Nejste přihlášen/a.
Mám takovou filozofickou otázku - je více atomů na zemi, nebo planet ve vesmíru?
buss:
Zjednodušeně - vesmír neni nekonečný z vnějšku je uzavřený, jen pro nás nemá konec, protože kdyby jsme cestovali pořád jedním směrem tak se dostaneme zase do míst odkud jsme začali - v tom spočívá jeho nekonečnost
No, když si vemu, že Země má hmotnost ^24 kg, atom železa snad ^-23 kg, přičemž řada jiných má hmotnosti o řád a něco nižší, mohla by mít Země ^48 atomů. I když teď sem tu někde viděl "oficiálně" ^50, bůhví, jak se to počítá.
Ve známém vesmíru je ^23 hvězd, kolik planet by mohla mít každá z nich, desítku, stovku? ..než by začalo docházet ke srážkám, nějaká by ulítla do pryč, jiné by se splácly, další by se začly ovlivňovat navzájem.. těch, co by se specifikovaly jako "planety" a ne měsíce nebo komety nebo asteroidy nebo jinej sajrajt, by tak nějak mohlo bejt. Takže ve známém vesmíru se dostaneme jedině tak na ^24 až ^25 planet.
A ve vesmíru celkem? Už to psal Megacruiser, bude záležet na tom, kolik ho aktuálně známe. Aby bylo planet více než atomů na Zemi, musel by celý vesmír být 10^(50-25)krát větší, než nám známá jeho část. Myslíte, že ho známe celý? Polovinu? Desetinu, setinu, statisícinu? Nebo jen jednu (10^25)-tinu nebo méně? Když už tu máme samá vhodná čísla: Pro představu, v takovém případě by celý vesmír byl zeměkoulí a my bychom z něj celého znali jen jeden pytlík mouky.
Původní filozofickou otázku bych přeformuloval na novou, jí ekvivalentní: Známe více, nebo méně než 1 / 10^25 celého vesmíru? :D
(když si představím, kde je na ose vyznačená nula, kde je jednička a kde by byl vyznačený tenhle podíl, mám o té pravděpodobnosti celkem jasnou představu a za sebe mám rozhodnuto )
Nez jsem poprve otevrel tuto otazku, tak jsem premyslel, co muze byt vetsi. Nedokazal jsem se priklonit ani na jednu stranu.
Overil jsem tvoje cisla (10e50 atomu na Zemi, 10e22-10e24 hvezd). Mam takovy pocit, ze vedci uz se nejak shodli, ze:
Uplne me tak ve vysledku prekvapilo, ze pomer atomu na Zemi a planet ve vesmiru neni vubec porovnatelny. To jsem vazne necekal.
Martin má asi pravdu.Po Velkém třesku se hranice vesmíru rozpínají a to tím rychleji,čím jsou jeho rozpínající se části vzdálenější od středu.Ale to má časové omezení,protože podle teoretiků fyziky se expanze zastaví a vesmír se začne znovu smršťovat až zase skončí v počátku.
Ale i teorie relativity si přijde na své.Stačí si představit,že dva body vesmíru na protějších okrajích se rozpínají rychlostí světla.Jaká je tedy rychlost jejich vzdalování?
JABRAKA
Když se dva body na protějších koncích vesmíru pohybují rychlostí světla, tak jejich vzájemná rychlost bude dvojnásobkem rychlosti světla. Ale jelikož se každý pohybuje rychlostí světla, Einstein může klidně spát, ničemu to neodporuje.
vesmír se začne znovu smršťovat až zase skončí v počátkuTento nazor je uz nekolik let prekonan. Vesmir se bude neustale rozpinat. (Wikipedie: Ultimate fate of the Universe).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.