Nejste přihlášen/a.
Při pronájmu nemovitosti,
byt v os. vlast., musím mít založen ŽL?
paušál výdajů je 30%?
ZP a SP platím jako z běžného podnikání?
pro FÚ, budu potřebovat potvrzení od nájemníka/příjmové doklady/ kolik mi platí?nebo stačí jen uvézt částku?
Děkuji za rady.
Viz paragraf 9 zákona o daní z příjmu. Určitě by bylo vhodné mít na pronájem smlouvu s nájemcem. Dle mého skromného názoru (ale ten nemusí být správný) by živnostenský list neměl být potřeba. Do přiznání daně z příjmu byste daň uváděl pod paragraf 9 zákona o daní z příjmu - to jsou příjmy z pronájmu. Musíte stejně vést nějakou evidenci výdajů a nákladů apod., takže je příjem nájemného nutno dokládat, nikoliv jen uvést částku v příznání. Podotýkám - zkušenosti s tímto nemám, jen vycházím z toho paragrafu 9.
Zkušenost s pronájmem mám. Budete si vyplňovat daňové přiznání sám. Nahlásíte tuto skutečnost zaměstnavateli, pokud jste v pracovním poměru. Zaměstnavatel za Vás i nadále platí odvody na zdr. a soc. pojištění. Až budete podávat daňové přiznání, vyžádáte s i potvrzení od zaměstnavatele, kolik za Vás zaplati zdr. a soc. pojištění, což zanesete do daň. přiznání i s výdaji, pokud je chcete vydávat v %. Vypočítáte si výslednou daň k zaplacení. Doufám, že jsem na nic nezapoměla, ale asi ne. PT /stařenka/
doplněno 23.08.10 13:21:Také, jako zaměstnanec, si pokrátíte příjmy o vynaložené výdaje. PT
ŽL mít můžete a nemusíte... dkyž bduete pronajímat jen jako občan, zdaníte příjmy a hotovo. Pokud jako podnikatel, můžete si ony příjmy ponížit o daňově uznatelné výdaje... no a to se může vyplatit .-)
Nemám zaměstnavatele ani ŽL. Jde mi o to jak z těchto příjmů nejjednodušeji poplatit ZP a SP a následně mít roky pro výpočet
penze. Proto mě zajímá jestli musím mít ŽL. Prosím pokud možno konkrétní odpovědi na mé konkrétní otázky. děkuji
3x ano a stačí jen uvést částku, poř. na výzvu správce daně či při daňové kontrole to doložit smlouvou a příjmovými doklady či výpisy z účtu.
Pronajímám byt už několik let. Podávám daňové přiznání, náklady odečítám paušálem, takže vedu jen přehled příjmů, výdaje neeviduju a nepočítám. Z tohoto příjmu se zdravotní a sociální pojištění neplatí! - takže se to nemůže započítat jako odpracované roky na důchod. Pokud chcete započítávat roky na důchod, můžete si platit dobrovolné pojistné (ale s tímto zkušenost nemám a nemůžu blíže poradit).
Můžete si ovšem zřídit tkzv. ŽL na volnou živnost. V podstatě nebudete podnikat, jen si budete platit minimum soc. a zdr. pojištění, a pak se Vám doba započítá do důchodu. To je jedna z možností. PT /stařenka/
Volná živnost? děkuji, tak možná to potřebuji , budu se informovat na úřadě. Dobrovolné důchodové poj. není moc výhodné,
podle mých informací, jen se prý započítavají roky a už ne procenta. Je krize a zbývá mi pár let do penze, tak hledám řešení.
Jeden krátký čas jsem totiž takto "podnikala", příjmy byly z pronájmu, a s ŽL se mi počítaly roky do dúchodu. PT /stařenka/
doplněno 23.08.10 15:45:Samozřejmě, že jsem si platila to zdr. i soc. poj.. Výsledek byl ten, co chcete i Vy. PT
Tak jsem se dočetl na netu, že ŽL na volnou živnost, v mém případě pronájem nemovitosti ,by měl být spojen s nějakou službou
např. správa a údržba nem, úklid atd., jestli jsem to dobře pochopil. No tak uvidíme co mi řeknou na úřadě, asi budu muset nájemníkům uklízet. Jinak děkuji za vaše odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.