Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cesta nezletilce do země EU.

Od: vosikac* odpovědí: 12 změna:

Co by mělo mít dítě (7) za doklad při cestě do Německa?

Mladej jede na týden s tetou na chalupu a chtěli by podniknout výlet do aquaparku v Německu.Může jet jen tak bez dokladu nebo nějakého souhlasu rodičů? Nebo co by bylo zapotřebí?

Díky:)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

zapátrala jsem na netu a podle toho co píší, mimo pasu, žádný jiný doklad nepotřebuje.

vosikac*
hodnocení

Díky.:)

Ten nemá a v neděli odjíždí, tak bude muset bazénování oželet*nevi*

myse*

správně by měl mít pas. Ale dcera jela s otcem na Slovensko a měla jenom kartičku pojišťovny - ale na ní stejné příjmení, tak to možná stačilo... Někde vůbec nekontrolují na hranicích - zjistěte si to a uvidíte...

eulalie*
hodnocení

0x

Rozhodně bych doporučovala pas. Bylo by to jednodušší i pro jeho tetu, kdyby se něco stalo. Jak bude vysvětlovat,co je to za dítě?

vosikac*
hodnocení

Jde především o to, stane-li se mladýmu nějaký úraz, jak by to bylo s pojištěním. Jestli je ten pas důležitý pro případné ošetření a především plnění ze strany zdrav. pojišťovny. Aby po nás nechtěli proplatit náklady za ošetření*nevi*

eulalie*

Pas je důležitý jako doklad totožnosti. Ošetření by mělo být na základě kartičky evropského zdravotního pojištění, anebo ještě navíc cestovní pojištění. Já bych to brala asi takto - dospělý se může proukázat občanským průkazem v zemích EU. Pro dítě bych určitě nechala vystavit pas, zvláště, pokud by cestovalo bez rodičů. Jestli je ale pas důležitý pro ošetření a plnění ze strany pojišťovny - to nevím. Nemám zkušenosti. Asi taky záleží na těch příslušných orgánech v Německu. Za sebe mohu říci, dítěti bych pas vystavit nechala.

vosikac*
hodnocení

Ono jde o to, že jedou v neděli, proto se ptám co je a co není pro ošetření a plnění důležité.Kdyby jeli později, určitě bychom nechali pas udělat...:)

eulalie*

Ještě mě napadá zeptat se přímo na oddělení pasů anebo na zdravotní pojišťovně. Jinak fakt nevím, jak poradit.

lidus*

Opravdu si někdo myslí, že dítě do jakékoliv země nemusí mít pas, pokud necestuje s rodičem, který ho má zapsaného ve svých dokladech? To nemůžete myslet vážně? Cestovat na kartičku zdravotního pojištění je holý nesmysl. Pojede-li dítě bez dokladu a na hranici proběhne kontrola tak vám ho dají do nějakého ůtulku a osobu co cestuje s ním bez dokladů zadrží. Budete muset prokázat, že dítě je vaše a tučná pokuta vás jistě nemine. Když jsem psala svojí první odpověď vůbec jsem nepochybovala, že dítě pas má, domnívala jsem se, že potřebujete jen vědět, zda musíte psát nějaké prohlášení když cestuje s tetou.

vosikac*
hodnocení

Že mě to nenapadlo hned*modla*, zavolat na ZP, díky *palec*

Bylo mi zděleno, že průkaz pojištěnce lze použít jako doklad totožnosti v zemích EU, konkrétně jsem tedy mluvil o Německu. Což by tedy mělo nahradit cestovní pas pro zjištění totožnosti dítěte při eventuálním ošetření.Jen bude lepší v případě úrazu dítě připojistit a denní pojistné je 12kč:) (což pokrývá i případný převoz zpět do ČR).

lidus*

vosikac-to, že by dítě pustil celník na hranicích bez pasu jen na kartičku pojišťovny je nesmysl. Vsadíte-li na to, že kontrola nebude, není jisté, že nebude při cestě zpět a nevím, nevím co váš chudáček synek zadržený v Německu.

doplněno 20.08.10 13:32:

zavolejte na místo, kde u vás pasy dělají.

horsik*

v německu asi není shengenský(promiňte nevím jak se to píše) prostor že ;) tam pas opravdu nepotřebujete ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]