Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Názor na státní maturity

Od: duomsa odpovědí: 25 změna:

Dobrý den! Zajímal by mě Váš nároz na státní maturity.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Moc ráda si přečtu, proč se s tím dělají takové problematické okolky. *hej*Když jsem v 67 maturovala, tak otázky byly tajné, ráno předseda komise rozlepil obálku, která přišla z ministerstva kultury a matury začaly. *sok* Proč je to najednou takový problém? Zvláště pak, když se studenti na to připravují celé čtyři roky.*placni*Moc ráda bych to věděla.

babut

Je to jasné, lehkoživky a flákači budou muset nastoupit do práce, nemůže být každý student. Inteligentní student se státních maturit nemusí bát a jen takový může na VŠ.

pt®

babut, inteligence musí být vrozená. Je spousta lidí, kteří mají vdělání, ale inteligenci žádnou. PT /stařenka/

lidus*

stařenko, škoda, že nemůžu dát bod *palec*.

pt®

Liduš, díky. PT /stařenka/

babut

Jak může mít neinteligent tedy pablb vzdělání?

pt®

Je těch vzdělaných "pablbů" málo? Na studium musí být nadání a když je spojeno s inteligencí, tak je to velmi příjemné. Víte, až budete mít víc životních zkušeností, tak na to přijdete sám. PT /stařenka/

Ve skutečnosti je inteligence z části vrozená a částečně ji lze pozitivně ovlivnit správnou stimulací v prvních letech života.

hodnocení

0x

Jsem pro státní zkoušku podle všeobecně daných pravidel, jinak je ta maturita na nic. Nedá se pak srovnávat ani mezi školami, které jsou ze stejného oboru. Nicméně nedokážu posoudit, zda jsou státní maturity ve stávající verzi v pořádku či ne. Příliš jsem se o to nezajímal.

lidus*
hodnocení

0x

Maturovala jsem už dávno, témata se četla v rádiu. Žádný problém nevidím.

pt®

Tam vidí někteří studenti problém zřejmě v tom, že by byla povinná matematika. Nyní je volba mezi matematikou a cizím jazykem. Většina si vybere cizí jazyk, protože to vyžadují zaměstnavatelé a matematiku si někdo přidá dobrovolně, takže maturuje z 5 předmětů. PT /stařenka/

ondrasek*
hodnocení

0x

No nám ve druháku ( rok 2000) řekli "za dva roky maturujete podle státních maturit a je povinný jeden cizí jazyk" v té chvíli jsem to chtěl zabalit protože prostě nemám na jazyky žádné buňky. na základce NJ na střední AJ to bylo peklo vždycky jsem nějak prolezl s trojkama až čtyřkama ale hrůůza.

Proto jsem si vybral školu která stála na matematice, fyzice a elektronice.

Naštěstí maturity nebyly a všechno proběhlo OK .

Takže pokud bude volitelně matika nebo jazyk tak to beru, pokud budou státní maturity až pro budoucí prváky tak to beru, pokud budou aspoň nekteré VŠ přijímat studenty podle výsledků maturity tak OK.

Jinak si myslím, že je to zbytečné.

abdul*
hodnocení

0x

Státní maturity ano. Stejná pravidla pro všechny, rozhodně zvednou prestiž středoškoláků. Dnes má maturitu buhužel každý...

Je ale ovšem předem potřeba sjednotit osnovy a pravidla pro všechny tak, aby se studenti na státní maturitu měli možnost připravovat min. ty čtyři roky. Tak jak je to nastaveno momentálně není asi zrovna nejlepší.

raduz*
hodnocení

0x

Ja jsem jednoznacne PRO statni maturity

myse*
hodnocení

0x

no už to odklepli, tak to snad nezruší... já jsem PRO protože doposavad udělal maturitu každý - a ta úroveň na některých školách je fakticky mizerná. Jak může odmaturovat někdo, kdo nepřečetl ani jednu knihu za posledních 1 let? Jak může někdo odmaturovat a v cizím jazyce nestvořit kloudnou větu? natož o něčem pohovořit?

Jsem ráda, že to schválili, i když k tomu provedení mám výhrady...

eulalie*
hodnocení

0x

Jsem proti státním maturitám. Každá škola je jinak zaměřená. Gymnázia jsou všeobecná, průmyslovky zase odbornější. Podle toho se tam také vyučují předměty. Např. se asi nedá srovnat to, co se učí na v českém jazyce na gymnáziu a co na průmyslovce nebo dokonce na učňáku s maturitou. A pak se mají dělat jednotné maturity? A víte o tom, že na slohovou práci z českého jazyka je všeho všudy čas jen 60 minut (to je včetně přípravy a pod.). No však ať se zkusí ty státní maturity, za pár let přijde na ministerstvo další odborník a vymyslí něco nového.

pt®

No myslím si, že státní maturita nezvedne prestiž středoškoláků. Každá škola si pohlídá, aby své žáky buď nechala nebo nenechala odmaturovat. A to, že každá škola je zaměřena jinak, je také pravda. Jinak gymnázia, jinak průmyslovky a jinak obory ekonomické. Myslím, že je důležité u odborných středních škol zvládnout dobře odborné předměty. Gymnázium je všeobecné vzdělání a základ pro vysokou školu a nebo na nic, jelikož nemá odbornost. To pak vidím u čerpací stanice gymnazistku, protože účetní dělat nemůže. Je to sice přitažený příklad za vlasy, ale je. To je můj názor. PT /stařenka/

lidus*

eulalie-již delší dobu tápu, k čemu je elektrikáři,instalaterovi a td. maturita, nádstavby na učilištích bych zrušila a na všech středních školách by se výuka českého a cizího jazyka neměla zas tak moc lišit. Návrhy osnov pro střední školy jsou stejné a je určeno co má student umět po čtyřech letech studia. Zde žádný problém nevidím. Napsat slohovou práci, pokud mám načteno a mám dostatečnou slovní zásobu za 60min. není žádný nadlidský výkon. Když jsem maturovala já, tak se ráno v rádiu přečetla 4témata- jedno téma bylo tzv. únikové, třeba jak si představuji ideální prázdniny a podobně. To psal ten co neuměl téměř nic o spisovatelých, neměl všeobecné znalosti o různých výročích a podobně.Témata se dala odhadnout-vždy alespoň jedno se týkalo nějakého výročí v daném roce.

Studenti, jak jsem slyšela před chvílí v TV se svolávají k boji proti státním maturitám. No, to za chvíli budou chtít aby do té školy nemuseli chodit vůbec. A proč by maturita měla být vstupenkou na VŠ, to také nevím, snad vyznamenání to bych pochopila. Státní maturity tu byly a nechápu, proč je úředník po 89 vůbec rušil.

eulalie*

pro lidus - Výuka předmětů se na školách liší, a to dosti podstatnou formou - hlavně v obsahu a ve množství probíraného učiva. To co se probírá v matematice či v českém jazyce na gymnáziu, se nedá srovnat s tím, co se probírá na průmyslovce či jinak odborněji orientované škole. Můj názor, že za 60 minut není možno napsat souvislý slohový útvar, potvrzují i slova některých středoškolských profesorů. Já plně budoucí maturanty chápu. Vyznamenání na vysvědčení taky příliš neznamená. Nebo si snad myslíte, že premiant třídy, který má po celou dobu gymnázia ze všech předmětů jedničky, ale pouze v tělocviku trojku, tudíž vyznamenání nikoliv, nemá právo jít studovat vysokou školu? Bohužel došlo v dnešní době k tomu, že se maturita tak nějak devalvovala. Dneska pomalu i na uklízečku abyste měla maturitu. A pokud je někdo jen vyučený, málem o práci ani nezavadí. Je to nastaveno společností.Kolik titulů máš před jménem, za jménem, tolikrát jsi člověkem. Je to smutné, ale je to tak.

lidus*

eulálie já sice na střední škole učila pouze dva roky ale s tím, že by se pedagogové nedohodli, že Franta nedostane trojku když má samé jedničky jsem se za tu dobu nesetkala. Ano, jedna věc je nařízení MŠMT co se v osnovách probrat má a druhá je jak moc do hloubky to pedagog probere.

miljan*
hodnocení

0x

Že by další tunýlek? tn.nova.cz/...

Ta cena mi přijde za 5 let při daném počtu škol přiměřená.

roboot*
hodnocení

0x

Maturovala jsem před 4 roky. Státní zkušební maturitu z naší třídy ( a byli tam i premianti) neudělal nikdo. Otázky co jsem se nikdy neučili, formulace o které se nikdy neslyšelo. Sama naše učitelka na češtinu říkala, že se to nedá zvládnout, otázky (některé) mohly míti i 2 správné odpovědi, nicméně dobře byla jen ta, kterou schválila komise, takže to byla loterie. Byla to opravdu katastrofa a pokud přesně na tyto otázky nebou školáci učeni, nebot i pochopení zadání je dosti složité, spousty lidí to prostě nezvládne. A správně řečeno, jiný stupen by mělo mít gymnázium a střední škola např. dopravní. Rozhodně ne, pro státní maturity.*stop*

janourecek*

třeba průmyslovky mají zrovna matiku těžší než gympl...zrovna já třeba chodila na dopravní a kámoška na gympl...my probírali věci v kterejch se ona vůbec nechytala...a to jinak byla opravdu moc chytrá ale vůbec nevěděla o co jde.

Tak to asi jak kde. Se mnou (mám gympl) na elektrotechnické VŠ studovali průmyslováci a ze začátku museli v matice docela zabrat. Na druhou stranu v elektrice jsem zase musel zabrat já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]