Nejste přihlášen/a.
Říkat názory jen v tom případě, pokud Vás o něj někdo požádá, jinak raději vodu do pusy a budete ta nejhodnější tchýně. PT /stařenka/
doplněno 16.08.10 14:43:Raději říkejte své názory na poradně, třeba Vám ještě někdo za ně poděkuje, ale u mladých ne. PT
Říci svůj názor můžete, ale počítejte s tím, že nemusí být s radostí a vděčnou slzou v oku přijat. Mladí si to chtějí všechno dělat jinak, než jejich rodiče, byť by to bylo sebehloupější cestou. A navíc - nevyžádané rady a názory opravdu nejsou vítané. Snacha či zeť to mohou považovat za zasahování do jejich záležitostí. Asi je to těžké neradit, ale zkuste to vydržet. Pak možná budete dobrou tchýní.
Moje tchýně je zlá, urýpaná baba a po 30ti letech je náš vztah stále stejný. Jsme tři sestry a naši muži říkají mamko a tykají své tchýni, názory si vymění v klidu a mamka se nikdy do ničeho nepletla. Mám jednu dceru v loni se vdala,letos mají děvčátko a já jsem šťastná tchýně a babička, svůj názor klidně říkám nahlas ale když si udělají po svym tak se jim do toho nepletu.Máme to štěstí, že od našich rodičů bydlíme 50km a dcera bydlí také sama. Svůj názor klidně řekněte i dobrou radou pomozte ale už dál nepátrejte jestli to mělo efekt.
Podle mého nezáleží jen na tchýni, ale i na snaše. Já když s kamarádkou probírám věci, které nám vadí, tak jí dokáže rozzuřit, že její tchýně nepovozí vnouče, což mě by nechávalo naprosto chladnou.
Něco jiného by vadilo na tchýni mě, něco jiného jí. Které otázky a řešení mě vadí, tak to je "co děláte s těmi penězi?", "jste nějaký hubený" a návrhy týkající se výchovy téměř dospělého dítěte. Ještě by mi vadilo přemísťování věcí v mém bytě. Takovéto... ta vázička bude tady hezčí.
Nebo otázka "to máš už zase novou bundu?"
Já si myslím, že je nejlépe s mladými zkecnout o počasí, módě, jak se co vaří, kdo s kým a tak. A když se zeptají na názor, tak chválit a chválit a chválit. Protože když řeknete něco, co se vám nezdá nebo nelíbí, stejně to nepředělají a jen se najedují a zabejčí. A nikdy nevíme v jakém kontextu něco udělali a co bude následovat pak. A navíc, nikde není psáno, že máme pravdu. Naši taky měli pravdu a třeba nikdy neměli auto, koberce měnili jednou za život atd atd.
A do vztahů se nemontovat už vůbec! Nikdy totiž nevíte, jak to bylo. Známe jen pravdu takovou, jakou nám ji jeden z nich popsal, protože ji vidět svýma očima a pochopil ji takto. Ale jak to bylo doopravdy, nevíme a také bychom to řešili každý jinak.
Ale když je někdo jiná krevní skupina, tak nepomůže ani svěcená voda. Pak je potřeba jen trousit pochvaly a nevyjadřovat se ani k počasí, protože je beztak všechno špatně.
Usmívat se, pošpásovat bez záměru, upéct buchtu, nabídnout pomoc. Nabídku zopakovat jen jednou, kdyby přeslechli, ale nevnucovat se. Všechno je jejich volba! A chtějí to tak. Až to budou chtít jinak, udělají to jinak.
Přesně tak jsme to dělali my, když naši věděli dopředu že to dopadne blbě a že bychom tu věc pojmout jinak.
Škoda, že nemůžu dát bod... zlatá slova, babkozov. Jsem snacha (dokonce dvojnásobná ) a jsem i skorotchyně a mám zářný vzor ve své matce, která vždycky byla poruce, když jsem potřebovala poradit nebo pomoci, a nikdy neřekla jediné slovo, které by se týkalo mého manželství, když jsem nechtěla nic slyšet. Ze všech sil (a někdy skřípajíc zbylými zuby) se snažím být stejná. Nejsem tak dobrá, jako dokázala být moje maminka, protože jsem měla už přece jenom trochu modernější výchovu a častěji, než by o to kdo stál, řeknu, co si myslím. Ale fakt se snažím. Snad to moji synové a jejich partnerky vidí.
Manžel moji matku oslovuje "moje zlatá tchyničko". A opravdu se u toho ironicky nešklebí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.