Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu - úplně se mi vykouřilo z hlavy rčení "rozhodovat od xxx stolu", ale od jakého?
Děkuji
Inzinyrko, moc děkuji za tuto otázku. Fakt. Až někoho uslyším říct tohle spojení, kulatý, nebo zelený stůl, už budu vědět, oč kráčí. Což je co? SUPER.
inžinýrko, myslím, že stačí, když se řekne, že je to rozhodnutí od stolu a ne podle reality. Jedno jaký stůl je. Výsledek, je v tom případě vždy špatný. Tak to vidím já. PT /stařenka/
pt, má pravdu. Je to tak a na barvě ani tvaru stolu nezáleží.Prostě rčení "rozhodl od od stolu" znamená obecně , že ani nezvedl zadek aby se šel na něco někam kouknout , něco prověřit a rozhodl. Karina
Nemáte pravdu, pravdu má inženýrka. Zatímco rozhodl od zeleného stolu je výraz hanlivý, výraz rozhodnutí od kulatého stolu znamená shodu, a to kladná vlastnost. Proto se ty přívlastky(říká se tomu tak?) používají, aby se odlišily ty dva výrazy.
lui, takže tihle mají podle Vás zelený stůl?
Přeci jde o to zažité rčení ... rozhodl od stolu...rozhodnutí od stolu ... což je vlastně kulantně řečeno - rozhodl blbě, neodborně, ví o celé věci prdlajs, je to blb, co se nenamáhá ani přemýšlet a rozhoduje, atd... Karina
P.S. já mám stůl bílý, obdélníkový...K.
Tak jsem si konečně našel čas na ty odkazy. Musíte rozlišovat taky konsekvence ve větě. Věta
"Diletantské ministerské rozhodnutí vymyšlené u stolu"
znamená totéž jako rozhodnutí u zeleného stolu, tedy diletantské rozhodnutí=rozhodnutí od zeleného stolu. Záleží jen jak to napíšte, co použijete.
Ve druhém případě:
"Dlouholetou vozíčkářku nyní "vyléčily" úřady rozhodnutím od stolu"
je ten stejný výraz nahrazen slovem vyléčily v uvozovkách. Opět výraz despektu, nesouhlasu s rozhodnutím.
Na rozdíl od výrazu rozhodnutí od kulatého stolu. Které vyjadřuje že k rozhodnutí došlo za rovných podmínek. Kulatý stůl, se v diplomacii a při jednáních skutečně používá. Vyjadřuje se jím právě ta rovnost všech jednajících. Že žádná jednající strana není zvýhodněna, na úkor druhé.
Takže někdy jde použít výraz rozhodnutí od stolu. Pak by ale ve větě mělo být něco, co vysvětlí, jak to pisatel myslí. Kdežto výraz "udělal rozhodnutí od zeleného stolu" se vysvětlovat nemusí. Každému je jasné o co jde.
Čeština je stejně krásná věc, ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.