Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jedna firma (Bc. David Bouchala) mi po dokončení brigády nedala peníze, které mi měla poslat na účet. Chci se zeptat, jak se jim nejlépe pomstít. Bo mě to dost naštvalo. Děkuji
Nechápu proč se chcete mstít. Rozumnější by bylo se domáhat sjednané odměny za práci.
Vyzvěte (nežádat! neprosit!) zaměstnavatele písemně k doplacení dlužné odměny (protože zákoník práce nezná pojem "brigáda", předpokládám, že šlo o některou z dohod).
Nevyhoví-li zaměstnavatel výzvě ve stanoveném termínu, budete jej muset žalovat.
Souběžně můžete dát podnět ke kontrole SÚIP.
doplněno 01.07.13 21:14:Jethro, v kompetenci SÚIP je porušování zákoníku práce. A podle mne zaměstnavatel, který za odvedenou práci nezaplatí, zákoník práce porušuje ...
Nebo to vidíte jinak?
Uspokojování nevyřízených mzdových nároků nepatří do působnosti SÚIP, ale příslušného úřadu práce. Ale na SUIP může poslat podnět ke kontrole bezpečnosti práce, hygieny, dodržování ZP atd., to je taky dobrá pomsta
ivzez: ano, přečetl jsem si kompetence SUIP na jejich stránkách, takže to vidím jinak výslovně to tam uvádějí
Jethro, možná si jen s ivzez dobře nerozumíte. Dlužnou mzdu by skutečně doplatil ÚP, ale podnět ke kontrole dodržování ZP bych podala na inspektorátu práce.
A šlo o "oficiální brigádu", nebo o nějakou výpomoc, nepodloženou příslušnými "papíry", tedy načerno?
Za práci na černo (opět spadá do kompetence SÚIP) hrozí zaměstnavateli pokuta od 250.000 do 10.000.000 a zaměstnanci do 100.000 Kč.
doplněno 01.07.13 22:35:Reakce na Daniell, 1. VII. 2013 ve 22.01:
Nevěřím, že by korektní zaměstnavatel takhle "vyběhl"s jediným zaměstnancem. Podle mne by u něj SÚIP našla prohřešků proti zákoníku práce víc.
Podání podnětu a následná kontrola by podle mne vedly k tomu, aby zaměstnavatel jednal se zaměstnanci lépe.
V tom případě z něj právní cestou peníze nedostanete. Lze zvolit různá řešení, jak z něj dostat "vydělané" peníze nebo se alepoň pomstít, ale většinou jsou to řešení popsaná v trestním zákoníku, takže Vám je zde veřejně asi nikdo nedoporučí. Navíc byste se sám mohl dostat do větších problémů, než Vámi zmíněný nepoctivec, dejte si na to pozor při vymýšlení a realizaci pomsty, uvažte zda Vám ten finanční obnost za to riziko stojí. A příště snad budete chytřejí, prostě bez řádných papírů radši nedělat...
Pokud práce nebyla řádně papírově podložena např. Dohoda o provedení práce , těžko se něčeho můžete domáhat vy "řeknete já tam měsíc makal jak mezek a nic sem nedostal a to ste mi to slíbil" , firma řekne " pane já vás v životě neviděl , a vy máte tu drzost tvrdit že jste u mě pracoval , jsem poctiví , ukažte příslušnou dohodu a já vám tyto peníze rád zaplatím" a samozřejmě mu jeho tvrzení podloží deset lidí a jedenácty se bude dušovat že ani neví kde ta firma je a o čem mluvíte. Uzavřeno , jste poučen pro příště. Pomstu bych nedoporučoval nebo vás oškube i o to co nemáte a podá na vás trestní oznámení za vyhrožování , ohrožování , poškozování soukromého majetku , poškozování dobrého jména firmy a další a za to vám hrozí pokuty , vězení a další. Bohužel nemáte papír ... tvrzení proti tvrzení ovšem nesrovnatelného , on si to dokáže podložit , dokázat , co zmůžete vy?
doplněno 01.07.13 22:02:možná že zaměstnavatel někde má smlouvu sepsanou ale nemáte ji vy doma .. CHYBA ...takže teď se to nehodí, nechce platit . skartovat smlouvu a "pane vás sem v životě nevěděl" . A vy jste bez peněz
doplněno 01.07.13 22:40:prvně napsat dopis , upomínku že "zapoměl" za platit pokud na toto nebude reagovat tak zavolat pokud se nebude mít k platbě ... tak těžká situace.
Je to pro Vás nepříjemné, ale Vy jste chtěl ošidit stát /daně/ a zaměstnavatel toho využil a ošidil Vás. Nemůžete ho nijak žalovat, spadli byste do toho nepříjemně oba. Ten kuliferda to dobře ví, proto najímá naivní prosťáčky, kteří mu práci odvedou a on nezaplatí. protože by se svezli s ním. Takže je vysmátý. Najímal Vás už s tím, že Vám nezaplatí a vy jste na to skočil. Vaše chyba.
Vemte si z toho poučení a příště raději hledejte práci poctivou, podloženou řádnou smlouvou. Je to dobré i pro Vás. Mohl byste se bránit a také, pokud budete na ÚP, budete dostávat dávky. Když budete makat načerno, na výplatu dávek brzy nebude a vy ostrouháte. Jaga.
Já bych si napsala na kus papundeklu: "Zaplaťte mi za mou práci u vás!" a s tímhle nad hlavou bych chodila kolem dveří té firmy. Pokud vím, že jsem pracovala dobře a nemám tam žádný škraloup.
Danieli, já si myslím, že firma by se velice rozmyslela, poslat na mě s papundeklem policii :D
jediné čeho by jste docílila byla noc na policejní stanici za narušování veřejného pořádku , možná i za protest na soukromém prostraství bez ohlášení/povolení a opět i snaha o pohoršování jména firmy. Jediné čeho by jste asi nedosáhla by byli ty peníze ... ale myslím že by jste si slušně posílila ruce
Nemusíš se mstít. Stačí když ho nahlásíš na živnostenský úřad, že zaměstnává bez řádné písemné pracovní smlouvy, byť na dobu určitou.
Pokud Ti někdo bude namítat, že je to bonznutí, tak to není pravda. Každý je povinen oznámit páchání trestného činu, případně i přestupku, jinak se sám dopouští trestného činu.
Aspoň nepiš blbosti. Čím porušil. Způsobil mu tam škodu. Nic takového nepíše. Uzavřít smlouvu je povinnost zaměstnavatele, nikoliv jeho si o ní říkat. Zkrátil daně. Nezkrátil. Tak tedy čím?
doplněno 02.07.13 18:22:A jednalo se o brigádníka. Nikoliv o cizince který nedostal pracovní povolení.
Aspoň nepiš blbosti.
Za nelegální práci se platí pokuta 10-100 000 kč. A je jedno, jestli je dotyčný Čech nebo Ukrajinec.
SÚIP je povinen se zabývat i anonymními podněty ke kontrole. Tzn., že zaměstnanec sám sebe udávat nemusí. Anonymní zaslání podnětu pro něj bude mít jenom ten dopad, že se nedozví výsledek kontroly.
Pokutu za práci na černo by jinak platili oba: zaměstnanec 10.000 až 100.000 Kč, zaměstnavatel 250.000 až 10.000.000 Kč.
Nedomnívám se, že by SÚIP u tohoto zaměstnavatele nic nenašel.
Pokud ho "udá" a bude argumentovat tím, že zaměstnavatel stále sliboval a oddaloval sepsání smlouvy a následně ho vihodil, nic mu nehrozí. Daně zaplatit chtěl, ale nemá z čeho, když mzda nebyla vyplacena. Myslím že je to slušné řešení. Jinak lze použít i neslušné, ale to zde nelze rozebírat. Není to dle práva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.