toho, co mi strhnou z výplaty a ani nemluvím o částce, kterou za mě odevzdá zaměstnavatel. Z čeho nakupují? Prodej drog, šlapky, z dětí, které daly tetám do pěstounské péče. Neštítím se, mám vztek.
Máš velkou pravdu v tom, že spousta romů se neumí přizpůsobit. Já žiju na malé vesnici. Nikdy jsem nepoznala život mezi romy. ( Myslím tím osady atd.. ) Neumím ani slovo romsky. U nás jsme mluvily od mala jen česky. Přesto mě hodně zaráží to, že nás všechny dokážou lidi házet do jednoho pytle. Stačí kolem někoho jen prosjít, a podívat se. Opovržlivé pohledy cizích lidí mě ubezpečují v tom, že ať je rom slušný, nebo ne, všichni si myslí jen svoje. Pochop, narodit se s tím, že máš jinou pleť je v dnešní době nevíhoda. No, co v dnešní době, vždycky to tak bylo. Není příjemné od mala poslouchat třeba ve škole posměchy Bílých spolužáků a nadávky do cikánů. Otázka žití z dávek. No, je pravda, že pracovat se jim nechce. Ale dám příklad. Na vesnici máme jednu bílou. Mimochodem je stejně stará jako já. Tzn. 26let. Má 4 děti a dvě jí musela odebrat sociálka, protože je nechávala ustavičně samotné doma v takovém bordelu, že si to člověk neumí ani představit. Ta nejmenší, v té době měla zhruba 5 měsíců byla v postýlce zaházená věcmi, že ji ani policajti nemohly najít. Kdyby nezaplakala, tak ji tam nechají a odjedou. Tohle byl jen příklad. Není romka, je bílá. Přesto, kdyby to byl rom, mluví o něm celý okres, ale protože je bílá, nikdo se k tomu nevyjadřuje. A to nemluvím o tom, že i te´d po téhle zkušenosti jsou jí její vlastní děti fuk. Poukazuji jen na to, že nejsou svině jenom černí, ale jsou i mezi bílými. Mě je jedno jaký člověk je. Zastávám názor, že dobří lidé se shodnou vždycky, a je jedno, odkud jsou, nebo jak vypadají. A ohledně té práce. Když rom zavolá a má zájem o práci, do telefonu mu řeknou, a´t přijde, že je místo stále volné. Po příchodu je však už obsazeno. Obsazeno bohužel nebylo - jen paní neměla ráda romy. To byl taky příklad. V dnešní blbé době máme kupu nezaměstnaných jak mezi bílými, tak černými. Jinak, to že máš kolem sebe tak strašně nepřizpůsobivé lidi je mi vážně líto. Věřím ti, že není lehké s nimi žít. Po takovém chování si jistě pak člověk udělá svůj názor. Jen bych si přála, aby si ostatní dělaly názor až po tom, co člověka poznají, a ne předem. Ale tohle se nikdy nesplní.
Víš, ale o tom to je. Ptala ses na tmavé (cikány nebo romy, to je fuk) a já Ti napsala, co mi na tmavých vadí. Kdyby ses ptala na bílé, napíšu Ti něco podobného. Když jsme hledali hlídače, přišli tři uchazeči. Bílá pleť. Evidentně jim šlo o to, kolik budou brát a aby toho nedělali moc. Nevzali jsme ani jednoho. Ještě jsem u nás neviděla cikána bezdomovce, taky zajímavé. Pracovala jsem na LDN. Tam taky neležel ani jeden cikán. Tam je to, co my neumíme. Držet rodinu. Postarat se jeden o druhého. Někdy i o děti. To uznávám. Když přijde do věznice žena, která zabila své dítě, cikánky jí umlátí. Bílé ženy ne. Je to tak.
Kdybych Tě, třeba jako spolužačku poznala, věř tomu, že bych se kamarádila s třeba Petrou, ne s cikánkou. Ale uznávám, že kdybych Tě jako cizí potkala na ulici, byla bych ostražitá. Tomu se nemůžeš divit. To zase uznej Ty. A rasista? Co je to za pojem? Mě je fuk, jakou má barvu. Nesnáším zmetky, nemakačenka (tím nemyslím nezaměstnané, kteří za to nemohou), feťáky, šlapky, vyžírky,zloděje atd. atd..
Nemyslím si, že bych byla rasista, je mi celkem jedno jestli je člověk bílý, černý, nebo modře puntíkatý ale musí se chovat podle určitých pravidel. V domě bydlí dvě smíšené rodiny kdy vždy jeden s manželů je Rom a nemám s tím problém, chovají se úplně normálně ale u kamarádky v domě bydlí romská rodina a v bytě jich přebývá 15 a více, dělají hluk celé noci. To se pak nedivte, že lidi jsou alergičtí.Ještě si vzpomínám, že na ZŠ semnou chodila holka a kluk s romské rodiny, otec hrál někde na lodi a domů jezdil málo. Tehdy nikdo nechodil v tolika šatstvu z tuzexu a neměl takovou elektroniku jako tito dva, když jejich tata přišel do školy, běda když neměly výsledky, to hned na místě létaly facky. Miluju romské písničky. Ale když jsem někdy šla po Bratislavské nebo Cejlu tak raděj bez zlatých řetízků a co nejrychlej to šlo. Určitě nejste jiná jen jaksi víc na očích a společnost ráda paušalizuje.
Asi chvíli budete pro každého jiná. Ale když si vydobudete způsobem života úctu, budete ji mít. Záleží jen na vás, jak budete žít a jak budete vychovávat své děti a za jakých podmínek. Jestli se o svou rodinu budete umět postarat sama, anebo se vám budeme skládat na živobytí a na vaše děti, my všichni. A vaše děti budou stejné jako vy. Když budete pracovat, budou pracovat i ony. Nebudu tady popisovat zkušenosti s cikány, ale věřte, jsem, jako každý z nás, zažila i příživníky a lumpy i lidi slušné a pracovité. Všechno záleží jen na vás.A věřte, že v bytě pode mnou, kde bydlí cikánská rodina se šesti dětmi a táta oslovuje 2-9leté děti - ty pí.čo zkur.ená, teplouško, čur.ku. Nikdo nikdy nepracoval, tedy žádné daně na provoz státu, jen podpory, přídavky, příplatky, nafasovali auto (za týden ho paní bez řidičáku rozbila), fasují peníze na benzín a z Kaufu jezdí taxíkem. A když si představím, že se, možná, dožiju, že každé z těch šesti dětí, bude mít také šest dětí, které budou oslovovat . . .své děti a nikdy nebudou pracovat, že budou do Kaufu jezdit taxíkem,divíte se mi, že je nemám ráda?
Je to smutný příběh.
To je fakt! U nás se snáším s každým. Bydlím na bytovce. Všude ve vedlejších bytech staší lidičky, ale moc fajn. Je pravda to, že každý si to udělá jak chce. Jak si kdo ustele, tak si i lehne. S manželem jsem od svých 17. Braly jsme se po 5 letech ( tedy mě bylo 22) a staráme se o sebe už skoro osm let úplně sami. A jde to, i když je to těžké. Snažíme se děti vychovávat slušně. Ale věřte nebo ne. Někdy nasttane den, kdy mi přijde dítě domů s brekem, že mu děcka nadávají do cigánů. A bude se ptát, co to vlastně je? Náš malý má 5 let. Tepprve teď nastoupil do školky a hned první den mě říká. Mami, ten černý... Já sem se zarazila a ptala se který? No, myslel vietnamce, který je kupodivu tmavší než náš. A od koho to slyšel? No přece od druhých dětí. Zakázala jsem mu takhle se vyjadřovat a zabralo. Sice má ten chlapec zvláštní jméno, takže je problém si ho pamatovat. Tak mu říká " brácho " a je to. Hodně lidí se mezi sebou baví před svými dětmi a pak to ty děti ventilují třeba ve školce, nebo škole,a tohle je chyba. Měly by nechat děti, a´t si vlastní názor udělají sami, a ne jimvtloukat do hlavy: " To je cikán, s tím se bavit nebudeš! "
ten ideál měl i jeden kolega. Jeho syn se začal "multikulturně" bavit a kamrádit s cikánskýma dětima. Pak si dva tyto kamarády přived domů a další týden je vykradli a právě ti dva co byli "kamarádi". Ptáš se jestli jsi jiná. Ano jsi jiná a hodně jsi jiná. Nemám s tebou ani s tvým etnikem problém a myslím, že jsem se s váma dokázal i vypořádat jako s etnikem. Je tu však stále to "ALE".
Protože tě neznám, předpokládám, že jsi řádná občanka tohoto státu a nepřekračuješ zákony a nezneužíváš sociálních výhod. Ale ptám se - co tedy děláš proto, aby jsi povzbudila, pozvedla a osvítila své etnikum jako celek. Vím, že nemůžeme nikdo z nás léčit každého jednoho člověka. Jde však se zapojovat do aktivit směřující k ušlechtování ducha a kutlurnosti národa. Píšeš o tom jak se gadža chovají nepřátelsky. Jenže když je člověk s něčím nespokojený, měl by s tím něco dělat. Ovšem jen tolik kolik mu dovoluje jeho inteligence a duševní schopnosti. K čemu vedeš svoje děti. Jaké aktivity mimo školu má? Jsi hrdá na své etnikum? a jestli ano pak proč a jestli ne tak také, proč?
Každého člověka je nutné brát takového jaký je, ale každý člověk je povinen pracovat na sobě na svém lidství a duchu, aby si výsadu repektu zasloužil. Všichni kdo paušalizujeme, jsme líní dívat se na lidi jako na individuality, ale někdy se to úplně samo nabízí vidět v cikánovi vyžírku, místo třeba Ferka co umí vzít pořádně za práci a skvěle hraje na kytaru.
Jsi jiná a je to dobře, trápí tě otázka a to je také moc dobře. Přemýšlíš. Držím Ti palce
Ano, jsem řádná občanka tohoto státu a jsem vděčná, že tady žiji. Jsem hrdá na to, že žiji v Čr. Manžel pracuje ( nikdy nebyl bez práce ) Já jsem na MD, ale před mateřskou jsem taky pracovala. Sice patřím mezi romy, ale nejsem hloupá! Vím, že každý si myslí, že romové jsou hloupí, a nemají ani školy. Já mám maturitu, a jsem na to hrdá. Práce se nabojím a svoje dětiti vychovávám tak, abych na ně mohla být hrdá. Ne každý rom je flákač a vyžírka. Dokonce neberu na děti ani přídavky, protože manžel vydělá dost na to, aby nás uživil. Taky nesjou v tomhle státě početné rodiny jenom u romů! Já od nás znám spoustu bílých, kteří jen rodí děti a obírají stát, a ještě se tomu smějou. Sedí v hospodách i s dětmi od rána do večere, a vůbec se nestydí za to, že jsou každému na očích. Jde tady opravdu jen o to, že média píší jen o romech, kteří se opravdu neumějí přizpůsobit. Ale na pracáku taky nejsou jenom oni. A na sociálce taky ne. Všichni by měly otevřít oči. Ne jen bílý, ale i romové. Vím, že za spoustu problémů si mohou romové sami. Kdyby se chovaly jak mají, možná by se k nim lidi chovali jinak. I když, kdo ví? A povzbuzovat své etnikum? Jeden člověk toho nezmůže mnoho. Přiznám se, že nejsem hrdá na romy! Jsem hrdá na to, že nedají dospustit na své děti. Na to, že rodina je pro ně vše. Nejsem ovšem hrdá na jejich chování. I když jsem poloviční romka, taky si všímám, že se někteří nechovají, jak by měli. Ale proč je soudit všechny stejně?
doplněno 23.09.10 13:53:A že mě trápí tato otázka?
Trápí, a moc. Ten, kdo tohle nikdy nezažil, nepochopí! Stačí jen projít kolem někoho, kdo mě nezná. Lidi se dívají, šeptají si do ucha a s opovržlivými pohledy soudí tak, jako by mě znaly. Mám černé vlasy, nemám modré oči a proto si na mě lidi ukazují? Jak může cizí člověk vědět, že si doma válím šunky a žiju v bordelu a na sociálce, i když to ve skutečnosti není pravda. Já taky podle jednoho bílého člověka, o kterém vím, že nežije jak by měl, nesoudím všechny. Až jednou umřu, budu vypadat jinak? Budu úplně stejná jako každý druhý člověk. Sice ani pak nebudu mít modré oči, ale vevnitř, vevnitř vypadám úplně stejně jako bílý! Nemám nic navíc, nic, co by mělo vadit, a přesto, až tady nebudu si určitě někdo oddechne, že je zase o jednoho roma míň. Tak to cítím já, a velmi těžko se s tím člověk vyrovnává. Nemůžu za to, že jsem se tak narodila. Moje děti taky ne! Ale tohle ostatní nezajímá, a to mě bude mrzet až do smrti.
Milá Kopretino, takoví jsou prostě lidé. je to lidská přirozenost chovat se takto. Nic se na tom nezměnilo za celou historii. Většinový národ potřebuje mít svého menšinového otloukánka. někde na tomto serveru už jsem psal o romské otázce. Jde o to, že romové jsou tak moc odlišní, že není možnéé chtít, aby byli stejní jako slované. Byla to chaby všech režimů, kteří se snažili romi, resocializovat. To prostě nejde. Stejně tak nejde zavřít zmiji do psí boudy a naučit ji štěkat. Jde o to, že celé romské etnikum je postiženo všemi těmi snahami o změnu jejich přirozenosti. Dnes už je myslím jasné, že člověka je nutno přijmout takového jaký je i s tím co je mu vlastní. Přijmout člověka, znamená pochopit ho, pochopit jeho kulturu a vlastnosti. My bílí se bojíme cikánského temperamentu. Stačí aby si začali cikáni něco mei sebou vysvětlovat. Pro nás bílé to je divadlo s tušení rvačky na nože a přinejmenším na občanskou válku, ale pro cikány je to jen běžný způsob komunikace. My bílí jsme spíše individualisté a máme rádi svoji autonomii, ale vy romové máte rádi společnost a cítíte se bezpečně tam kde je hodně lidí. To jsou jen některé prvky, které je nutno pochopit a přijmout je, protože to je nezměnitelné. V klokánku je spousta malých cikáňat které tam vyrůstají od malička a kontakt s jejich etnikem není vpodstatě žádný(případ od případu) a přesto když dospívají, probudí se v něm ta cikánská krev a jde hledat své... tak to je a nikdo to nemůže změnit. Společnost k těmto tolerancím musí dospět. Je to věcí politiky i běžného života. A co může udělat člověk ve svém profáním životě pro zlepšení? Třeba se naučit nedělat nic co by spojovalo invektiva s etnikem. Stačí nereagovat na každou špatnost tak, že to určitě udělali cikáni a každé rasové prostředí nemají na svědomí jen gadžové.
Pro nás bílé je to hodně těžké. Nejsem odborník na cikány, ale jejich kulturu znám z prostředí staveb když mi přijdou na stavbu party cikánů. Než jsem je pochopil, trvalo mi to nějaký čas, ale když jsem přišel na to jakou mají mentalitu a jakým způsobem reagují na různé podměty, najednou to bylo hodně snadné. Zrovna v současnosti mám na stavbě partu cikánů na kamenické práce. Dělají dobrou práci a vycházím s nima dost dobře a když chtějí zlobit, vím jak reagovat a oni ví že to vím, takže se navzájem repektujem. Také vím, že cikáni jsou hrdí lidé a když jim dám příležitost aby se mohli ukázat a být na něco hrdí, tak jsou spokojení. Všiml jsem si, že cikáni mají uměleckou duši. At už je to hudba tanec a nebo malování či sochařství a řemeslnost vůbec. Proč jim tuto možnost nedáme? Ano musí chtít, ale je to i věcí nás ostatních abychom se k nim chovali slušně. Samozřejmě že vždycky budeme narážet na asociály, ale bude jich ubývat...
Je to pár let zpět co jsem měl na stavbě cikánskou partu. Echt černý chlapy. Divocí a nezkrotní. První týden jsem je chtěl vyhodit, zbavit se jich. Ale pak jsme se potkali i mimo stavbu v hospodě a stačilo mi si s jedním z nich podat ruku a pokecat i piva. Začal jsem je poznávat jako jednotlivé osobnosti. Jeden krásně zpíval, druhý byl talent na kresbu, další si furt něco vyráběl z drátů... stačilo je přijmout a měl jsem na stavbě klid... a taky se mi nic neztratilo.. a do dnes se k sobě hlásíme. A troufám si říct, že už to nejsou vyjímky.
Kopretino, trrápí tě to správně a já ti držím palce aby si dokázal zůstat na lidské úrovni a že lidskost ti bude víc že národnost.
Zdravím kopretinko! Nečetla jsem všechny příspěvky, chci jenom zareagovat podle svého. Já osobně se řídím při hodnocení lidí podle toho, jestli je to dobrý člověk a nebo špatný člověk. A tak to je ve všech národnostních skupinách, profesních skupinách, věkových skupinách atd. Mne také rozčiluje, když ze seniorů dělají některá média málem vyžírky, na které doplácí celý národ. Strašně mne to štve, ale to je všechno, co mohu dělat. Je pravda, že si hodně seniorů bezdůvodně naříká, vzpomíná na "staré dobré časy". Místo toho by si měli užívat důchodu, radovat se z každého nového dne a být někomu užitečný. Pokud se v aktivním životě postaral o bydlení - nemá si na co stěžovat - vůbec když jsou na provoz domácnosti dva. No a proces stárnutí - to čeká každého. Ale teď k vaší otázce. U vašeho etnika je to podobné. Síla medií je ohromná a ony si nevybírají slušné a pracovité cikány, ale vybydlené paneláky, flákající se party mladých, kteří nemají snahu hledat práci, ale snaží se ze státu vyždímat co se dá. Mají to zase okoukané od svých rodičů, kteří velice dobře ovládají svá práva, ale povinnosti jaksi neuznávají. Bohužel těch negativních zkušeností je víc. Ale přesto věřím tomu, že vás lidi nebudou posuzovat pouze podle barvy pleti, ale podle toho, jaký jste člověk. Asi to budete mít o něco těžší, ale nevzdávejte to. Vždyť to děláte i pro sebe - člověk by si měl i sám sebe vážit.
Děkuji! Takových lidí, jako jste Vy, by na světě mělo být co nejvíce! Bohužel to tak není, a ani nebude. Je fakt, že když něco udělá rom, hned se to probírá ve všech zprávách a neopomene se připomenout, jak jsou romové problémoví. Já vím, jsou! Ale ne všichni. Jenže na tohle už nějak pozapomenou zmínit! Je to tak, a mám obavu, že se to nikdy nezmění. Ale představa ba to byla hezká!
Plést jsem Natálku, protože je romka je pěkná blbost! Jsou toho plné média, ne jen proto, že jsou to romové, ale taky proboha proto, protože někdo ublížil malému dítěti, nebo ne? Je tedy podle Vás normální udělat něco takového jen proto, že jsou černí? A ještě k tomu si vylívat zlost na malém dítěti? Tady nerozhoduje barva pleti. Každý normálně uvažující člověk pochopí, že se to na veřejnost muselo dostat. Takoví lidé, kteří pro nic dokážou zničit život bezbranému dítěti jsou jen ubohé nuly, a nic víc. Patří jim to! Takhle se normální člověk nezachová! A kdo si myslí, že si to něčím zasloužily, a ta malá taky je stejná nula jako oni! To se někomu machruje, když sou zavření v baráku, bezbraní, a ještě s dětmi. Následky si nést musejí. Ať už se to stalo komukoli. Nikomu, ani největšímu nepříteli bych nepřála to, co oni udělali. I kdyby to romové nebyli, nemyslete si, že by se o tom nemluvilo. Vždyť to bylo malé dítě!
Kopretinko, o co Vám vlastně jde? Tady jede debata a vy vytrhujete věci z kontextu. Už jsem na Vás opravdu nechtěla reagovat, ale vaše odpověď "zuziecce" je úplně mimo, alespoň pozorně čtěte, než odepíšete.
Vaše slova: Je fakt, že když něco udělá rom, hned se to probírá ve všech zprávách a neopomene se připomenout, jak jsou romové problémoví.
zuziecka: No a není to i naopak? Když někdo udělá něco romům, jsou toho plná media. Viz Natálka
Tím Vám chtěla "zuzicka" říct, že jsou zprávy, jak o romech, tak o bílých. Ale, jak Vy jste reagovala? Normálně ji slovně napadáte a podsouváte věci, o kterých se ani nezmínila. Přečtěte si to, prosím, po sobě. Myslím, že tato debata nebude mít konce, i kdyby si s Vámi všichni dopisovali celý měsíc. V čem jste chtěla vlastě poradit? Tady je totiž poradna. Mějte se, PT /stařenka/
Nevím, tedy jestli jste si všimla, ale zuzienka napsla první, že se píše o romech pořád, a já ji na to odpověděla. A můžete mi ukázat, kde jsem koho slovně napadla? Jo, jasně, jenom proto, že jsem napsala, že lidi, kteří dokáží ublížit dítěti jsou nuly. Co je na tom? Všimla jsem si, že tohle je poradna. Nemusíte mě na to upozorňovat. Jen dva lidi mi tady dokázali srozumitelně vysvělit, jak je to s nesnášenlivostí k romům. Jiank se všichni obracíte proti mě. A co jsem udělala špatného? To, že napíšu, co si myslím? To mám lhát, a přetvářet se, a každému odkývat vše, co řekne? Mám pocit, že od toho tady ta debata je. Nikdo nikoho nenapadá. Pokaždé, když cokoli napíšu reagujete okamžitě proti, i když to nebylo určeno Vám. Mě to nevadí. Ráda si Váš názor přečtu, ale nemusíte tak silně dávat najevo, co si o mě myslíte. A když už mi to chcete říct, tak apoň na rovinu. Věřte tomu, nebo ne, ale já číst umím. A omlouvám se za to, že jsem s někým chtěla něco probrat.
doplněno 23.09.10 21:30:Ono totiž záleží hodně na tom, jak to zuzienka myslela. Když si to člověk přečte dvakrát, tak to může pochopit i jinak. Např: Když někdo udělá něco romům, tak se o tom nepíše? Vím jak to myslela, ale otázka byla položená tak, že může mít i jiný smysl. Je pravda, že když něco udělá rom, tak se o tom hned píše. A je taky pravda to, že když se něco udělá romům, píše se taky. Ale když si vzpomenete na Natálku / jak zmiňovala zuzienka ) všichni neprobírali jen to, co udělali, ale hned se začala prověřovat ona romská rodina. Např: jak žili, a všichni, kdo o nich něco málo věděli se sanžili něco vytáhnout, ať už z minulosti. Na Natálku se pak trošičku pozapomělo. Položená otázka měla trochu nádech ironie.
Kopretinko, Vy jste mě teď navedla na úplně jinou myšlenku. Jestlipak Vy si tu nenávist nepřitahujete sama, nevsugerovala jste si jí? Sama se zmiňujete, že lidi na Vás koukají jinak. Je to pravda? Nekoukáte jinak Vy? Víte, máme v práci kolegu. Není rom. A jen ho ráno vidíte, máte pocit, že mu někdo nafackoval ještě v autobusu. Zdraví s pusou nepřirozeně ztuhlou do úsměvu, jednoduše se bojí lidí. Nikdo mu nikdy neřekl křivé slovo, naopak. Já sama jsem mu kolikrát říkala, ať si víc věří, že se tváří jak Otík. Zasmál se tomu, sklopil hlavu a nemění se nic. On je pořád připravený, že mu někdo vynadá.
Já když ráno vstanu s myšlenkou, že mě všichni, celý svět nenávidí, tak ačkoli nepůjde o barvu pleti, vězte, že se na mě bude mračit každý, koho potkám.To mě utvrdí v mém přesvědčení a bude to pořád dokolečka. Kolikrát jde proti mě kakabus a já se jenom usměju. Jen tak. Tvář toho člověka se v tu chvíli změní. Třeba jen na vteřinku, ale změní, věřte tomu.
No, to byla pěkně rozmázla média. Hlavně rasistická a antivlastenecká nova. Ale to, že parta cikánů ubila k smrti tenkrát nějakýho 12letýho kluka, tak proběhla jen kratinká zpráva. Nechci házet všechny cikány do jednoho pytle, ale kdyby se zavedlo pravidlo cukru a biče, jistě by to vlasti prospělo, protože jak se dneska chová drtivá většina cikánů, to je bijící do očí. Za komunistů, když lidé neměli odpracovaný určitý počet hodin, tak nedostali případvky na děti, atp. Takže kdyby toto plaitlo dneska, tak zhruba 95%cikánů nemělo ani Korunu a ještě by třeba šli do kriminálu za to, že nepracují. Ale dneska by to nešlo realizovat, protože kam to dovedla vládnoucí garnitura s tím havlem, to je hrůza. Dnešní vládnoucí garnitura je horší než komunisti. Koministi nerozkradli a nezadlužili stát a naopak stát prosperoval. Sice tu nebylo některé zboží, ale raději mít to, na co mám a ne na co nemám.
doplněno 24.09.10 07:08:No, to byla pěkně rozmázla média - tam to slovo byla nepatří.
Když se k lidem a ne jen k cikánům, ale ke všem, budete chovat jako k dobytku, tak z něj dobytek uděláte... zrovna komunismus a jeho totalita napáchala nejvíc škody tím, že potírala jinakost. Snaha uniformovat způsobila spoustu škod. Myslíte, že pádem komunismu se lidé změmili ze dna na den? Od někud si to donesli...
Je to jako nemoc, chtít mít všechno stejné a všechno a všechny přizpůsobovat k obrazu svému. Rozmanitost druhu je zárukou vývoje bez války.
Mě u cikánů nevadí barva plati, ale to, jak se většina romů chová. Žádné povinnosti, jen práva... Kupa dětí, rodina žije ze sociálních dávek. Málokterý cikán pracuje. Většina "bílých" má jen tolik dětí co uživí. Já bych se styděla žít jen ze sociálních dávek a čekat s antaženou rukou co mi kdo dá. (vím může se to stát každému, že je bez práce ale né X let, některým lidem se pracovat nechce a nikdy nebudou) Byty co dostaly zničily... toto chování mi nevadí jen u cikánů, najdou se i bílý
Nejsem pro romský aktivista, ale myslím si, že bychom měli všichni být v této diskusi víc diplomatičtí. Toto je velice citlivé téma a pokud autorka reaguje nějak víc emotivně, musíme to brát tak, že její etnikum je stále bráno negativně a ona sama má snahu tuto negaci zmírnit. Skryté útoky a paušalizování asociálnosti na všechny romy je na hraně a vede to zase jen k protiútokům. Doufám že Kopretina bude mít dost silnou vůly a dost lidskosti, aby toto ustála a nesklouzla do bažiny nízkosti..Kopretino držím palec aby jsi tuto diskuzi ustála. Jsi romka a máš vůli k diskusi a to je velký krok a nebudeš to mít lehké, když je tvé etnikum zatíženo negativním obrazem..
Jo, je to tak. Všichni mluví jenom o romech. Jsem tím dotčena, a myslím, že každý, kdo by byl v mé situaci by reagoval podobně, ne-li hůř. Všichni se snaží lidem vnutit, to, že cikán zůstane cikánem. Tzn: Jsou hloupí, zlí, nepřizpůsobivý atd. Ale soudit někoho jenom tak, taky není správné! Vím, že romové vždycky byli, a budou pro všechny ostatní špatní. Ať už čímkoli. Ale každý člověk by se nad sebou měl zamyslet. A to upozorňuji na to, že teď nemyslím jen bílé ( aby se to zase neotočilo proti mě, a někdo to nepochopil jinak ) Slabá stránka bílých je ta, že se lehce nechají čímkoli a kýmkoli ovlivnit. To je ovšem jen můj názor, a nikomu ho nevnucuji!
Jinak. něchtěla jsem, aby se tady rozpoutala diskuse o tom, jací jsou romové, a abychom se tady bavily o minulosti, ať už o jakékoli. Otázka zněla jasně. Já se jen ptala, jestli jsem pro vás jiná, jen proto, že mám jinou pleť. Nic víc v tom nebylo. Zajímalo mě, jestli se opravdu všichni díváte na každého člověka, o kterém si myslíte, že je rom, opovržlivě? A proč? Chtěla jsem jen vědět, proč soudíte člověka dřív, než se o něm něco dovíte? Tahle otázka mě zajímala. Vím samozřejmě, že romové nejsou svým chováním nejlepší! Vím to, a nebudu to popírat! Ale špatné věci se dějí všude a u všech etnik. Ať už je to rom, japonec, černoch, běloch... Tím jsem chtěla jen říct, že tak jako třeba já nesoudím všechny bílé lidi jen proto, že jeden bílý něco udělal, tak budou špatní všichni. Vždycky se mezi všemi lidmi najdou ti dobří a bohužel i ti zlí. To je pochopitelné! Ovšem te´d jen záleží na Vás, jak se na to díváte Vy. Ještě jednou pro všechny! Nechci se hádat, ani se zastávat romské menšiny, ale to neznamená, že nemůžu napsat svůj názor.
Uprimne:
Ano, budu si davat mnohem vetsi pozor. Bohuzel vzdy to budete Vy, kdo by mi musel dokazat, ze si moji duveru zaslouzi, ze neni prizivnik a spindira, pak bych nemel sebemensi problem jit s Vami treba na kafe.
Z vyse uvedeneho se za rasistu nepozavzuji, ale proste si vzdy budu davat mnohem vetsi pozor na roma nez na prislusniky jinych ras.
Když rom jde podat stížnost, že někdo vede rasistické řeči, musí se to vyšetřit. Když rom nadáví bílemu, že je ílá svině nikdo z toho nedělá vědu. Kdy je asi zakopaný pes? U černého nebo u bíleho na zahradě? Správná odpověď je u bílého, protože černý ho snědl ...
Takže já jsem rasista, a moje inteligence pro Vás není dost vysoká. Neznáte mě, a myslíte si, že moje děti žijí ve špíně, že jsem ve škole měla samé čtyřky atd... Asi Vás zklamu, ale i když jsem romka, mám maturitu, a nemusím se stydět za to, jak žiji! Měla by jste si přečíst to, co jste napsala. Nedříve nahážete všechnu špínu na romy. Mluvíte o nich, jako by jste je nenáviděla a o pár řádků níž píšete, že nejste rasista. Moje otázka je pro Vás hloupá? Tak proč mi na ni odepisujete? Nezlobte se, ale urážet se nenechám. Nikdy jsem nenapsala, že nemám ráda bílé! A jestli tohle někde najdete, tak to dokažte! Zastávám se jakéhokoli dobrého člověka, ať je rom, nebo bílý. A ohledně té inteligence. Vietnamec se píše ie a ne ě ... Pokud se se mnou hodláte hádat, tak předem říkám, že na tohle ale vážně nemám sílu. Přít se s někým, kdo si stojí za svým nemá cenu. Přesto díky za názor, ale opět jste odbočila od otázky...
doplněno 24.09.10 13:19:Jo, a ohledně těch sousedů. To bylo myšleno tak, že protože jsem romka, žiji jen mezi romy, že? Jak můžete vědět, jak a kde žiju? Můžete mi to vysvětlit? Přečtěte si pár příspěvk§ víš, a tam zjistíte, že jsem nikdy mezi romy nežila... Dřív, než něco napíšete, nejdříve si to ověřte. A mimochodem, kdyby vás zajímalo, kolik mám dětí, tak mám dvě, ne devět! A pak, kdo je rasista. Odsoudila jste mě, a nic o mě nevíte!
Hlavně se naučte číst, pochopit význam věty a pochopit smysl.
že k něčemu směřujete neznamená, že jste rasista... to že většiná má čtyřky neznamená, že je máte i vy ... jste maximálně tak hádavá a vztahovačná ... prostě diskrimovaná cigána ... že? chudinko .. mi bílí to máme tak jednoduché, že? Ale ještě jsem neviděl diskuzi o tom, že bychom si my bílí stěžovali na rasismus od vás. Přitom nás svými roztahovačnými způsoby a smradem vlastně diskriminujete ... ale psát to, je jako házet perly sviním ...
Chápat věty mi nedělá problém tak, jako vám dělá problém pravopis. Po vašem příspěvku by to skoro kaž
Chápat věty mi nedělá problém tak, jako vám dělá problém pravopis. Po vašem příspěvku by to skoro každý vztáhl na sbe. Ovšem není nad vás, že? Teď nemyslím bílé, ale přímo vaši osobu. Nehodlám se dohadovat s někým, kdo, ať napíšu cokoli, hledá něco, co je špatně! Omlouvat se vám jižnebudu.
kopretinanika- chtěla jste vědět, jestli jste jiná a teď se zlobíte na fidonet, která Vám napsala, co si o cikánech myslí . Sama musíte uznat, že většina z nich opravdu tímto stylem žije...Nevztahujte si to na sebe - pokud žijete slušně, staráte se o děti, nekradete...nemáte se přece za co stydět. Měla jsem spolužáka - cikána- bezvadnej kluk...ale za svou rodinu se styděl, nechtěl být jako oni...a povedlo se! Má "bílou" manželku, dvě krásné děti( dnes už dospělé), úspěšně podniká a dokonce má i pár zaměstnanců...A nikdo se na něj nedívá, jako na cikána...Prostě žije slušně, chová se slušně a tak ho i ostatní berou...
.
Mě už připadá, že nejsi romka, nejsi ty nějaký provokatér? Tahle diskuse už mi zavání dokonalou provokací.
Nechme už toho.
Nehodlám reagovat na žádný z příspěvků, ale napsat jednu konkrétní zkušenost. Na vojně jsem sloužil s jedním Cikánem (v té době to bylo ještě "politicky korektní" označení a tak ho taky používám), který sloužil jako řidič, a krom toho byl zedník a byl velice hrdý na to, že má dvě profese a nemusí se bát, že y se neuživil. A i jinak to bylo fajn.
Ještě jednou, jde o individuální zkušenost, kterou nebudu nijak zobecňovat a nehodlám nic vyvozovat, v žádném směru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.