Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domaci palenka - založit vlastní kvas

Od: tomiko* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Poprosil bych o radu jak založit vlastní kvas. Mám jablka a chtěl bych zkusit si to naložit sám. Nevim jaký poměr ovoce, vody, cukru a zda ještě něco navíc?

Děkuji

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*
hodnocení

0x

jabka, hrušky nadrtíme drtičkou na ovoce, do beček 50l sypeme drcené ovoce a zaléváme rozpuštěným cukrem (na tu bečku 2-3kg) rozpustit v půl kbelíku vody, naplníme do tří čtvrtin. No aby jste nedopadl jako my jeden rok( vše jsme vylili) musíte dát pozor jelikož letní ovoce rychle vykvasí-14 dní až 3 týdny (podle toho jak moc ho máte v teple) a pak pálíme v obecní palírně.

 

hodnocení

0x
avatar kejikl

Jinak obecne s pridanym mnozstvim cukru je palenka hrubsi a skrabe v krku. Nejlepe je kvalitni dostatecne sladke ovoce a neprislazovat.
Jinak velmi doporucuji zakoupit knizku
knihydaniel.cz/...
Pokud uz si date s kvasem tu praci tak at se to potom nepouziva na mazani kolen :D

 

 

jabraka*
hodnocení

0x

Já mám k tomu všemu jen jeden dodatek.Nejlepší výsledky dosáhne ten,kdo dodrží především čistotu a pečlivost při práci s ovocem.V žádném případě tam nesmí přijít ovoce nahnilé a také kyselé(nezralé)Nejlepší je po rozdrcení ještě drť propařit.Třeba v mikrovlnce,po dvou litrech do soudku na každých 5 kg této drti a 1 kg cukru a doplnit na 10 l.

JABRAKA

arakain77*

Jabrako.

Není mi jasné,jak bych dával třeba dvacet metráků kvasu do mikrovlnky,A hlavně za jakým účelem.Viděl sem hodně alchymistů,ale tohle ještě ne.No a na metrák jablek krásně vyzrálých bohatě stačí pět až (max.) osum kg cukru,a 20.litrů vody.Já dávám ještě míň,ale začátečníkům nedoporučuji,aby si kvas nezničili tzv.ZOCTOVATĚNÍM.tO SE PAK OPRAVDU MŮŽE VYHODIT.Vše je akorát.Hlavně si tím JABRAKO nezaserte mikrovlnku.

 

stafan*
hodnocení

0x

Tak jak píše lidus, ale nedávejte tolik cukru. Nejlépe žáden pokud jsou jablka zralá a sladká. Pokud date do kvasu hodně cukru tak sice více kapne, ale výsledek je ten, že jak polknete ,,achtlik", tak jak by jste polykal smírkový papír. Jablečný kvas v uzávřené nádobě a v klidu může stát i půl roku.

doplněno 10.09.10 20:12:

jabrako, mate sice pravdu, ale už Vás vidím jak propařujete v mikrovlnce 300 litrů kvasu.

arakain77*

Klidně bych ti dal bod za Jabrakovu mikrovlnku.Už ho vidím,jak valí drcené jabka do mikrovlnky po dvou litrech.

1jara*

Přispěju taky do kvasu jen zralé a omyté ovoce, nesmí být nahnilé. Cukr v žádném případě, jedině kdyby jste chtěl pálenku prodávat. Sud s kvasem zakrýt, aby tam nemohli vlétat octové mušky, ale ne hermeticky.

doplněno 11.09.10 17:43:

Některé pálenice vám dají i kvasinky, aby to začalo dobře kvasit.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]